Page 1

programma OBA mei 2017

in deze editie:

Monic Hendrickx schrijft en acteert ‘Het publiek moet meegaan in je hoogte- en dieptepunten’.

180 Amsterdammers aan tafel Sluit op 5 mei aan bij de Vrijheidsmaaltijd om samen de diversiteit van de hoofdstad te vieren.

Jeugdtheater Casier & Dies speelt Moes Schillen worden slingers, appels worden moes. Bekijk nu deze fantasierijke voorstelling.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl


2

mei 2017

een dag in OBA Banne wie komt wat doen?

Maandag, 11.52 uur, Ling (56) en Angela (54) Ling: “Wij zijn vrijwilligers voor de Chinese ouderengroep en hebben hier net tai chi geleerd van meneer Choi. Dat is elke week op maandag.” Angela: “Ik woon in de buurt en kom hier om vrijwilligers te begeleiden, ook tijdens computerlessen. Deze plek is heel mooi en zorgt goed voor de buurt. Verder kom ik niet vaak in de OBA. Ik lees vooral Chinese boeken, en die hebben ze hier niet.”

Maandag, 15.12 uur, Daan (33) en Niek (5) Niek: “Toen papa gister zei dat we vandaag naar de bibliotheek gingen, zei ik: ‘Nouhou!’ Omdat ik dat niet wou – hé, dat rijmt! Maar nu vind ik het toch wel leuk. We komen oude boekjes terugbrengen en nieuwe boekjes lenen. Ik hou van zoekboeken, die kan ik zelf al een beetje lezen. Papa, zullen we ook nieuwe dvd’s lenen? Ik heb ook een dvd-speler, namelijk. De Minions wil ik, die zijn heel grappig.”

Maandag 16.22 uur, Cristina (39) en Lola (3) “Maandag is onze vaste dag. Omdat mijn oudere zoon dan hierbeneden gaat turnen, hebben Lola en ik een uurtje samen in de bibliotheek. We gaan dan lekker boekjes lezen en uitzoeken. We wonen vlakbij en komen hier vaker als er voorstellingen zijn of als er voorgelezen wordt. Het nieuwe gebouw ziet er prachtig uit en er werken aardige mensen. Soms zijn er drukke kinderen, maar vandaag is het heerlijk rustig.”

foto: S Sepp

Van gebouwen kijken tot kilometers maken op de fiets: OBA viert de lente met activiteiten in het teken van de buitenlucht.

Het park in

Onder leiding van De Gebouwengids verkennen we de omgeving van de verschillende OBA’s in de stad, met boeiende architectuurwandelingen. Deze keer duiken we het Oosterpark in, dat momenteel in een grote transformatie zit: het park wordt twee keer zo groot. Loop mee met Architectuur-

wandeling Het Oosterpark en ontdek alles over de gebouwen en het groen. OBA Linnaeus Zaterdag 20 mei, 13.00 uur, €12,50 / met OBA-pas €7,50. Aanmelden via linnaeus@oba.nl of 020-694 07 73.

Op de pedalen

Helemaal weg, al zoevend over vreemde wegen en paden. Groen, gezond en lekker ontspannen: fietsvakanties zijn terug van weggeweest. Maar wat neem je mee op de fiets en

wat kun je beter thuislaten? Op de Literaire Donderdag (LiDo) vertelt Carla van Tatenhove van Vakantiefietser.nl alles over de voorbereiding van een grote of kleine fietsvakantie. OBA De Hallen Donderdag 11 mei, 18.30 uur, €5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via dehallen@oba.nl of 020-616 32 75.

Veldwerk

De lente is volop neergestreken in Amsterdam, en daarmee ook de

tulpen. Maar waar komen die eigenlijk vandaan? Tijdens deze kleurrijke tulpenlezing vertelt stadsgids Jan Broekhuizen over de link tussen de hoofdstad en de Bollenstreek, de Amsterdamse tulpencrisis en de tijden van tulpenbollengekte. OBA Duivendrecht Dinsdag 2 mei, 10.30 uur, €5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via duivendrecht@oba.nl of 020-695 22 82.


mei 2017

Waar leer je een computertaal, komen ontwerpen tot leven dankzij een 3D-printer en mag je werken met een lasersnijder? Niet thuis of op school, maar bij Maakplaats 021 in de OBA. In deze speelkamer maak je alvast kennis met de technologie van morgen. Om de jeugd van Amsterdam op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de technologie van de toekomst, slaan De Waag Society, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam en de OBA de handen ineen voor Maakplaats 021. Programmamanager Sacha van Tongeren vertelt: “Elke dag maken we gebruik van technologie, zonder precies te weten hoe die in elkaar steekt. Op school leer je spellen en rekenen, maar niet de taal van alle ‘smart’ apparaten om ons heen. Om kinderen en jongeren de achterkant van technologie te leren, is Maakplaats 021 er nu.” Van programmeren tot coderen Tijdens workshops ontwikkelen kinderen en jongeren van 7 tot en met

3

18 jaar hun ‘21st century skills’. In het programma Maak Je Buurt nemen kinderen hun leefomgeving onder de loep. Ze maken bijvoorbeeld een ontwerp voor een speeltoestel, en ontwikkelen vervolgens een prototype met de 3D-printer. Op donderdag komt het CodeTeam bijeen, waarbij kinderen hun eigen game leren programmeren. Vrijdagen staan in het teken van FabSchool; in deze workshopserie draait het om digitale fabricage en komen ideeën tot leven met 3D-printers, vinylsnijders en lasercutters. Overdag zijn scholen uit de buurt welkom om de ruimte en faciliteiten te gebruiken. 25 stuiterballen Maker Rob van der Burg is als producent verantwoordelijk voor de techniek in de Maakplaats. “Ik bekijk welke technieken interessant zijn voor kinderen om hun creatieve ideeën mee te realiseren. In de workshops mogen ze hier zelf mee aan de slag. Nou, dan zijn er 25 stuiterballen aan het werk. Je ziet aan hun reacties dat ze zich realiseren wat er allemaal mogelijk is met de technologie. Ze zijn heel trots

op het resultaat dat ze mee naar huis mogen nemen. Eerst zaten ze de hele dag op internet, nu zijn ze creatief bezig en leren ze echt iets maken.” 10 Maakplaatsen De eerste Maakplaats 021 is in februari gestart in OBA Waterlandplein. OBA Reigersbos volgt deze zomer. De komende vier jaar volgen nog acht Maakplaatsen in verschillende wijken. Van Tongeren: “De bibliotheek wil een gids zijn in de informatiesamenleving. Samen met innovatieve partners creëren we een spannende en informele leeromgeving waar kinderen na schooltijd naartoe kunnen en waar scholen gebruik van kunnen maken. Zo leren ze techniek met creativiteit combineren. Daar profiteert straks de stad weer van.”

OBA Waterlandplein Maak Je Buurt elke woensdag, 14:00 uur. CodeTeam elke donderdag, 15:00 uur. FabSchool elke vrijdag, 15.00 uur. Vervangen door Toegang is gratis. Meer info: maakplaats021.nl.

Tip!

Lees op p.10 Ik in Maakplaats 021, het interview met Lydenshia (8).


4

mei 2017

meedoen met topschrijvers en -fotografen leer de kunst van het delen in Amsterdam Vertelt In Amsterdam vliegen de verhalen je om de oren, maar ze moeten natuurlijk wel gevangen worden. Met het project Amsterdam Vertelt laten OBA en Foam Amsterdammers kennismaken met de vertelvormen bij uitstek: fotografie en schrijven. Amsterdam Vertelt brengt jong en oud in contact met kunst én met elkaar. Om te beginnen kunnen buurtbewoners een flinke teug inspiratie opdoen in de fototentoonstelling, om vervolgens zelf aan de slag te gaan in een workshop of masterclass schrijven en/ of fotografie. Het project vindt het

hele jaar door plaats in vier achtereenvolgende wijken. Na Zuidoost en Noord is nu Nieuw-West aan de beurt. Gratis rondleiding De collectie van Foam bevat werken van Daniëlle van Ark, Blommers & Schumm, Daniel Gordon, Jan Hoek, Sjoerd Knibbeler, Krista van der Niet, WassinkLundgren en Isabelle Wenzel. Van 4 mei tot en met 1 augustus presenteert Foam een selectie foto’s uit de eigen collectie in OBA Slotermeer. De tentoonstelling maakt deel uit van 24H Nieuw-West op 13 mei. Tussen 13.00 en 14.00 uur geeft een museum-

docent van Foam een gratis instaprondleiding. Magazine maken Amsterdam Vertelt is natuurlijk niet alleen maar kijken, kijken, niet kieken. In mei kunnen jongeren (12-20 jaar) en ouderen (65+) meedoen aan verschillende workshops. Zo geeft Abdelkader Benali (uitgebreider aan het woord op pagina 7) een Masterclass schrijven en de bekende straatfotograaf Maarten Tromp neemt de Masterclass fotografie voor zijn rekening. Deelnemers werken in duo’s aan creatieve talenten door de verhalen van de wijk in beeld

te brengen in een écht magazine. Amsterdam Vertelt gaat na 1 augustus verder in Buitenveldert. OBA Slotermeer 4 mei t/m 1 augustus, gratis, meer informatie en aanmelden via oba.nl/ amsterdamvertelt, voor vragen kunt u mailen naar studio@foam.org of bellen naar 020-551 65 00.

natuur: de mens als onderdeel of vernietiger Wat is de relatie tussen aarde, mens en natuur in een tijd van klimaatverandering? Die vraag staat centraal in het programma Ontdekking van de Aarde. Een van de sprekers is filosoof, schrijver en hoogleraar Henk Manschot. Aan hem de taak om te kiezen: Natuur: de mens als onderdeel of als vernietiger?

de aarde dat zelf herstellen. De laatste honderdvijftig jaar is de situatie echter fundamenteel veranderd. Dat kunnen we zelf zien; dankzij de ruimtevaart en satellieten hebben we beter zicht op de aarde en dus ook op de schade die we toebrengen. Ook is de wereldbevolking de laatste anderhalve eeuw explosief gegroeid. Waren we honder dvijftig jaar geleden nog met één miljard mensen, inmiddels zijn dat er 7,5.”

“Wij mensen zijn heel lang onderdeel van de natuur geweest. Als we schade toebrachten aan het ecosysteem, kon

Klimaatproblemen “Hierdoor is het planetaire ecosysteem niet meer in balans. De gevolgen: ont-

bossing, klimaatproblemen, leegvisserij en uitputting van fossiele grondstoffen. De wisselwerking tussen mensen en de natuur is veranderd. We zijn naast bewoners ook vernietigers geworden en daarmee een nieuwe fase van de evolutie ingestapt.” Groene technologie “De realisering van dit proces dringt met grote snelheid tot ons door, waardoor we nu ook kunnen proberen het vernietigingsproces terug te draaien. Met groene technologie hebben we meer mogelijkheden om onze invloed

te veranderen, al zijn er nog verschillende obstakels te nemen om dat te realiseren, zoals de economische belangen en de economische lobby bij de politiek. Positief is dat de bewustwording van ecologische vraagstukken wereldwijd zorgt voor bereidheid iets te doen, zoals het aanmeten van een meer duurzame levensstijl.” Centrale OBA Donderdag 18 mei, 19.30 uur, OBA Theater, €5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via oba.nl.


mei 2017

5

Fotograaf Mona van den Berg heeft altijd een zwak gehad voor mensen aan de rand van de samenleving. Eerder werkte ze als asieladvocaat, nu geeft ze als fotograaf vrouwen in vluchtelingenkampen een gezicht. Haar expositie 5 jaar oorlog in Syrië is te zien in OBA Linnaeus. “Ik hoop dat mensen geraakt worden door mijn foto’s, en dat de gemiddelde Nederlander iets toleranter wordt. Dat ze tot het besef komen dat het maar een geluk is dat je hier geboren bent, dat je daar niets voor hoeft te doen.” Niet te soft “Mijn dochter van elf probeer ik dat ook mee te geven: ik vertel haar over de dingen die ik meemaak. Bij haar

heeft het zeker wat gedaan; zij bekommert zich ook erg om vluchtelingen. Mijn foto’s zijn niet heftiger dan de beelden op het Jeugdjournaal, daarom hangen ze in een expositie in het Humanity House (een ervaringsmuseum in Den Haag, red.), maar ook in de OBA. Kinderen die hier binnenlopen, mogen wat mij betreft best geconfronteerd worden met wat er speelt in de wereld en wat andere kinderen meemaken. Dat hun leeftijdsgenoten niet vanzelfsprekend naar school kunnen, bijvoorbeeld. Dat hoeft niet te soft.” OBA Linnaeus T/m 2 juni, vrije inloop.

foto: Mona van den Berg

‘als acteur moet je jezelf laten lezen door je publiek’

Boek & Spelen met Monic Hendrickx en Stefan Hertmans Actrice Monic Hendrickx kennen we als gevaarlijke weduwe Carmen in Penoza of als Poolse bruid Anna in De Poolse bruid, maar afgelopen zomer zagen we haar ploeteren als thrillerschrijfster in het tv-programma De pennen zijn geslepen. Ze won deze schrijfwedstrijd nog ook en mag nu aan de bak met haar eerste boek. In de Centrale OBA zal Hendrickx tijdens Boek & Spelen samen met schrijver Stefan Hertmans de verschillen en overeenkomsten tussen schrijven en acteren bespreken. “Als acteur moet je jezelf laten lezen door je publiek; mensen moeten meegaan in je emotionele hoogte- en dieptepunten. Tijdens het tv-programma merkte ik dat ik dankzij acteren al gewend was aan het maken van karakters.” Een huil wegduwen Acteren heeft volgens Hendrickx veel met taal te maken. “Maar op momenten die er écht toe doen, zijn er vaak geen woorden nodig. Dan is het een kwestie van op een bepaalde manier inademen, een huil wegduwen

of een hiklach inzetten op het juiste moment.” Woordenspel Toch geniet de actrice van het spelen met woorden, zowel op de toneelvloer als op papier. “Hoe loopt een zin beter zodat je deze niet drie keer hoeft te lezen om ’m te begrijpen.” Hendrickx ziet wel een verschil in discipline tussen spelen en schrijven. “Acteerwerk doe ik altijd samen met anderen en op een filmset krijg ik de make-up, de kleding en een enscenering zo op een presenteerblaadje aangeboden. Tijdens het schrijven moet je in je eentje achter je laptop blijven zitten, net zo lang tot die scène er staat. Moeilijk is dat.” Centrale OBA Woensdag 3 mei, 20.00 uur, OBA Theater, €10,00 / met OBA-pas €5,00. Aanmelden via oba.nl/boekenspelen.

foto: Roland J. Reinders


6

mei 2017

Corrie & Joseph Klederdracht en kunst herenigd Hoe vormen de gesteven kraplap – de karakteristieke schouderkap die wordt gedragen door vrouwen in klederdracht uit Spakenburg – en de wereld van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys één geheel? Acht beeldende kunstenaars maakten in opdracht van Theateratelier Het Wilde Oog de verbinding tussen deze volkscultuur en kunst. Centrale OBA 10 mei t/m 30 juni, 3e etage, vrije inloop.

Het andere verhaal De verbondenheid tussen Joden en moslims

Below Sea Level Bluegrass muzikanten in beeld Ooit van het muziekgenre bluegrass gehoord? Misschien zeggen de artiesten je meer: Douwe Bob, Ricky Koole, Frédérique Spigt. Het genre heeft zijn roots in de jaren veertig in de Verenigde Staten en kwam zo’n tien jaar later naar Nederland. Cultuurwetenschapper Loes van Schaijk sprak de muzikanten, fotograaf Marieke Odekerken schoot de beelden.

foto: Het Wilde Oog

Wist je dat er in de Tweede Wereldoorlog een intensieve samenwerking was tussen moslims en Joden? De expositie Het andere verhaal laat zien hoe moedige moslims hun leven waagden om Joden te redden van de vernietigingskampen. Verhalen over trouw, verbintenis en heldenmoed staan centraal. OBA de Banne 1 mei t/m 28 juli, vrije inloop. Op 9 mei om 16.00 uur is de opening met Coby van Berkum, voorzitter dagelijks bestuur Amsterdam Noord.

Sinds Fred het (heel erg eigenwijze) Hert voor het eerst het licht zag in het gelijknamige prentenboekdebuut van Pépé Smit, is hij hard op weg zijn plaats te veroveren tussen de gevestigde kinderboeken. In de derde editie wil Fred naar school. Hoe hij dat doet, zien we in deze expo. Lachen is gegarandeerd – voor kinderen, maar absoluut ook voor ouders. Centrale OBA 5 mei t/m 30 juni, jeugdetage, vrije inloop.

Centrale OBA t/m 30 mei, fotogalerij, vrije inloop.

Mode- en kostuumliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het uitgebreide en diverse evenementenprogramma van Modemuze en de OBA. We pikken er een paar bijzondere programma’s uit, de volledige agenda vind je op modemuze.nl.

snel, daarom kunnen musea ze niet permanent exposeren. Achter de schermen werken restauratoren van het Rijksmuseum tegen het vergaan van kleuren en garens. Ze vertellen alles over het beheren en behouden van textiel.

Fashionably Fries Zondag 14 mei, 15.00 uur: Traditionele kostuums, zoals het Fries kostuum, zijn net zo modegevoelig als andere kleding. Gieneke Arnolli is conservator mode en textiel van het Fries Museum en gaat in haar lezing in op het Fries kostuum in relatie tot de mode tussen 1750 en 1950.

100 jaar modeconservator Woensdag 31 mei, 15.00 uur: De rol van modeconservator is door de jaren heen veranderd. Ninke Bloemberg, conservator mode en kostuums van Centraal Museum Utrecht, vertelt over haar vak, haar visie op het omgaan met kostuums in musea en hoe het er de afgelopen honderd jaar aan toeging.

Bijzonder Nederlands Woensdag 24 mei, 15.00 uur: Het Nederlands Openluchtmuseum beheert de grootste collectie streekgebonden kleding uit Nederland. Hanneke van Zuthem is conservator kleding en sieraden en vertelt bijzondere verhalen over de deelcollectie van het museum. Textielrestauratie Donderdag 25 mei, 19.00 uur: Door licht beschadigen textielstukken foto: Bruidsjapon, Madame Heymans Besselink, 1902, collectie Rijksmuseum.

Fred wil ook naar school Humoristische illustraties van een hert

tip!

Mode-expo In de Expozaal van de Centrale OBA hangt een selectie indrukwekkende kledingstukken en accessoires uit twaalf modemusea, van een loodzware Fong Leng-jurk tot een bijzondere achttiende-eeuwse tas. Tot 2 juli kun je ze bekijken.


mei 2017

7

Een betere wereld begint bij jezelf, zo luidt het gezegde. Een stap in de goede richting is 3 mei, als Stichting Nederland Wordt Beter de Dag van Empathie organiseert. Het doel: zorgen voor meer respect, begrip en empathie tussen de verschillende groepen mensen die samen de Nederlandse samenleving vormen. Zo draagt deze dag sinds 2012 bij aan een positieve basis voor een gezamenlijke toekomst. Mooie verhalen Een prachtig doel, zo vlak voor de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag, en hartstikke leuk bovendien. De Dag van Empathie wordt

gevierd met een gevarieerd programma waarin speeches, muziek, poëzie en mooie verhalen van bekende en onbekende Nederlanders gedeeld worden. De vertellers gaan in op hun achtergrond, drijfveren en cultuur, die hun kijk op de Nederlandse samenleving bepalen. Bezoekers worden door middel van interactieve elementen uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen, te vertellen welke rol empathie in hun leven speelt en welke verhalen volgens hen gehoord moeten worden. Empathie op school Voorafgaand aan deze bijzondere dag geeft de stichting gastlessen over empathie op Amsterdamse

basisscholen. Wat betekent empathie eigenlijk? Welke rol speelt kennis van elkaars achtergrond in de persoonlijke omgang met elkaar? En hoe kunnen ze zelf bijdragen aan een meer empathische samenleving? Als onderdeel van de les maken de kinderen een kunstwerk dat op deze dag gepresenteerd wordt. Centrale OBA Woensdag 3 mei, 19.00 uur, 1e etage, €3,50 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via oba.nl.

de eerste zin... ‘Op een ochtend werd Gregor Samsa wakker uit onrustige dromen om te ontdekken dat hij in een reusachtig ongedierte was veranderd.’ De Gedaanteverwisseling, Franz Kafka (1915)

De eerste zin uit een boek of een dichtbundel is zo belangrijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Deze maand vragen we schrijver Abdelkader Benali naar zijn favoriet. Hij geeft voor het project Amsterdam Vertelt de Masterclass Schrijven in OBA Slotermeer. Verwarring “Het is een zin die meteen pakt. Vragen oproept. Het kan natuurlijk niet, maar je bent wel even in verwarring over de mogelijkheden die het opent. Het zou dus wel kunnen? Waarom? En waarom niet? Worden we niet allemaal van tijd tot tijd wakker uit onrustige dromen met een onbehaaglijk gevoel. Waarom schrijft de schrijver dit op? Het is een instinctieve zin, je kunt ’m niet verzinnen of bedenken, het is een zin die ontstaat als je openstaat voor het schrijven, alsof je luistert naar de wind of de geur ruikt van het bos waar het heeft geregend.” Ik voel me ongewenst “Literatuur als iets dat je overkomt. Zo overkwam deze zin mij ook. Ik ontdekte ’m in de bibliotheek in Rotterdam, ik weet nog precies waar ik was en ik weet nog precies wat voor

indruk het op me maakte. In deze zin zit op de een of andere manier mijn hele biografie besloten. Ik heb me ook vaak ongewenst gevoeld en heb ook woorden gezocht om dat ongewenst voelen te beschrijven. Misschien gaat dit verhaal wel over vluchteling zijn. Waardoor het weer heel actueel wordt.” OBA Slotermeer 12 en 19 mei, aanmelden via oba.nl/ amsterdamvertelt of studio@foam.org en 020-55 16 50


8

Dankzij de tai chi-lessen van meneer Choi ontmoeten ouderen uit de buurt elkaar bij OBA De Banne, al bewegend op muziek. Een sereen tafereel op de vroege maandagmiddag in OBA De Banne: zachte Chinese klanken klinken uit een cd-speler, de boekenkasten aan de kant. Ongeveer twintig ouderen bewegen synchroon, in slow motion. Geconcentreerd kijken ze naar meneer Choi, die beheerst alle bewegingen voordoet en hen de beginselen van tai chi bijbrengt. Gepensioneerd De les is een activiteit in het kader van het project Ouderen in de wijk. Het

mei 2017

begon met een computercursus en een samenwerking met welzijnsorganisatie Doras, vertelt project coördinator Lynette Ho. “We proberen met onze activiteiten ouderen te activeren en bij elkaar te brengen. We hebben gepeild waar ze behoefte aan hebben. Daar kwam toen uit dat ze meer zouden willen bewegen. Een van de vrijwilligers bij de computercursus kende deze tai chi-docent, en zo zijn we gestart. Meneer Choi is gepensioneerd en geeft de lessen vrijwillig.” Gemengd klasje Tai chi is een rustige bewegingsvorm. “Gezond en goed voor de concentratie,” zegt meneer Choi. Wanneer

hij er in het Nederlands niet helemaal uitkomt, helpen andere deelnemers hem met vertalen. Het klasje is gemengd en trekt ouderen die elkaar anders minder snel zouden ontmoeten. Zoals meneer Wu (65), die vol focus staat te bewegen naast mevrouw Badoella (71): “Ik zag te laat dat dit er was, dus de eerste lessen heb ik gemist. Maar ik vind het heel interessant.”

gaat de groep weer verder. Armen omhoog, rustig draaien en na een serie bewegingen even uitschudden. Lynette Ho: “We zijn blij dat het een succes is. Het is ons met hulp van subsidie gelukt de kosten heel laag te houden. Vooralsnog staan er tien lessen gepland, maar er gaan al stemmen op om het project te verlengen.”

Even uitschudden Ook mevrouw Vink (77) is enthousiast: “Het is een open groep, iedereen is heel vriendelijk. Meneer Choi is een uitstekende leraar. Ik vind het fantastisch dat ik kan deelnemen aan zo’n project.” Na een kopje thee

foto: Michiel van Nieuwkerk

180 Amsterdammers aan tafel ben je erbij op 5 mei? Schuif op 5 mei aan bij de Vrijheidsmaaltijd om samen de diversiteit van de hoofdstad te vieren. Amsterdam telt 180 nationaliteiten, een wereldrecord! Voor de Vrijheidsmaaltijd van dit jaar nodigen De Hallen Amsterdam, het Prins Claus Fonds en de OBA Amsterdammers uit verschillende landen uit om samen aan tafel te schuiven. Al het lekkers wordt met veel liefde klaargemaakt door Prins Claus Laureaat, chef-kok en voedselactivist Kamal Mouzawak (Libanon), het culinaire duo Nadia

Zerouali en Merijn Tol en Syrische vrouwen die hun land zijn ontvlucht. Maar eerst… Voorafgaand aan de maaltijd wordt de documentaire Treffpunkt Erasmus vertoond in de Filmhallen. De documentaire gaat over de OostDuitse illustrator Werner Klemke, die honderden Joden van de dood redde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen ophalen Dieper in het diversiteitsthema duiken? Loop eens OBA De Hallen in voor

de expositie 180 Amsterdammers. Te bewonderen zijn portretfoto’s en videodocumentaires van de 180 nationaliteiten die in Amsterdam leven – bekende en minder bekende Amsterdammers. Ze vertellen over hun leven in de stad en halen herinneringen op aan hun geboorteland. De Hallen Passage Vrijdag 5 mei, 15.00 uur: start documentaire in de Filmhallen, 17.00 uur: diner, €5,00, informatie en kaartreservering: info@dehallen-amsterdam.nl.

tip! Vind je het leuk om te discussiëren over vrijheid anno 2017 en ben je benieuwd hoe anderen over dit thema denken? Kom dan op 5 mei naar het Vrijheidsdebat! Georganiseerd door jongeren uit het 4 en 5 mei Comité De Pijp. OBA Cinétol Vrijdag 5 mei, 12.30 uur, vrije inloop, aanmelden (vermeld naam en leeftijd) via comitedepijp@gmail.com.


mei 2017

9

de keuze van… Xandra Schutte foto: Bob Bronshoff

Elke maand vragen we een prominente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte. Tijdens Gesprek van het Hart bespreekt ze met Robert van Altena het boek Hoe verliefd is de lezer?, een verzameling beschouwingen van schrijfster Doeschka Meijsing.

Centrale OBA Zaterdag 20 mei, 19.00 uur, OBA Theater, €11,00. Aanmelden via ticketkantoor.nl/shop/coladebrot.

Cola Debrotlezing door Astrid Roemer “Vorig jaar won Astrid Roemer de P.C. Hooftprijs, dit jaar geeft ze de Cola Debrotlezing. Hiermee begeeft ze zich in een eerbiedwaardige lijst, onder andere Nobelprijswinnaar Derek Walcott ging haar voor. Roemer heeft

Literair-muzikale ‘wandeling door Amsterdam-Zuid’ met K. Schippers en Marcel Worms “K. Schippers is een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers. Hij heeft de Nederlandse poëzie opengebroken met readymade: een kunstvorm waarbij een voorwerp uit zijn alledaagse

een mooie, eigen, poëtische stem. Ze is een eigenzinnige schrijver die nu ontzettend veel waardering krijgt. Terecht, ze heeft een bijzonder oeuvre geschreven.”

context wordt gehaald en als kunst wordt bestempeld. Dat doet Schippers met poëzie. Het lijkt me prachtig een wandeling met muziek en literatuur door Oud-Zuid te maken, terwijl je binnen blijft zitten.”

te weten dat ook moedige moslims de Joden redden van de vernietigingskampen. In de huidige tijd, waarin deze twee groepen ver uit elkaar staan, is het belangrijk dat er een tentoonstelling is die het andere verhaal laat zien.”

OBA Roelof Hartplein Zondag 14 mei, 14.30 uur, €10,00 / met OBA-pas €5,00. Aanmelden via roelofhartplein@oba.nl of 020-662 00 94.

Donderdag 18 mei, 18.00 uur, €10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via roelofhartplein@oba.nl of 020-662 00 94.

Het andere verhaal “Ik wist niet dat moslims de Joden hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Wel dat Marokkaanse militairen hebben gevochten in het zuiden van Nederland. Het is fijn om

OBA Roelof Hartplein

Lees meer op p.6 Gesprek van het Hart met Xandra Schutte.

‘met dit boek kon ik mijn overleden vriend in de buurt houden’ literaire talkshow met Gilles van der Loo

Elke derde woensdag van de maand is er Tolshow, een programma waarin twee schrijvers met elkaar in gesprek gaan. Deze editie: Wytske Versteeg (34) en Gilles van der Loo (43). Vijf jaar geleden verdween plots Van der Loo’s beste vriend, Gijs Thio. Enkele dagen later werd zijn lichaam in het Oosterdok gevonden. Van der Loo brengt met zijn onlangs verschenen derde boek Het jasje van Luis Martín een ode aan hun vriendschap. Klopt het dat je met een ander boek bezig was, maar dat dit boek voorrang eiste in je hoofd? “Ja, Het jasje van Luis Martín wilde ik eerst helemaal niet schrijven. Ik wilde niet teruggesleept worden naar die periode rond Gijs’ dood. In die tijd schreef ik een boek dat achteraf gezien een slecht vermomde versie ervan was. Toen mijn uitgeverij en ik dit inzagen, ben ik ermee gestopt en voor een paar maanden naar Suriname vertrokken. Toen ik terugkwam, zette ik het hele verhaal alsnog op papier.”

foto: Tessa Posthuma de Boer

Hoe vind je het om nog zo vaak over Gijs te praten? “Prettig. Het schrijven van dit boek was een manier om hem nog anderhalf

jaar in mijn buurt te hebben. In het begin was ik boos op hem. Dat hoor je vaker bij rouw. Gijs kon zo’n onnavolgbaar iemand zijn. Wat deed-ie daar op zo’n gekke plek, helemaal alleen? De begrafenisondernemer vertelde dat zijn vingertoppen afgesleten waren in een poging uit het water te klimmen. Ik weet zeker dat hij niet om hulp heeft geroepen. Tijdens het schrijven van de laatste zinnen van mijn boek werd ik overspoeld door verdriet. Sindsdien is die boosheid weg.” OBA Cinétol Woensdag 17 mei, 20.30 uur, €5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via cinetol@oba.nl of 020-662 31 84.


10

mei 2017

de

beste boeken

volgens de kersverse kinderdirecteur OBA-kinderdirecteur Dominique van Hoof (9) kreeg onlangs haar eerste salaris uitbetaald. Wat staat er nog meer op haar verlanglijstje? 1. Floor denkt door! van Marjon Hoffman “Floor is negen jaar, maakt van alles mee en is een beetje onhandig. Leuk, want het is allemaal zo lekker herkenbaar.” 2. Oudersruilen.nl van Niels Rood “Het gaat over een meisje dat haar ouders helemaal zat is. Via oudersruilen.nl bestelt ze nieuwe ouders, maar dan ontdekt ze iets geks. Spannend en daarom leuk.” 3. Dagboek van een muts – Puppy love van Rachel Renée Russel “Nikki is verliefd op Brendan. Hij werkt in een dierenasiel en samen gaan ze de dieren in het asiel redden. Een heel grappig boek!”

Maakplaats 021 Naast OBA Waterlandplein zit Maakplaats 021, waar kinderen aan de slag gaan met nieuwe technologie. Elke vrijdag staat in het teken van FabSchool. Lydenshia (8) doet mee. Wat ben je aan het maken? “We maken Mens Erger Je Niet, een bordspel met pionnen. Vandaag hebben we bedacht wat we nodig heb ben en volgende week gaan we het maken met machines. Ze gaan ook uit- leggen hoe de machines werken. Ik ben al eerder geweest, dus ik weet dat al een beetje.” Hoe hoorde je van Maakplaats 021? “We kregen een kaart in de brievenbus,

daarom was ik hierheen gekomen. Eerst op woensdag en nu ook op vrijdag.” En, hoe vind je het? “Echt. Heel. Leuk. Je leert met computers omgaan en met grote apparaten als houtsnijders en 3D-printers te werken. Laatst hadden we zelfs stickers gemaakt. Op woensdag mogen we dingen maken voor de buurt en op vrijdag is de FabSchool. Ik ga dit nu elke week doen!”

4. Elvis Watt – Heppie kemper van Manon Sikkel “Elvis Watt is een elfjarige jongen die miljonair is. Tot meneer Honing van de Belastingdienst langskomt en al het geld in beslag wil nemen. Het is een gigagrappig boek!” 5. Juffrouw Pots van Tosca Menten “Juffrouw Pots is een beetje vieze vrouw, streng en ze stinkt. Het verhaal is een tikkie geheimzinnig; net als je het denkt te weten wat er gaat gebeuren, loopt het toch anders. Lekker mysterieus.” 6. Wiplala van Annie M.G. Schmidt “Wiplala is een Wiplala. En hij tinkelt de familie naar allemaal grappige, maar ook ontroerende situaties. Het is van allebei een beetje, dat is mooi.” 7. De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton “Annie en Terrie hebben een boomhut en er komen steeds verdiepingen bij. Met heel veel fijne dingen, zoals een pizzeria en een ijssalon. Een heel grappig en spannend boek.”

8. Meesterspion van Peter Elshout “De tienjarige Tim verhuist met zijn ouders naar de kust. Daar ontmoet hij Simon, een oud-spion die ontwaakt is uit het jaar 1973. Ze besluiten samen een oude misdaadzaak op te lossen. Of dat ze lukt, moet je zelf maar lezen!” 9. Matilda van Roald Dahl “Matilda houdt erg van lezen en is heel slim. Haar ouders bemoeien zich niet met haar en zijn niet trots. Matilda komt achter van alles en probeert dingen op een aardige, maar spannende manier op te lossen. Het heeft een heel eigen verhaal.” 10. Mees Kees gaat verhuizen van Mirjam Oldenhave “Mees Kees is de leukste meester ooit. Hij gaat verhuizen en de hele klas helpt mee. Mees Kees-boeken zijn sowieso leuk. Als er problemen zijn, komt het altijd goed.”


mei 2017

foto: Wim Lanser

11

o

van appels t t moes jeugdtheater Casier & Dies speelt Moes (2+)

Schillen worden slingers, appels worden moes in de fantasierijke voorstelling Moes van het jeugdtheatergezelschap Casier & Co.

verhaal. Eén ding is zeker: kokkerellen wordt nooit meer hetzelfde. Na het zien van Moes kan het zijn dat keukengerei thuis tot leven komt!

Op de vloer staat een appelboom, daarnaast drie kastjes. Uit de kastjes komen keukengerei en gekke machines tot leven. Ze plukken de appels uit de boom, schillen hun jasjes eraf en maken er een potje van. Een potje appelmoes, welteverstaan.

Opschuddingsgevaar Niet alleen de takken van de appelboom worden flink opgeschud, de spelers zelf kunnen ook moeilijk stilzitten. Moes is een samenwerking van Karel Casier en Dieske Krijnders. Casier toerde van 2007 tot 2011 rond met zijn straattheatershow Acropole. Op dit moment treedt hij naast Moes ook op met de voorstellingen Circus Hoetchatchov en REDtheCAT. Vol stunts, acrobatiek, humor en slapstick. Voor Krijnders is Moes haar eerste

Kijk, een dansende pan Kleintjes weten niet waar ze moeten kijken met alle grote bewegingen en verrassende geluiden. Oudere kinderen worden meegevoerd in het

recyclemaandag

kunstenaars in de dop (8+) Kranten, oude sokken en flessendopjes. In één middag worden deze afvalmaterialen in anderhalf uur omgetoverd tot ware kunstwerken. Om een beetje in de stemming te komen, begint elke knutselmiddag met het voorlezen van een gedicht of een stukje uit een boek. Dan komen de knutselmaterialen op tafel en kunnen

de jonge creatievelingen aan de slag. Sok wordt pop Elke week worden er andere materialen gebruikt. De ene week ontstaat er een creatie van oude kranten en tijdschriften, de andere week worden er tasjes gemaakt van T-shirts en veranderen sokken in handpoppen. Elke knutselmiddag mogen de kinderen

hun kunstwerk aan elkaar laten zien, en uiteraard mogen ze het mee naar huis nemen of ophangen in de OBA. OBA Javaplein Maandag 1, 8, 15, 22 en 29 mei, 16.00 uur, €5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via javaplein@oba.nl of 020-668 15 65.

voorstelling voor het grote publiek. Zij leefde zich de afgelopen jaren al uit in bewegingstheater, improvisatie, teksttoneel en zang.

Centrale OBA Zondag 21 mei, 11.00, 14.00 en 16.00 uur, OBA Theater, €15,00 / met OBA-pas €7,50. Aanmelden via oba.nl.


12

mei 2017

OBA op instagram

StudyShare

Supergeconcentreerd studeren of werken Ongestoord doorwerken, geconcentreerd blokken voor je eindexamen of eindelijk eens dat project afmaken? Kom dan naar Studyshare in de OBA. Onder begeleiding van de Studybob kun je in korte tijd meters maken zonder afgeleid te worden.

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagramfoto in de krant terugzien? Vermeld @ obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst. @dylrhd

@hoi_bregtje

Met de komst van social media en WhatsApp is geconcentreerd studeren er niet makkelijker op geworden. Zo veel afleiding! Tenzij je naar Studyshare komt; lever je mobiele telefoon in en stort je zonder afleiding op je werk. Talloze studenten, freelancers en snelafgeleiden zweren al bij dit project, dat twee keer per dag in een speciaal lokaal plaatsvindt.

@modemuze.nl

@sojejaja

@khady4450

Het aftellen is begonnen. Op zaterdag 27 mei is de feestelijke opening van OBA Bijlmerplein. De OBA is verhuisd naar het hart van de Amsterdamse Poort en deelt deze nieuwe vestiging met Imagine IC.

OBA Bijlmerplein Kijk voor meer informatie op oba.nl.

Centrale OBA Dinsdag 23 mei t/m zaterdag 3 juni (m.u.v. 28 mei), van 10.15–13.00 uur en van 13.45–16.30 uur, HaasseVestdijkzaal, 6e etage. Deelname is gratis, haal vooraf wel een ticket bij de klantenservice op de begane grond. Meer info: oba.nl/studyshare.

Bij de opening is van alles te doen voor jong en oud: knutselen en naar verhalen luisteren met Stout Konijn, een workshop breakdance door Solid Ground Movement, optredens en rondleidingen.

westpoort

4

OBA in de stad

2

Noord 3

17

10

Nieuw west

12

18

14

1

West 16

5

Centrum 15

6 7

11

22

13

21

8

Oost

20

Zuid

9

19

24

Diemen 23

25

Amstelveen

Amsterdam Zuidoost 26

Studybob In een blok van drie uur werk je drie keer 45 minuten aan je project of studeer je voor een toets. Internet gebruiken mag, social media niet. Ook praten is uit den boze, daar zorgt de Studybob wel voor. Wedden dat je project in no time af is, of dat je die toets met klinkende cijfers haalt?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmer OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos

Kijk voor de adressen van alle ­vestigingen op www.oba.nl/contact.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: San van de Ven Vormgeving: Thonik

Oba.amsterdam krant mei  

Ontdek de activiteiten van de OBA!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you