Page 1

speciale bijlage OBA december-januari

in deze editie:

Nieuwe leeuwen

Verschillende culturen ontmoeten elkaar en delen hun ervaringen over Nederland.

De keuze van‌

Cabaretier Jetty Mathurin kiest haar favoriete OBA-activiteiten.

Bezoek de Nationale Voorleesdagen Slapende tijgers, loslopende schrijvers en een bijzonder voorleesontbijt.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl/agenda


2

december 2017 - januari 2018

de OBA, voor alle Amsterdammers De OBA wil alle Amsterdammers inspireren om te blijven leren. We maken kennis, cultuur en informatie voor iedereen bereikbaar en toegankelijk. De OBA is er voor reflectie, ontmoetingen en betrokkenheid bij de stad en de buurt. Deze krant is er speciaal voor de Amsterdammers die ons nog niet zo goed kennen. Om te laten zien wat we allemaal doen, want we willen er graag voor alle Amsterdammers zijn.

wat kom je doen?

over Nederland als tweede vaderland

In een ongedwongen sfeer delen de bezoekers kennis en ervaringen en wordt er samen Nederlands gepraat. Elke maand komt een spreker uit bijvoorbeeld Syrië, Roemenië of Tanzania vertellen over zijn of haar ervaring als Nieuwe leeuw. Ook komen onderwerpen als typisch Nederlandse gewoontes, de uitgaanscultuur, geld of al het water in Nederland aan bod. Die eigenwijze Nederlanders In december wordt onder begeleiding van een docent Nederlands van de Volksuniversiteit gepraat over gewoontes en tradities, in januari

komt Emilia Simion aan het woord. Zij vertelde tijdens een interview in het Haarlems Dagblad in 2004 over haar ervaringen als buitenlandse student in Nederland. Daarin zei ze zo blij te zijn met de eigenwijze Nederlanders. Dertien jaar later blijkt Emilia minstens zo eigenwijs geworden. Ze komt langs om te vertellen over haar ervaringen als nieuwe leeuw, haar achtergrond en haar mooie vaderland Roemenië. Nieuwe leeuwen is een samenwerking met de Volksuniversiteit.

Benjamin in OBA Mercatorplein “Ik volg de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en ga hier aan een verslag werken. Thuis studeren lukt niet echt, dan ga ik duizend andere dingen doen. Ik kom hier zo’n twee keer per week. Of ik weleens een boek leen? Nee, ik ben geen lid. Maar als ik even pauze neem, lees ik lekker O, The Oprah Magazine.”

Centrale OBA Donderdag 21 december en donderdag 18 januari, 19.00 uur, 6e etage, gratis toegang. Aanmelden via oba.nl/nieuweleeuwen.

quiz

hoe goed ken jij de OBA? 1: Bij de OBA kun je maximaal tien boeken per maand lenen. waar niet waar 2: Met een OBA-lidmaatschap kun je online kranten en tijdschriften uit ruim honderd landen lezen. waar niet waar 3: De OBA heeft voor leden ruim 1.500 e-books beschikbaar voor tablet, smartphone en e-reader. waar niet waar

4: Stel: je bent bij je buurvrouw op de thee en ziet een interessant boek liggen. Met de OBA-app kun je de ISBN-barcode scannen en kijken of de OBA het boek in haar collectie heeft.

6: Op het dak van de Centrale OBA kun je oefenen voor het praktijk­ examen voor je auto-, bromfiets- en motorrijbewijs.

waar niet waar

7: Je moet lid zijn van de OBA om gebruik te kunnen maken van de printers, computers en wifi.

5: Als je in de OBA studeert met OBA StudyShare is pauzeren verplicht. waar niet waar

waar niet waar

waar niet waar 8: Het goedkoopste abonnement bij OBA kost welgeteld nul euro. waar niet waar

Antwoorden 1: Niet waar. Met het OBA Totaal-lidmaatschap mag je onbeperkt lenen, maar niet meer dan tien boeken en e-books per keer. 2: Waar. In de OBA kun je op een computer of eigen apparaat inloggen met je lidnummer en wachtwoord op Pressreader.com. Lezen maar! 3: Niet waar. Als OBA-lid heb je toegang tot maar liefst 15.000 e-books. Kies uit romans, thrillers, jeugdboeken, werk- en studieboeken, poëzie en meer. 4: Waar. Andere handige functies van de OBA-app zijn het reserveren en verlengen van boeken en andere items. 5: Waar. Tijdens OBA StudyShare studeer je met anderen in een lokaal in de Centrale OBA. Dat komt neer op drie keer drie kwartier studeren en daarna steeds verplicht een kwartier pauze. 6: Niet waar. Wél kun je in de OBA gratis oefenen voor het theorie-examen voor je auto-, bromfiets- en motorrijbewijs op Theorie.nl (niet thuis beschikbaar). 7: Niet waar. Bij de automaat kun je losse vouchers met tegoed kopen om van deze faciliteiten gebruik te maken. 8: Waar. Het OBA Junior-abonnement is gratis voor iedereen tot negentien jaar. Iedereen ouder dan negentien kan al lid worden vanaf twaalf euro per jaar.

In de OBA komen maandelijks de Nieuwe leeuwen bij elkaar. Dit is geen geheim genootschap van dierenliefhebbers, maar een bijeenkomst voor iedereen met interesse in andere culturen en iedereen die Nederland als tweede vaderland ziet.


december 2017 - januari 2018

3

de OBA: een plek vol inspiratie voor alle Amsterdammers

Vernieuwde OBA Begin 2018 rondt de Centrale OBA een verbouwing af. Er zijn veel meer studieplekken gecreëerd, zowel voor individuele studenten als groepen geïnteresseerden. Ook worden de horecafaciliteiten uitgebreid, het OBA Café op de begane grond gaat in januari open. Daarnaast komt er een Wereldbibliotheek, met aandacht voor de 180 nationaliteiten die Amsterdam rijk is.

De OBA telt vierentwintig vestiging­en in Amsterdam en drie net daarbuiten: Diemen, Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. Aan directeur Martin Berendse de vraag welke rol de OBA in de stad heeft. “De OBA is van alle Amsterdammers. Er is geen openbare ruimte in de stad waar zo veel verschillende mensen met zo veel verschillende achtergronden dagelijks bij elkaar komen. Daar ben ik trots op. Elke dag, zeven dagen per week, van tien uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds komen er tienduizend mensen uit alle bevolkingsgroepen bij ons over de vloer. Om een boek te lezen, een voorstelling bij te wonen, deel te nemen aan een debat, een tentoonstelling te zien, in gesprek te gaan of de krant en onze internationale tijdschriftencollectie te lezen.” Afspiegeling van de wijk “De OBA is een plek waar je een klein beetje wordt opgetild en geïnspireerd door de kennis en de mensen die er zijn. We mogen er trots op zijn dat we in Amsterdam al 98 jaar zo’n bijzondere plek hebben. Om voor iedereen toegankelijk te zijn, is de OBA daar waar mensen wonen. Elk van de 27 vestigingen is een afspiegeling van de

wijk en heeft een eigen karakter. Wie een OBA-vestiging binnen loopt, leert de wijk kennen.” De afgelopen jaren is Maakplaats 021 in de OBA gekomen, net als de Volksuniversiteit en programma’s als Leef en leer! en Ouderen in de Wijk. Vanwaar dit soort samenwerkingen? “In de OBA komen Amsterdammers om kennis en cultuur uit te wisselen. Dat kan door het lezen van een boek, maar we zijn meer dan een plek waar je boeken kunt lenen. Er zijn immers meer manieren om jezelf en anderen slimmer te maken. Je kunt de OBA zien als een extra plek tussen school, werk en thuis in. Zo is het voor veel jonge Amsterdammers niet vanzelfsprekend dat er thuis de rust is om huiswerk te maken of te studeren voor een tentamen. Daarvoor bieden we OBA StudyShare aan, waar mensen samen kunnen leren. Prachtig om te zien.” Jongeren en ouderen “In de maakplaatsen leren jongeren daarnaast technologische vaardigheden en 21st century skills. Ouderen ondernemen samen activiteiten bij Ouderen in de Wijk en iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computer

gebruiken, kan bij Leef en leer! terecht. Daar word ik blij van. De OBA is er namelijk voor iedereen, of je nu tien, veertig of tachtig jaar oud bent.” Hoe ziet de toekomst van de OBA eruit? “Amsterdam breidt momenteel uit met nieuwe wijken als het Amstelkwartier, de Houthavens en de Zuidas. Om de rijke traditie van de OBA in de stad voort te zetten, moeten ook daar bibliotheken komen. De andere vestigingen zijn dan nog vaker open dan ze nu al zijn, met meer studiefaciliteiten en met de maakplaatsen en technologie in het hart van de OBA. Maar eerst volgt nog het honderdjarig bestaan van de OBA, in 2019. Dan is te zien dat alles is veranderd en toch alles hetzelfde is gebleven. De OBA was en is van Amsterdammers, door Amsterdammers en voor Amsterdammers.”


4

december 2017 - januari 2018

pre-party poëzieweek topdichters op bezoek Gedichten, poëzie en letterkunst: van 25 t/m 31 januari staat taal centraal tijdens de Poëzieweek, met als ­hoogtepunt de uitreiking van de VSB Poëzieprijs op 25 januari. Om vast warm te lopen voor zo veel taal­ talenten bij elkaar, komen vier van de vijf genomineerde dichters bijna twee weken daarvóór al langs bij de OBA. Zet je schrap voor Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar en Mieke van Zonneveld.

wat we begonnen zijn beginnen we elke dag opnieuw en elke dag wil ik nog meer opnieuw met jou beginnen. je te kennen is je keer op keer te leren kennen is je elke dag weer leren te verliezen en gekend in jou mijn eindigheid verwerven in de afstand van een eeuwigheid

Kijk op oba.nl/lidmaatschap

wat kom je doen?

met jou. beginnen is de tijd waarin we wonen niet gegeven, die beginnen te verlaten en de entropie omarmen die zich dagelijks

Centrale OBA Zaterdag 13 januari, 15.00 uur, OBA Theater, gratis toegang. Aanmelden via oba.nl/poezie.

met jou beginnen laat. mij in elke dag een ander samen wenden tot het onvermijdelijke na waaraan we beiden toebehoren meer dan aan elkaar daar telkens voor het eerst

Sara in OBA Javaplein “Ik zat in Egypte op het vwo en zou chirurgie gaan studeren, toen we anderhalf jaar geleden naar Nederland kwamen. Ik studeer nu mbo verpleegkunde, hierna wil ik hbo doen en dan naar de VU. Een lange weg. En Nederlands leren is moeilijk. Dus ik moet heel veel studeren; ik leef zo ongeveer in de OBA. Tegelijkertijd ben ik nu ook mijn rijbewijs aan het halen. Ik had in Egypte nooit gedacht dat dat zou kunnen.”

met jou beginnen. Uit: Binnenplaats van Joost Baars, Uitgeverij Van Oorschot.

expoladder

Tip!

love child als je kinderwens maar niet uitkomt

de bibliotheek van licht historisch besef

inktspot het jaar 2017 in cartoons

Vrijgezel, homo, een partner die geen kinderen wil… Soms zijn mannen en vrouwen klaar voor het ouderschap, maar hebben ze ieder met een eigen reden moeite hun kinderwens te vervullen. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om toch moeder of vader te worden. Documentair fotograaf Mascha Jansen legde dit kwetsbare en persoonlijke onderwerp prachtig vast in Love Child.

Ons historisch besef mag best wat vergroot worden, vinden kunstenaars Raul Balai en Femi Dawkins. Dat doen ze via boeken van verlichte schrijvers. Ze kijken verder dan alleen het dominante westerse discours en zetten in de mixed media-installatie De Bibliotheek van Licht onbekende schrijvers, intellectuelen, feministen, sporters, filosofen en uitvinders in de spotlights.

Bekende en onbekende illustratoren hebben het afgelopen jaar flink zitten broeden om het beste commentaar te leveren op binnen- en buitenlandse politieke ontwikkelingen. In de expositie Inktspot zie je de honderd beste cartoons die garant staan voor een prikkelend jaaroverzicht. De winnende tekening was dit jaar een Fokke & Sukke over de vele aanslagen.

OBA Cinétol

OBA Buitenveldert

Centrale OBA

T/m donderdag 18 januari, vrije inloop.

T/m woensdag 31 januari, fotogalerij, vrije inloop.

T/m maandag 22 januari, vrije inloop.

Cartooning for Peace: cartoonisten uit 58 landen verenigd Cartoons overstijgen soms talen en culturen, dat laat Cartooning for Peace goed zien. Dit netwerk van 162 cartoonisten uit 58 landen werd in 2006 opgericht door Kofi Annan en de Franse cartoonist Plantu. Om de start van de samenwerking van de OBA met Alliance Française Amsterdam te vieren, komt Plantu naar de OBA. Hij zal uitgebreid vertellen over zijn werk als cartoonist en over het netwerk. Ook gaat hij in gesprek met zijn collega's Joep Bertrams en Tjeerd Royaards. Er is bij dit programma simultaanvertaling (Frans-Nederlands en vice versa) via koptelefoons beschikbaar. Centrale OBA Woensdag 17 januari, 20.00 uur, OBA Theater. Toegang € 5,00 / met OBA-pas en leden Alliance Francaise gratis. Kaarten via oba.nl/cartoon.


december 2017 - januari 2018

5

Jetty Mathurin

De Bibliotheek van Licht “Men is steeds meer bezig nieuwe verhalen te vertellen vanuit andere invalshoeken, die bijdragen aan een nieuw historisch besef. De installatie De Bibliotheek van Licht draait zo te zien precies daarom. Ik vind het helemaal passen in deze tijd, met alle discussies rondom tradities. Je merkt dat mensen kwetsend kunnen zijn omdat ze onvoldoende historisch besef hebben. Ik vind het mooi dat deze installatie niet draait om slachtofferschap, maar om de grote daden. Daaruit kan ik afleiden dat de makers ons van nieuwe inzichten gaan voorzien.” OBA Buitenveldert T/m donderdag 18 januari, vrije inloop. Lees meer op p4. De Nationale Voorleesdagen “Ik doe hier zelf ook altijd aan mee. Het is zo mooi om kinderen voor te lezen, om te merken hoe ze in het verhaal meegaan. En voorlezen is ook nog eens heel goed voor het taalbesef.”

Diverse OBA-vestigingen Woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari. Lees meer op pagina 6. Lezing: Het Pauperparadijs & Ondanks de Zwaartekracht “Ik moet bekennen dat ik eerst vooral zag dat deze lezing in OBA Diemen was en ik dacht: lekker dichtbij! Ik woon in Zuidoost namelijk. En het lijkt me een boeiende lezing, over de familie­geschiedenis van auteur Suzanna Jansen. Ze zal vast mooi vertellen en dat brengt je dan bij je eigen zoektocht en verhaal.” OBA Diemen Woensdag 12 januari, 18.45 uur, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Aanmelden aan de balie van OBA Diemen of via diemen@oba.nl of 020-690 23 53. Love Child “Een fototentoonstelling over de kinderwens. Ik zit zelf in de kinderen en weet als oma nu ook weer extra goed hoeveel ze je kunnen geven. Het bespreekbaar maken van de kinderwens spreekt me heel erg aan.”

foto: Raul Neijhorst

Elke maand vragen we een prominente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat cabaretier Jetty Mathurin, Dit seizoen won ze de prestigieuze Frans Bannick Cocq Penning en neemt ze met de voorstelling De Overdracht afscheid als maker en speler van solovoorstellingen.

OBA Cinétol T/m maandag 22 januari, vrije inloop. Lees meer op p4.

wat kom je doen?

een alternatieve kerstviering Bij wijze van alternatieve kerst­viering spelen Patrick Verheij & Friends nummers van Shaffy en Sinatra, maar vooral liedjes van en geïnspireerd op Leonard Cohen tijdens How the Light Gets in #2 in de OBA. Patrick Verheij fietst in 2008 langs een aanplakbiljet voor een optreden van Leonard Cohen in het Westerpark. Verheij, groot liefhebber van Cohen: “Ik wilde hem in Carré zien optreden, niet in een park waar iedereen staat te kletsen.” Toch fietst hij even naar het Westerpark, uit nieuwsgierigheid. Er komt een ouder echtpaar naar hem toe dat hun tickets voor een prikkie aanbiedt, de vrouw is onwel geworden. Verheij: “De zon ging onder. Samen met zo’n achtduizend man luisterden we ademloos.” Magneet Cohen Ook tijdens zijn vakantie vorig jaar naar

Griekenland kon Verheij niet om Cohen heen: “Ik had een lichte koffer mee; zwemmen en lezen was het plan. Toen ik aankwam, hoorde ik dat Cohens nieuwe plaat uit was. Het eerste nummer dat ik beluisterde, was Traveling Light, over licht door het leven gaan. Terug op Schiphol kreeg ik het bericht dat Cohen overleden was.” Contrast Dat samenkomen van licht en donker vindt Verheij kenmerkend voor Cohens leven en werk. “Cohen zwom voortdurend naar de bodem van de oceaan, woelde daar naar materiaal. Hij nam het mee naar boven en liet het glinsteren.” In de OBA zal Verheij dan ook de lichte en donkere kanten des levens op ontroerend mooie wijze samen laten komen.”

Centrale OBA Zaterdag 23 december, 20.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/muziek.

Tip! Meer muziek in de OBA

Het koor Amicore zingt op 20 december (18.00 uur) kerstliederen in het OBA-café Belcampo (OBA De Hallen). Studenten van het Conservatorium van Amsterdam geven concerten in de entreehal van de Centrale OBA: jazz op 19 januari en licht-klassieke muziek op 28 januari. Meer informatie en meer muziek op oba.nl/muziek.

Timor in OBA Bijlmerplein “Normaal werk ik op vrijdag vanuit huis maar vandaag dacht ik: laat ik eens in de OBA gaan werken. En dat bevalt prima, het is lekker rustig. Ik woon hier om de hoek en kende de oude vestiging ook wel, maar deze is veel mooier en lichter. Ik denk dat ik vaker kom, dus heb meteen een abonnement afgesloten. En ik zag dat vrijwilligers hier taalles geven; misschien is dat ook wel wat voor mij.”


6

december 2017 - januari 2018

met Judith op de jeugdafdeling een plek waar je fantasie  geprikkeld wordt Judith Hessels geniet van haar werk op de jeugdafdeling van de Centrale OBA, omdat ze zelf goede herinneringen heeft aan voorgelezen worden én het belangrijk vindt dat alle kinderen van Amsterdam toegang hebben tot mooie boeken. Judith en haar collega’s lezen voor op woensdag- en zaterdagmiddag. Iedereen tussen de drie en zeven jaar oud kan dan komen genieten van haar voorleesstemmetjes. “Ik vind het belangrijk dat leesplezier wordt bevorderd. En het is gewoon heel leuk als kinderen en ouders genieten van nieuwe boeken en daarna samen gaan tekenen of knutselen. Ik heb zelf

goede herinneringen aan voorgelezen worden. Dat waren van die gezellige momenten waarin je fantasie werd geprikkeld en je iets nieuws leerde.” Iedereen een boek Judith is blij met de nieuwe regel dat kinderen tot negentien jaar oud boetevrij kunnen lenen. “De OBA heeft zich er altijd hard voor gemaakt dat alle kinderen in Amsterdam gebruik kunnen maken van de bibliotheek. We vinden het belangrijk dat toegang tot cultuur en kennis gratis is, daarom leent iedereen tot 19 jaar voor niks.” Wat Judiths werk inhoudt? “Ik help kinderen, ouders, leraren en vrijwilligers van de Voorleesexpress

door informatie te geven, leestips te verzinnen of door bijvoorbeeld te helpen met zoeken van boeken voor een werkstuk.” Daarnaast zijn Judith en haar collega’s van de jeugdafdeling bezig met babycafé’s, peuterlezen en groepsontvangsten voor scholen. Voor oudere kinderen vanaf acht jaar is er sinds kort Maakplaats 021 waar kinderen leren omgaan met 3D-printers, vinylsnijders en leren programmeren.

boek vonden. Een volgende lezer kan op basis hiervan een boek kiezen en die boekenlegger ook weer aanvullen. Maar het leukst vindt Judith het werk met de OBA Onderzoekers, waarin ze met een clubje kinderen op pad gaat door de OBA om hun ideeën te horen. “Daardoor merk ik wat kinderen belangrijk vinden in de OBA.”

Kleine recensenten En kinderen mogen zelf ook mee­ denken. Zo bedacht de OBA Kinder­ directeur boekenleggers waarop jonge lezers kunnen schrijven wat ze van het

wat kom je doen?

slapende tijgers en loslopende schrijvers het zijn de Nationale Voorleesdagen

Daan en Niek in OBA Banne Niek: “Toen papa gisteren zei dat we vandaag naar de OBA gingen, zei ik: ‘Nouhou!’ Omdat ik dat niet wou – hé, dat rijmt. Maar nu vind ik het toch wel leuk. We komen oude boekjes terugbrengen en nieuwe lenen. Ik hou van zoekboeken, die kan ik zelf al een beetje lezen. Papa, zullen we ook dvd’s lenen? Ik heb namelijk ook een dvd-speler. De Minions wil ik, die zijn heel grappig.”

tot 19 jaar ben je gratis OBA-lid en leen je boetevrij

Ssst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Het leukste prentenboek van dit jaar staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Kikker heeft gelukkig een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Britta Teckentrup schreef en illustreerde het populaire prentenboek Ssst! De tijger slaapt, dat kinderen al lezend uitnodigt om de dieren te helpen.

Voorlezen is niet alleen gezellig, het is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van het kind. Er wordt daarom niet alleen extra veel voorgelezen in de OBA, er zijn ook allerlei speciale activiteiten rond voorlezen georganiseerd. Zoals elk jaar worden de Voorleesdagen afgetrapt met een voorleesontbijt. Bekende en onbekende schrijvers komen ’s ochtends langs om voor te lezen uit het tijgerprentenboek. Ophalen: gratis tijger Is je kind tussen de twee en zes jaar oud en sluit je tijdens de Nationale

Voorleesdagen een lidmaatschap af van de OBA? Dan ontvangt je kind niet alleen een OBA-pas maar ook een tijger! Gelukkig is die in de vorm van een vingerpoppetje en kan de gestreepte vriend prima mee naar huis.* Diverse OBA-vestigingen Woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari, alle activiteiten vind je op oba.nl/voorleesdagen. *Zolang de voorraad strekt.

Kom langs in één van onze 26 OBA-vestigingen  obamsterdam


december 2017 - januari 2018

7

t­ rappelend voor de theaterzaal 4 jeugdvoorstellingen foto: Victor Arnolds

Januari een saaie maand? Welnee, met deze vier voorstellingen in de OBA vlieg je lachend, griezelend en betoverd die weken door.

toen mijn vader de nacht wacht 3+ dummie de een struik werd 7+ Caroline wil graag slapen en dat lukt mummie 6+

twinkel twinkel kleine ster 3+

Als ineens de oorlog uitbreekt, moet de vader van Toda helpen in de strijd. Ze wordt op een trein gezet naar haar moeder die in het buurland woont. Onderweg beleeft ze veel avonturen, sommige zijn zelfs wat gevaarlijk. Zal ze haar moeder vinden? En waarom verandert haar vader in een struik in de oorlog? Verteltheater door Joke van Leeuwen onder ­muzikale begeleiding.

In een theatermix met kleinkunst, pop en jazz komen de liefste kerstliedjes voorbij voor de allerkleinsten. Het geheel is geïnspireerd op het prentenboek De herdertjes lagen bij nachte van Ageeth de Haan (tekst) en Noëlle Smit (illustraties). Centrale OBA donderdag 28 december 11.00 uur, OBA Theater.

Centrale OBA woensdag 3 januari 15.00 uur, OBA Theater.

ik in de OBA Maakplaats 021: spelen met technologie In Maakplaats 021 kunnen kinderen elke week aan de slag met nieuwe technologie. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ontwerpen met een 3D-printer? Maakplaats 021 zit in OBA Waterlandplein, de Centrale OBA en OBA Reigersbos. Alesija (8) is vaak van de partij.

Wat heb je in de Maakplaats geleerd? “Dat het interessant is! En dat ik later uitvinder wil worden.”

OBA Geuzenveld zaterdag 6 januari 11.30 en 15.00 uur. Centrale OBA zondag 7 januari 13.00 en 15.00 uur. OBA Javaplein zaterdag 20 januari 11.30 en 15.00 uur. OBA Buitenveldert zaterdag 3 februari 12.00 en 15.00 uur.

Dit verhaal gaat he-le-maal mis. De doodgewone Goos Guts - die in het saaiste dorp ter wereld woont - vindt op een dag een stinkende mummie in zijn bed. Goos en zijn vader Klaas besluiten hem te houden en noemen hem Dummie. Na een tijdje gaat Dummie zich vervelen en besluit Klaas dat hij naar school moet. Gaat dat wel goed? Gelukkig kan Dummie altijd rekenen op Goos en zijn klunzige vader. Centrale OBA vrijdag 26 januari 19.00 uur, OBA Theater. Meer informatie over de ­voorstellingen en het aanmelden op oba.nl/jeugdtheater.

poëzie is kinderspel (8-12 jaar)

Gedichten, rijmen en spoken word: spelen met taal is echt niet alleen voor volwassenen weggelegd. Jonge woordkunstenaars kunnen tijdens de OBA Junior Poëzieweek hun talenten ontwikkelen bij een van de vele poëzie- en spoken word-workshops. Dichters en spoken word-artiesten leren de kinderen het vak.

Hoe vaak ben je al geweest? “Drie keer. Er zijn vooral meisjes, maar ook wat jongens. Het allerleukst is dat ik mag knutselen en dingen mag maken, dat is mijn favoriete ding om te doen.” Wat heb je dan allemaal al gemaakt? “Een poppetje met de 3D-printer. Die moest ik eerst maken in de computer en dan naar de printer sturen. Die deed toen alles. Een robot gemaakt van karton, aluminiumfolie en plastic: een muis met een motortje. Het staartje draait rond als een propeller met een wieltje en hij doet het ook.”

aardig. Haar bed is de poort naar dromenland en de mooiste dromen nemen haar al zingend mee op reis. Maar Anne is bang om te gaan slapen. Ze zit voortdurend op bed en speelt harp. Lukt het om Anne op de muziek te laten meedrijven naar dromenland? De Zingende Harp tourt met De Nacht wacht in de wintermaanden langs de OBA-vestigingen. Met livemuziek (harp en percussie) en zang.

Maakplaats 021 is een speelkamer in de OBA waar jongens en meisjes uit de buurt hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontplooien. Voor uitvinders, robotbouwers en ontwerpers in de dop. Kijk voor alle actviteiten op maakplaats021.nl.

OBA Mercatorplein donderdag 25 januari Spoken word-masterclass met Poetry Circle Nowhere OBA De Hallen zondag 28 januari Poëzieworkshop door kinderboekenschrijver Saskia van der Wiel OBA Waterlandplein woensdag 31 januari Spoken word-masterclass door Gershwin Bonevacia Alle workshops beginnen om 15.00 uur en duren 1,5 uur. € 10,00 / voor OBA-jeugdleden gratis. Aanmelden via oba.nl/poeziejunior.


8

december 2017 - januari 2018

OBA op Instagram

puzzel mee en win een OBA Verrassingspakket

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto in de volgende editie geplaatst. @moranyair

@llocatel

@benmaccam

Weet jij onderstaande puzzel op te lossen? Dan maak je kans op een OBA Verrassingspakket. Stuur voor zondag 4 februari het antwoord naar puzzel@oba.nl en wie weet ben jij een van de geluksvogels.

N

A

G

N

I

L

L

E

T

S

R

O

O

V

W

I

F

I

E

P

R

I

N

T

E

N

P

R

S

N

P

O

N

L

T

I

R

J

A

E

D

K

N

O

B

I

O

R

E

L

P

I

N

S

E

U

N

H

O

D

H

A

U

I

O

I

E

K

E

X

A

B

L

E

E

F

C

S

U

H

R

G

J

V

N

S

R

M

E

B

L

U

F

T

K

S

N

M

R

U

E

B

T

U

E

E

E

U

R

I

I

R

C

E

T

A

A

R

A

U

L

N

J

L

W

L

E

J

O

S

Z

E

M

A

A

D

D

T

W

I

E

A

A

R

T

W

I

I

T

M

R

T

A

I

R

E

S

V

J

A

B

T

A

S

U

B

E

E

T

I

E

M

R

E

E

E

T

V

S

O

E

M

U

R

T

E

R

P

D

K

D

N

T

R

R

T

E

A

H

L

E

S

N

H

L

B

I

R

L

I

F

S

R

T

I

N

T

N

E

T

R

E

C

N

O

C

E

I

L

I

M

A

F

J

D

D

I

Z

K

U

G

I

I

E

L

D

P

T

N

A

R

K

G

E

E

K

I

T

C

S

D

M

K

S

N

E

T

E

B

D

U

L

E

Z

E

N

V

O

O

R

J

E

L

I

J

S

T

O

E

N

E

G

N

I

G

I

T

S

E

V

N

T

K

O

E

N

J

S

A

P

S

D

A

T

S

T

U

D

Y

S

H

A

R

E

beleven bijblijven cursus dichtbij expo familieconcerten film inleverattentie jeugdtheater

kinderdirecteur koffie krant lenen leren lezenvoorjelijst lezing lidmaatschap luisterboeken

muizenhuis obajunior obamsterdam printen programmeren restaurant samenwerking stadspas strips

studieplekken studyshare taal vestigingen volksuniversiteit voorstelling werken wifi workshops

antwoord

@georginikov

@me.sofie

OBA in de stad

Westpoort

4

2 Noord

3

17 10

Nieuw-West

12

14

16 11

5

18

1

West

Centrum

15

6 7

13

22 21

Zuid

20

8

Oost Diemen

9 24

19

Duivendrecht

27 23 Zuidoost

25 Ouderkerk aan de Amstel

26

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmerplein OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos OBA Ganzenhoef

Kijk voor alle adressen op oba.nl/vestigingen.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je er de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam obamsterdam obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services. Coördinatie: Marloes van der Veen Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: scherp/Renate Dahlmans Vormgeving: Thonik

Oba.amsterdam krant december 2017- januari 2018  
Oba.amsterdam krant december 2017- januari 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Advertisement