Page 6

Lätt & lagom

67 50 miljoner biblioteksbesök gjordes under 2010. Det var lika många som året innan. Källa: KB: Bibliotek 2010

%

av svenska ungdomar mellan 15-16 år har det senaste året letat efter nya vänner på nätet. Källa Hur farligt är Internet? (NORDICOM)

Gosedjur på biblioteksäventyr En rolig idé från USA: biblioteksövernattning för gosedjur. Barnen får komma till biblioteket på kvällen, i sällskap med sitt gosedjur. Efter en sagostund som avslutas med godnattsaga får barnen bädda ner sina gosedjur och natta dem (kanske läsa en bok eller sjunga en sång). Nästa dag får barnen hämta sina gosedjur, som då har med sig en minnesbok som beskriver alla äventyr de

Börje kritiserar ingen! På biblioteket i Alberga i finska Esbo finns sedan sommaren 2011 en ny medarbetare vid namn Börje. Det ovanliga med Börje är att han är en hund. Hos Börje kan barn med läs- och skrivsvårigheter i lugn och ro läsa högt medan Börje ger stillsam, positiv respons: lyssnar, viftar på svansen och på öronen. Börje jobbar också med till exempel synskadade som lär sig punktskrift och med afatiker. Även vuxna med olika former av läshinder kan boka lästid hos Börje. I USA är läsning för hundar redan en etablerad form av lästerapi, med dokumenterat goda resultat.

6

upplysningen | 1 2012 | barn & it

upplevt under natten. Till exempel fotograferas gosedjuren på olika spännande platser i biblioteket – när de spelar dataspel, knycker godis i caféet eller åker runt på en bokvagn. Bibliotekarier som testat menar att det är ett roligt sätt att få barn att upptäcka att biblioteket är ett ställe där det händer magiska saker, och att det också får barnen att upptäcka nya platser på biblioteket.

Var hänger unga på nätet? undersöks barns och ungas favoritsajter. Webbenkäten har riktats direkt till barn och unga mellan 7 och 14 år, och omkring 300 svar har kommit in. Underlaget är alltså för litet för att dra några generella slutsatser men ger sannolikt en god uppfattning om hur trenderna ser ut just nu. Under 2012 genomförs Statens Medieråds återkommande studie Ungar & Medier, och då får vi veta mer! Tydligt i denna lilla undersökning är att Facebook och Youtube är mest populära bland unga användare, men även olika spelsajter som spela.se och spelo.se lockar relativt många, liksom SVT/Bolibompa.

I en mindre webbenkät

på initiativ av Svensk Biblioteksförening och Statens medieråd, och för utformningen svarar barnensbibliotek. se och TioTretton på Kulturhuset i Stockholm.

Enkäten är framtagen

Upplysningen  

Ett magasin från Länsbibliotek Gävleborg Uppsala

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you