Page 1

Guia de recursos

AL VOLTANT DE...

De l’11 al 17 de maig

a

c a

ae

n

a

l

ro rc r l o BrnB l nlao B BnBrrB

Be n B B B nn

GUIA DE LECTURA

Barcelona

a i s e o 2011 P


l

c a Barcelona Poesia 2011 De l’11 al 17 de maig De l’11 al 17 de maig torna a la nostra ciutat una nova edició de Barcelona Poesia, el festival poètic que any rere any, i ja en són 27, omple de versos, paraules i música els racons de Barcelona. L’edició d’enguany explorarà de manera especial els lligams que existeixen entre la música i la poesia gràcies a la nombrosa participació de músics al llarg del festival. Tindrem l’oportunitat de poder escoltar la veu del músic i poeta brasiler Arnaldo Antunes; el poeta Enric Casasses al costat de la Bel Canto Orquestra, o Lee Ranaldo, integrant de Sonic Youth, entre altres participants. També les Jornades de Poesia i Mestissatge d’aquest any ens oferiran una visió particular sobre la relació entre la poesia i el rock.

a

c

a

e a

Barcelona Poesia acollirà diverses activitats i propostes per destacar les commemoracions d’enguany: els barcelonins Accidents Polipoètics celebren els seus vint anys de trajectòria professional i intervindran al festival amb la preestrena del seu nou espectacle. També se celebra el centenari del naixement del poeta polonès Czesław Miłosz, a qui es retrà homenatge amb la lectura de les seves poesies. A més a més, comptarem amb la presència de destacats poetes, com ara Juan Gelman, Joan Margarit, Luis García Montero, Jerome Rothenberg, Luis Alberto de Cuenca, Maria Cabrera, María Salgado o Lluís Roda. Des de Biblioteques de Barcelona hem preparat aquesta guia de lectura perquè us acompanyi durant la setmana poètica i us animeu a seguir i a participar en les activitats que es duran a terme al llarg d’aquests dies. Esperem que gaudiu de les propostes que us presentem i que us deixeu acompanyar per la multitud de versos i acords que durant una setmana ressonaran a tants indrets de Barcelona.


c

Barcelona Poesia 2011

Nit de Poesia al Palau

c

a

ea

«Passen molt amunt aus de coll llarg, supervivents d’algun diluvi gran. Uns nans sacsen les portes d’or. Devots de la barbàrie. Púrria de molts quirats. Eterna massacre de l’oblit.»

Activitats Dimecres 11, a les 20.30 h Barcelona Poesia 2011 XXVII Festival Internacional Palau de la Música Catalana

Santa follia de ser càntic; A Joan Vinyoli València: Climent, 2005

València: Tres i Quatre, 1997

Palma: Moll, 2004

Saiba [S.l.]: Rosa Celeste, 2004

Qualquer Barcelona: Discmedi, 2006

CUENCA, Luis Alberto de La caja de plata Los mundos y los días: poesía 1972-1998 Madrid: Fondo de Cultura Económica de España, 2003

De amor y de amargura Sevilla: Renacimiento, 2003

MARTÍNEZ VERNIS, Núria Quantes mentides fan una sola veritat Barcelona: Proa, 2004

Barcelona: Edicions 62, 2004

URIBE, Kirmen Mientras tanto dame la mano Madrid: Visor, 2006

Tres nits amb propostes trencadores a la Virreina «En el “juego del silencio” de la nación chippewa, el poeta trata de sorprender al público, haciendo juegos verbales que le obliguen a romper el silencio, ya sea moviéndolo a risa o a cualquier otra reacción igualmente estruendosa.» Jerome Rothenberg El festival Barcelona Poesia us convida a tres nits molt especials amb un conjunt de músics i poetes nacionals i internacionals que ens aproximaran a les seves creacions. Tindrem l’oportunitat, entre altres coses, d’apropar-nos al poeta Jerome Rothenberg, una de les veus més singulars i amb més influència del panorama poètic nord-americà. Comptarem amb la presència de quatre joves poetes, alguns d’ells amb llibres publicats recentment, que són presents en diverses antologies poètiques.

Massa fosca: poesia 19782004

Vilanova de Famalicão, Brasil: Quasi, 2006

Molta més tardor

Barcelona: Edicions 62 [etc.], 2000

Enguany la inauguració de la 27a edició del Barcelona Poesia: Festival Internacional comptarà amb la presència d’autors vinguts d’arreu del món: poetes convidats procedents de Sud-àfrica, Estats Units o Brasil compartiran escenari amb poetes catalans i espanyols per oferir un espectacle on, una vegada més, la poesia serà la protagonista. L’Orquestra Mecànica de Cabo San Roque intervindrà musicalment al llarg de la vetllada.

ANTUNES, Arnaldo Antologia

Barcelona: Proa, 2010

Blanc de blancs

Valentí Puig

ALTAIÓ, Vicenç La desconeguda: assaig poeticonovel·lesc de ficcions fotogràfiques

PUIG, Valentí Altres valls

Madrid: Visor, 1999

A més a més, la relació entre poesia i música tindrà un paper destacat de la mà del membre de Sonic Youth Lee Ranaldo, que ens presentarà un espectacle on recitarà poesia i tocarà la guitarra. Música i poesia es barrejaran també a l’espectacle dedicat a la poesia sufí. En l’àmbit de l’spoken word (recitals on s’alternen interpretacions literàries amb música i diverses arts visuals) sobresurt la participació del duo format per Agustín Fernández Mallo i Eloy Fernández Porta, i el poeta sud-africà Kgafela oa Magogodi. Activitats Divendres 13, a les 21.30 h Jerome Rothenberg i Kgafela oa Magogodi I a les 22.30 h: poesia sufí amb Marta Millà, Wafir S. Gibril i Pedro Burruezo Dissabte 14, a les 21.30 h Pablo Fidalgo, María Salgado, Maria Cabrera, Jaume C. Pons I a les 22.30 h: Eloy Fernández Porta i Agustín Fernández Mallo Diumenge 15, a les 21.30 h Lee Ranaldo, Noise Recitation: Against Refusing Totes les activitats tindran lloc al Palau de la Virreina.


c

Barcelona Poesia 2011

a

CABRERA I CALLÍS, Maria Jonàs La matinada clara Cabrera de Mar: Galerada, 2004

c

Girona: Accent, 2009

ea

FERNÁNDEZ MALLO, Agustín Joan Fontaine Odisea: Postpoesía: hacia un (mi destrucción): nuevo paradigma poemario-performance Madrid: Anagrama, 2009 Barcelona: La Poesía, Señor Hidalgo, 2005

FIDALGO, Pablo Educación física Pedra foguera: antologia de poesia jove dels Països Catalans

Dissabte 14, a les 20 h Poetes barrocs (Josep Pedrals) Diumenge 15, a les 20 h Segles xix i xx (Carles Rebassa) Totes les activitats tindran lloc al pati de l’Institut d’Estudis Catalans.

Alzira: Bromera, 2007

Palma: Documenta Balear; Federació Llull, 2008

PONS ALORDA, Jaume C. Carn vol dir Cilici desaparicions Palma: Moll, 2009 [Barcelona]: Labreu, 2010

CASTELLET, J. M. i MOLAS, Joaquim Vuit segles de poesia catalana Barcelona: Edicions 62, 2005

MIQUEL, Dolors Cap home és visible. Poesia catalana medieval

ROTHENBERG, Jerome Poemas para el juego del silencio (antología)

Barcelona: Edicions 62, 2010

Alzira: Germania, 2004

Málaga: Diputación Provincial de Málaga, 2010

Divendres 13, a les 20 h Poetes medievals (Dolors Miquel)

CARBÓ, Ferran La poesia catalana del segle xx

València: Pre-Textos, 2010

SALGADO, María 31 poemas

Activitats

Periféricos: 15 poetas San Sebastián de los Reyes: Universidad Popular José Hierro, 2004

Història oral de la poesia catalana: un viatge oral per nou segles de poesia catalana «Lleixant a part l’estil dels trobadors qui, per esclaf, trespassen veritat e sostraent mon voler afectat perquè no em torb, diré el que trob en vós.» Ausiàs March La poesia catalana ha recorregut un llarg trajecte des dels seus orígens —relacionats amb la poesia dels trobadors— fins a les noves formes i tendències de la poesia actual. Segles d’història que ens descobreixen una forma literària que no ha perdut vigor en la nostra llengua, malgrat haver passat etapes menys esplendoroses. Barcelona Poesia vol resseguir aquest viatge poètic, aturant-se en tres moments diferenciats: la poesia medieval vinculada amb la lírica trobadoresca i les formes populars anònimes; la poesia barroca, que avui sorprèn per la varietat i el valor estètic tot i el desdeny i l’oblit que havien patit aquests textos, i la Renaixença literària del segle xix, juntament amb les poètiques de ruptura i avantguarda del segle xx.

Poètiques catalanes del segle xx Barcelona: UOC, Universitat Oberta de Catalunya, 2008

RIQUER, Martí de Antologia de poetes catalans. Un mil·lenni de literatura. I. Època medieval Barcelona: Galàxia Gutenberg [etc.], 1998

ROSSICH, Albert i VALSALOBRE, Pep Poesia catalana del barroc. Antologia Bellcaire d’Empordà: Vitel·la, 2006

Juan Gelman «Empecé a escribir poemas a los nueve años. Claro que fue por una chica. Al principio le mandaba versos de un argentino del siglo xix, Almafuerte, pero no me hizo caso. Así que decidí probar yo mismo. Tampoco me hizo caso. Ella siguió por su camino y yo me quedé con la poesía.» Juan Gelman Juan Gelman és un reconegut poeta i periodista nascut a Buenos Aires l’any 1930. Al llarg de la seva prolífica trajectòria, ha rebut diversos guardons en reconeixement de la seva tasca literària, entre ells el destacat Premio Cervantes 2007. Ha publicat prosa i poesia, aquesta última recopilada en diverses antologies poètiques. Arran de la seva militància política, patí la censura i un llarg exili que el dugué a països llunyans, com Itàlia, Espanya, Mèxic o Estats Units, repetint així el patró que havien seguit els seus pares, jueus ucraïnesos que fugiren de la dictadura de Stalin. Aquests fets queden reflectits a la seva obra, poesia que expressa la profunda tragèdia de la repressió, així com els sentiments més profunds de l’ésser humà.


c

Barcelona Poesia 2011

Activitats

c

Dimarts 17, a les 19.30 h Lectura poètica de Juan Gelman Teatre Romea

a

ea

GELMAN, Juan Bajo la lluvia ajena. Notas Mundar: Ciudad de al pie de una derrota México 2004-2007 Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2009

Madrid: Visor, 2008

De palabra Madrid: Visor, 2008

México: Fondo de Cultura Económica, 2001

Gotán y otras cuestiones: poesía I (1956-1962)

Sidney West y otros poemas

Madrid: Visor Libros, 2008

Madrid: Visor, 2004

Miradas: de poetas, escritores y artistas

La voz de Juan Gelman: poesía en la residencia

Madrid: Era, 2006

Madrid: Residencia de Estudiantes, 2008

Pesar todo. Antología

20 anys d’Accidents Polipoètics «Somos dos tipos leyendo sus textos, ni más ni menos.» Rafael Metlikovez Enguany el grup Accidents Polipoètics celebra els seus vint anys de trajectòria professional i per aquest motiu ha preparat un nou espectacle de poesia que ens presentarà en el marc del festival Barcelona Poesia 2011. Accidents Polipoètics és un grup format per Rafael Metlikovez (Canovelles, 1964) i Xavier Theros (Barcelona, 1963) que practica la polipoesia. Aquesta va més enllà d’una simple recitació de poemes, té com a element bàsic l’expressió sonora de la poesia i està concebuda per ser interpretada en espectacles en viu, que és on es pot copsar tota la seva força i la tècnica dels intèrprets. En els seus recitals de polipoesia, Accidents Polipoètics combina la poesia sonora amb altres elements que formen part de l’espectacle: la musicalitat, ja sigui com a acompanyament o línia rítmica, i l’humor negre. A través de les seves actuacions, Accidents Polipoètics vol popularitzar i apropar la poesia a un públic divers, fet que l’ha dut participar en diferents actes i nombrosos festivals poètics i espectacles d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i altres països europeus.

ACCIDENTS POLIPOÈTICS Polipoesía urbana de Todos tenemos la razón pueblo Barcelona: Ediciones de la Madrid: Por Caridad, 1995

ACCIDENTS POLIPOÈTICS Bloc dels autors http://blogdeaccidentspolipoetics.blogspot.com/

Czesław Miłosz, 1911-2004 «Què és la poesia, si no salva nacions ni gent?» Czesław Miłosz Enguany es compleixen cent anys del naixement de Czesław Miłosz, escriptor i poeta polonès, guardonat l’any 1980 amb el Premi Nobel de Literatura. Tot i que l’autor es va donar a conèixer al món amb la prosa, la seva poesia i els seus assaigs són clau en el conjunt de la seva obra i en la literatura contemporània. Miłosz va ser testimoni de les dues guerres mundials i també va patir un exili forçat que el va fer abandonar Varsòvia durant el règim comunista per anar a viure a França. Aquests fets el condicionaren en la seva escriptura i, mitjançant la poesia, va intentar donar resposta a les seves inquietuds. La poesia de Miłosz cerca la conciliació entre les persones. En els seus poemes també mostra la bellesa del món i la maldat dels seus habitants, reflectint les contradiccions que li va tocar viure. Activitats Dilluns 16, a les 19 h Acte del Centenari Czesław Miłosz Sala Scanner de l’Institut del Teatre

MIŁOSZ, Czesław Abecedario: diccionario de una vida Madrid [etc.]: Turner [etc.], 2003

La ment captiva

Teatre Lliure (Montjuïc)

Poemas Barcelona: Tusquets, 1984

Travessant fronteres. Antologia poètica: 19452000

València: Universitat de València, 2005

Barcelona: Proa, 2006

Otra Europa

Barcelona: Edicions 62, 1998

Barcelona: Tusquets, 2005

Activitats Dijous 12, a les 22.30 h i diumenge 15, a les 20.30 h 20 anys d’Accidents Polipoètics

Tempestad, 2003

I a més: WAT, Aleksander Mi siglo: confesiones de un intelectual europeo, entrevistas con Czesław Miłosz Barcelona: El Acantilado, 2009

La vall de l’Issa


c

Barcelona Poesia 2011

a

Activitats a les Biblioteques de Barcelona

c

ea

«Siempre imaginé que el Paraíso sería algún tipo de biblioteca.» Jorge Luis Borges Biblioteques de Barcelona s’afegeix al festival Barcelona Poesia 2011 acollint un seguit de poetes en diverses biblioteques de la ciutat per apropar els seus versos al públic barceloní. La Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda, especialitzada en poesia, convidarà la madrilenya Luna Miguel, defensora del rabiós vitalisme de la poesia jove espanyola actual. L’actriu Fina Rius presentarà el seu espectacle Amor hermètic al voltant de textos de Salvador Espriu a la Biblioteca Sagrada Família. Finalment, la Biblioteca Jaume Fuster serà el lloc de trobada d’un seguit de poetes insignes de l’editorial Proa: Joan Margarit, Pere Rovira, Manuel Forcano, Carles Camps, David Castillo i Kirmen Uribe. Serà una bona oportunitat per gaudir dels versos en veu dels seus protagonistes. I és que, a les biblioteques, els versos es tornen aquesta primavera paraula viva. Activitats Dijous 12, a les 19 h Parlem amb... Luna Miguel sobre Poetry is not dead

«De pensament, paraula i obra»: conversem amb Almudena Guzmán «Veladamente, descorriendo pestillos, ha llegado hasta mi cuarto una pantera translúcida con la piel de diamante que me morderá la nuca cuando menos lo espere. Es el deseo.» Almudena Guzmán Almudena Guzmán és una de les veus més interessants de la poesia contemporània espanyola. La seva poesia té una temàtica essencialment amorosa i sensual, que es reflecteix en l’ús d’un llenguatge sincer i col·loquial i el vers lliure, acompanyada sovint d’imatges surrealistes. Llicenciada en Filologia Hispànica, va començar a escriure poesia als 15 anys i ha rebut nombrosos premis i reconeixements poètics al llarg de la seva carrera, com l’Hiperión o el Premio Internacional de Poesía Claudio Rodríguez. Actualment col·labora escrivint articles d’opinió al diari ABC i al seu suplement cultural. En el marc del cicle poètic «De pensament, paraula i obra», organitzat pel Districte d’Horta-Guinardó, l’Aula de Poesia de Barcelona i la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda, tindrem l’oportunitat de conèixer de prop l’obra i la personalitat d’aquesta suggeridora poeta madrilenya, tot conversant-hi i escoltant els seus versos. Activitats

Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda

Dijous 19, a les 20 h De pensament, paraula i obra: Almudena Guzmán

Divendres 13, a les 19 h Poetes de Proa

Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda

Biblioteca Jaume Fuster

Dimarts 17, a les 19 h Fina Rius, Amor hermètic (muntatge sobre textos de Salvador Espriu) Biblioteca Sagrada Família

GUZMÁN, Almudena Calendario Madrid: Hiperión, 1998

El príncipe rojo Madrid: Hiperión, 2005

Poemas Palma: Universitat de les Illes Balears, 1999

Usted Madrid: Hiperión, 2005

CAMPS, Carles La mort i la paraula

MARGARIT, Joan No era lluny ni difícil

Barcelona: Proa, 2010

Barcelona: Proa, 2010

CASTILLO, David Esquena nua

MIGUEL, Luna Poetry is not dead

Barcelona: Proa, 2006

Barcelona: DVD Ediciones, 2010

ESPRIU, Salvador Antologia poètica Barcelona: Edicions 62, 1998

FORCANO, Manuel Llei d’estrangeria Barcelona: Proa, 2008

ROVIRA, Pere Contra la mort Barcelona: Proa, 2011

Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda www.bcn.cat/bibmercerodoreda www.llegeixbarcelona.net


c

Barcelona Poesia 2011

a

XVII Jornades de Poesia i Mestissatge: «Poesia & Rock»

c

ea

«Escoltes música antiga, Richard Cocciante, balles Staying Alive dels Bee Gees i devores confusió, boira o nebulosa porpra en la veu de Jimi Hendrix. Herois de cel·lofana, himnes de marxa militar i de mal de cap, aiguardent que et castiga les neurones quan entres a estacions perdudes de rutes perdudes per ciutats sense nom o per trucades telefòniques curtes.» David Castillo

Sovint, les lletres de cançons de rock esdevenen poesia; aquests dos universos creatius poden conviure, fusionar-se i oferir-nos saborosos fruits. A les xvii Jornades de Poesia i Mestissatge: «Poesia & Rock», s’oferirà una panoràmica sobre el passat, present i futur d’aquesta relació, així com les claus per entendrela. A la conferència inaugural «Músics elèctrics, poetes del soroll» i a les taules rodones «Influències mútues poesia & rock» i «Poesia, rock i resistència», es tractarà la connexió entre ambdós àmbits. Les Jornades finalitzaran amb un recital poètic i musical, seguit d’una actuació musical de Bikimel. Les Jornades estan organitzades per l’Aula de Poesia de Barcelona.

MÉNDEZ, Sabino Hotel Tierra: un dietario Barcelona: Anagrama, 2006

Corre, rocker: crónica personal de los ochenta Barcelona: Espasa-Calpe, 2004

ZANÓN, Carlos En el parque de los osos [Málaga]: Ayuntamiento de Málaga, Área de Cultura, 2001

El sabor de tu boca borracha Barcelona: Nínfula, 1991

Ilusiones y sueños de 10.000 maletas Madrid: Libertarias/ Prodhufi, 1996

Web de l’Aula de Poesia de Barcelona http://www.ub.edu/aulapoesiabarcelona

La paraula parlada: poesia en veu alta «Lo cierto es que avanzamos hacia una escritura cada vez más compleja y abierta. Y en esta situación, el hecho de que un poema o un texto tenga que ser escuchado para leerlo en su totalidad se volverá algo normal. Y al final, como decía Felipe Boso, deshablaremos y callaremos por los codos.» Eduard Escoffet

Activitats Dimecres 11, a partir de les 11.15 h Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona

BIKIMEL Stat jònic

Spoken word

[Terrassa]: Temps Record, 2009

Article sobre l’spoken word http://www.elcultural.es/version_papel/LETRAS/7633/ Spoken_word

CASTILLO, David Downtown

Esquena nua

Barcelona: Icaria, 2005

Barcelona: Proa, 2006

En tierra de nadie: poesía 1981-2000

Menta i altres poemes

Málaga: Ayuntamiento de Málaga, 2002

JULIÀ, Ignacio Grunge, noise & rock alternativo Madrid: Celeste, 1996

LAPIDO, José Ignacio Cartografía [Espanya]: Pentatonia, 2008

En aquest apartat trobareu una selecció de pàgines web que us aproparan a formes innovadores de poesia i oralitat, com la poesia sonora, l’slam poetry, l’spoken word o la dub poetry.

[Barcelona]: L’Esguard, 2005

Festival Internacional de Spoken Word «Palabra y Música» http://www.palabraymusica.org/

El moviment Spoken Word http://www.msu.edu/~miazgama/spokenword.htm

Sobre l’spoken word http://www.spokenoak.com/define.html


c

Barcelona Poesia 2011

Slam poetry

c

An Incomplete History of Slam

a

http://www.e-poets.net/library/slam

El Chojin

ea

http://www.elchojin.net

Declamando. Slam Poetry http://www.declamando.com/nuevas_tendencias/slam.php

Marc Smith http://www.marckellysmith.com

Poetry Slam, Inc. http://www.poetryslam.com

Slamnation http://www.slamnation.com

Poesia sonora

c

Aproximació a la poesia sonora http://heterogeneapoesia.blogspot.com/2007/07/ artculo-poesa-sonora_17.html

Article sobre poesia sonora i art radiofònic al 1r Congrés Internacional de Polipoesia http://www.cyberpoem.com/text/iges_cat.html

Els orígens de la poesia sonora http://www.altamiracave.com/dickh.htm

La poesia sonora i les seves variants http://www.mediatecaonline.net/mediatecaonline/ STriaMat?ID_IDIOMA=ca&termesel=Poesia+sonora

c a

ReVox-Cicle dedicat a les noves experiències en la poesia sonora http://propost.org/revox/?lang=en

Dub poetry Article per entendre la dub poetry http://upperegyptseries.blogspot.com/2009/06/ nadia-y-oscar-arkestranet-dub-poetry.html

Article sobre la història de la poesia dub http://webdelprofesor.ula.ve/humanidades/arnval/ articulos/que_es_la_poesia_dub.html

Definició de dub poetry http://en.wikipedia.org/wiki/Dub_poetry

Guia elaborada per la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda

a

e a a l rc n r a rr o B l n B a l B o l n B B n r r B B Be

n


Si vols saber més coses de totes les activitats i novetats de Biblioteques de Barcelona, entra a www.bcn.cat/biblioteques.

UAN•TU•TRI Imprès en paper reciclat Dipòsit legal: B-10151-2011

Si tens el carnet i vols rebre informació de les activitats de la teva biblioteca, dóna’t d’alta al butlletí electrònic a www.mesbiblioteques.com.

Guia de lectura Barcelona Poesia 2011  

Guia de lectura en motiu del festival poètic 2011