Page 1

programma OBA april 2017

in deze editie:

Boom groeit in 200 jaar in mal Ontwerper Maarten Baas over zijn nieuwste project zonder deadline.

Reageren of veelbetekenend zwijgen? Dilemma voor Jolande Withuis, de ongevraagde biograaf van Juliana.

Mijn eerste festival 2 Turven Hoog Interactief theater voor de allerkleinsten en hun ouders.

het totale programma van alle OBA-vestigingen is te vinden op www.oba.nl


2

april 2017

Een dag in OBA Slotervaart wie komt wat doen?

Woensdag, 11.45 uur, Wil (79) “Ik was op zoek naar het boek 1984 van George Orwell, dat hebben ze voor me gereserveerd. Ik heb het ooit al gelezen, maar in deze tijden van Trump is het weer helemaal actueel en wil ik het opnieuw lezen. Ik ben graag op de hoogte van het nieuws en wat er gebeurt in de wereld. Thuis heb ik Trouw en Le Monde, en regelmatig ga ik naar de OBA om The New York Times door te lezen.”

Woensdag, 15.33 uur, Purceval (31) en Rowel (5) Rowel: “We komen nieuwe boekjes lenen.” Purceval: “Normaal nemen we de tijd om in de OBA wat te lezen, maar nu hebben we haast. We komen alleen even brengen en halen – vooral prentenboeken en verhalen. We zijn hier ook weleens naar een theatervoorstelling geweest.” Rowel: “Dat was heel leuk! Ik mocht toen met een meisje het bad van de krokodil optillen.”

Woensdag, 17.20 uur, Senay (47) “Ik werk sinds 1999 in de bibliotheek, al ruim zeventien jaar. Er wordt weleens gedacht dat werken in een bibliotheek draait om boeken, maar het gaat vooral om contact met mensen. Sinds april vorig jaar werk ik in OBA Slotervaart. Er komen hier veel jonge kinderen en ouderen; ik leer het publiek steeds beter kennen. Je bouwt een band op, dat is het leukste. Ik lees zelf ook graag, vooral detectives.”

Wat doe je op een plek waar het altijd waait? Juist: vliegeren. Het Windbeestenfeest wordt ter ere van de opening van OBA Van der Pek georganiseerd. Het Oeverpark aan het IJ staat dan in het teken van vliegende objecten, bijzondere poëzie en inspirerende windmuziek. Tijdens poëzielessen bouwden jongeren uit Noord prachtige vliegers. Geïnspireerd door wereldwijde vliegertradities en rituelen bedachten leerlingen van OBS Overhoeks, OBS Rosaschool, Hyperion Lyceum en de Nieuwe Havo poëtische boodschappen voor op de vliegers. De teksten werden geschreven met behulp van dichters van de OBA en in

samenwerking met de A’DAM Music School is windmuziek gecomponeerd. Op de dag van het Windbeestenfeest komen de vliegende objecten, poëzie en muziek samen in één choreografie. Het Oeverpark aan het IJ, dat achter het EYE Filmmuseum ligt, heeft de naam weids en winderig te zijn. Oftewel: de perfecte plek voor vliegers om een eerste vlucht te laten maken. Toeschouwers kunnen ter plekke hun eigen windobject bouwen, dus iedereen uit Noord en omgeving is uitgenodigd om mee te vliegeren. OBA Van der Pek Vrijdag 21 april, 15.00 uur, Oeverpark aan het IJ, vrije inloop.


april 2017

3

Hoera voor de OBA 2.0

‘Het gaat om de combinatie van ontmoeten en lezen’ Groot feest in Noord: 8 april opent OBA Van der Pek aan het Mosplein haar deuren met nieuwe voorzieningen zoals een horecagelegenheid. Daarmee verdwijnt OBA Hagedoornplein, maar hier komt iets heel moois voor terug. OBA-directeur Martin Berendse licht toe.

De nieuwe vestiging staat midden in deze culturele zone. Hier past geen grote klassieke boekenbibliotheek, daarom wordt het een plek waar kennis, cultuur en informatie bij elkaar komt in de sfeer van Noord. Waar wijkgenoten elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.”

Bijna honderd jaar geleden opende de eerste wijkbibliotheek in Noord. Nu komt er een nieuwe vestiging. Vertel? “In 1919 opende de eerste centrale bibliotheek in Amsterdam op de Keizersgracht. Een jaar later kwam de eerste buurtvestiging, ontworpen door architect Jan Ernst Van der Pek, in Noord op het Meidoornplein. We kopiëren wat ze honderd jaar geleden deden; op deze mooie, maar zeer beeldbepalende plek in een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School opent een nieuwe vestiging. Een prachtig pand, ooit gebouwd als bakkerij ‘De Eersteling’.”

Hoe ziet dat er precies uit? “Het pand heeft een huiselijke sfeer met een horecavoorziening waar je met een kop koffie of thee kunt lezen, werken of studeren. Er worden jeugdactiviteiten, exposities, debatten en workshops georganiseerd en er is een kinderhoek. Op de eerste etage worden studie- en werkplekken ingericht. De tweede etage is een multifunctionele ruimte waar je kunt werken en studeren, maar deze is ook af te sluiten voor een lezing, huiswerkklas, schrijversbezoek of discussieactiviteiten. Het is een grote open ruimte met zicht op andere etages.”

Wordt er wel genoeg voorzien in de literaire behoefte van buurtbewoners? “Daar spelen we juist meer op in. Bij OBA Hagedoornplein was er veel vraag naar de jeugd- en jongerencollectie. We gaan investeren in vernieuwing van deze collectie. De volwassenencollectie wordt kleiner, maar actueler. Voor meer gespecialiseerde boeken verwijzen we door naar OBA Banne, OBA Waterlandplein of de Centrale OBA. We differentiëren per vestiging. De ene OBA heeft een grotere collectie, de ander andere is meer gespecialiseerd. Deze vestiging richt zich specifiek op jonge gezinnen en Noorderlingen die er langer wonen. In deze vestiging staan actualiteit, jeugd en het leren van de Nederlandse taal centraal.

En de boeken? “Die krijgen uiteraard een mooie plek. De boeken worden tegen de buitenmuren gezet, het is een boekenwand waar je langs loopt. Het motto van het ontwerp was: ‘boeken tegen

Zaterdag 8 april is het grote openingsfeest. Wat staat er op het programma? “Het Mosplein is heilige grond voor Volewijckers, daar willen we alle Noorderlingen met elkaar verbinden.

Het wordt een OBA 2.0. Wat betekent dat? “Het Mosplein vormt al jaren het culturele hart van Noord.

de muur, mensen op de vloer’. Deze OBA draait niet om boeken alleen, het gaat om de combinatie van ontmoeten en lezen.”

Het koor van de Volksopera brengt oude en nieuwere Noordse meezingers. Uiteraard horen we het informele volkslied van Jos de Rooij, Aan de zonzij van het IJ. Herman Jaarsma is de laatste Noorderling geboren in dit historische pand ‘De Eersteling’, waar zijn ouders een bakkerij hadden. Hij komt zijn jeugdherinneringen delen. Er zijn kinderactiviteiten, er is jazzmuziek, dichter Bernard Wesseling komt. Kortom: er is muziek, literatuur en zang uit Noord en voor Noord. Het wordt een grootse opening en iedereen is welkom dit met ons te vieren.”

22 maart: OBA Hagedoornplein voor het laatst geopend 29 maart: OBA Van der Pek aan het Mosplein gaat open 8 april: Feestelijke opening OBA Van der Pek. Kinderactiviteiten vanaf 12.00 uur. Officiële opening met voorzitter van de bestuurscommissie Noord, Coby van Berkum om 15.00  uur 21 april: Windbeestenfeest, zie p. 2


4

april 2017

als Duitse toestellen. Ligtvoet: “En er viel wel meer uit de lucht: vliegtuigonderdelen en soms bommen.”

Een Blenheim IV van het 107e squadron waar Adams en Barrett onderdeel van waren.

Vliegtuigcrash in de polder Nieuw-West in oorlogsjaren Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte er op het land van boeren en tuinders in Nieuw-West meerdere vliegtuigen neer. Pim Ligtvoet, historicus en auteur van In de schaduw van de oorlog, vertelt wat er in het stadsdeel gebeurde voordat het in de jaren vijftig werd gebouwd. 23 juni 1940, na 20.00 uur Een Blenheim IV, een Engels gevechtsvliegtuig dat bekend staat als lichte bommenwerper, vliegt boven Amsterdam. Na enkele harde knallen duikt het vliegtuig ongecontroleerd naar beneden. De piloot, J.W.D. Stephens, weet het toestel richting de polder te manoeuvreren zodat het geen huizen of mensen kan raken. Vlak voor de crash schiet hij zichzelf uit het toestel, maar al hangend in zijn parachute wordt er op hem geschoten.

Het vliegtuig strandt uiteindelijk met zijn neus in de veenachtige bodem bij het Nationaal Luchtvaart Laboratorium aan de Sloterweg, nu de Anthony Fokkerweg. Gesneuveld “Stephens brak een been bij de landing, werd verzorgd in een Amsterdams ziekenhuis en overleefde daarna vier Duitse krijgsgevangenenkampen,” zegt Pim Ligtvoet. “Maar in het vliegtuig zaten nog twee vliegers van de Royal Air Force: William J. Barrett en Peter E.F. Adams – beiden 23 jaar. De oorlog was pas anderhalve maand aan de gang en toen sneuvelden ze.” De bommenwerper was niet het enige vliegtuig dat neerstortte op het Amsterdamse platteland, nu bekend als de wijk Nieuw-West. Er zijn in totaal acht vliegtuigen in de directe omgeving gecrasht, zowel geallieerde

Nieuwe gedenktegel Pas in 1951 is het vliegtuigwrak geborgen, het enige dat eraan herinnerde was een paal met een helm erop. In de buurt van de crash, op het Sierplein, staat sinds 1980 een monument dat het lijden van 1940-1945 in het algemeen herdenkt. Op initiatief van Ligtvoet komt daar op 4 mei een gedenktegel bij ter nagedachtenis aan de twee Britse vliegers. Het bestaande monument is geadopteerd door een basisschool in de buurt. Ligtvoet gaat in de OBA in gesprek met kinderen én oudere wijkbewoners die de vliegtuigen zagen neerkomen.

tip!

De documentaire De Keuken Van Kamp Westerbork zoomt in op de voedselketen in en ondom het kamp met boeren, middenstanders, nabestaanden van kamppersoneel en smokkelaars die aan het woord komen. Aansluitend op de documentaire komen de conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de dochter van de Duits-Joodse chef-kok Ernst David komen aan het woord. Centrale OBA Dinsdag 2 mei, 20.00 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via oba.nl/westerbork.

OBA Slotermeer Donderdag 6 april, 12.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via slotermeer@oba.nl of 020 - 613 10 67. OBA Slotervaart Donderdag 13 april, 13.15 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via slotervaart@oba.nl of 020-615 05 14.

De Canon van de Boekverfilming Nineteen Eighty-Four van George Orwell tip!

In het kader van de Maand van de filosofie staat tijdens de maandelijkse boekverfilming deze keer de bestseller Nachttrein naar Lissabon centraal. Twee uur heeft regisseur Bille August nodig om de grote levensvragen uit het boek op behapbare wijze te vertalen naar beeld. OBA Buitenveldert Dinsdag 11 april, 13.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Aanmelden via 020 - 642 21 00 of buitenveldert@oba.nl

NSA, Facebook en Google, CCTV en de opkomst van leiders als Poetin, Erdogan en Trump; helemaal toevallig is de hernieuwde populariteit van George Orwells dystopische roman 1984 niet. Het in 1948 geschreven boek is een tijdloze waarschuwing voor de gevaren van totalitarisme en dictators. ‘Big Brother is Watching You’ is een wereldberoemd citaat uit de film. Met deze speciale editie van De Canon van de Boekverfilming sluit de OBA zich aan bij een internationale actie van bioscopen uit tientallen landen

die Michael Radfords verfilming van Orwells roman op 4 april vertonen als reactie op tegen de politiek van Donald Trump. De datum is gekozen omdat de hoofdpersoon in 1984, Winston Smith, begint zijn geheime dagboek op 4 april. Jura Orwell schreef het boek in 1948, met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen en de effecten van de oorlog nog dagelijks merkbaar. Het idee voor 1984 kwam op toen hij als vrijwilliger meevocht in de

Spaanse Burgeroorlog en zag wat voor politieke krachten er achter de schermen speelden. De Conferentie van Teheran in 1944, waar Roosevelt en Churchill Polen en de Baltische landen aan Stalin beloofden, zag hij als een plot om de wereld te verdelen. Tijdens het schrijven was Orwell al ernstig ziek. Hij schreef het boek in een huis op een klif op het Schotse eiland Jura, tijdens een van de koudste winters van de eeuw. Kort na de publicatie overleed hij. John Hurt In deze verfilming van Michael

Radford uit 1984 kruipt de recent overleden acteur John Hurt in de huid van Winston Smith, voor een van de beste rollen in zijn carrière. Presentator Theodor Holman praat met filmjournalist Gawie Keyser en essayist/redacteur Stephan Sanders, beide van De Groene Amsterdammer, over de actuele betekenis van film en boek. Dinsdag 4 april, 19.30 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Aanmelden via oba.nl/canon.


april 2017

5

de eerste zin...

‘It was a queer, sultry summer, the summer they electrocuted the Rosenbergs, and I didn’t know what I was doing in New York.’ Sylvia Plath, The Bell Jar (1963) De eerste zin uit een boek of een dichtbundel is zo belangrijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Deze maand vragen we dichter Lieke Marsman (26) naar haar favoriet. Zij gaat 19 april in gesprek met schrijfster Maartje Smits in de Tolshow, de literaire talkshow in OBA Cinetol. Op scherp “Deze zin schoot me meteen te binnen. Hij klinkt in eerste instantie vrij standaard, over dat het een vreemde zomer was, maar die dan

door de bijzin ‘The summer they electrocuted the Rosenbergs’ meteen op scherp gezet wordt. Een heel sterk begin van een boek. The Rosenbergs hebben echt bestaan, het was een Amerikaans echtpaar dat in 1953 werd geëxecuteerd op verdenking van atoomspionage voor de Russen. Het was die zomer vol in het nieuws en de hoofdpersoon wordt daar helemaal naar van.” Ongrijpbaar “The Bell Jar is een iconisch boek dat absoluut mijn favoriet was in mijn

foto: Tessa Posthuma de Boer

puberteit. Ik denk dat de titel (de Nederlandse vertaling is De glazen stolp, red.) me indertijd aansprak; de hoofdpersoon ervaart de wereld alsof ze onder een glazen stolp zit – dat vond ik herkenbaar. Ik las de gedichten van Sylvia Plath ook, maar die bleven ergens erg ongrijpbaar. Deze roman is juist heel helder geschreven. Met een eerste zin die je meteen bijblijft. Als ik zelf schrijf, ben ik meer van de laatste zin. Vaak is die van begin af aan duidelijk. De eerste is meer een puzzel. Maar misschien is dat wel typisch voor poëzie.”

OBA Cinetol Woensdag 19 april, 20.30 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via 020 - 662 31 84 of cinetol@oba.nl.

Geheim verleden van een schrijver Linnaeus Live Tijdens de literaire talkshow Linnaeus Live praat presentator Maaike Bergstra elke maand met twee schrijvers. Deze maand zijn dat Karin Amatmoekrim (o.a. Tenzij de vader en Het Gym) en Ivo Victoria. Die laatste blijkt een geheim verleden te hebben. De dankzij de liefde al jaren in Amsterdam wonende Vlaming was zo’n vijftien jaar terug namelijk onder Hans Van Rompaey – zijn echte naam – zanger in de succesvolle rockband Kamino. Compleet met platencontract, singles op de radio en tournees

door binnen- en buitenland. Behalve liedjes schreef hij ook graag iets anders: boeken. De microfoon werd ingewisseld voor de ganzenveer, inkt en perkament, en in 2009 verscheen zijn veelgeprezen debuut Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt). Lowlands In de jaren dat hij zijn roman schreef, werkte hij bovendien als marketingmanager van het Lowlandsfestival. Precies: het festival waar de gemiddelde schrijver zijn grootste rock-n’-roll-

moment beleeft tijdens een optreden in het literatuurprogramma. Sinds 2009 is hij fulltime schrijver en verschijnt er gemiddeld om de drie jaar een nieuw boek. De drie romans die hij schreef, zijn allemaal genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en/of de AKO Literatuurprijs. Zijn nieuwste heet Billie & Seb en verscheen in januari. In zijn vierde roman verhaalt Victoria over schuld, spel en ernst, maar bovenal over de vraag of we nog in staat zijn werkelijk te voelen in een wereld die allang niet meer bevochten hoeft te worden. Daarover vertelt hij tijdens Linnaeus Live.

OBA Linnaeus Donderdag 20 april, 18.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via linnaeus@oba.nl of 020-694 07 73.


6

april 2017

Niet meer zonder jou De islamitische gemeenschap geportretteerd In de foto-expositie Niet meer zonder jou laat Zilveren Camerawinnaar (2016) Cigdem Yuksel het geloof, seksualiteit en het huwelijk in de islamitische samenleving zien. Ze vroeg gezinnen te reageren op de intieme portretten. De originele én bewerkte foto’s zijn tot 10 april te zien in OBA Javaplein, daarna in de nieuwe OBA Van der Pek.

foto: Philippe Vogelenzag

Modemuze 400 jaar mode en kostuumgeschiedenis Van een loodzware Fong Leng-jurk tot een achttiende-eeuwse tas: in de OBA zijn nu de mooiste kledingstukken en accessoires uit twaalf modemusea te bewonderen, samengesteld door het online platform Modemuze. Naast de tentoonstelling is er voor alle fashionista’s en kostuumliefhebbers een uitgebreid en divers evenementenprogramma. Meer info vind je op modemuze.nl. Centrale OBA t/m 2 juli, Expozaal, vrije inloop.

OBA Van der Pek Vanaf 10 april, vrije inloop.

75 jaar Tom Poes Olivier B. Bommel en Tom Poes in de schijnwerpers

180 Amsterdammers Levensverhalen verzameld Korte videodocumentaires, fotoportretten, herinneringen uit diverse geboortelanden: 180 Amsterdammers is meer dan alleen een tentoonstelling. Laat je inspireren door de honderdtachtig levensverhalen die Amsterdam rijk is. Ook is er een historische laag toegevoegd om te laten zien dat die verscheidenheid aan nationaliteiten in Amsterdam van alle tijden is. foto: Mona van den Berg.

OBA de Hallen t/m 28 mei, vrije inloop

Wat in 2011 begon als lokaal protest tegen het regime van Assad, is uitgemond in een nog altijd voortdurend conflict. Fotograaf en Zilveren Camerawinnaar (2014) Mona van den Berg geeft Syrische vluchtelingen een stem en een gezicht. Ze laat zien wat het betekent om te moeten vluchten en hoe belangrijk het is om een veilig onderkomen te vinden.

Het is het jubileumjaar van Tom Poes, dus is er een speciale Bommel-expositie ingericht met het veelzijdig œuvre van hun schepper Marten Toonder (1912-2005), tekenaar en schrijver. Ook wordt het nieuwe verhaal Het lastpak van Henk Hardeman gepresenteerd, geschreven in de geest van Toonder. OBA Javaplein Expositie: t/m 30 juni, vrije inloop. Het lastpak van Henk Hardeman: Zondag 2 april, 14.00 uur, toegang € 5,00 / met OBA-pas gratis. De auteur signeert het boek.

5 jaar oorlog in Syrië Vluchtelingen in beeld

OBA Linnaeus t/m 2 juni, vrije inloop.

foto: Michiel van Nieuwkerk

Boomstamstoel en tapijt van zand Ontwerper Maarten Baas aan het werk

foto: Bart Brussee

Maarten Baas, bekend bij de grote musea én Brad Pitt vanwege zijn stoelen van klei en verbrande design-klassiekers, is lid van de Akademie van Kunsten, waar kunst en wetenschap samen komen. Hij werkt graag samen met verschillende disciplines en vertelt over zijn ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit.

“Mijn filosofie van werken, zo die daar is, heeft te maken met het opzoeken van grenzen. Ik heb geen beeld van waar ik over twintig jaar ben, behalve dat ik hoop nog steeds zo te blijven bewegen. Ik stel mezelf nooit een doel, ik beweeg mee op de golven van de tijd. Ik hou van ‘niet lullen maar poetsen’, ik maak liever een expositie dan dat ik erover praat.”

schreef en Iris van Herpen een tapijt van zand ontwierp waarop een dansvoorstelling werd gehouden. Dat Heytze dit achteraf omschreef als een ervaring die voorbijgaat aan de vraag of iets kunst is, vond ik een groot compliment. Je ondergaat het gewoon, het is elastisch, net als tijd. Je wordt omringd en voortgestuwd door de tijd.”

Hoe werk je samen met verschillende disciplines? “Het meest duidelijke voorbeeld is mijn tentoonstelling van afgelopen oktober, tijdens de Dutch Design Week. Dat is een fijn podium voor mij, omdat het daar niet gaat om het volgende potje, pannetje, stoeltje of lampje, maar om bredere concepten. Ik maakte een tentoonstelling waarvoor Ingmar Heytze gedichten

Hoe komt de wetenschap terug in jouw werk? “Momenteel ben ik bezig met de treetrunkchair, de boomstamstoel. Dit is een mal van een negatief van een stoel, die ik tegen een jonge boom aan zet. Die boom groeit tweehonderd jaar in die mal; als je daarna de mal weghaalt, heb je als het goed is een boomstamstoel. Dat is natuurlijk een tergend langzaam

proces. In plaats van een deadline en een haalbaar doel is dit juist iets waarvan ik niet weet of het er ooit zal komen. Ik ben met boomexperts en ingenieurs aan het bedenken hoe het ontwerp moet worden gebouwd, en het Groninger Museum houdt een plek vrij in de tuin waar de boom kan worden geplant en onderhouden, ook na mijn dood.” Centrale OBA Maandag 24 april, 19.00 uur, OBA Theater, gratis, aanmelden via akademievankunsten.nl/nl/leden/ maarten-baas.


april 2017

7

de keuze van… Hans Dagelet Boek & Spelen “Deze avond met journalist Florence Aubenas lijkt me heel bijzonder. Ze heeft in diverse kranten en twee boeken verslag gedaan van conflicten over de hele wereld. Daarbij is ze ooit ontvoerd, dus ze kan ook uit eigen ervaring het een en ander vertellen. Ik vind het belangrijk om verder te kijken dan onze neus lang is, zeker nu de pers zo onder druk staat dankzij Trump. Bovendien houd ik heel erg van Franse taal.”

alleen het huis van de kampcommandant staat nog. Deze documentaire gaat over de keuken van het kamp, dat bestierd werd door een Duits-Joodse chef-kok. Een stukje Nederlandse geschiedenis, van een heel andere kant belicht dan we gewend zijn. Omdat het gaat over de keuken – eten bood troost en hield de mensen rustig – en omdat dit het verhaal is van de Joodse kampcontroleurs; slachtoffers werden in in het gareel gehouden door hun eigen mensen.”

, 20.00, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas en Carte Amis L’Échappee Belle € 5,00. Aanmelden via oba.nl/ printemps.

, 20.00 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas gratis. Aanmelden via oba. nl/westerbork.

“Ik ben ooit in Westerbork geweest;

het de moeite waard is om boeken te verfilmen. Aan welke voorwaarden moet een boek voldoen om verfilmd te worden? Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een verfilming gezien die ik beter vind dan het boek.” , 19.30 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas € 2,50. Aanmelden via oba. nl/canon. met Kees ‘t Hart en Hans Dagelet., 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBApas € 5,00. Aanmelden via oba.nl/ boekenspelen.

“Dit vind ik sowieso interessant, omdat ik me weleens afvraag in hoeverre

Dilemma voor Jolande Withuis Reageren of veelbetekenend zwijgen? Elke maand krijgt een prominente OBA-bezoeker een dilemma voorgelegd. Deze maand is dat Jolande Withuis, die de veelbesproken biografie Juliana – Vorstin in een mannenwereld schreef. In Gesprek van het Hart, het maandelijkse programma van Robert van Altena, vertelt ze erover. Vanuit het Koningshuis kwam geen reactie: alleen prinses Irene zei ‘diep gekwetst te zijn’ door het boek. Vandaar aan Withuis de keuze: reageren of veelbetekenend zwijgen? “Ik zit niet te wachten op een reactie, al hoop ik wel dat de leden van het Koninklijk Huis het boek lezen. Ik heb veel interessants gevonden over hun moeder, schoonmoeder of grootmoeder. Koningin Juliana, die 32 jaar staatshoofd was, verdiende naar mijn oordeel een serieuze biografie. Uit mijn onderzoek blijkt dat zij een veel complexer en boeiender persoon was dan zoals ze geschetst werd tijdens haar herdenking in 2004. Toen werd vooral benadrukt dat ze zo gewoon was. Dat was ze niet. Momenteel doe ik veel optredens, en de reactie die ik dan krijg van mensen die het boek gelezen hebben, is dat ze de biografie als een rehabilitatie zien. Ze zijn blij dat Juliana de aandacht krijgt die ze verdient.” Iedereen leest mee “Tijdens het schrijven van een biografie probeer je jezelf zo veel mogelijk in de hoofdpersoon te verplaatsen. Vanuit diens positie kijk je voor welke taken iemand staat en hoe diegene zich door het leven slaat. Dat probeer je zo zorgvuldig en integer mogelijk te doen. Als je een biografie schrijft over iemand van het Koninklijk Huis, weet je dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Iedereen leest mee met wat je geschreven hebt.” Pijnlijk verhaal “Vanuit het Koninklijk Huis kwam er één reactie, van prinses Irene. Ze vond het een pijnlijk verhaal. Dat is het ook. Ze zei ook dat ik er niet bij was geweest. Dat ben je natuurlijk nooit, als historicus. Dat zij reageerde, heeft mij verbaasd. In het algemeen doet het koningshuis er het zwijgen toe, ook omdat sommige leden vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid, en dus niet vrij zijn in hun uitspraken. Ik vind het wijs om te zwijgen; het Koninklijk Huis moet boven de partijen staan. En bovendien: ze zouden aan de gang blijven, met alles wat er over hen geschreven wordt.” OBA Roelof Hartplein Donderdag 20 april, 18.00 uur, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via 020 - 662 00 94 of roelofhartplein@oba.nl.

foto: Keke Keukelaar


8

april 2017

Boer zoekt vrijheid Land weg – De Stedeling

foto: De Stedeling

‘De wereld is groot en gaat maar langzaam aan hem voorbij, op een trekker gaat alles veel sneller. Maar er is ruimte. Vrijheid. Lucht. Vreemd dat het zo rustig is. Miljoenen mensen in de steden maar niemand die tussen de dorpen loopt. Koeienharen aan roestig prikkeldraad, nog van vorig jaar, nu staan de dieren nog op stal.’ Uit: Land weg, 2016

literatuur, muziek en film elkaar ontmoeten. Centraal staat de roman Land weg van boer, bioloog en schrijver Michiel Löffler, over een boer die op een dag de deur achter zich dichttrekt en de wijde wereld in stapt. Hij laat alles achter: familie, koeien en boerderij. Eenmaal op pad is er totale vrijheid en staan alle zintuigen open.

zijn geitenboerderij in het Franse Lotharingen en geeft een blik in diens gedachten, overpeinzingen en dromen. Speciale aandacht is er voor Burkina Faso, waar Löffler verschillende keren is geweest en een boerengemeenschap ondersteunt. Onuitgesproken passeren allerlei vragen de revue over het bestaan, de natuur en de medemens.

Nieuw begin Wat als je alles achter zou kunnen laten om helemaal opnieuw te beginnen? Om die vraag draait het programma De Stedeling, waarin

Burkina Faso De schrijver is zelf onderwerp in de documentaire De Stedeling van Jos Hoes. De regisseur volgt het dagelijks leven van Löffler op

Singer-soundwriter De voorstelling wordt live muzikaal ondersteund door de Utrechtse singer-soundwriter Joop Nolles. Na afloop vertellen filmmaker Hoes,

OBA Akademie: Writing in Europe Cees Nooteboom te gast

In de eerste editie van deze nieuwe reeks met Europese schrijvers is Cees Nooteboom te gast. De Europese schrijver bij uitstek gaat in gesprek met literatuurcriticus Margot Dijkgraaf over zijn œuvre, met speciale aandacht voor zijn meeste recente werken 533. Een dagenboek en de dichtbundel Monniksoog. Nooteboom leest ook voor, vertelt over zijn favoriete film en laat muziek horen, gespeeld door studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Centrale OBA Dinsdag 25 april, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Reserveren via oba.nl.

muzikant Nolles en schrijver Löffler over de film, het boek en het leven van de boer, bioloog en schrijver. Centrale OBA Zondag 30 april, 14.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00. Aanmelden via oba.nl Na afloop is er boekverkoop en de mogelijkheid om een boek te laten signeren.


april 2017

9

3x doen in de vakantie foto: Waag Society

Die bloeiende krokussen en springende lammetjes zijn allemaal leuk en aardig, maar voor echte actie ga je deze vakantie naar de OBA. Drie doe-tips:

1. Bouw een robot (7-12 jaar)

2. Maak je eigen sieraden, raamstickers, T-shirt of puzzel (8-14 jaar)

3. Ontwerp je droomhuis (7+)

Centrale OBA Van 24 t/m 28 april (m.u.v. 27 april), dagelijks om 10.00 uur, Maakplaats 021, € 183,28 voor de hele bootcamp. Informatie en aanmelden via newtechkids.com/register.

OBA Waterlandplein Elke vrijdagmiddag, 14.00 uur, Maakplaats 021, vrije inloop. Informatie via facebook.com/021waterlandplein

Centrale OBA Zondag 23 april, 15.00 uur, Kinderlab, € 10,00 / met OBA-pas € 5,00*.

Baby’s en peuters krijgen deze maand een eigen concert in de OBA. De muzikanten van Memorabele Momenten (MEMO) laten horen, zien en voelen wat je allemaal met een instrument kunt doen. Een leuke én leerzame ervaring voor de allerkleinsten.

die belangrijke verbindingen maakt in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat die verbindingen blijvend zijn.

OBA Reigersbos Zaterdag 22 april, 10.30 uur.

De taal van muziek Voor wie zich afvraagt: waarom muziek in een bibliotheek? MEMO-directeur Max Brennan: “Je zou ook kunnen zeggen: waarom woorden voor baby’s in de bieb? Die hebben voor deze kleintjes nog helemaal geen betekenis. Klanken bij het voorlezen wel. Muzikale taal is een taal die verder ontwikkeld is bij baby’s.”

Boekstart MEMO Muziek met peuters (2-4 jaar):

Leer alles over computerwetenschap en robotica tijdens de LEGO Mindstorms bootcamp: Back to the Future 2017! van NewTechKids. Met behulp van LEGO Mindstorms (een bouwset waarmee je je eigen robots bouwt en die kunt laten wandelen, praten en bewegen) los je technologische uitdagingen op uit het verleden, heden en de toekomst. Geschikt voor alle niveaus. De workshops worden gegeven in een combinatie van Engels en Nederlands.

De muzikanten voeren de kinderen mee in hun muziek: ze laten zien en horen welke geluiden je kunt maken met instrumenten en op hoeveel verschillende manieren je een melodie kunt spelen. Je zult zien dat de kleintjes uit zichzelf al beginnen mee te dansen en wiegen, maar ze worden ook uitgedaagd om actief mee te doen. Ze mogen het instrument aanraken en ontdekken samen met de artiest allerlei geluiden, ritmes en bewegingen. Muzikaal babybrein Muziek doet veel voor de ontwikkeling van de hersenen van baby’s. Daarom strijdt neuropsycholoog Erik Scherder voor muziekeducatie voor jonge kinderen. Zij worden door muziek sociaal gestimuleerd, ervaren allerlei emoties en ontwikkelen zich motorisch door mee te bewegen. Live muziek meemaken is een krachtige ervaring

In Maakplaats 021 kun je elke vrijdagmiddag je creatieve ei kwijt tijdens FabSchool. Het programma wisselt elke week, maar je gaat hoe dan ook vlijtig aan de slag met de laser- of vinylsnijder. Zo ontwerp en maak je bijvoorbeeld je eigen sieraden of een T-shirt. Mariëlle en Frank van FabSchool hebben alle kennis in huis om je te helpen en laten daarbij nieuwe technologieën zien.

Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Is het een speeltuin met onderdoorgangen, waterpoelen en een doolhof? Of heeft jouw woning een eigen windmolen? Misschien kan jouw huis wel op een spoorrail rijden, zodat je makkelijk bij familie of vrienden op bezoek kunt. Tijdens de kinderkunstworkshop Huis van de bieb maak je een maquette van je droomhuis, uiteraard met niet voor de hand liggende materialen. Sanne Verdult van De Kinderakademie helpt je op weg.

* Vraag voor kinderen van 0-19 jaar een gratis lidmaatschap aan via oba.nl

OBA Spaarndammerbuurt Woensdag 5 april, 10.45 uur. OBA Staatsliedenbuurt Woensdag 12 april, 10.45 uur. OBA Diemen Woensdag 12 april, 10.45 uur.

Boekstart MEMO Muziek met baby’s (0-2 jaar):

OBA De Hallen Woensdag 19 april, 10.45 uur.

OBA Spaarndammerbuurt Woensdag 5 april, 10.10 uur.

OBA Waterlandplein Vrijdag 21 april, 10.45 uur.

OBA Staatsliedenbuurt Woensdag 12 april, 10.10 uur.

OBA Reigersbos Zaterdag 22 april, 11.00 uur.

OBA Diemen Woensdag 12 april, 10.10 uur.

Alle concerten: € 5,00 / met OBA-pas gratis*

OBA De Hallen Woensdag 19 april, 10.10 uur. OBA Waterlandplein Vrijdag 21 april, 10.10 uur.

* Meer informatie en reserveren via oba.nl/ boekstart. Vraag via oba.nl een gratis lidmaatschap aan voor kinderen van 0-19 jaar.


april 2017

10

Boekhappen (4+) Nieuw in OBA Waterlandplein: om de woensdagmiddag zullen kinderboekenschrijvers Saskia van der Wiel en Ymkje Swart voorlezen en knutselen met kinderen. Net als bij het traditionele koekhappen gaan kinderen proeven wat hen voorgehouden wordt. In dit geval zijn dat de mooiste verhalen, kleurrijk en levendig verteld door kinderboekenschrijfsters Van der Wiel en Swart. Een flinke hap woorden Hebben de deelnemers eenmaal een flinke hap genomen van hun voorgeschotelde woorden? Dan mogen ze erop los fantaseren en associëren. Er zullen allerlei knutselfrutsels aanwezig zijn waarmee ze aan de slag kunnen. Wat is ze het meest

bijgebleven uit de verhalen? Hoe gaan ze dat in beeld brengen? Een leuke creatieve manier om kennis te maken met taal! Ontdek je verhaalsmaak De schrijfsters zitten vaak lustig op hun stille zolderkamers boeken, verhalen en gedichten voor kinderen te tikken. Daarnaast vinden zij het heel waardevol om hun plezier voor boeken en taal over te brengen op hun jonge lezers. Swart geeft onder meer workshops aan kinderen over dansende letters, spetterende verhalen en soezerige sprookjes. Van der Wiel heeft ervaring met het organiseren van jeugdtheatervoorstellingen en lesgeven in creatief schrijven op scholen. Haar moeder nam vroeger bergen boeken voor haar mee uit de

bieb. Zo ontdekte ze dat zij het meest smult van fantasievolle verhalen met eigenwijze hoofdpersonen. Met het boekhappen bieden Swart en Van der Wiel kinderen de kans om hun eigen verhaalsmaak te ontdekken. En daarbij mogen verschillen in tempo en niveau uiteraard bestaan. OBA Waterlandplein Woensdag 12 en 26 april, 15.00 uur, € 5,00 / met OBA-pas gratis.

Woordenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avonturen? Letters of plaatjes? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Ubaydullah (6). Waarom ben je vandaag hier? “Ik kom nieuwe boeken halen. Ik kan nog niet zo lang lezen, maar ik vind het heel leuk. Ik word dan rustig en verveel me niet. We hebben ook dvd’s gehaald voor mijn zusjes en mij.” Wat lees je het liefst? “Boeken over vlinders! Ik hou van dierenboeken, nu lees ik over een olifant. Ik vind ook de boeken van Borre heel leuk, zoals Borre en de boterhammen met pindakaas. Er zit altijd wel iets grappigs in.” Wat is je favoriete leesplek? “In mijn kamer heb ik een bureaustoel, daar zit ik het liefst. Maar soms ga ik ook in mijn bed met een boek chillen. Als ik een boek uit heb, wil ik altijd meteen door met de volgende.”

Nieuw in de OBA: Choco Ondernemers Wat is nog leuker dan chocola eten? Je eigen chocola maken natuurlijk! Met de Choco Ondernemers leer je in veertien lessen je eigen fairtrade chocolademerk te ontwikkelen én te verkopen.

van een eigen chocolademerk en samenwerken. Je krijgt lessen over marketing, pitchen voor een bankier en budgetteren en ontwerpt zelf een chocoladewikkel met hulp van een grafisch vormgever.

Als beginnende Choco Ondernemer ga je eerst op onderzoek uit: hoe zien verse cacaovruchten eruit? Hoe maak je er chocola van? Hoe zorg je dat de wikkel er net zo lekker uitziet als de chocola zelf? En hoe gaat jouw chocolademerk heten? Tijdens veertien maandagmiddagen leer je alles over fairtrade chocolade, het ontwikkelen

De markt op Daar ligt ie dan straks: die glanzende reep chocola, helemaal door jou gemaakt. Maar hoe weet je nu of jouw chocola een beetje goed in de markt ligt? Inderdaad: door ermee op de markt te gaan staan. Je werkt toe naar de Heerlijke Eerlijke Chocolademarkt, het eindevenement waar je je

zelfontwikkelde fairtrade chocolademerkrepen gaat verkopen. Wie wordt straks de meest succesvolle Choco Ondernemer?

wereldburgers die niet alleen praten over problemen, maar er ook iets aan proberen te doen.

Zelfvertrouwen Choco Ondernemers is een programma van de Fawaka Ondernemersschool. Door te ondernemen, leren kinderen allerlei waardevolle lessen en competenties. Het geeft ze meer zelfvertrouwen, ambitie en leert ze omgaan met tegenslagen. De Choco Ondernemers kunnen straks de eerlijkste en lekkerste chocola maken en zijn ook nog eens zelfstandige

Centrale OBA Elke maandag van 13 maart t/m 17 juli, 15.30 uur, 1e etage, aanmelden via

aanmelden@fawakaondernemersschool.nl, meer info via oba.nl/choco.


april 2017

11

Podiumkunsten voor de allerkleinsten Te klein voor kunst? Bij Festival 2 Turven Hoog vinden ze dat dat niet bestaat. Daarom presenteren ze podiumkunsten speciaal voor de allerkleinsten én hun ouders. Deze maand komen ze naar de OBA. Ze kunnen nog niet lopen of praten, maar zich al wel laten meevoeren. Ademloos staren de dreumesen naar de dansers in de voorstelling. En ze doen de bewegingen van de performers na. Bij festival 2 Turven Hoog nemen ze kleine kinderen als publiek heel serieus. Zelfs als ze nog niet kunnen praten. “Onze filosofie is dat een klein kind – ondanks de kleinere afmeting en andere manier van

communiceren – een compleet mens is als ieder ander, legt artistiek directeur Ingrid Wolff uit. 2 Turven Hoog is voor veel kinderen de allereerste kennismaking met podiumkunsten. “Het mooiste aan de allerkleinsten als publiek: ze hebben geen verwachtingen en leven helemaal in het moment. Hun aandacht is iets heel puurs, dat je moet verdienen. Je moet er zíjn om contact te kunnen maken. Een uitdaging dus, voor de makers.” Wereldberoemd Het ‘moederfestival’ 2 Turven Hoog in Almere bestaat al zeventien jaar en is wereldberoemd. Daarnaast hebben ze een reizend locatiefestival

in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Dat beleeft dit jaar de zevende editie en komt nu voor het eerst ook naar de OBA. 2 Turven Hoog werkt met verschillende soorten kunstenaars en haalt ook buitenlandse producties naar Nederland. Wolff: “We werken samen met makers, die vanuit onderzoek en urgentie dingen maken voor kleine kinderen. Niet vanuit de gedachte: wat zouden ze leuk vinden, maar vanuit de drang om het contact aan te gaan. Dat zorgt voor producties die ook de ouders blijven boeien.”

goed tot stand te laten komen, zijn de voorstellingen kleinschalig. Wolff: “Als je heel klein bent, kun je je nog niet focussen in de verte. Om de aandacht van jonge kinderen vast te houden, moet het dichtbij zijn zodat ze het kunnen voelen. En zo zit je er ook als volwassene middenin. “Wij vinden dat zelf de fijnste theaterbeleving. Je merkt dat ouders hun kind op een andere manier leren kennen, door hem of haar te observeren en alles samen te beleven.”

Kleinschalig Om het contact tussen de spelers en de bezoekertjes én hun ouders

foto: Saris & den Engelsman

2 Turven Hoog is van 3 t/m 16 april te bezoeken in verschillende theaters in Amsterdam. In OBA de Hallen speelt BB, een interactieve dansvoorstelling voor baby’s vanaf zes tot achttien maanden en kinderen kunnen spelen in de interactieve kunstinstallatie Tutti Frutti, van Chantal de Wolde. In OBA Javaplein is Zeelicht (2+) te zien, waarin een tekenares en een muzikant je de magie van het tekenen laten ervaren. Ook staat hier de interactieve kunstinstallatie Onder de tafel van Francy van den Heuvel en Diederike Smits. En dit jaar is nog maar de warming-up: in 2018 belooft 2 Turven Hoog echt groots neer te strijken in Amsterdam.

OBA de Hallen

OBA Javaplein

BB, interactieve dans- en muziekervaring door Wonderland Collectief Zaterdag 8 april, 10.00, 13.30 en 15.30 uur,

Onder de tafel, interactieve installatie door Francy van den Heuvel en Diederike Smits Zaterdag 8 april, 11.00 tot 16.00 uur, vrije inloop

Tutti Frutti, Kunstinstallatie door Chantal de Wolde Zaterdag 8 April, 11.00 - 16.00 uur

Zeelicht, interactieve theater-tekenervaring door Liesje van den Berk Zondag 9 april, 13.30 en 15.30 uur, vrije inloop Meer informatie over de voorstellingen en kaartverkoop: oba.nl/2turven.


12

april 2017

de ontmoeting

OBA op instagram

De Ontmoeting koppelt gelijkgestemde OBA-bezoekers aan elkaar. En dat heeft al een aantal leuke taaldates opgeleverd. Zoals tussen Claire, die een oproep deed om de Franse taal te oefenen, en Karen.

Op Instagram komen we de leukste foto’s van OBA-bezoekers tegen en die delen we graag. Wil je jouw Instagram-foto in de krant terugzien? Vermeld @obamsterdam in je bijschrift en wie weet wordt jouw foto volgende maand geplaatst. @jeanettevanstarkenburg

@pratiwirengga

“We hebben elkaar ontmoet en er staat nog een afspraak,” mailde Claire. “Het was erg leuk en we hebben ook gewoon Frans gesproken!” Ook deze maand is er een OBAbezoeker die hoopt op een ‘talige’ ontmoeting: Lucia is op zoek naar iemand met wie ze Mandarijn kan spreken. Zelf heeft ze Nederlands en Engels in de ‘aanbieding’. Reageren? Stuur een mail naar ontmoeting@oba.nl. So, do you speak Mandarin? And want to improve your English or Dutch? Contact Lucia at ontmoeting@oba.nl

@my_daddy_can_cook

@roymrns www.roymarinus.com

@sara__puccetti

Reageren of ben je zelf op zoek naar iemand met dezelfde interesse(s) om bijvoorbeeld activiteiten in de OBA mee te bezoeken? Stuur dan een mailtje naar ontmoeting@oba.nl Are you interested in exchanging languages, wanting to start a bookclub or looking for likeminded OBA vistors? Send an email to ontmoeting@oba.nl and we will try to connect you.

@clitoria_erekta

@khady4450

westpoort

4

OBA in de stad

2

Noord 3

17

10

Nieuw west

12

18

14

1

West 16

5

Centrum 15

6 7

11

22

13

21

8

Oost

20

Zuid

9

19

24

Diemen 23

25

Amstelveen

Amsterdam Zuidoost 26

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Centrale OBA OBA Banne OBA Van der Pek OBA Molenwijk OBA Waterlandplein OBA Javaplein OBA Linnaeus OBA IJburg OBA Diemen OBA Geuzenveld OBA Osdorp OBA Slotermeer OBA Slotervaart OBA Bos en Lommer OBA De Hallen OBA Mercatorplein OBA Spaarndammerbuurt OBA Staatsliedenbuurt OBA Buitenveldert OBA Cinétol OBA Olympisch Kwartier OBA Roelof Hartplein OBA Bijlmer OBA Duivendrecht OBA Ouderkerk OBA Reigersbos

Kijk voor de adressen van alle ­vestigingen op www.oba.nl/contact.

Kaarten en laatste updates via oba.nl Een activiteit in de OBA bezoeken? Meer informatie vind je op onze website ­ www.oba.nl. Hier zijn ook toegangskaarten te koop voor activiteiten in de Centrale OBA. Voor activiteiten in andere OBA-vestigingen vind je hier de contactgegevens.

Volg ons obamsterdam @obamsterdam @obamsterdam

colofon

Deze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling OBA Programmering en OBA Marketing & Services Redactie: Bureau Wibaut Auteurs: Veerle Corstens, Floor van Dijck, Linda Samplonius, Jasper van Vugt Eindredactie: San van de Ven Vormgeving: Thonik

Oba amsterdam krant april  

Ontdek de activiteiten van de OBA!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you