Page 1

Club de lectura Comentari del llibre: 19 de MARÇ de 2012 Fitxa de treball: Persèpolis

L’AUTOR/A Marjane Satrapi (1969-

).

Dibuixant de còmics iraniana. Filla d'una família benestant de tradició política i favorable a la revolució comunista. Al 1979 mentre estudiava en una escola laica, el Liceu Francès, va esclatar la revolució islàmica iraniana que va posar fi al règim del Xa de Pèrsia. Satrapi va viure aquests esdeveniments de forma traumàtica: la seva escola va ser tancada i es veié en l'obligació de portar mocador. Els seus pares la van enviar a Viena a fer l’ensenyament secundari. Més tard va anar a viure a París i va ingressar en un estudi de còmics on va començar a dibuixar Persèpolis, el còmic on narra les diferents experiències de la seva vida. L’any 2007 Persèpolis va ser portat a la gran pantalla com a pel—lícula de dibuixos animats. Fa 3 anys en un entrevista li van preguntar si tenia ganes de tornar a Iran, i aquesta va ser la seva resposta: “I tant!. És qüestió de geografia, d’on es neix. Poc importa el lloc. La casa es sempre el lloc on es neix, on es creix. Encara que París sigui meravellós i encara que sigui una mica francesa, perquè no es pot viure tant temps en un lloc i no sentir la seva influència, algun dia tornaré a Iran. Espero....”

BIBLIOGRAFIA Literatura infantil: 2004 2006 2009

Sospir Adjar Los Monstruos tienen miedo a la luna

Còmics: 2000 2004 2005

Persèpolis Brodats Pollastre amb prunes


EL LLIBRE

És la història autobiogràfica de Marjane Satrapi, de com va créixer en un règim fonamentalista islàmic que li va fer abandonar el seu país. Comença a partir del 1979, quan Marjane té 10 anys i des de la seva perspectiva infantil és testimoni d’un canvi social i polític que posa fi a més de 50 anys de regnat del Xa de Pèrsia a Iran i dóna pas a una república islàmica.

Marjane també té una considerable inquietud intel—lectual per una nena de la seva edat i una notable imaginació que li porta a mantenir converses amb Déu o somiar que serà algun dia la última profeta que segueixi els passos de Jesús o Mahoma.

Va ser escrita en 4 volums: en el primer apareixen les vivències de Marjane durant el 1979, el segon ocupa el període de 1980 a 1984, el tercer de 1984 a 1989 i el quart presentarà el seu retorn a Iran.

El 27 de juny de 2007 s’estrena a França la pel—lícula que adapta a l’animació els dos primers volums del còmic. Està dirigida i escrita entre la pròpia Satrapi i Vincent Paronnaud i produïda per Xavier Rigault i MarcAntoine Robert.

Va obtenir una nominació a la Palma d’Or i va

aconseguir el Premi del jurat al Festival de Cannes de 2007. També va aconseguir el Premi Especial del Jurat al Festival Internacional de Cine Cinemanila, un Goya i a l’any 2008, va ser nominada com a Millor pel—lícula animada als Óscars.


LA PEL—LÍCULA Fitxa de la pel—lícula Nader and Simin, A Separation. Títol original: Jodaeiye Nader az Simin. Director: Asghar Farhadi País: Iran Any: 2011. Durada: 123 min. Gènere: Drama. Fotografia: Mahmoud Kalari Música: Sattar Oraki Web oficial: http://www.jodaeyenaderazsimin.com/

Dia de projecció dins del Cicle Cinema d’Autor: 23 de febrer a les 19:30 h. i a les 22:00 h. als cinemes de Sant Cugat (Cinesa).

Director: Asghar Farhadi Va néixer a Isfahán, Iran, el 1972. Ja a l’institut es va interessar per l’escriptura, el teatre i el cinema. Es va matricular a la Jove Societat Cinematogràfica d’ Iran i va començar a fer pel—lícules en súper 8 i en 16 mm. Va realitzar estudis de postgrau i es va llicenciar en un màster en realització a la Universitat de Teheran el 1998. Mentre estudiava a la Universitat, no solament va escriure i dirigir obres de teatre universitàries, sinó que també va escriure obres dramàtiques per la ràdio i va dirigir la sèrie de televisió "Conte urbà". El 2001 va escriure el guió d’Ertefae past, d’Ebrahim Hatamikia. Va debutar com a director en la gran pantalla en 2003 amb Dancing in the dust, que va participar al Festival de Cine de Moscou, on va guanyar el Premi al Millor Actor i el Premi de la Crítica. El seu segon llargmetratge, Beautiful city, 2004, va obtenir el Premi a la millor Pel—lícula al Festival de Varsòvia, en el Festival Internacional de Cine de India. Fireworks Wednesday, la seva tercera pel—lícula, es va estrenar el 2006 i va ser premiada al Festival de Locarno.


Nader and Simin, A Separation Ens explica la història de Simin, una dona que es disposa a abandonar Iran amb el seu marit, Nader, i la seva filla per anar a buscar una vida millor. El què no sap la Simin és que el seu marit té altres intencions ja que està preocupat pel seu pare que està malalt d’Alzheimer. Aquest fet és el detonant d’una dolorosa separació del matrimoni i, per tant, de la família. El que cap dels dos preveu es que aquest fet portarà conseqüències irreversibles i que les seves vides es complicaran fins arribar al xantatge i a la traïció. És la cinquena pel—lícula del director iranià; un compendi d’històries creuades. Guanyadora de l‘Os d’Or en la passada Berlinale, la pel—lícula ha estat seleccionada com a possible guanyadora de l’Oscar al millor film de parla no anglesa.

Altres pel—lícules d’Asghar Farhadi

2009 A propósito de Elly

2006 Fireworks wednesday

2004 Beautiful city

2003 Dancing in the dust

Fitxa de Lectura Persepolis.  

Fitxa de lectura de Persespolis del Club de Lectura de Cinema d'Autor. Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you