Page 1

Club de lectura Comentari del llibre: 23 de GENER 2012 Fitxa de treball: La Gavina

L’AUTOR/A Anton Pàvlovitx Txèkhov (1860-1904). Es considerat un dels principals dramaturgs i narradors de Rússia. La seva carrera com a dramaturg va donar com a resultat quatre obres clàssiques del teatre, però entre la seva bibliografia també compta amb contes molt estimats per escriptors i crítics. Va practicar la medicina durant gran part de la seva carrera literària.

Ell mateix, en una carta a Aleksei Suvórin escrita l’ 11 de setembre de 1888 li comentava que : “La medicina és la meva legítima esposa i la literatura la meva amant".

Pocs mesos abans de morir, Txèkhov va dir a l'escriptor Ivan Bunin que creia que la gent continuaria llegint-lo només set anys. «Per què set?» preguntà Bunin. «Bé, set i mig,» va respondre Txèkhov. «No està malament. Em queden sis anys de vida». Sempre modest, no podia en absolut imaginar la reputació que aconseguiria pòstumament. Les ovacions per L'hort dels cirerers en l'any de la seva mort li van mostrar fins a quin punt havia guanyat l'afecte del públic rus. Des d'aleshores va ser la segona personalitat literària de Rússia, només per darrere de Tolstoi, però després de la seva mort la fama de Txèkhov encara va créixer més i més.


BIBLIOGRAFIA Obres de teatre 1904 1901 1900 1896 1888 1887

L’Hort dels cirerers Les Tres germanes L’Oncle Vània La Gavina L’Os Ivanov

Traduccions catalanes

2010 2005 2003 1997 1995 1993 1991 1986 1983 1982

Una història avorrida Les Tres germanes El Monjo negre La Gavina Contes Del foc a les brases L’Estepa i altres narracions Mel salvatge L’Oncle Vània Teatre de Txèkhov

EL LLIBRE

Es considerada una de les quatre obres majors del dramaturg rus juntament amb L’Oncle Vània, Les tres germanes i l’Hort dels cirerers. Posa

en

escena

el

conflicte

romàntic

i

artístic

entre

quatre

personatges: la ingènua Nina, la mediocre actriu Irina Arkadian, el seu fill Konstantil Trepliov, i el famós escriptor Trigorin. Quan va ser estrenada a Sant Petersburg l’any 1896 va ser un fracàs, posteriorment va ser representada a Moscou sota la direcció de Konstantin Stanislavski que, amb el seu particular estil, va convertir l’obra en un èxit. Es tracta d’una obra complexa i senzilla com la vida, amb la senzillesa que Txèkhov li dóna a la faula. Reflexa les seves pròpies nostàlgies i esperances, i també és el balanç de molts anys de meditació sobre la missió de la literatura i del teatre.


LA PEL—LÍCULA Fitxa de la pel—lícula Another year. Director: Mike Leigh Intèrprets: Jim Broadbent,Lesley Manville, Ruth Sheen, David Bradley, Imelda Staunton, Oliver Maltman, Peter Wight. País: Regne Unit Any: 2010. Durada: 129 min. Gènere: Comèdia dramàtica. Fotografia: Dick Pope Música: Gary Yershon Web Oficial: http://www.anotheryear-movie.com

Dia de projecció dins del Cicle Cinema d’autor: 19 de gener a les 19:30 i a les 22:00 h. als cinemes de Sant Cugat (Cinesa).

Mike Leigh Director de cinema i teatre britànic. Va néixer el 1943 a Broughton, al nord-oest d’Anglaterra. Va debutar a finals dels anys 60 com a director, representant drames i comèdies socials tant amb el teatre com en la televisió. Another year Assistim, al llarg de les quatre estacions d’un any, a les visites que reben a casa Tom i Gerri, un matrimoni bàsicament feliç. Mary, una companya de feina d’ella –increïble Leslie Manville– i Ken, un amic de joventut d’ell, entre d’altres, són els catalitzadors d’un retrat decadent, ple d’una tensió subtil, molta violència emocional i un anticlímax final antològic.


Altres pel—lícules de Mike Leigh

2010 Another year

2008 Happy –go- lucky

2004 Secreto de Vera Drake

1996 Secretos y mentiras

Fitxa La Gavina, d'Anton Txèkhov  

Fitxa del Club de lectura de Cinema d'Autor de la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona sobre l'obra La Gavina, d'Anton Txèkhov