Page 1

programma OBA november 2017

in deze editie:

Internationaal Storytelling Festival

Stoere verhalen, mooie verhalen, ­ontroerende verhalen en oude verhalen.

Trouwen voor Allah

Bekeerlingen vertellen over hun ­partnerkeuze en het huwelijk.

Jongerentheater F*ck the Police

Zes Nederlanders met verschillende achtergronden over het leven in de stad.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl/agenda


2

november 2017

een dag in OBA Linneaus wie komt wat doen?

Woensdag, 9.42 uur Hetty (60) “Ik werk al vijfentwintig jaar in de OBA hier in de buurt. De kinderen die hier vroeger over de vloer kwamen, komen nu met hun eigen kinderen. We organiseren veel activiteiten met mensen uit de buurt, zoals het Schrijfcafé, de literaire talkshow Linnaeus Live en de Vluchtheuvel. Het idee voor De Vluchtheuvel, waarbij buurtbewoners en vluchtelingen samen eten, ontstond hier aan de uitleenbalie toen we met Ahmed van Wij Zijn Hier aan de praat raakten.”

Woensdag, 13.37 uur Dina (13) en Kim (12) Dina: “We zijn huiswerk aan het maken voor Engels: een presentatie over onszelf in Powerpoint. Ik zit liever hier dan op school, daar is het vaak druk. Soms zit ik ook in de OBA Javaplein, daar mag je praten en dat is handig als je met vriendinnen werkt. Ik woon in de buurt en ben ook lid van de OBA. Soms leen ik een boek.” Kim: “Ik kom hier bijna elke dag, het is fijn om hier te werken. Thuis is het vaak te onrustig, de buren maken veel lawaai.”

Woensdag, 17.22 uur Jan (70) “Ik woon hier recht boven. Sinds de OBA zich hier een paar jaar geleden vestigde, kom ik meerdere keren per week even naar beneden om lekker de krant te lezen. Er heerst hier een prettige sfeer. Meestal lees ik de Volkskrant en het NRC, zoals nu. Ik ben ook lid, dus valt mijn oog op een leuk boek, dan neem ik dat meteen mee.”

meer ruimte voor ontmoeting De Centrale OBA wordt verbouwd zodat er nog meer ruimte is voor ontmoeting. In de tekening zie je wat er gaat gebeuren.

nieuwe Forumzaal voor lezingen en colleges

wereldbibliotheek met de 180 nationaliteiten van de stad

nieuw restaurant

grotere theaterfoyer

meer dan 10 nieuwe ruimtes voor lessen, workshops, vergaderingen en trainingen

meer studieplekken op de 2e t/m 5e etage

nieuw grand café meer zitplaatsen op de begane grond

betere toegang tot Expozaal


november 2017

3

Fokke & Sukke winnen de Inktspotprijs De tekenaars van Fokke & Sukke wonnen in september de Inktspot­ prijs met een cartoon over aanslagenmoeheid. Juryvoorzitter Claudia de Breij roemde Bastiaan Geleijnse, John Reid en Jean-Marc van Tol om hun werk, dat het doordenken overlaat aan de kijker. We spraken met Van Tol, die elke middag na overleg met de andere twee bedenkers de strip tekent. Waren jullie vereerd? “De eer voor je werk is natuurlijk grappig. Maar we vonden het wel jammer dat we niet bij de borrel konden zijn. De afgelopen achttien jaar dronken we tot diep in de nacht met onze ­collega-cartoonisten – dat zijn heel leuke mensen. Nu moesten we naar de studio om bij de opnames van Pauw te zijn.”

Jullie kregen een prijs voor politieke cartoons, terwijl jullie politiek juist vermijden in Fokke & Sukke. “De afgelopen honderd jaar heerst het idee dat een cartoon stelling neemt en heel duidelijk politieke lading heeft. Maar dat vinden wij niet zo grappig. We maken geen cartoons om over de grens te gaan, maar om te lachen. We gebruiken de actualiteit wel om een grap te maken, meestal in de vorm van een woordspeling of een zinnige associatie.” Komt dat omdat jullie drieën het nooit eens zouden zijn? “We hebben inderdaad alle drie een andere politieke kleur. Maar we hebben ons ook nooit willen lenen voor een politieke boodschap van een groepering. Daarnaast zijn we alle drie vermijders; ik wind me nog het meest op van ons drieën maar zal ook niet snel de barricades opgaan.” Hoe worden jullie het dan eens over de cartoon van de dag? “In de 45 minuten die John naar de rechtbank rijdt, bellen we met elkaar en praten we over het nieuws en wat ons die dag bezighoudt. We bedenken bijna symbiotisch een grap, om vervolgens alle drie te denken dat we die zelf bedacht hebben. Een

paar keer jaar heb ik echt tranen van het lachen om een grap. We hebben alle drie altijd gevonden dat datgene wat we maken, vooral is bedoeld om onszelf te laten lachen. ” Hoe win je dan toch die prijs voor politieke cartoons? “Er is geen goede definitie van wat een cartoon is en al helemaal niet wat in een politieke cartoon hoort te staan. Vroeger moest je in de krant staan, maar ook dat is nu onzin: deze prijs is tegenwoordig ook voor online cartoons. Dat komt de gemêleerdheid wel ten goede. Claudia de Breij noemde bijvoorbeeld Cortés. Hij maakt heel visuele, grafische cartoons, die het tegenovergestelde zijn van wat ik leuk vind, maar wel een behoefte vullen. Grappig dat die er nu bij zit.” De werken van 100 cartoonisten zijn nu te bewonderen in de tentoonstelling Inktspotprijs 2017 in de Centrale OBA. Centrale OBA t/m 31 januari 2018, fotogalerij, vrije inloop.


4

november 2017

Hoogbegaafdheid ­herkennen bij kinderen “Mijn kind? Hoogbegaafd?” Veel ouders weten niet wat ze horen als blijkt dat hun zoon of dochter niet goed meekomt op school omdat het hoogbegaafd is. Daarom organiseert de OBA in samenwerking met Grip op Talent een symposium over hoogbegaafdheid. Hoe eerder je de ontwikkelingsvoorsprong ontdekt, hoe beter. Want wanneer hoogbegaafdheid niet op tijd wordt herkend, gaan kinderen onderpresteren. Herkent iemand in een vroeg stadium de signalen, dan kan de begeleiding van een kind en stimulering van het talent op tijd beginnen. Tijdens het Symposium over Hoogbegaafdheid - Had ik het maar eerder geweten! op 23 november in de OBA, schijnen een ervaringsdeskundige, onderzoeker, wetenschapper, expert, kinderarts en auteur hun licht over dit onderwerp. Wat hebben ze nodig? Een van de sprekers is Fanny Cattenstart, van Grip op Talent en Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong. Zij vertelt alles over de kenmerken van hoogbegaafdheid die al vroeg zichtbaar zijn. Ook overhandigt ze een nieuw signaleringsinstrument voor consultatiebureaus aan de GGD Amsterdam. Wat dat precies is?

Dat wordt een wervelende onthulling. Specialist hoogbegaafdheid Tijl Koenderink gaat in gesprek met cabaretier Jeffrey Spalburg en acteur Mimoun Ouled Radi. Psycholoog en Universitair docent Bart Vogelaar legt uit waarom reguliere testen niet altijd werken, hoe je dan wel kunt testen en wat deze kinderen nodig hebben in het onderwijs. Nog meer informatie krijg je van een ervaringsdeskundige en een kinderarts. Aan het eind van de avond is er ook een zaal- en panelgesprek en wie wil, kan napraten aan de bar. Centrale OBA Donderdag 23 november, 19.00 uur, OBA Theater, € 7,50 / € 3,75 met OBA-pas. Aanmelden en informatie over andere bijeenkomsten over dit thema in de OBA via oba.nl/hoogbegaafd. OBA Bijlmerplein Voor alle ouders, onderwijzers en professionals die werken met een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind, organiseert de OBA samen met de non-profit organisatie HB020 interactieve bijeenkomsten over o.a. de schoolkeuze. Op 9 december is de eerste. 13.00 uur, vrije inloop. Aanmelden en meer info via ­ oba.nl/hoogbegaafd.

filosoof en psychiater Damiaan Denys komt langs De Vlaamse psychiater Damiaan Denys is gespecialiseerd in het bestrijden van angstgevoelens. Als filosoof weet hij dat angst een belangrijk onderdeel is van ons bestaan. En dat is niet per se negatief. Sterker nog: we moeten onze angst omarmen, vindt hij. Op 20 november geeft Denys een lezing in de OBA. ‘Een nieuwe baan of liefde wekt weliswaar angst op, maar tegelijkertijd is het de enige manier waarop we ervaren dat wij vrij zijn. Wat niet wil zeggen dat we telkens van baan of partner moeten wisselen, maar als we

ons voor elke mogelijkheid van verandering afsluiten, zijn we nooit vrij’, aldus Denys in Filosofie Magazine. Manusje van angsten Denys is hoogleraar psychiatrie aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam. Ook is hij verbonden als neurowetenschapper aan het Nederlands Herseninstituut. Maar waar de meesten hem van zullen kennen, zijn z'n bevlogen lezingen en media- en theateroptredens over angst. In 2015 zat hij in Zomergasten en hij schreef en speelt een theatermonoloog die voortdurend verbetert: Wat is angst? (2013, op Lowlands),

De wolf en de goudvis (2015) en Van angst naar vrijheid (2016). Paradox Angst voor klimaatverandering, terrorisme, ziekten: er komt geen nieuwsbericht voorbij of we reageren geschokt en verontwaardigd. Het gevolg: aangescherpte controles en het aanrukken van experts. Denys vraagt zich af of we onze kostbare vrijheid niet inruilen voor de illusie van controle. Hoe harder we de angst bevechten, hoe meer ze ons verleidt. De weg naar meer vrijheid is juist het verwaarlozen van onze angst. En dat vergt moed.

Deze lezing is een samenwerking met de KNAW. Centrale OBA Maandag 20 november, 18.00 uur, OBA Theater, gratis toegang. Aanmelden via oba.nl.


november 2017

5

keuzestress!

Elke maand krijgt een prominente OBA-bezoeker een dilemma voorgelegd. Deze maand is dat Miriam Rasch, docent filosofie en media aan de Hogeschool van Amsterdam en onderzoeker bij het Instituut voor Netwerkcultuur. Ze is expert op het gebied van internet en bracht onlangs de essaybundel Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld uit. Op 15 november is ze met Roel Bentz van den Berg te gast in de Tolshow. Aan haar de vraag: boek of blog? “Dan kies ik zeker voor het boek. Een boek is voor de eeuwigheid, blogs kunnen zomaar verdwijnen. De boekdrukkunst bestaat al een half millennium, bloggen komt net kijken. Met een boek zet je een punt achter een lange periode van denken en schrijven. Daar komt een fysiek product uit. Die tastbaarheid is belangrijk. Ik merk ook dat door een boek te schrijven, mensen je serieuzer nemen dan wanneer je blogt.” Bloggen “De kwaliteiten van een blog komen beter tot hun recht als je het niet met een boek vergelijkt. Een boek kan wel een eindpunt van een blog zijn. Zo heb ik een essay over bloggen

voulez-vous ­parler avec moi? dag van de Franse taal in de OBA Ohlala! Op donderdag 9 november voelt iedereen in de OBA zich als god in Frankrijk, met Franse literatuur, taal en cultuur tijdens de Dag van de Franse taal. De OBA presenteert op deze dag een voorproefje van het komende Franstalige aanbod aan cursussen en programmering in samenwerking met onder andere de Volksuniversiteit Amsterdam (VuA) en de net opgerichte Alliance Française Amsterdam. Brel en Stromae Op de Dag van de Franse taal in de OBA is er van alles te beleven. Zo klinkt er onder meer livemuziek van La Boîte à Chansons, met Franse chansons door de jaren heen van klassieke helden als Aznavour en Brel,

maar ook moderne klassiekers van Zaz en Stromae. Met Britta Maria (zang), Maurits Fondse (piano) en Hermine Deurloo (mondharmonica). Verder onder andere een interview over het leven als Franse in Amsterdam met Evelien Prakke (celliste Nationale Balletorkest) en de Parijse fluitiste Sarah Ouakrat. Allez-y! Centrale OBA Donderdag 9 november, 10.00 tot 18.00 uur, vrije inloop. Voor het volledige programma, zie oba.nl.

geschreven, waarbij mijn blog me op weg naar het schrijven van het boek heeft geholpen. Een blog biedt vrijheid, omdat je zelf kunt publiceren en je kunt doen wat je wilt. Heb je kwaliteit en doorzettingsvermogen, dan word je vanzelf opgepikt. Al denk ik dat uiteindelijk de meeste mensen liever een boek dan een blog zouden schrijven, mijzelf incluis.” OBA Cinetol Woensdag 15 november, 20.30 uur, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via cinetol@oba.nl of 020-662 31 84.


6

november 2017

Storytelling Festival is weer in de stad Een festival vol verhalen, dat zette Arjen Barel tien jaar geleden op. De enige twee voorwaarden: ze worden verteld aan publiek en in een theatrale context. Wat maakt iemand een goede verteller? “Iemand die een hele wereld kan oproepen zonder het gebruik van enorm veel licht, geluid en decor. Ik vind het zo’n pure vorm van theater. Ik heb trollen over het podium zien rollen terwijl ik niet eens weet hoe een trol eruitziet. Allemaal dankzij goede vertellers.” Moet een verhaal waargebeurd zijn? “Nee, hoor. Het kunnen volksverhalen zijn of heel persoonlijke vertellingen. Je hebt vertellers die heel theatraal zijn, anderen werken juist heel verstild. Marokkanen huilen niet is een voorstelling die grenst aan stand-upcomedy, bij Leo Africanus wordt in muziek een verhaal verteld.”

Waarom past dit in de OBA? “Voor ons is de OBA een pakhuis vol verhalen. Hier zijn ze weliswaar opgeschreven, maar een goed literator neemt je net zoals een verteller mee in de verbeelding. Veel volksverhalen baseren zich bovendien op verhalen uit de bibliotheek. Het is belangrijk om die te bewaren.” Waarom is dat eigenlijk zo? “Om wijsheid door te geven. De mens is een vertellend wezen, maar door de boekdrukkunst en digitalisering lijken we de kunst van het verhalen vertellen kwijt te raken. Terwijl dit essentieel is voor sociale context en maatschappelijke ontwikkeling. Ons hele verleden kennen we uit verhalen.” Centrale OBA Zaterdag 4 november, 20.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/storytelling.

de keuze van... Folgert Karsdorp

Elke maand vragen we een prominente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat wetenschapper Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut. Hij ontwikkelde de robot Asibot, die boeken kan schrijven. Samen met Ronald Giphart schreef Asibot een extra hoofdstuk voor het boek Ik, Robot voor Nederland Leest. In november krijgt elke bezoeker van de OBA dit boek van Isaac Asimov cadeau.

cursus wordt gegeven in de OBA. Programmeren leert je een andere manier van denken en dat is interessant. Het is een vorm van analytisch denken die je anders niet zo snel tegenkomt. Het kost je jaren om echt goed te leren programmeren, maar een cursus van zes lessen van drie uur is aardig.”

International Storytelling Festival Amsterdam “Mijn promotieonderzoek gaat over het hervertellen van verhalen, dus deze moet ik sowieso noemen. Twee jaar geleden was ik ook bij het Storytelling Festival, een fantastische ervaring. Het is een feest om te bezoeken. De verhalen van Sahand Sahebdivani zijn me bijgebleven, die moet iedereen gaan horen.”

Nederland Leest: Robotica “Ik hoop natuurlijk dat iedereen het boekje Ik, Robot gaat lezen en zichzelf zo aan de grote Alan Turing-test onderwerpt. Ik ben heel benieuwd of mensen kunnen onderscheiden wat Ronald Giphart heeft geschreven en wat Asibot heeft geschreven. Ik denk dat het niet te zien is. De stemmen van Giphart en van de robot zijn met elkaar vervlochten, dat was een spannende opgave. Het was ook heel leuk om te zien dat Ronald deze unieke ervaring zo serieus nam.”

foto: Richard Bank

Centrale OBA Zaterdag 4 november, 20.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/storytelling. Zie ook het artikel hierboven. Maakplaats 021 beginnerscursus Programmeren voor volwassenen “Wat leuk om te zien dat zo’n

Centrale OBA Zes woensdagen vanaf 1 november, 19.00 uur, € 285,00 voor zes lessen van drie uur. Zie ook p7.

Alle vestigingen De hele maand november, diverse activiteiten. Meer info: nederlandleest.nl.


november 2017

7

Persoonlijke verhalen van bekeerlingen “Bekeerd tot de islam? Dat zal wel vanwege een relatie zijn.” Een veelgehoorde aanname, maar de praktijk is genuanceerder. In de tentoonstelling en documentaire Trouwen voor Allah komen bekeerlingen zélf aan het woord over hun partnerkeuze en huwelijk. Antropoloog Vanessa Vroon-Najem doet al twaalf jaar onderzoek naar bekering tot de islam. “Het idee dat Nederlanders zich bekeren omdat hun partner dat graag wil, is iets waar elke bekeerling mee te maken krijgt. In de praktijk blijkt bekering vaak een bewuste keuze na een persoonlijke zoektocht. Ongeveer de helft van de bekeerlingen die ik interviewde, was vrijgezel, zowel mannen als vrouwen.” Islamitisch huwelijk Voor haar onderzoek interviewde Vroon-Najem bijna honderd bekeerlingen over verschillende onderwerpen.

“In alle gesprekken kwam het onderwerp ‘huwelijk’ wel naar voren. Hoe vind je als bekeerde moslim een partner en hoe trouw je dan? Wat als je al een relatie hebt en je dan bekeert?” Daarbij is het islamitisch huwelijk een heikel onderwerp, omdat dit vaak negatief in het nieuws komt. Mensen denken in eerste instantie aan uithuwelijking. “Met dit project willen we de blik op wat een islamitisch huwelijk inhoudt verbreden en vooroordelen nuanceren.” Deel twee Voor de tentoonstelling Bekeerd, moslim worden - moslim zijn (2014) maakte Vroon-Najem met documentairemaker Wendy van Wilgenburg een korte film. “Daar kregen we veel positieve reacties op. Als vervolg daarop is deze tentoonstelling ontstaan, met videoportretten met persoonlijke verhalen van bekeerlingen, en de lange documentaire Trouwen

voor Allah. In zowel de tentoonstelling als de documentaire vertelt een diverse groep mannen en vrouwen openhartig over hun bekering.” De tentoonstelling reist in 2018 door naar OBA Javaplein, OBA Banne en OBA Slotermeer. Trouwen voor Allah – persoonlijke verhalen van bekeerlingen is een samenwerking van Vanessa Vroon-Najem (UVA) en Wendy van Wilgenburg met Imagine IC. Imagine IC OBA Bijlmerplein vanaf 10 november, vrije inloop.

programmeren voor volwassenen De programmeertaal Python is ideaal om zelf te leren programmeren. Iedereen die dat wil, kan terecht bij de lessen die starten in november bij Maakplaats 021 in de OBA. Heb je een idee voor een game, wil je wetenschappelijk onderzoek structureren of gewoon je verbeelding digitaal volstrekt de vrije loop te laten?

Met deze cursus in je achterzak kun je volop experimenteren. Souvenir En het leukste is: je leert het programmeren op op een Raspberry Pi, een computer zo groot als een creditcard. Deze krijg je na afloop mee naar huis; het aankoopbedrag van zeventig euro zit bij de cursusprijs inbegrepen.

Centrale OBA Zes woensdagen vanaf 1 november, 19.00 uur, € 285,00 voor zes lessen van drie uur. Aanmelden via oba.nl/agenda.

tip! Centrale OBA Op donderdag 16 november om 20.00 uur is de gelijknamige documentaire Trouwen voor Allah te zien in het OBA Theater. Vrije inloop, aanmelden via oba.nl/trouwenvoorallah.


8

november 2017

50 jaar Bijlmer: schrijvers over Zuidoost Chris Polanen, Murat Isik en Daan Dekker komen uit de Bijlmer en brachten alledrie onlangs een boek uit. Tijdens deze literaire middag praten ze over hun boeken en de invloed van de Bijlmer op hun werk. Murat Isik bracht deze zomer zijn tweede roman Wees onzichtbaar uit, die zich afspeelt in de Bijlmer. Isik: “Net als hoofdpersoon Metin kwam ik op mijn vijfde in de Bijlmer wonen, een unieke plek in Nederland. Ik ken de mooie, maar ook de minder mooie kanten van de wijk. Ik vertel in mijn roman - een overlevingsstrijd op meerdere fronten - ook de onbekende geschiedenis van de Bijlmer en laat zien dat het meer is dan een kansloze wijk, zoals het clichébeeld vaak is. Het was heerlijk om alles wat ik daar heb meegemaakt en zijn kleurrijke inwoners te gebruiken in mijn

roman. De Bijlmer is niet alleen het decor van mijn verhaal, het is ook een personage.” Veilig huis Behalve de Bijlmer heeft ook de OBA Bijlmerplein een grote invloed op Isik gehad. De plek waar hij tijdens deze literaire middag zal spreken, komt zelfs letterlijk terug in Wees onzichtbaar. Isik: “Als kind kwam ik meerdere keren per week in de OBA Bijlmerplein. Het was het veilige huis van mijn jeugd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ik er mijn literaire scholing heb genoten.” OBA Bijlmerplein Zaterdag 25 november, 15.00 uur, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via bijlmerplein@oba.nl of 020-697 99 16.

foto: Merlijn Doomernik

Koch en Reisel maken een boek “ik vond zijn brieven terug in een koekblik”

Je was vijftien toen je Herman ontmoette op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Hoe is jullie vriendschap ontstaan? “Tijdens de middelbare schoolperiode in 1970 hadden we een vriendenclub van zeven mensen, onder wie Herman, met wie we in de kerstvakanties naar een huisje in Zeeuws-Vlaanderen gingen. Het was natuurlijk geweldig om daar als pubers zonder ouders te zitten.” Hoe is jullie briefwisseling ontstaan? “Herman en ik zijn rond 1985 tegelijkertijd begonnen met schrijven aan onze eerste romans. Hij woonde toen in Barcelona, ik in Amsterdam. Toen ik bij Herman op bezoek was, maakten we samen een tocht op zijn motor. Al kletsend over het verleden ontstond bij hem het idee voor zijn eerste boek Red ons, Maria Montanelli.

We schreven elkaar brieven over onze romans, over het Amsterdamse uitgaansleven en over zijn leven daar.” Heb je die bewaard? “Ik vond in 2013 tijdens het opruimen een bundeltje terug in een koekblik. Ik schreef Herman weer om te reflecteren op onze middelbare schooltijd. Hij herinnerde zich bepaalde gebeurtenissen nét anders en antwoordde met zijn verhaal. Die briefwisseling geeft een beeld van onze vriendschap, maar ook van de tijdgeest.” Maar Herman woonde inmiddels toch weer in Amsterdam? “Ja, allang, en we zagen elkaar ook tussendoor, maar de tijd nemen om de juiste woorden te vinden en die delen op papier, is een ander soort intimiteit dan praten in een café.” OBA Linnaeus Donderdag 30 november, 19.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis, incl. kop soep. Aanmelden via linnaeus@oba.nl of 020-694 07 73. foto: Mark Kohn

Wat krijg je als je twee topauteurs samenwerken? Herman Koch en Wanda Reisel zochten het uit. Hun jarenlange vriendschap én een bewaarde briefwisseling uit de jaren tachtig verschijnt in het boek Of heb ik het verzonnen?, waarover ze vertellen tijdens Linnaeus Live. Reisel geeft een voorproefje.


november 2017

Landslides in my Mind schuiven met herinneringen Een periode van afzondering op het Zweedse platteland veranderde de kijk op het leven van k­ unstenaar en fotograaf Wouter le Duc. Hij merkte dat zijn herinneringen en ­ervaringen vervloeiden en dat leidde tot Landslides in my mind, een serie over de echtheid van herinneringen, dromen en illusie.

9

Veiled/Too busy The Freedom being awesome of stories eigenwijs gesluierd zo divers is vrijheid

Hoekjes van geluk Sam's magische ontdekking

Geen kledingstuk controversiëler dan de gezichtssluier. Wie zijn die vrouwen die ervoor kiezen om achter een nikab schuil te gaan? Fotograaf Saskia Aukema zocht nikabdragers in binnenen buitenland op, met deze vrolijke, humorvolle fotoserie als resultaat.

Ongeluk zit in een klein hoekje, maar geluk ook. Dat beseft de MarokkaansNederlandse Sam in Hoekjes van geluk als hij op weg naar school in een avontuur vol hondendrollen en suikerspinnen belandt. De prachtige illustraties uit dit kinderboekendebuut van actrice Maryam Hassouni zijn te bewonderen in OBA Mercatorplein.

OBA Javaplein t/m 4 december, vrije inloop.

Van rappers uit Rabat tot bedoeïenen in Jordanië: iedereen heeft zijn verhaal over vrijheid en de hang daarnaar. Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-)verhalen over vrijheid te verzamelen en samen met fotografen aldaar vast te leggen. OBA Mercatorplein t/m 26 november, vrije inloop.

OBA De Hallen Vanaf 8 november, 18.00 uur (­opening) tot 26 januari 2018, vrije inloop.

Een jurk zegt meer dan 1000 woorden de kracht van de ‘Rooie flikkers’ Plotseling waren ze daar in 1975, ludiek protesterend in lelijke jurkjes: de ‘Rooie Flikkers’. Links, trots en zelfbewust paradeerden ze door de straten van Nijmegen. Het bleek het startschot van een frisse emancipatiegolf voor de homobeweging. Een tentoonstelling over deze rozerode vernieuwers. Centrale OBA t/m 30 november, IHLIA, 3e etage, vrije inloop.

Amsterdam Vertelt foto’s met je buurvrouw Foam presenteert tot en met 19 november een selectie foto’s uit de eigen collectie in OBA Buitenveldert. De collectie van FOAM bevat onder andere werk van Danielle van Ark, Blommers & Schumm, Daniel Gordon, Jan Hoek, Sjoerd Knibbeler, Krista van der Niet, WassinkLundgren en Isabelle Wenzel. OBA Buitenveldert t/m november, vrije inloop

Inktspotprijs 2017 de knapste ­politieke cartoons En de prijs gaat naar... Fokke & Sukke! De tekenaars achter dit illustere duo wonnen dit jaar de Inktspotprijs voor de beste politieke cartoon van het jaar. Deze prent én alle andere kanshebbers voor de enige cartoonistenprijs in Nederland zijn te zien in de Centrale OBA. Centrale OBA t/m 31 januari 2018 fotogalerij, vrije inloop. Zie ook p3.

OBA Mercatorplein t/m 26 november, vrije inloop. Vanaf 4 december tot 18 februari ook te zien in OBA Bos en Lommer.


10

november 2017

wie gek is, moet weg theatergroep Wie Walvis speelt Blauw Gras (6+)

Alles is doodnormaal: je werkt met je familie op de boerderij en opa speelt een riedeltje. Dan staat er ineens een vreemd huis op het erf. De muziektheatervoorstelling Blauw Gras van Wie Walvis gaat over angst voor het vreemde. Op een grote boerderij wonen opa, moeder, zoon Woody en dochter Sue. Ze maken blauw gras en opa speelt elke dag op zijn banjo. Ze zingen met elkaar over het leven en over de grootse dromen die ze hebben. Maar in het echt gebeurt er niet veel groots op de boerderij. En als er al iets opmerkelijks gebeurt, moeten ze daar eigenlijk niets van weten. Rare snuiter Ineens staat er een onbekend huisje op het erf. De schoorsteen rookt en er klinkt muziek. Die muziek lijkt helemaal niet op de bluegrass die zij altijd spelen. Wat moet die vreemdeling op hun land? De familie doet er alles aan om deze rare snuiter met zijn gekke huis duidelijk te maken dat hij hier niet welkom is. Centrale OBA Zondag 12 november, 15.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/ jeugdtheater. Dit zei het publiek: Merijn (9): “Woody was een beetje brutaal en dat is eigenlijk altijd leuk. Ik vond de muziek heel goed. Soms spraken ze Engels, maar dat was niet erg omdat die oma zei dat ze het ook het niet snapte.” Faber (6): “Zou het spelen van een banjo veel moeilijker zijn dan een gitaar?”

vertellen is een teamsport storytelling voor kinderen (4+) Verhalen vertellen voor kinderen is niet anders dan voor volwassen, denkt Arjen Barel van het International Storytelling Festival. Vandaar dat er in de OBA ook verhalen verteld worden voor een jonger publiek. Vertellers doen niet aan voorlezen of naspelen: ze hebben veel verhalen in hun hoofd zitten waaruit ze makkelijk kunnen putten. Dat maakt het makkelijk om verhalen aan te passen aan de zaal en interactie te krijgen met het publiek. Toeschouwers mogen bijvoorbeeld bepalen of de held van links of van rechts komt. “Vertellen is een teamsport”, volgens Arjen.

Verhalen kunnen worden aangepast aan de leefwereld van kinderen, vervolgt hij. “Ze kunnen schunnige scènes afzwakken of het afzagen van een hoofd veranderen in een iets vriendelijker manier van doodgaan. Verhalen moeten natuurlijk geen nachtmerries veroorzaken. Bastiaan de Zwitser heeft bijvoorbeeld een versie van De drie musketiers waar ik mijn kind niet naartoe zou sturen. Maar hij heeft zo’n enorm repertoire dat hij kan binnenkomen, zijn mond kan openen en dan pas hoeft te bedenken welk verhaal hij gaat vertellen.”

OBA Bos en Lommer Woensdag 1 november, Bastiaan de Zwitser, 15.30 uur, aanmelden via oba.nl/storytelling. OBA Mercatorplein Woensdag 1 november, Floor Soesbergen, 14.30 uur, aanmelden oba.nl/storytelling.

tip! Ook volwassenen kunnen genieten van de volksverhalen of heel persoonlijke vertellingen. Kijk maar eens op p.6.


november 2017

11

F*ck the Police ja jij, met die Vespa

(14+)

In F*ck the Police vertellen zes Nederlanders met verschillende achtergronden over het leven in de grote stad. Gewone jongens en meisjes, maar toch worden zij vaak op straat aangesproken door de politie.

broers Darryl en Dante. Darryl werkt bij de politie, Dante zit in een actiegroep voor gelijke rechten. Als een door Dante georganiseerde protestmars uit de hand loopt, komt hij recht tegenover zijn broer te staan. Welk ideaal kiest hij?

“Kijk, ik heb een lekker, matzwart Vespaatje. Daar heb ik zo’n 2.400 grillburgers voor verkocht. Ik kom de straat inrijden, waar twee jonge agenten staan. Ik lach vriendelijk, maar ja, hoor, ik word naar de kant gehaald.”

Interculturele wortels F*ck the Police is de negende voorstelling van theatergroep VIG. Theatermaker, acteur en regisseur Raymi Sambo (Spangas, All Stars) is initiatiefnemer en artistiek leider van dit gezelschap. De voorstellingen van VIG zijn geworteld in de Nederlandse interculturele samenleving. De verhalen op het podium zijn altijd relevant en herkenbaar voor een breed, cultureel divers publiek.

Verdacht uiterlijk Waarom wordt deze jongen aangehouden en andere scooterrijders niet? Veel (etnische) jongeren voelen zich steeds minder veilig omdat ze constant door de politie staande worden gehouden op basis van hun uiterlijk. Maar ook volwassenen herkennen dit probleem, omdat ze bijvoorbeeld in een ‘veel te dure’ auto rijden.

Centrale OBA Vrijdag 1 december, 19.30 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/ jeugdtheater.

foto: Randy van Dinter & Marjolein Annegarn

Keiharde keuzes Deze voorstelling gaat over etnisch profileren, maar ook over het maken van keiharde keuzes. Zo zijn er de

de OBA Kinderdirecteur zwaait af “vergaderen blijkt helemaal niet saai” Vergaderen, nieuwe plannen uitwerken, interviews geven... Een jaar lang was Dominique van Hoof (10) Kinderdirecteur van de OBA. Aan het eind van dit jaar draagt ze het stokje over. Hoe kijkt ze er zelf op terug? Wat vond je het leukst om te doen? “Jureren tijdens de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd in OBA Reigersbos. Meestal word ik beoordeeld, nu mocht ik zeggen wat ik van de voorlezers vond.” Wat heb je geleerd? “Ik dacht dat ik vergaderen saai zou vinden, maar als ik een idee voor de OBA had tijdens de vergadering, dan was dat heel leuk om te vertellen. En ik weet nu zelfs hoe ik notulen moet maken, met hulp van mama.” Is het gelukt al je plannen uit te voeren? “We zijn er hard mee bezig! Er komt een speciale boekenlegger voor kinderen, waarop ze boekentips aan elkaar kunnen geven. En ik had

bedacht dat kinderen computerles konden geven aan ouderen boven de zestig jaar. Bij het project 'Ouderen in de Wijk' willen ze hier heel graag mee aan de slag gaan.” Welk advies zou je de nieuwe Kinderdirecteur geven? “Doe wat jij denkt dat goed is. En maak er een mooi jaar van.” Wordt dit nu je nieuwe beroep? “Dat weet ik nog niet. Ik wil ook graag banketbakker worden. Of fotograaf. Of misschien toch directeur van de OBA. Ik heb gelukkig nog even. O, en voor we afsluiten, wil ik graag iedereen bedanken: Emma, Martin en andere OBA-medewerkers. Ze kregen met mij een tweede baas en ze hebben me zo goed geholpen!” Al het nieuws over de nieuwe OBA Kinderdirecteur en het nieuwe team OBA Onderzoekers dat in 2018 aan de slag gaat, is te vinden op oba.nl/ juniorjobs.


12

november 2017

OBA op instagram

OBA ontmoet

OBA ontmoet koppelt gelijkgestemde OBA bezoekers aan elkaar. Deze maand:

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst.

Taalbuddy voor Vero Veronica (60) is een rasechte Amster­ damse en zoekt leuke mensen om samen naar lezingen in de OBA te gaan. Ze spreekt ook een beetje Italiaans, wat ze graag wil ophalen. Wie heeft zin om - al converserend de stad en de OBA te verkennen met Vero?

@purpurinaypepinillo

Kletskous gezocht Burcu (36) studeert voor operatieassistent én leert Nederlands. Ze zoekt iemand van ongeveer haar leeftijd, liefst hoogopgeleid en flink spraakzaam, om in het Nederlands te kletsen. Wie helpt Burcu op weg?

@dorry.b

Engels, Nederlands en Spaans uitwisselen Fernando (50) is ex-ambtenaar en woont in Amsterdam. Hij spreekt perfect Spaans, maar zijn Nederlands en Engels kunnen wel wat oefening gebruiken. Wie wil zijn of haar talenknobbel uitlenen en samen elkaars taalvaardigheid verbeteren?

@nanapaolab

Sinterklaas ­kapoentje bij de OBA zet je je …. Ja, je schoentje dus Maar gelukkig hoef je niet op één sok rond te lopen, want de OBA heeft heel leuke schoenen om zelf te vouwen en te versieren. Van 18 november t/m 5 december kun je je vouwschoen ophalen bij één van de zesentwintig vestigingen, om hem ook daar weer te ‘zetten’. Heerlijk avondje En dan, op 5 december, worden de schoenen gevuld met… Het Schoenboekje! Dat is een cadeau in de vorm van een grappig voorleesverhaal: Muziek voor oma, geschreven door Tosca Menten (Dummie de Mummie). Dat boek is goed voor vijftien minuten voorleesplezier en is vrolijk geïllustreerd door Emanuel Wiemans, alias Bagilla, bekend van onder meer gouden boekje Sammie is zoek. Als dat geen heerlijk voorleesavondje wordt... Van 18 november t/m 5 december. Voor meer informatie, zie: oba.nl/sint.

Reageren op Veronica, Burcu of Fernando? Of ben je ook op zoek naar een taalbuddy of mensen met dezelfde interesses om bijvoorbeeld activiteiten in de OBA te bezoeken? Stuur dan een mailtje naar OBA Ontmoet, OBA’s eigen uitwissel­ platform: ­ontmoeting@oba.nl. @etiennedbl

@maartjejaquet

westpoort

4

OBA in de stad

2

Noord 3

17

10

Nieuw west

12

18

14

1

West 16

5

Centrum 15

6 7

11

22

13

21

8

Oost

20

Zuid

9

19

24

Diemen 23

25

Amstelveen

Amsterdam Zuidoost 26

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmer OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos

Kijk voor de adressen van alle ­vestigingen op www.oba.nl/contact.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: scherp/Renate Dahlmans Vormgeving: Thonik

Oba.amsterdam krant november 2017  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Advertisement