Page 1

programma OBA mei 2018

Hiphopfestival

rap je naar de OBA! in deze editie:

Vrijheidsmaaltijd met 120 liefsten Kom je met ons lunchen samen met jouw liefste Amsterdammer?

Innovatie in mode

Tentoonstelling Modemuze over nieuwe mode ontstaan uit erfgoed.

De waanzinnige boomhut

Krankzinnige theatervoorstelling van 13 verdiepingen.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl/agenda


2

mei 2018

een dag in OBA Diemen wie komt wat doen?

Woensdag, 10.41 uur Dirk (67) “Ik kom hier zo’n twee keer in de week. Het is prettig dat het in de buurt is, het is een fijn uitje. Ik ben lid van de OBA en leen geregeld boeken: reisgidsen of technische boeken over IT. Voor mijn pensionering heb ik in de IT gewerkt, onder meer bij Fokker. Op deze manier blijf ik op de hoogte van mijn vakgebied. Als ik een bepaald boek mis, ga ik naar de Centrale. Deze OBA kan tenslotte niet alles hebben.”

Woensdag, 13.09 uur Fernanda (29) “Ik doe een master sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en zit hier elke week te studeren. Thuis is veel afleiding, daarom zit ik graag hier. Andere mensen zijn geconcentreerd aan het werk, dat stimuleert mij ook om aan de slag te gaan. Het is een fijne bibliotheek: schoon en heel georganiseerd. Dat nodigt uit om eens een boek open te slaan en zo mijn Nederlands te verbeteren.”

Woensdag, 16.04 uur Saskia (54) “Met Ymkje Swart organiseer ik Boekhappen, een voorleesactiviteit met knutselen voor kinderen vanaf vier jaar. Ymkje en ik zijn kinderboekenschrijvers en lezen voor uit de mooiste prentenboeken, waarna de kinderen iets maken op basis van het verhaal. Het blijft mooi om te zien hoe die kleintjes aan je lippen hangen en om je heen komen staan om de plaatjes te bekijken.”

Het is eindelijk lente in de stad, dus hop: de paden op, de lanen in. Met een vaartocht of een heuse stads­ safari wordt zo’n frisse neus halen nog leerzaam ook. Foto: ©Iwan Baan - EYE Filmmuseum

1

Vaartocht Oosterdok en IJ

2

Architectuur van Oost

3

Op safari in Noord

Amsterdam zit vol spannende architectuur met boeiende verhalen. Wie daar alles van weet, is De Gebouwengids. Ga mee op de vaartocht Oosterdok en IJ en leer meer over de ontwikkelingen aan de IJ-oevers en rond het Oosterdok. Wat stond er vroeger? En wat komt er te staan?

De Gebouwengids weet ook lopend de weg in de stad. En over Oost valt van alles te vertellen. Van de lelijkste straat van Amsterdam tot de zogenaamde Knowledge Mile, met om de hoek het verdubbelde Oosterpark: de verhalen liggen hier voor het oprapen. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Wie op safari gaat in Afrika, hoopt een glimp op te vangen van de Big Five: de buffel, leeuw, neushoorn, olifant en luipaard. Maar wist je dat we in Amsterdam ook onze eigen Grote Vijf hebben? Ga mee met stadsdeelecoloog Fred Haaijen en ontdek wat er groeit en bloeit in Noord. Voor volwassenen en kinderen vanaf zes jaar.

Centrale OBA

OBA Linnaeus

OBA Banne

Zondag 27 mei, 13.00 uur, € 20,00 / met OBA-pas € 15,00. Aanmelden via oba.nl/vaartocht.

Zaterdag 12 mei, 13.00 uur, € 12,50 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/architectuur.

Zaterdag 19 mei, 11.30 uur, toegang gratis. Aanmelden via waterlandplein@oba.nl of 020-631 41 23.


mei 2018

3

Hiphopfestival

geschiedenis van de hiphopcultuur Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Boef: hiphop domineert de hitlijsten en is razendpopulair. Maar wat is hiphop eigenlijk? En waar komt het vandaan? Op het Hiphopfestival neemt de Hiphop Evolution Showcase je mee langs de lange reis die het genre heeft afgelegd. Hoe is de populairste m ­ uziekstroming van dit moment ontstaan? Op die vraag krijg je een antwoord in de interdisciplinaire Hiphop Evolution Showcase. Door middel van dans, storytelling, spoken word, video, rap, scratchen en graffiti vertelt dans­theatergezelschap Untold de geschiedenis en ontwikkeling van de hiphopcultuur. Daarbij komen de vijf elementen van hiphop aan bod: rappen, dj’en, breakdancen, graffiti en knowledge.

‘De Afrikaanse oorsprong van hiphop zie je terug in de manier van dansen’ Iets te zeggen In de voorstelling, onder regie van theatermaker Dorothy Blokland en met hulp van rapper Gikkels, choreograaf Daphne Scheerlink en actrice/theatermaker Yahmani Blackman, wordt naast

het muzikale, visuele en fysieke aspect ook ingegaan op de kennis van het genre. “Ik was als tiener zelf een groot fan van hiphop, maar wist niet waar de rappers het over hadden,” legt initiatiefnemer en producent Otmar Watson uit. “Pas toen ik goed naar de teksten van grondleggers als Public Enemy, Boogie Down Productions en The Last Poets ging luisteren, werd ik me bewust van hun boodschap.” Activisme In de beginjaren van de hiphop speelde activisme een grote rol. Artiesten rapten over de zwarte geschiedenis, de strijd tegen racisme en de onderdrukking waarmee ze dagelijks te maken kregen. Op die manier konden ze op creatieve wijze hun ongenoegen uiten en misstanden aan de kaak stellen. Watson: “Jongeren weten vaak niet dat hiphop veel meer is dan alleen een leuke cultuur. Zo heeft het zijn wortels in het activisme. Ook in Nederland hebben we rappers en spoken word artists, zoals Insayno, Akwasi (van Zwart Licht) en Gikkels, die activistisch zijn in hun teksten. Dat hiphop niet alleen om goede muziek en een populaire cultuur gaat, maar ook een sociaal-maatschappelijke kant heeft waarmee problemen kunnen worden aangekaart, is belangrijk voor jonge hiphopfans en rappers om te beseffen.”

Afrikaanse oorsprong Het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van hiphop begint in Afrika. Dat is ook de plek waar de voorstelling begint. Watson: “De Afrikaanse oorsprong van hiphop zie je terug in de manier van dansen, zoals krumping. Ook de filosofie en het vertellen van verhalen, de orale traditie, komt uit Afrika. Het is niet voor niets dat Afrika Bambaataa, één van de pioniers, altijd verwijst naar dat continent. Vandaar onze slogan: ‘We beginnen in Afrika en eindigen in de OBA.’” Centrale OBA Zaterdag 26 mei 19.00 uur, Forumzaal: voorprogramma Seminar Blaka over de oorsprong van hiphop. Toegang: € 10,00 / met OBA-pas € 5,00, gratis met kaartje voor Hiphop Evolution Showcase. 20.00 uur, OBA Theater: Hiphop Evolution Showcase. Toegang: € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Meer informatie en kaarten via oba.nl/hiphop.

Tip! Weten waar Ronnie Flex, Boef en Lil’ Kleine hun inspiratie vandaan halen? Op pagina 10 is te lezen wat jongeren met hiphopambitie kunnen ondernemen tijdens het Familiehiphopfestival.


4

mei 2018

wie is jouw liefste Amsterdammer? De buurvrouw die voor de plantjes zorgt, de scooterrijder die een oude meneer helpt op te staan na een val, de winkeleigenaar die de straat schoon houdt: wie is uw liefste Amsterdammer? Zet hem of haar in het zonnetje met een gratis Vrijheidslunch. ‘Lieve Amsterdammers’, zo noemde onze oud-burgemeester ons in zijn afscheidsbrief. Een lieve stad, vol

lieve mensen. En Eberhard vroeg ons om voor elkaar te zorgen. Daarom organiseren de OBA, Stichting TROM, Salaam Shalom, Café Belcampo en Amsterdam & CO een vrijheidslunch voor 120 lieve Amsterdammers. Estafettestokje Wij nodigen je van harte uit om jouw eigen lieve Amsterdammer mee te nemen naar de vrijheidslunch. Dat mag iedereen zijn: een goede buur,

een verre vriend, een oud-collega of de postbode - en wie is uitgenodigd, kan ook weer zijn of haar eigen lieve Amsterdammer meenemen. Zo geven we het stokje door. De Lieve Amsterdammers Estafette vindt plaats in de Hallen op 5 mei. Gezamenlijk vieren we met een heerlijke lunch de liefde en de vrijheid die onze stad zo mooi maken.

De Hallen Amsterdam Vrijdag 5 mei, 12.00 uur, gratis toegang. Reserveren verplicht via info@dehallen-amsterdam.nl o.v.v. naam en e-mailadres van jezelf en je lieve Amsterdammer.

het rolmodel dat we niet kennen ode aan Truus Wijsmuller Lody van de Kamp was al politicus, is nog steeds rabbijn en inmiddels ook romanschrijver. Hij vertelt in zijn nieuwste boek het verhaal van Truus Wijsmuller, die vele Joodse kinderen op de boot naar Engeland wist te krijgen vlak voor de Nederlandse capitulatie. Een vergeten stukje historie noemt Van de Kamp het, vandaar dat hij vond dat dit boek geschreven moest worden. Tienduizend kinderen konden vanuit Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Duitsland en Nederland naar Engeland vluchten, mede dankzij de Amsterdamse Wijsmuller. Van de Kamp beschouwt haar als een rolmodel en wil haar eren, deels omdat we ook nu weer een voorbeeld aan haar kunnen nemen als we denken aan het hedendaagse vluchtelingenprobleem.

Moederziel alleen In zijn boek Sara, het meisje dat op transport ging raakt Sara op de vlucht haar zusje kwijt en komt moederziel alleen in Engeland aan. Ze voelt zich in de steek gelaten, ontworteld, ook al zijn haar pleegouders nog zo lief voor haar. Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af, waarna zal blijken of ze haar familie ooit nog terugziet. Van de Kamp laat in de lezing ook de trailer van de film zien die naar aanleiding van dit boek is gemaakt en zal meer vertellen over de kindertransporten die in de oorlog zo veel kinderen hebben gered. OBA Buitenveldert Donderdag 3 mei, 10.00 uur, € 5,00 / gratis met OBA-pas. Aanmelden bij de balie, via staatsliedenbuurt@oba.nl of via 020-682 39 86.

tip! Op 8 mei worden de liedjes van Leonard Cohen tot leven gebracht door Patrick Verheij. Hij zingt songs van deze singer-songwriter, poëet en novellist, met een persoonlijk verhaal over de naoorlogse opgang en reflecties op het heden. Centrale OBA Dinsdag 8 mei, 19.30 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/cohen.


mei 2018

5

nooit een paspoort op zak zeven auteurs over verzet Verzet is van alle tijden, volgens schrijver Marjoleine Oppenheim. Zij laat tijdens De Literaire Karavaan zeven schrijvers aan het woord die er allemaal iets over te vertellen hebben. Hoe zorg je dat je je integriteit weet te bewaren ten tijde van een overheerser en ook op klein persoonlijk niveau blijft verzetten tegen het gedachtegoed dat een ander je opdringt? Dat is volgens Oppenheim de vraag bij verhalen over verzet. En dan kan het over een Joodse sigarenfabriek in de oorlog gaan, zoals in het boek van Sandra en Hella Rottenberg, maar ook over het streng gereformeerde gezin van Jannetje Koelewijn. De nazi-leerling Bijzonder is ook het verhaal van Mischa Cohen over Dick Woudenberg (1928-2017), de zoon van een

beroemde NSB’er, die in zijn vroege jeugd geïndoctrineerd raakte, naar een SS-eliteschool ging, met een portretje van Hitler op de borst rondliep en na de oorlog uiteindelijk psychotherapeut werd en meerdere kinderen van ‘foute’ ouders als patiënt behandelde. Oppenheim komt zelf ook uit een familie waarin de oorlog voortleefde; nog altijd kijkt zij in elke ruimte waar de nooduitgang is en draag ze nooit haar paspoort bij zich, alleen een kopietje daarvan. De angst om geregistreerd te worden, is onbedoeld doorgegeven door het familieverleden.

Centrale OBA Woensdag 2 mei, 19.30 uur, OBA Forum, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via oba.nl/vrijheid. OBA Roelof Hartplein Donderdag 3 mei,19.30 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via roelofhartplein@oba.nl of (020) 662 00 94.

tip! Ekaterina Levental kwam op haar zestiende als vluchteling naar Nederland. In de muzikale onewoman­ show De Grens laat zij de bizarre wereld zien van een niemandsland – een land waar je bent, maar geen deel kunt zijn van de maatschappij. Centrale OBA Dinsdag 15 mei, 20.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/vrijheid.

Vijf minuutjes In voordrachten van vijf minuten laten de schrijvers hun visie op het thema horen, afgewisseld door muzikant Caspar de Groen. Oppenheim: “Ik wil niet overdrijven, maar dat is echt niets minder dan magistrale gitaarmuziek.”

Meester Bart Elke maand vragen we een prominente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat Bart Ongering, alias Meester Bart, de docent Engels die bekend werd door zijn rake observaties. Zijn tweede boek ligt nu in de winkels en hij is op 3 mei te gast bij Tegen de stroom in in de OBA.

Boualem Sansal en Fouad Laroui

“Dit Franstalige interview spreekt me erg aan. Ik heb het boek van Fouad Laroui gelezen, De dag dat Malika niet trouwde, en dat vond ik prachtig. Het belooft een boeiende avond te worden, aangezien Sansal en Laroui ook in gesprek zullen gaan over het huidige Islamisme.’ Lees meer op p. 7. Centrale OBA Zaterdag 19 mei, 20.00 uur, OBA Forum, € 7,50 / met OBA-pas € 3,75.

Dag van Empathie “Dit is niet omdat ik hier zelf ook van de partij ben; ik vind wat de stichting Nederland Wordt Beter doet gewoon heel belangrijk. Deze dag draait om de verschillende nationaliteiten in Amsterdam en hoe die elkaar kunnen ontmoeten. Dat gaat nog niet zoals het zou kunnen.” foto: Matthijs Immink

Centrale OBA Donderdag 3 mei, 20.00 uur, OBA Theater, € 7,50 / met OBA-pas en Stadspas € 3,75.

De Dames

“Deze expositie heeft een voorwoord door Eberhard van der Laan. Ik denk dat Amsterdam hem ontzettend mist, dus alleen al hierdoor heeft deze expo een streepje voor. Het is een fototentoonstelling over dames per stadsdeel, over overeenkomsten en verschillen. Lijkt me superinteressant.” Lees meer op p. 8. OBA Staatsliedenbuurt Maandag 23 april t/m zondag 27 mei.

Sara, het meisje dat op transport ging

“Een heel relevant thema, zeker in mei, toch de maand van herdenken. De kindertransporten zijn een onderbelicht stukje geschiedenis dus ik vind het goed dat hier aandacht aan geschonken wordt.” Lees meer op p. 4. OBA Buitenveldert Donderdag 3 mei, 10.00 uur, € 5,00 / gratis met OBA-pas.


6

mei 2018

Cinema Literair The Portrait of a Lady: boek en film De populaire roman The Portrait of a Lady (1881) van Henry James werd in 1996 verfilmd door Jane Campion. Tijdens deze editie van Cinema Literair, de maandelijkse talkshow over boeken en films, gaan presentator Theodor Holman en filmjournalist Gawie Keyser in gesprek met De Groene Amsterdammer-hoofdredacteur Xandra Schutte.

zij niet van plan zich te laten vangen in de ‘kerker’ van het huwelijk. Critici wisten niet wat ze met de uitgesproken feministische verfilming van The Portrait of a Lady aan moesten. Na het gesprek volgt de vertoning van de film op groot scherm en kan er nagepraat en geborreld worden in de nieuwe theaterfoyer.

In de film reist hoofdpersoon Isabel Archer (Nicole Kidman), een beeldschone Amerikaanse, naar Europa om van haar vrijheid te genieten. Daar is

Dinsdag 22 mei, 19.30 uur, OBA Theater, € 5,00 / € 2,50 met OBA-Pas en Stadspas. Aanmelden via oba.nl/cinemaliterair.

Tip! Beluister voor elke editie van Cinema Literair de speciale podcast gemaakt door De Groene-filmrecensent Gawie Keyser. Zie oba.nl/podcast.

Centrale OBA

Young Adult Festival Bookjunkies opgelet: de favoriete schrijvers van young adult-lezers komen een dag lang de OBA op zijn kop zetten tijdens het OBA YA Festival. En niet de minsten. Zo is Buddy Tegenbosch van de partij met een workshop en interview. Buddy begon met schrijven toen hij al tien jaar piloot was en het achter de knoppen zitten in een cockpit wat saai begon te vinden. “Mijn relatie was net uit en ik had tijd over. Bovendien wilde ik iets creatiefs doen en vond het leuk om in taalboeken te duiken.” Sindsdien is hij naast piloot ook schrijver en vindt hij vaak inspiratie voor zijn boeken op reis. “Mijn nieuwste boek Livestream speelt zich af in New York. Ik heb die vlucht zo vaak mogelijk aangevraagd bij mijn

vliegmaatschappij Lufthansa. In café The Grey Dog zat ik dagenlang te schrijven.” Moraal van het verhaal Door zijn werk als piloot heeft Buddy ook gezien hoe groot young adult-literatuur bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is. “Vroeger zag je alleen kinderboeken óf boeken voor volwassenen op de schappen staan, daartussenin was niks. Inmiddels zie je die grenzen steeds meer vervagen, dankzij het enorme aanbod voor jongvolwassenen.” Buddy vindt het vooral leuk om voor de young adult leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar te schrijven omdat de wereld voor hen nog open ligt. Maar wijze raad meegeven, daar begint hij

tip! niet aan. “Als je een moraal in een boek stopt, prikt de lezer daar snel doorheen. Dat wil ik ze niet aandoen. In mijn boek Pokerface gaat er wel iemand dood aan drugs. Dat verhaal wil ik niet uit de weg gaan, maar niet met het doel om mijn lezers een levensles te leren. Dat mogen ze lekker zelf ontdekken.” Centrale OBA Donderdag 17 mei, 14.30 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Informatie en kaarten via oba.nl/yafestival.

Kun je niet wachten tot het zover is? Schrijver Chinouk Thijssen geeft leestips op haar YouTube-kanaal en laat zien hoe je zelf een young adult-boek schrijft. Tijdens het OBA YA Festival doet ze dit live in een workshop.


mei 2018

7

het islamisme van twee kanten Boualem Sansal en Fouad Laroui: twee zeer gelauwerde Franstalige schrijvers van Noord-Afrikaanse afkomst. Ze komen naar OBA voor een bijzonder duo-interview over hun kijk op het islamisme en hun toekomstbeeld. Pierre-Pascal Bruneau gaat het interview leiden. Deze echte Fransman is eigenaar van de boekwinkel Le Temps Retrouvé aan de Keizersgracht en oprichter van L’Échappée Belle, een stichting voor de promotie van de Franse taal en cultuur. We voelen hem alvast aan de tand over dit duo-interview. Wat moeten we weten over Boualem Sansal en Fouad Laroui? “Het zijn twee zeer belangrijke Franse schrijvers. Boualem Sansal is van Algerijnse afkomst, hij is een politiek auteur en won onder meer de Grand Prix van de Académie Française

in 2015 voor zijn roman 2084, het einde van de wereld, waarin hij een Orwelliaans toekomstbeeld schetst van een wereld onder een totalitair islamitisch bewind. Fouad Laroui is van Marokkaanse origine, hij is hoogleraar Franse Letterkunde aan de UvA en schreef meerdere romans en een boek over het islamisme, naast wetenschappelijke essays in het Frans en Nederlands.” Het thema is islamisme. Wat is dat precies? “Islamisme is een relatief nieuwe ideologische stroming, die de islam kiest als basis voor een politiek concept. Beide auteurs staan kritisch ten opzichte van het islamisme, maar wel ieder op een heel eigen wijze.” In hoeverre verschillen de auteurs van elkaar? “Ze zijn het eens over twee dingen: ze stellen allebei dat de Koran geen

politiek boek is, maar wordt gebruikt door Arabische dictators en groeperingen om de macht te grijpen en mensen te domineren. Ook vinden ze allebei dat islamisme niets met het geloof te maken heeft. Ze bekijken het wel vanuit een ander perspectief: Sansal is een sterk uitgesproken politieke stem in het debat, wat hij schrijft is politiek en kritisch. Laroui heeft meer een historische benadering, persoonlijker. Hij ziet de toekomst denk ik iets optimistischer.”

Als je bijvoorbeeld Eva Meijer te gast hebt met haar boek over dierentalen, komt het gesprek uit op het verschil tussen mens en dier, weet presentator Marthe Kerkwijk. “Vaak wordt taal als belangrijkste onderscheid gezien, maar als je wetenschappelijke onderzoeken leest over kraaien die grammatica kennen en kunnen tellen, ben je daar niet meer zo zeker van. Dat heeft natuurlijk grote consequenties voor bijvoorbeeld de rechtspositie van andere wezens of het ethische

aspect dat wij andere wezens verschuldigd zijn. Denk aan dieren in de bio-industrie.” Spinoza, spinazie En zo kan een gesprek met twee presentatoren van de Internationale School voor Wijsbegeerte, een interviewer en meerdere filosofische gasten prettig ontsporen. Socrates had daar een woord voor: een dialectisch gesprek. De cafénaam met bladgroente komt voort uit een filosofisch grapje. Een gedicht uit de zeventiende eeuw eindigt met de dichtregels ‘gaat voort en gij zult Spinoza heten’, inmiddels is dat verbasterd tot ‘gaat voort en gij zult spinazie eten’.

Centrale OBA Zaterdag 19 mei, 20.00 uur, OBA Forum, € 7,50 / met OBA-pas € 3,75. Let op: de voertaal is Frans (met vertaling via koptelefoons). Aanmelden via oba.nl/sansal.

Wat kunnen we van de avond verwachten? “Ik denk dat het een heel spannend gesprek wordt tussen twee beroemde schrijvers, over een gevoelig onderwerp waarvan ze allebei heel veel weten. De auteurs zijn na het gesprek ook nog aanwezig om vragen te beantwoorden en boeken - die dan ook te koop zijn - te signeren.”

muziek van de zijderoute

de kracht van spinazie filosoferen aan tafel In het filosofisch café Spinazie, worden op zondagmiddag recent uitgekomen boeken van filosofische auteurs besproken aan tafel. En met filosofen aan tafel volgt het ontleden van actuele maatschappelijke problemen al snel.

Boualem Sansal - foto: Catherine Hélie @Editions Gallimard

Centrale OBA Zondag 6 mei, 15.00 uur, OBA Cafe, begane grond, toegang gratis. Aanmelden via oba.nl/filosofie. Zondag 3 juni, 15.00 uur, OBA Cafe, begane grond, toegang gratis. Aanmelden via oba.nl/filosofie. Het programma wordt opgenomen en ‘s avonds vanaf 22.00 uitgezonden op Salto.

Hoe klinkt een erhu? En een huqoin? De muziek van achter de Zijderoute klinkt ons misschien niet zo bekend in de oren, maar is heel eigen en meeslepend. Het Jasmine Chinese Music Ensemble uit Nanjing zit vol geweldige musici die in eigen land beroemde muziekprijzen wonen. En nu komen ze voor het eerst naar Nederland, met een mix van klassieke Chinese muziek en modern repertoire, gespeeld op traditionele Chinese instrumenten zoals de pipa, guzhang, zhonghu, erhu, huqoin en liugin. Hoe dat klinkt? Dat is binnenkort te beleven in het OBA Theater. Een bijzondere kans, zeker een om niet te missen. Centrale OBA Woensdag 6 juni, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA pas € 5,00. Aanmelden via oba.nl.


8

mei 2018

‘Weer duwde de dij aan zijn rechterkant iets harder, ook het beven erin werd harder, en niet alleen in de dij, ook in de arm die stijf tegen de zijne lag gedrukt.’

Op die belangrijke Eerste Zin in een boek zit menig schrijver te zwoegen. Deze maand vragen we muzikant en schrijver Aafke Romeijn, die net haar debuutroman Concept M heeft uitgebracht. “Orchis Militaris van Ivo Michiels is een experimentele roman die ik heel gaaf vind, juist omdat het dit soort zinnen bevat. Op de eerste bladzijde zit je als lezer in een donkere treinwagon en lees je alleen maar over lichaamsdelen die tegen elkaar aan hangen, zitten en duwen. Het is moeilijk te zeggen waar het over gaat, omdat het een boek is dat vooral veel beelden oproept. Als je er toch een thema op moet plakken, zou ik zeggen dat het over oorlog gaat.”

is bijna instinctief, zou ik zeggen, en daar moet je je echt aan overgeven. Op zoek gaan naar hoofdpersonen of een verhaallijn heeft niet zo veel zin, het is meer één grote paddotrip. Als je je kunt overgeven aan wat de schrijver je aan beelden geeft, is het een fantastische ervaring. Eentje waaruit je ontwaakt en dat daarna de wereld om je heen compleet veranderd is. Ik ben sinds het lezen van dit boek zelf ook veel intuïtiever gaan schrijven en minder volgens vastliggende patronen.”

Geef je over “De schrijver speelt met het perspectief van de lezer: soms zweef je als een helikopter boven de gebeurtenissen en soms zit je er middenin. Het boek

Gentrificatie kun je horen Eindpuntlijn52 het geluid van Oud-West Noord verstoord Hoe klinkt een buurt die ­gentrificeert? Kunstenaars Donia Jourabchi en Taufan ter Weel van kunstinitiatief Soundtrackcity deden twaalf maanden lang onderzoek naar de gevolgen van veranderend Oud-West. Hun bevindingen hoor je in deze satirische radio-uitzending. OBA De Hallen Zaterdag 19 mei, 19.30 uur, Leescafé Belcampo, toegang gratis. Reserveren via info@soundtrackcity.nl.

foto: Andrew vd Beek

Sinds de rest van de stad Noord heeft ontdekt, verandert ‘de zonnige kant van het IJ’. Oude Noorderlingen verlaten de stad en daarmee wijzigt ook de dynamiek van de laatste sociale volkswijkjes. Fotograaf Andrew van der Beek heeft de ontwikkelingen vastgelegd in de fotodocumentaire Eindpuntlijn52. OBA van der Pek Donderdag 3 mei t/m zaterdag 30 juni, vrije inloop.

De Dames van Amsterdam Eerbetoon Fotograaf Peter van der Meer portretteerde oudere Amsterdamse dames uit de Jordaan, Zuid en Zuidoost. Allemaal Amsterdammers, allemaal verschillend. En toch ieder met hun eigen verhaal. OBA Staatsliedenbuurt T/m zondag 27 mei, vrije inloop.


modemuze

mei 2018

9

Modemuze@OBA: Innovation in Fashion Liefhebbers van mode en kostuums opgelet: vanaf 18 mei is de nieuwe Modemuze-tentoonstelling Innovation in Fashion te bewonderen in de OBA. Modemuze is hét platform voor modeen kostuumerfgoed in Nederland. Op modemuze.nl kun je 24/7 dwalen door vijf eeuwen aan mode uit Nederlandse musea. De tentoonstelling Innovation in Fashion geeft bezoekers de unieke kans om een deel van deze museumcollecties in het echt te zien. Achter de rits Veel innovaties die zijn gedaan in de mode, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven - en toch staat bijna niemand daar meer bij stil. De rits bijvoorbeeld, of stretchstof. Andere ontwikkelingen, zoals 3D-prints, zijn nog voornamelijk op de catwalk te zien, maar gaan we hoogstwaarschijnlijk ook ooit op straat zien. Van historische kostuums tot hedendaags design van jong talent: veertien musea en vier verzamelaars stelden speciaal voor deze OBA-expositie een collectie samen binnen het thema innovatie.

In deze leren handtas van Dallas Handbags (jaren 80, VS) zit een nog altijd werkende telefoon. Zo kon de eigenaar overal een belletje plegen, nog vóór de uitvinding van de mobiele telefoon. Het snoer moest natuurlijk wel ingeplugd worden. Uit de collectie van Tassenmuseum Hendrikje.

Deze Modemuze-musea tonen hun innovatieve modecollectie: Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, CODA Museum, Fries Museum Leeuwarden, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Arnhem, Museum Rotterdam, Museum Spakenburg, Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, Rijksmuseum, Tassenmuseum Hendrikje, Textielmuseum, Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TIN), Tropenmuseum/Afrikamuseum/ Museum Volkenkunde, Nederlandse Kostuumvereniging, Zuiderzeemuseum.

Ñ

Centrale OBA Vrijdag 18 mei t/m 2 september, Expozaal, vrije inloop. Meer info: oba.nl/modemuze.

oude rok in een nieuw jasje mode en musea in samenspel Speciaal voor Modemuze@OBA ontwerpen drie jonge ontwerpers voor mode-community MAFB kleding geïnspireerd op stukken van het Amsterdam Museum. De creaties worden tijdens de opening van de tentoonstelling op 17 mei geshowd in een modeparade. “Mode maken is verhalen vertellen,” zegt Marian Duff, mede-oprichter en curator van MAFB, een community voor beginnende mode- en kunstvormgevers. Duff: “Voor inspiratie bezoeken zij altijd een museumdepot. Vanuit erfgoed ontstaan mooie nieuwe verhalen.” De designers Aan ontwerpers Lisa Konno (26), Jivika Biervliet (31) en Eline Groendijk (25) de eer om in het Amsterdam Museum te duiken. Tijdens het ter perse gaan van deze krant zaten de designers nog volop achter hun tekentafels. Ze verklappen alvast op welke items ze hun creaties baseren.

Uit de hoge hoed Groendijk en Biervliet laten zich inspireren door de inklapbare hoge hoed, de chapeau claque van rond 1900. Groendijk: “Die hoed was onderdeel van chique avondkleding voor mannen. Nu wordt inklapbaar eerder geassocieerd met praktisch en primitief. Voor mijn collectie laat ik me inspireren door dit contrast.” Biervliet: “Ik vind inspiratie in de tijdgeest van de hoed waarin deze gedragen werd. Die ga ik vertalen naar nu.” Gerecycled sprookje Lisa Konno koos de rok met top van kunstenaar Aico Dinkla (1974). De sprookjesachtige outfit zelf was ook al gebaseerd op het verleden; Dinkla verknipte tweedehandskleding en recyclede deze tot nieuwe modellen. Die gaf hij een zelfgemaakte synthetische coating van metaalpigmenten en siliconenrubber. Hierdoor veranderde het dunne nylonmateriaal van de rok in een zwaar, boomschors-achtig, glimmend materiaal.

Lisa Konno

Jivika Biervliet

Eline Groendijk


10

mei 2018

de waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen Theatervoorstelling

5+

Kunnen de Waanzinnige ­boomhutboeken nog krankzinniger? Jazeker: wanneer de hoofdpersonen Andy en Terry écht voor je staan. Theatergroep Meneer Monster brengt De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen tot leven in de OBA. Andy en Terry maken samen boeken. Meneer Grootneus is hun uitgever en hij belt op om te vragen of het volgende boek al af is. Nou, nog lang niet. Andy en Terry wonen in een gigantische boomhut waar altijd van alles gebeurt en ook genoeg misgaat. Ze hebben een ondergronds laboratorium, een bowlingbaan en een marshmallowschieter. En dan krijgen ze ook nog ruzie met een reuzebanaan. Verstrooide zee-apen Net als ze voor de zoveelste keer aan het boek willen beginnen, belt de postbode aan. Hij heeft de zee-apen bij zich die Terry heeft besteld. Maar dan blijkt er een zeemeermin in de doos te zitten. Eerst wordt Terry verliefd op haar, maar dan toch weer niet omdat ze in een zeemonster verandert dat achter hen aan komt. Moeten ze daar nu ook nog ruzie mee maken? Je begrijpt: het is een grote uitdaging voor Andy en Terry om hun boek op tijd af te krijgen. Zouden ze de theatervoorstelling dan wél redden?* 91 verdiepingen in de OBA Meneer Monster speelt de voorstelling in het seizoen 2017/2018 118 keer,

in het seizoen 2018/2019 gaat-ie in reprise. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen is in Nederland een van de meest verkochte kinderboeken in tijden. De Australische makers Andy Griffiths en Terry Denton hebben inmiddels 91 verdiepingen aan hun boomhut gegeven in hun nieuwste boek. Heb je de serie nog niet gelezen of wil je alle boeken nog eens lezen voordat je naar deze voorstelling gaat? Bij de OBA leen je ze allemaal. Alle 91 verdiepingen.

ontdek jouw ­kunststreken 8+ schilderen met Van Gogh en co

*Andy en Terry hebben ons beloofd dat het een theaterknaller wordt, boordevol indrukwekkende theatertechnische snufjes. Ze zijn er dus bijna helemaal klaar voor! Maar eerst nog even honderd marshmallows eten en de papegaai kietelen.

Leer van de besten en ga aan de slag met jouw eigen meesterwerk. In deze kinderkunstworkshops ontdek je jouw eigen kunststreken en leer je schilderen aan de hand van zeven Hollandse Meesters.

foto: Reinoud Leenen

Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn of toch Piet Mondriaan? De keuze is reuze in deze workshop schilderen, waarbij jij je eigen meesterwerk maakt, geïnspireerd op beroemde schilders. Samen met Ceciel de Bie & Reinoud Leenen, auteurs van het boek Ontdek jouw eigen kunststreken, pak je je kwast, doek en palet en ga je aan de slag met bekende meesterwerken van zeven Hollandse meesters. Wordt het Het Melkmeisje, De Nachtwacht of Broadway Boogie Woogie? Klassieke werken Aan de hand van de mooiste klassieke werken leren De Bie en Leenen je hoe je kunt schilderen als een echte pro. Zo leer je binnen no-time welke kwast je moet gebruiken, wat je moet mengen om je favoriete kleur te krijgen en waar je moet beginnen met je schilderij.

Centrale OBA Maandag 21 mei, 13.00 en 16.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas of Stadspas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/jeugdtheater.

Schilderstreken Schilders zien de wereld op hun eigen unieke manier. Lees hun verhalen, begrijp wat hun werk zo goed maakt en leer welke streken ze precies uithaalden. Zo ontdek je de geheimen van de schilder en ga je zelf aan de slag. Kijk goed naar je eigen onderwerp, zie hoe het zonlicht invalt en schilder wat je ogen zien. Zo komt je schilderij tot leven. Expositie Na afloop worden alle gemaakte kunstwerken opgehangen in de OBA voor een echte expositie. Daar zijn de schilderijen voor iedereen te bewonderen en kun je laten zien wat je vandaag geleerd en gemaakt hebt. En wie weet word jij wel ontdekt als de volgende Van Gogh... Centrale OBA donderdag 10 mei, 11.00 uur, OBA Juniorlab, € 10,00 / € 5,00 met OBA-pas / € 2,00 met Stadspas. Aanmelden via oba.nl/meivakantie.


mei 2018

11

fop de natuur maak een fossiel in 2 uur 6+

In de meivakantie is er ook de maandelijkse kunstworkshop van de Kinderakademie. Deze keer staat ‘fossielen maken’ op het knutselmenu. Wie weleens een fossiel heeft gezien, zal misschien gedacht hebben aan een soort stempel in een steen. Dat is precies wat we in deze workshop gaan doen: een afdruk maken van een diersoort in gips en/of klei. Hóé lang? Wist je dat echte fossielen - eigenlijk versteende resten van dieren of planten - er op z’n minst tienduizend jaar over doen om te ontstaan? Jij gaat de natuur flink foppen: in twee uur maak je gewoon je eigen fossiel. Welk uitgestorven dier ga jij nieuw leven inblazen?

Die goede, oude dino’s De maandelijkse kinderkunstworkshops van de Kinderakademie van Ateliers Westerdok zijn geïnspireerd op de OBA-collectie en gaan in op actuele onderwerpen. Maar het zou zomaar kunnen dat er deze ene keer een stokoud onderwerp bij wordt gehaald. Dinosauriërs bijvoorbeeld. Centrale OBA Zondag 6 mei, 13.00 en 15.00 uur, OBA Juniorlab, € 10,00 / € 5,00 met OBA-Pas / € 2,00 met Stadspas. Aanmelden via oba.nl/meivakantie.

Familiehiphopfestival Ontdek de rijke cultuur van hiphop op zondag 27 mei bij de speciale ­interactieve Hiphop Evolution Familiedag in de OBA. Rapper Kiddo Cee, DJ’s All Star Fresh en Kendis en graffiti artist Mick La Rock leren je alles over hiphop in verschillende workshops en verhalen. Reis mee door de tijd naar het begin van de hiphop, en ontdek de geschiedenis van een cultuur die hipper is dan ooit. Zo weet jij straks precies waar Ronnie Flex, Boef en Lil’ Kleine hun inspiratie vandaan halen, oefen je je eigen skills en ga je zelf aan de slag om er uit te zien als een echte rapper.

Centrale OBA Zondag 27 mei, 11.00 uur, jeugdetage, € 10,00 / € 5,00 met OBA-Pas / € 2,00 met Stadspas. Aanmelden via oba.nl/hiphop.

3-12 jaar

ik in de OBA

Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Ghazal (4). Wat brengt jou vandaag hier? “Ik kom boeken lezen en knutselen. Baby’tje in mama’s buik heb ik gelezen, en Schatje en Scheetje. En toen heb ik geknutseld en stickers geplakt bij Boekhappen. Dat was heel leuk!”

Voorleesbattle Pimp een bandana, ontwerp je eigen graffititag met Mick La Rock, check de rappende voorlezer Kiddo Cee vs een mystery guest, leer beatboxen als een pro, check de docu over het 15-jarige DJ-talent DJ Kendis, dans met paps of mams in de silent disco op de platen van DJ All Star Fresh vs DJ Kendis, doe mee met de special caseworkshop van Patta of ontwerp je eigen hiphopmerk. Om 15.00 uur is er een speciale juniorvoorstelling van de Hiphop Evolution Showcase in de OBA Theaterzaal te zien.

Kom je ook een boek lenen? “Nee, ik heb al vijf boeken thuis, die moeten eerst terug.” Hoe vaak kom je in de OBA? “Elke woensdag en elke donderdag. We wonen vlakbij.”

Arteast Darryl Veltman

Waar lees je het liefst? “Thuis, op mama’s bed. En op mijn eigen bed, voorlezen voor mijn knuffels: mama Lisa en baby Lisa.”


12

mei 2018

OBA op instagram

OBA Ontmoet

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst.

OBA Ontmoet is OBA’s eigen koppelrubriek. Hier vinden mensen elkaar die op zoek zijn naar iemand om een taal mee uit te wisselen of bijvoorbeeld samen naar activiteiten in de OBA te gaan. @niamhmathews

@obamsterdam

OBA Bouwt Goed nieuws: in de Centrale OBA is de expozaal is weer open! Hoe mooi die is geworden, kun je zelf ontdekken bij de tentoonstelling Modemuze. De volgende die een frisse make-over krijgt, is het restaurant. Een prima reden om eens kennis te maken met het nieuwe OBA Café op de begane grond. Kom langs en geniet van een kopje koffie met je favoriete krant, of schuif aan voor de lunch en smul van een belegd broodje, salade of croissant.

@obamsterdam

@juliya_onyshko

@greer451

@vikodin_Смотрим

OBA in de stad

Westpoort

4

2 Noord

3

17 10

Nieuw-West

12

14

16 11

5

18

1

West

Centrum

15

6 7

13

22 21

Zuid

20

8

Oost Diemen

9 24

19

Duivendrecht

27 23 Zuidoost

25 Ouderkerk aan de Amstel

26

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmerplein OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos OBA Ganzenhoef

Kijk voor alle adressen op oba.nl/vestigingen.

Dankzij OBA Ontmoet zijn er al een aantal leuke taalontmoetingen geweest: er is Spaans, Italiaans, Engels en Frans gesproken. Ook deze maand zijn er weer OBA-bezoekers op zoek naar een taalcontact. Zo biedt een gepensioneerde docent Engels aan om Engelse bijles te geven aan vluchtelingen. Wie werkt met vluchtelingen en kent mensen weet die wellicht interesse hebben? Op de oproep van twee maanden geleden om een poule te maken met Spaanstaligen en mensen die graag Spaans willen oefenen, zijn veel reacties binnengekomen. De eerste mensen worden nu met elkaar gematcht, maar we gaan nog even verder. También por los Hispanohablantes: si quieren practicar Holandès o Inglès, manda-nos un e-mail. Reageren? Of zelf op zoek naar een taalcontact? Stuur een bericht met wie je bent, wat je zoekt en zelf te bieden hebt naar ontmoeting@oba.nl en dan proberen wij een match te maken.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services Coördinatie: Marloes van der Veen Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Jasper van Vugt Eindredactie: Scherp/Renate Dahlmans Vormgeving: Thonik

Oba amsterdam krant mei 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Oba amsterdam krant mei 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Advertisement