Page 1

programma OBA april 2018

in deze editie:

Het Oosterdok als culturele rode loper van Amsterdam

Tijdens Expeditie Oosterdok openen de OBA, musea en bedrijven hun deuren.

‘In Syrië had ik mijn dromen, mijn familie en mijn studie’

Theatervoorstelling over vluchten voor geweld en vechten voor vrijheid.

Fiep fiep vogeltje (2+) ‘Als de vogels zijn gevlogen’

Een wereld zonder vogels in een ­spannende jeugdtheatervoorstelling.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl/agenda


2

april 2018

een dag in OBA Staatsliedenbuurt wie komt wat doen?

Woensdag, 10.28 uur Pieter (58) “Ik ben hier zeer regelmatig, vier à vijf keer per week, om de krant te lezen. Ik voel me hier thuis, het is een heel prettige bibliotheek en ik heb goed contact met het personeel. Het sociale verkeer met de mensen die ik hier ontmoet, vind ik heel leuk. Soms lees ik een kind voor of raad iemand een boek aan. Zelf wil ik geen boeken in mijn huis; mijn boekenkast staat hier. Ik vind dat de bibliotheek de meest laagdrempelige culturele voorziening van Amsterdam moet zijn, en dat is het ook. De OBA is een sociaal ankerpunt; iedereen is welkom.”

Woensdag, 12.10 uur Els (67) “Ik ben coördinator van Senia in Amsterdam, een organisatie die leesclubs organiseert. Vandaag ben ik hier met de leesclub Biografie, een groep van acht mensen die zeven keer per jaar samenkomt om te praten over een boek dat we gezamenlijk hebben gelezen. Deze keer hadden we het over De levens van Jan Six van Geert Mak. Aan de hand van een leeswijzer praten we over het boek. Dat is niet alleen heel gezellig, je krijgt ook allerlei inzichten. Dat is heel verrijkend. We hopen nu dat we een keer in het huis van Jan Six mogen langskomen.”

stof tot napraten Deze maand staat er extra veel film op het programma bij de OBA. Met boekverfilmingen, een bijzondere Cinema Literair en – zoals je kunt lezen in het interview op de volgende pagina – een grote naam uit de Nederlandse filmwereld.

1

Van Brakel in de Buiksloterkerk

Nouchka van Brakel was de eerste grote vrouwelijke regisseur van Nederland. De herinneringen aan haar rijke filmcarrière tekende ze kortgeleden op in Scènes uit mijn eigen draaiboek. Ter ere van dit boek vindt in de Buiksloterkerk een filmavond plaats, georganiseerd door OBA Banne, de Buiksloterkerk en Plantage Boekhandel Van der Plas. Lees het uitgebreide interview met Nouchka van Brakel op p.3.

2

Cinema Literair: Persuasion

Elke maand maakt de OBA de tongen los over film en literatuur. Een bekende cultuurcriticus kiest een film en wordt aan de tand gevoeld door OBA Livepresentator Theodor Holman en filmjournalist Gawie Keyser. Deze maand koos NRC-columnist Joyce Roodnat Persuasion, de laatste roman van Jane Austen. Het boek stamt uit 1818, de film uit 2007 en beide bieden genoeg stof voor een interessant debat.

Centrale OBA Dinsdag 17 april, 19.30 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Aanmelden via oba.nl/cinemaliterair.

3

Boek en film: zoek de verschillen

In de serie Boek en film onder leiding van Rita Bonenberg staat elke maand een boek centraal. Deelnemers gaan na afloop met elkaar in gesprek over het boek en de film. Waarom zou de regisseur bijvoorbeeld voor die ene scene hebben gekozen? In april staan er twee op de planning: Van muizen en mensen van John Steinbeck, in 1992 verfilmd als Of Mice and Men (OBA Olympisch Kwartier) en Rabbit-proof Fence – De vlucht naar huis van Doris Pilkington, die in 2002 in de bioscoop draaide (OBA Waterlandplein). OBA Olympisch Kwartier Dinsdag 10 april, 13.00 uur, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via olympischkwartier@oba.nl of 020-636 58 85. OBA Waterlandplein Dinsdag 24 april, 13.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Aanmelden via waterlandplein@oba.nl of 020-676 92 20.

Woensdag, 15.46 uur Elvire (46) “Ik werk sinds 2008 bij de OBA en werk vooral in dit filiaal en die in de Spaarndammerbuurt. In mijn werk ben ik gespecialiseerd in educatie. Zo stel ik programma’s samen voor kinderen, van peuters tot middelbare scholieren. Bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek, maar ook reguliere programma’s waarin ze leren hoe ze informatie kunnen opzoeken voor een werkstuk of ter leesbevordering. Het leukst vind ik met kleuters knutselen aan decors voor op de kinderafdeling. Daar is deze OBA ook erg geschikt voor.”


april 2018

3

regisseur Nouschka van Brakel

De OBA staat deze maand in het teken van boekverfilmingen. En wie kan daar beter over vertellen dan de gevierde filmregisseur Nouchka van Brakel? Ter gelegenheid van haar nieuwe boek Scènes uit mijn eigen draaiboek vindt in de Buiksloterkerk een filmavond plaats. Nouchka van Brakel (deze maand 78 jaar) was de eerste grote vrouwelijke regisseur van Nederland. Met films als Van de koele meren des doods en Een maand later wist ze in de jaren tachtig een groot publiek te bereiken. In haar werk spelen vrouwen een centrale rol; ze heeft zich haar leven lang ingezet voor de vrouwenbeweging. Onlangs verscheen haar boek Scènes uit mijn eigen draaiboek, waarin ze haar herinneringen aan de totstandkoming van haar films én aan de mensen, reizen en boeken die haar inspireerden vastlegde.

‘Ik hield mijn kleinzoon in gedachten en begon te schrijven’ Familietraditie “Het idee voor het boek ontstond geleidelijk,” legt ze uit. “Eerder had ik voor mijn kleinzoon al een klein boekje gemaakt waarin ik over onze familie schreef. Mijn opa was een echte verhalenverteller en vertelde mij vroeger veel over zijn visie op de m ­ aatschappij, muziek en natuur. Dat heeft mijn beeld geschapen. Die traditie wilde ik voortzetten richting

mijn eigen kleinzoon, met een boekje over mijn werk en gemaakte reizen. Het was niet de bedoeling dat het uitgegeven zou gaan worden, ik wilde geen deadlines hebben.” Omgekeerd werken De masterclass schrijven die Van Brakel volgde bij Annejet van der Zijl zorgde ervoor dat uitgeverij Querido interesse kreeg in haar boek, na een tip van Van der Zijl. Van Brakel verfilmde verschillende boeken, met als bekendste voorbeeld Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden. “Daarbij ga je omgekeerd te werk; van woorden in een plat vlak waarbij lezers een voorstelling hebben, maak je een vertaling met beweging, muziek, klank en vormen die het verhaal vertellen. Dat is heel moeilijk, al denken veel mensen van niet omdat je het verhaal al kent. Het is makkelijker als je zelf het script schrijft.” Woorden als einddoel Voor het schrijven van Scènes uit mijn eigen draaiboek moest ze andersom werken. Dat bracht een nieuwe uitdaging met zich mee: “In eerste instantie was ik een scenario aan het schrijven, compleet met bewegingen en licht. Dan schrijf je een blauwdruk waaraan vakbekwame mensen als een cameraman of een componist hun elementen toevoegen. Dat was nu niet de bedoeling. Zo kwam ik er al snel achter dat een boek schrijven iets heel anders is dan een filmscript schrijven. Bij een boek zijn de woorden het einddoel. Daarom hield ik mijn kleinzoon in gedachten en begon ik aan hem te schrijven.”

Nouchka van Brakel zal in de Buiksloterkerk voorlezen uit haar boek Scènes uit mijn eigen draaiboek. Ook wordt ze geïnterviewd door schrijver John Jansen van Galen over onder andere haar werk en wat er komt kijken bij een boekverfilming. Daarna wordt haar korte film Een winkelier keert niet weerom vertoond en zijn er fragmenten uit Het debuut (1977) en Van de koele meren des doods (1982) te zien. Deze avond wordt georganiseerd door OBA Banne in samenwerking met Plantage Boekhandel Van der Plas en de Buiksloterkerk. Buiksloterkerk Donderdag 12 april, 20.00 uur, € 12,50 / met OBA-pas of als Vriend van de Buiksloterkerk en ontvanger van de digitale nieuwsbrief van Plantage boekhandel Van der Plas € 10,00. Aanmelden via banne@oba.nl of 020-631 41 32. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Plantageboekhandel Van der Plas en via buiksloterkerk.nl.


4

april 2018

keuzestress! Bettine Vriesekoop over de Chinese vrouw:

geëmancipeerd of lange weg te gaan?

Ter ere van het negentigjarig bestaan van het Olympisch Stadion geven diverse sporters een lezing. Zo ook Bettine Vriesekoop, oud-­ tafeltennisprof en voormalig Chinacorrespondent. Ze raakte geïntrigeerd door de Chinese cultuur en schreef er diverse boeken over, waaronder Dochters van Mulan over het leven van de Chinese vrouw. Vandaar het dilemma: vrouwen in China, geëmancipeerd of lange weg te gaan? “China wordt ook wel een land van duizend gezichten genoemd. Het is een groot land met veel inwoners waar verschillende ontwikkelingen naast elkaar lopen. Maar er is altijd repressie en controle vanuit de overheid. Hierdoor lopen mensen met goede contacten, die weten hoe ze dingen moeten aanpakken, alsnog tegen barrières op.” Op de barricade “Voor mijn boek Dochters van Mulan heb ik vrouwen geïnterviewd die op de barricade staan: studentes, feministes, genderdeskundigen, vrouwen die werken bij de overheid of bij denktanks. Ze zijn geëmancipeerd en kennen de beperkingen die ze opgelegd krijgen door de overheid. Vaak spreken ze geen Engels en willen ze China van binnenuit veranderen. China heeft ook een speciale vrouwendag die groots wordt gevierd. Er wordt aandacht besteed aan de privileges van de vrouw. Ze mag bijvoorbeeld

thuisblijven als ze menstrueert en krijgt na een zwangerschap lang verlof. Mannen zijn die dag extra hoffelijk.” Weinig invloed of rechten “De Chinese vrouw is sterk, dat is altijd zo geweest. Ze staat aan het hoofd van de familie en is de baas in huis. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook buitenshuis de baas is. Chinese vrouwen zijn goed in management en communicatie, toch zijn ze vrijwel afwezig in besturen, bedrijven met macht of geld en de politiek. Ze hebben weinig invloed of rechten. De jongere generatie vrouwen wordt zich, mede door het internet, steeds bewuster van die rechten. Maar het systeem moet veranderen, en daar moet nog veel voor worden gedaan. Dus als ik stelling moet nemen, kies ik voor: China heeft nog een lange weg te gaan.” De lezing van Bettine Vriesekoop zal gaan over Chinese vrouwen in de sport. OBA Olympisch Kwartier Donderdag 19 april, 20.00 uur, € 10,00 / voor OBA-leden € 5,00. Aanmelden via 020-676 92 20 of olympischkwartier@oba.nl.

het spannende huwelijk tussen woord en beeld Voor kinderboekenmakers is de OBA als een snoepwinkel op 14 april, tijdens de tiende editie van de Middag van het Kinderboek. Het thema ‘Het spannende huwelijk tussen woord en beeld’ wordt verkend in vier workshops en een zaalprogramma. Workshop Infographics maken – redactioneel illustrator Lies Kindt Een beeld zegt echt niet meer dan duizend woorden! Een illustratie zegt het wel anders en kan heel verhelderend werken. Onderzoek de mogelijkheden om informatie van een andere kant te bekijken. Workshop Vertellen in strips – striptekenaar Maaike Hartjes Hoe vertaal je jouw tekst naar beeld? Oefen met een eigen tekst en leer de beginselen van het stripvertellen. Voor iedereen die schrijft en (een beetje) kan tekenen. Workshop Hoe maak je een verhaal beter verfilmbaar? – verhalenmaker Patz van der Sloot Ga aan de slag met verschillende manieren om een verhaal verfilmbaar te maken. Grote vragen zijn: wat is het grote verschil tussen film en boek en wat zijn verhalen-no-go’s in filmland?

Workshop Auteursbond en Beroeps­ vereniging Nederlandse Ontwerpers Gert Gerrits en Anouk Siegelaar van de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Annemarie van Toorn van de Auteursbond vertellen over de voordelen van een lidmaatschap voor kinderboekenschrijvers en illustratoren. Plenair zaalprogramma Schrijver en illustrator Mylo Freeman maakt live op het podium een schilderij. Schrijver Sjoerd Kuyper analyseert de illustraties van Sanne te Loo in De duik. Scenario- en kinderboekenschrijver Tamara Bos vertelt over het bewerken van een kinderboek tot een speelfilmscenario. Schrijver Jan Paul Schutte en illustrator Floor Rieder geven de lezing Seks en sensatie. Bovendien zijn er zeepkistsessies en een zaalgesprek. Centrale OBA Zaterdag 14 april, 11.00 uur, verschillende zalen, gratis. Aanmelden voor de workshops en het zaalprogramma via oba.nl/mvhk. NB: je kunt je aanmelden voor maximaal één workshop. Het zaalprogramma is plenair.


april 2018

5

ga mee op expeditie Het Oosterdok geldt als de culturele rode loper van Amsterdam en verdient meer aandacht. Ziedaar: Expeditie Oosterdok, een samenwerking tussen de OBA, musea, muziekhuizen en bedrijven aan het water. Langs het hele Oosterdok – op de plek naast het Centraal Station waar innovatie en avontuur al jaren samengaan – zijn op zaterdag 21 april nieuwe dingen te ontdekken. Elf culturele instellingen en 24 bedrijven aan het water van het Oosterdok openen hun deuren en verwelkomen het Amsterdamse publiek voor een nadere kennismaking. Architectuurrondleiding De OBA doet dat door middel van

een mooie architectuurrondleiding door het gebouw. Het ontwerp van het OBA-gebouw door Jo Coenen is na tien jaar aangepast en de moeite waard om nader te bekijken. De Gebouwengids loodst je langs de nieuwe studieplekken, de nieuwe zaal op de 6e etage en expositieruimtes. Licht klassiek Op de trappen van het OBA Café klinkt dit weekend lichte klassieke muziek in samenwerking met de buren van het Conservatorium van Amsterdam. Programmeren Neem daarnaast ook een kijkje op de 1e verdieping, daar biedt de Maakplaats 021 workshops coderen

aan. Kinderen vanaf acht jaar leren programmeren met Scratch en de micro:bit. Kinderen vanaf twaalf leren werken met Python en de Raspberry Pi.

Maakplaats 021 Zaterdag 21 april, CodeTeam junior 8+, CodeTeam 12+, tussen 12.0016.00 uur, vrije inloop.

Centrale OBA Architectuurrondleiding Zaterdag 21 april, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00, deelname is gratis maar graag vooraf aanmelden via oba. nl/architectuurrondleiding. Concerten Conservatorium van Amsterdam Zaterdag 21 april, tussen 12.00-16.00 uur, vrije inloop. Maakplaats

mevrouw Bokhout kreeg een OBA Maatje ‘zijn moeite om langs te komen werkt als middel tegen eenzaamheid’ De OBA verbindt graag Amster­ dammers met elkaar. Voor het project OBA Maatje brengt een enthousiaste vrijwilliger één keer per maand boeken, films of luisterboeken naar een stadsgenoot die wat minder mobiel is. Jeanette Bokhout schreef zich in en vond een maatje in een journalist. “Ik verslind boeken, maar kan niet zelf naar de OBA omdat ik chronisch ziek ben en slecht ter been,” vertelt Jeanette Bokhout. Ze heeft een ernstige vorm van het chronischevermoeidheidssyndroom ME/CVS. Ze leest zo’n twaalf boeken in de maand, daarom schreef ze zich in voor het OBA Maatjes-project.

Maatje gevonden “De OBA nam contact met me op nadat ze een maatje voor me hadden gevonden. Toen ik zijn naam hoorde, wist ik meteen dat het een bekende journalist was.” Ze nam een pepmiddel in voor de ontmoeting. “Uiteindelijk hebben we drie uur zitten kletsen. Ik heb hem gegrild over politieke correctheid, ik was benieuwd wat hij daar als journalist van vond. We praatten ook over politiek en geschiedenis. En over reportages die hij had gemaakt.” Nieuwe stapel boeken Het klikte meteen. Haar OBA Maatje brengt elke maand een nieuwe stapel boeken mee. “Ik geef een lijstje

boeken door aan de OBA. Die zetten de boeken klaar in een vestiging bij hem in de buurt. Dan maken we een afspraak en komt hij de boeken brengen.” Stukje gezelligheid Bokhout krijgt energie van de gesprekken met haar maatje. “Door mijn ziekte ben ik veel alleen thuis. Hierdoor voel ik me soms vergeten of verloren. Zijn moeite om langs te komen werkt als middel tegen eenzaamheid. Hij brengt een stukje gezelligheid mee. Het is hartstikke fijn als iemand even tijd en aandacht voor je heeft.”


6

april 2018

de eerste zin… ‘alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is o ­ ngelukkig op zijn eigen wijze.’

Op die belangrijke Eerste Zin in een boek zit menig schrijver te zwoegen. Deze maand vragen we interviewer Frénk van der Linden naar zijn favoriet. Samen met zangeres/cabaretière Mylou Frencken verzorgt hij 8 april een voorstelling met liedjes en verhalen in de Centrale OBA: Frénk & Frencken. “Au, au, au! Je maakt niet vaak in je leven mee dat je iets op een geniale en prachtige manier geformuleerd ziet wat je zelf helaas aan den lijve hebt ondervonden. Er is veel literatuur die je raakt door de fraaie stijl. Maar er komt een extra laag bij als het bijzondere fictie is die je zelf hebt beleefd, waardoor het lijkt alsof het speciaal voor jou geschreven is. Dan doet het pijn, zoals bij deze wonderbaarlijk mooie eerste zin uit Tolstojs Anna Karenina.” Geestelijk geweld “Met deze zin komt Tolstoj in één keer tot het hart van de zaak: niemand begrijpt jouw situatie als je deel uitmaakt van een ongelukkig gezin,

omdat die situatie uniek is en je die niet uitgelegd krijgt aan de buitenwereld. Dat gevoel herken ik, omdat mijn ouders tussen mijn elfde en veertiende op een ellendige manier uit elkaar zijn gegaan. Daarbij kwam geestelijk en fysiek geweld kijken.” Gaskraan “Het is niet uit te leggen dat je vader de gaskraan opendraait terwijl jij en je zus nog liggen te slapen, om er zo gezamenlijk een eind aan te maken vanwege het vertrek van je moeder. Zo’n situatie klinkt ongeloofwaardig, en toch is dat precies wat er is gebeurd. De eenzaamheid van zo’n ervaring wordt voor een moment opgeheven als je die zin leest.” Centrale OBA Zondag 8 april, 15.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via oba.nl.

duizend-en-een nachtklanken en accordeonproza Muzikale verhalen worden verteld in woord én klank. Van sprookjes die tot leven komen tot een cross-over van poëzie en bayanmuziek. Een greep uit het muzikale aanbod van deze maand. Ook zin om weg te dromen bij de klanken en mystieke avonturen van Duizend-en-een nacht? Op 15 april speelt het Harmonieorkest Groot Excelsior het prachtige stuk Sheherazade van Rimsky-Korsakov. Met tussendoor mooie vertellingen uit de Arabische sprookjes.

Groot Excelsior is een 65-koppig Amsterdams harmonieorkest met een heel gevarieerd repertoire. Nu lichten ze een muzikaal tipje op van de gesluierde wereld met magische lampen, veertig rovers en buikdanseressen. Leuk voor jong én oud. Armando met accordeon Nog zo’n bijzondere combinatie van taal en muziek is de voorstelling Ik hoorde dat er geluisterd werd, een cross-over van literatuur en bayan­muziek. In dit literaire concert betreden de legendarische

kunstenaar en schrijver Armando en de Oekraïense topaccordeonist Oleg Lysenko samen het podium. Armando is bijna negentig, maar nog jong van geest. Hij leest voor uit eigen poëzie en proza, terwijl Lysenko speelt op de bayan (een Russische knopaccordeon) en de bandoneon. Hij laat muziek horen van componisten als Victor Vlasov, Vittorio Monti, Anton Rubinstein, Peterburgski en Stravinsky.

Sheherazade Centrale OBA Zondag 15 april, 15.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via oba.nl/muziek. Armando en Oleg Lysenko – Ik hoorde dat er geluisterd werd Centrale OBA Vrijdag 20 april, 20.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/armando.


april 2018

7

foto: Leen Visser

Floor Rieder Elke maand vragen we een prominente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat illustrator Floor Rieder. Op 14 april geeft zij samen met schrijver Jan Paul Schutten de lezing Seks en sensatie in het kader van Middag van het Kinderboek. Middag van het Kinderboek – Workshop Auteursbond en Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers “Mensen met een creatief beroep krijgen vaak te horen dat het zo fijn is dat ze van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Maar hoe leuk

een beroep ook is, het blijft gewoon werk. Mijn tekenspullen gaan bijvoorbeeld nooit mee op vakantie, dan wil ik helemaal niet werken. Het klopt dat veel creatievelingen niet zakelijk genoeg zijn, maar je bent je eigen bedrijf. Daarom is deze workshop over de voordelen van een lidmaatschap zo belangrijk.”

verfilming met gelijkgestemden, óók de slechte scènes. Heel eerlijk: ik heb Persuasion, die deze maand wordt besproken, nooit gelezen of gezien. Maar ik weet dat Theodor Holman een goede interviewer is en dit klinkt gewoon als een gezellige avond.”

Meer info op p.5.

Ja hè “Ik hou van jeugdtheater. Ik vind het lekker als een voorstelling duidelijk is. Een beetje nadenken is geen probleem, maar soms worden oude theaterstukken herschreven waarvan niemand meer iets weet. Ja hè is een

Cinema Literair “Soms ga ik naar de bioscoop en denk ik: wat een slechte film, dit was zonde van m’n geld. Maar tijdens Cinema Literair bespreek je het boek en de

Meer info op p.2.

voorstelling van een leuke, jonge regisseur met veel dans en spoken word. Helemaal van deze tijd, dat vind ik leuk.” Meer info op p.10. De lezing van Floor Rieder is zaterdag 14 april. Meer informatie over de Middag van het Kinderboek vind je op p.9.

leermomentje studeren kun je leren Kun je wel wat bijles gebruiken, wil je oefenen ter voorbereiding op een moeilijke toets of zoek je gewoon een rustige plek om zonder afleiding te kunnen studeren? De programma’s StudieMax en StudyShare helpen je uit de brand. StudieMax In verschillende vestigingen van de OBA kunnen kinderen terecht voor bijles van alle vakken in het basisonderwijs. In groepjes van maximaal drie leerlingen is er volop ­individuele aandacht om met

behulp van een vaste begeleider die lastige rekensommen nog eens uitgelegd te krijgen of te oefenen op het gebruik van lidwoorden. Voor slechts € 7,50 pak je een uur lang je leerachterstand aan. Er zijn meerdere bijlessen per week in de verschillende vestigingen. Voor deelnemende vestigingen, data en tijden: zie oba.nl/studiemax. StudyShare Te veel afleiding om thuis te kunnen studeren en te veel bekenden in de studiezaal op school? Kom dan naar

StudyShare in de Centrale OBA, waar je gegarandeerd ongestoord kunt werken en je concentratie en discipline een boost krijgen. Samen met andere scholieren en studententen ga je 3 x 45 minuten aan de slag in het speciale studeerlokaal in de OBA, met telkens een kwartier pauze. De Studybob houdt de tijd in de gaten terwijl jij aan de slag gaat en productiever bent dan ooit.

Centrale OBA Zaterdag 28 april t/m dinsdag 15 mei, m.u.v. 7 en 8 mei, 10.15 en 13.45 uur. Deelname is gratis. Aanmelden vanaf 10.00 uur bij de balie in de Entreehal. Ook in juni, meer informatie op oba.nl/studyshare.


8

april 2018

linnaeus Live met Elke Geurts en Nina Polak Elke laatste donderdag van de maand ontvangt OBA Linnaeus twee schrijvers die net een nieuw boek hebben uitgebracht. Deze editie: Elke Geurts en Nina Polak. Kom binnen en vouw je handen om een hartverwarmende kom soep terwijl de schrijvers hun opwachting maken. Midden in de bibliotheek nemen zij plaats in een informele setting. Ze vertellen over hun achtergrond, over hun nieuwste boek en het schrijverschap. Ze beantwoorden natuurlijk ook uitgebreid vragen over het hoe en waarom van hun werk. Elke Geurts In haar nieuwste boek Ik nog wel van jou schrijft Elke Geurts over haar echtscheiding. Het is een ontroerend en hartverscheurend verslag van een gezin dat uiteenvalt. Eerder publiceerde zij de verhalenbundels Het besluit van Dola Korstjens (2008),

Lastmens (2010), Lastmens & andere verhalen (2015) en de roman De weg naar zee (2013). Nina Polak Nina Polak debuteerde in 2014 met het bejubelde We zullen niet te pletter slaan. Haar tweede roman Gebrek is een groot woord gaat over hechting, aan elkaar, maar ook aan onze eigen realiteit. Hoofdpersoon Nynke ‘Skip’ Nauta schippert tussen vrijheid en verbondenheid. Linnaeus Live wordt georganiseerd in samenwerking met Schrijvers uit Oost en de Linnaeus Boekhandel. Nina Polak, foto: Sacha de Boer

OBA Linnaeus Donderdag 26 april, 19.00 uur (18.30 uur inloop met soep), € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via linnaeus@oba.nl of 020-694 07 73.

Elke Geurts

als je huis je thuis niet meer kan zijn ‘in deze groep vind ik gelijkgestemden' Stel, je raakt alles kwijt: je familie, je vrienden, de vriendin van wie je houdt, je studie, je hobby’s. Het overkwam Ghaith Awad (22). Drie jaar geleden vluchtte hij vanuit Syrië naar Nederland, waar hij zich aansloot bij theatergroep Light & Shadow. Samen met Syrische, Irakese en Nederlandse acteurs, zangers en muzikanten maken ze de show Home… that’s where your heart is. Je woonde in Damascus toen de oorlog uitbrak. Hoe was het om je thuis te verlaten? “In Syrië had ik mijn dromen, mijn familie, mijn studie hotelmanagement en mijn vriendin. Ik plande mijn toekomst daar, maar de oorlog

veranderde alles. Mensen die ik liefhad zijn overleden, onder wie mijn vriendin. Mijn hele toekomst verdween. Daarom ben ik naar Nederland vertrokken.” Kun je je thuis voelen in een land met andere gewoontes en een andere taal? “Het was moeilijk in het begin. Een ‘thuis’ is een plek waar je familie is, waar mensen van je houden en je respecteren, waar je gezond bent en in vrijheid kunt leven. Ik heb een goed leven hier, in veiligheid, maar ik maak me zorgen over mijn vrienden en familie. Sommige van hen wonen nog in Syrië of in Libanon. Ik heb contact met ze, al is de internetverbinding vaak slecht.”

Hoe helpt de theatergroep hierbij? “In Syrië was acteren mijn hobby. In Nederland stuurde ik mijn cv op naar verschillende toneelgroepen, maar de telefoon ging nooit over. Tot ik op Facebook de oproep van Erik Veltenaar zag. Hij wilde deze voorstelling maken en zocht daar mensen voor. Ik meldde me meteen aan. In deze groep vond ik gelijkgestemden; we deelden ons verhaal. Hierdoor hebben we weer vertrouwen in onszelf, samen voelen we ons sterker.” De voorstelling gaat over vluchten voor oorlog en geweld, en vechten voor vrijheid en een nieuw leven. “Klopt. We mixen alles. Syrische en Nederlandse acteurs, maar ook de

muziek. Het liedje Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij komt voorbij, die is gemixt met een Arabische tune. Dat maakt het bijzonder. Door deze groep heb ik nu Syrische en Nederlandse vrienden. Ik leer de taal en hoop na mijn inburgeringsexamen mijn studie weer op te pakken. Langzaam durf ik aan een nieuwe toekomst te bouwen.” Centrale OBA Vrijdag 13 april, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via oba.nl/ yourheart.


april 2018

9

verleidingen en andere ondeugden portretten met een knipoog

hoe klinkt Oud-West? foto-expositie Geluid in beeld

proosten met Daniël Hooft 50e verjaardag van de Bijlmer

“Ambities heb ik niet. Het gaat zoals het gaat.” Fotografie is voor Edwin Boer geen doel, maar een middel om tot een sprekend beeld te komen. Beeld met een knipoog, waarin humor en somberheid elkaar aanvullen. In zijn portretseries en stillevens van mens en dier verbeeldt hij thema’s als verleidingen en vergankelijkheid.

Tram 7 gaat met oorverdovend geknars de bocht in. Even verderop zit je midden in het gezellige geroezemoes van de Ten Katemarkt. In het geluidskunstproject Sonic West zetten bekende en minder bekende bewoners van Oud-West samen met kunstenaars alle buurtgeluiden op de kaart. Een foto-expositie met geluid.

In 1751 kocht dijkgraaf Daniël Hooft een kelkglas om de drooglegging van het Bijlmermeer te vieren. Hij liet het versieren met het wapen van de Bijlmer en de tekst: ’t Welvaaren van de Bylmermeer. Dit jaar viert de Bijlmer zijn vijftigste verjaardag. Proost mee met Daniël en breng gerust je eigen Bijlmerse glas mee.

OBA Staatsliedenbuurt

OBA De Hallen

OBA Bijlmerplein

Te zien t/m 21 april, vrije inloop.

Vanaf zaterdag 21 april, vrije inloop.

Te zien t/m 30 juni, vrije inloop.

hoe gaat het nou écht met je? Amsterdam telt meer dan 180 nationaliteiten en vele culturen. Stichting Nederland Wordt Beter wil Amsterdammers tijdens de Dag van Empathie écht kennis laten maken met elkaar. Hoe goed ken jij je buurman? Maak je weleens een praatje met de caissière bij de buurtsupermarkt? Een stad vol bewoners met verschillende achtergronden en culturen betekent ook een stad vol verhalen. Tijdens de Dag van Empathie worden deze verhalen verteld, met speeches, muziek en poëzie. Een gezamenlijke toekomst Wie de verhalen en achtergronden van

zijn medebewoners kent, heeft in de meeste gevallen meer respect, begrip en empathie voor de verschillende groepen in Nederland. Op 3 mei, op de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag, wordt een positieve basis gelegd voor een gezamenlijke toekomst. In een kleurrijk programma delen verschillende gasten waaronder meester Bart en Gershwin Bonevacia hun persoonlijke verhaal. De sprekers en artiesten geven hun publiek hiermee een boeiend inkijkje in hun achtergrond en cultuur. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te praten over wat empathie voor de samenleving kan betekenen en welke verhalen volgens hen gehoord moeten worden. Na afloop van het

programma kan er nog uitgebreid – volkomen empathisch verantwoord – gepraat, gelachen en gediscussieerd worden. Centrale OBA Donderdag 3 mei, 19.00 uur, OBA Theater, €7,50 / met OBA-pas €3,75. Aanmelden via oba.nl.


10

april 2018

letters en woorden te gast leesfeest in de vestigingen

Lezen is een feest. Tijdens het OBA Leesfeest zijn letters en woorden dan ook de eregasten. Dat wordt gevierd met verschillende progamma's in diverse vestigingen. Twee activiteiten uitgelicht:

Letterstempelworkshop met Gertie Jaquet (6-9 jaar)

Meneer Bork zoekt een woord (4+)

Op 7 april kun je de kunst van het stempelen van Gertie Jaquet afkijken. In de workshop Letters en woorden maken leert zij stempelpro’s in spe stempelletters te maken, die vervolgens met elkaar woorden kunnen vormen.

In deze grappige en absurdistische voorstelling dagen de acteurs van Theatergroep Lange Mannen kinderen uit om met Meneer Bork mee te denken over dat ene woord. En om samen te filosoferen over wat een woord eigenlijk is, en wie woorden bedenkt. Vrolijk en leerzaam theater met spannende muziek.

Illustrator en professioneel stempelaar Gertie Jaquet gutst de mooiste figuren uit verschillende materialen. Ze maakt houtsnedes en linosnedes, maar bewerkt ook graag een gum met een guts. In 2011 plaatste zij dagelijks een nieuwe stempel op haar blog A stamp a day. Nog steeds zet zij hier regelmatig nieuwe stempels op. In juni 2017 verscheen haar boek Stempelen!

De stempelworkshop wordt in zes vestigingen gegeven. Kijk op oba.nl/ leesfeest voor het programmaoverzicht en de locaties.

Meneer Borks haar zit in de war en hij draagt soms zomaar zijn geruite pyjamabroek onder zijn nette colbert. Regelmatig raakt hij de weg kwijt en woorden verwarren hem. Hij wil graag omschrijven hoe zij zich voelt, maar – ‘Help!’ – hij kan het juiste woord niet vinden.

Meneer Bork zoekt een woord reist door verschillende vestigingen. Kijk op oba.nl/leesfeest voor de hele toer.

ja hè? Ja, zeker! theatervoorstelling

talen voor de jeugd voorleessessies

Hé, wat zei je daar net? Meende je dat? Of zei je het eigenlijk alleen maar om erbij te horen? Ja hè is een stoere jeugdvoorstelling van choreograaf en theatermaker Nedda Sou over groepsgedrag en je eigen stem vinden. Met drie urban dansers en een heuse spoken word artist.

De OBA spreekt zijn talen! Dankzij de komst van internationale voorleesgroepen hoor je een woordje English, Italiano, Français of Español op de Jeugdetage.

Nedda Sou bedacht deze voorstelling naar aanleiding van haar eigen kinderen. Ja hè gaat over zelfontplooiing, groepsdruk en onzekerheid. Over wat je zelf vindt en wat de rest vindt. Over je binnen- en

buitenwereld. Een vlotte, stoere en hoopvolle voorstelling vol streetdance, spoken word en urban arts, waarin prepubers vanaf negen jaar worden aangemoedigd om mentaal sterker te worden en zich bewust te worden van hun rol in hun omgeving. Centrale OBA zondag 29 april, 15.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 7,50. Aanmelden via oba.nl/ jeugdtheater.

Sinds jaar en dag werkt de OBA samen met vrijwilligers van English Storytime. Daar is vorig jaar de Spaanstalige stichting Mini Lectores bij gekomen. Ook is de OBA onlangs gestart met internationale voorleessessies in het Italiaans (via vrijwilligersorganisatie Nati per Leggere Nederland) en Frans (dankzij samenwerkingspartner Alliance Française, zie ook p 12).

Centrale OBA De Mini Lectores (Spaans) voor kinderen 3-7 jaar: zaterdag 31 april, 13.00 uur, OBA Juniortheater, gratis. Aanmelden via oba.nl/mamastongue Nati per Leggere (Italiaans) voor kinderen 3-7 jaar: zondag 8 april, 11.00 uur, OBA Juniortheater, gratis. Aanmelden via oba.nl/mamastongue Alliance Française (Frans) voor kinderen 4-8 jaar: zaterdag 21 april, 16.00 uur, OBA Juniortheater, €10,00 / met OBA-pas €5,00. Aanmelden via oba.nl/mamastongue English Storytime (Engels) voor kinderen 0-4 jaar: elke dinsdagochtend, 3, 10, 17 en 24 april,10.15 uur, OBA Juniortheater, gratis. Aanmelden via oba.nl/mamastongue


april 2018

11

fiep fiep vogeltje (2+)

als de vogels zijn gevlogen Fiep tuurt in de lucht en ziet nog maar één vogel. Paniek! Een wereld zonder vogels, dat kan toch niet? In het theaterstuk Fiep fiep vogeltje gaat Fiep samen met de laatste vogel op ontdekkingstocht. Vrijgevochten Fiep houdt niet van spinazie. Ook niet van rekenen. Wel van tekenen. En van vogels. Alle vogels; slimme, vreemde, stokoude of juist piepjonge. Vroege vogels, vrije vogels; het maakt niet uit voor Fiep. Plots blijft er nog maar eentje over. Paniekvogel Nu er nog maar één vogel over is, ontdekt Fiep een nieuwe soort vogel: een paniekvogel, zijzelf! Een wereld zonder vogels, dat is toch als een lied zonder muziek? Als een boom zonder bladeren? In elk geval wordt het dan heel kaal in de lucht. Dat mag dus niet gebeuren. Gelukkig is er nog Fiep fiep vogeltje! Samen gaan ze op pad, door weer en wind en regen. Het wordt een groot avontuur. Fiep tekende Fiep Fiep fiep vogeltje is een spannende en humoristische ontdekkingstocht voor kinderen vanaf twee jaar. Zonder praatjes, met muziek. Regisseur Judith Sleddens nam voor deze jeugdtheater­ voorstelling de illustraties van Fiep Westendorp als leidraad. Die kennen we vooral van haar tekeningen bij de verhalen van Annie M.G. Schmidt (Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet) en de poezen Pim en Pom. En nu fladdert Fiep door het theater. Centrale OBA

Beeld: Fiep Amsterdam bv, Vormgeving: Marc Volman

Zondag 15 april, 11.00 en 15.00 uur, Junior Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via oba.nl/jeugd­theater.

ik in de OBA Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Noah (5) in OBA Staatsliedenbuurt.

Kom je vaak in de OBA? “Elke week! Ik vind het heel leuk hier, er zijn heel veel boeken. Soms leen ik ook een dvd of een spelletje voor op de Wii.”

Welk boek heb je als laatst gelezen? “Dora helpt de babykrab. Die mag ik niet nog eens meenemen, want die heb ik te snel uit.”

Waar lees je het liefst? “Het liefst lees ik hier. Het is er zo lekker stil.”

Welk boek is je favoriet? “Dolfje Weerwolfje. Het is een groot boek, dat vind ik leuk. Het is niet zo’n grappig verhaal, maar wel een beetje spannend.”


12

april 2018

OBA op instagram Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst. @oxanescu

merci bien Frans leren in 12 weken @einarcissism

In meer dan 132 landen is de Alliance Française druk met het bevorderen van de Franse taal en cultuur. In de OBA kun je nu Frans leren via hun zeer beproefde methode; ruim 450.000 studenten gingen je wereldwijd voor.

@_vynokurova

Dankzij de nieuwe samenwerking tussen de Alliance Française en de OBA kun je nu Frans leren in de OBA – of je nu jong of oud bent, en of je nu een groepsles, online cursus of privéles wilt.

hun hart kunnen ophalen aan alles wat met de Franse taal en cultuur te maken heeft. De nieuwe groepscursussen starten vanaf maandag 16 april en duren 12 weken. Schrijf je nu in via www.afamsterdam.nl of neem contact op voor meer info: bonjour@afamsterdam.nl of 020-523 07 42.

Terug in de stad De Alliance Française was een aantal jaren weg uit Amsterdam, maar resideert nu in de OBA waar francofielen @gabygabyphoto

@barbarasnellenburg

OBA in de stad

Westpoort

4

2 Noord

3

17 10

Nieuw-West

12

14

16 11

5

18

1

West

Centrum

15

6 7

13

22 21

Zuid

20

8

Oost Diemen

9 24

19

Duivendrecht

27 23 Zuidoost

25 Ouderkerk aan de Amstel

26

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmerplein OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos OBA Ganzenhoef

Kijk voor alle adressen op oba.nl/vestigingen.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services Coördinatie: Marloes van der Veen Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: Scherp/San van de Ven Vormgeving: Thonik

Oba.amsterdam krant april 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Oba.amsterdam krant april 2018  

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Advertisement