Page 1

Club de lectura Comentari del llibre: 28 de GENER 2013 Fitxa de treball: Esos cielos

L’AUTOR/A Bernardo Atxaga (Joseba Irazu Garmendia) (Asteasu,Guipúscoa, 1951). Nascut a Asteasu, fill de pare fuster i mare mestra, va marxar a Bilbao per llicenciar-se en Ciències Econòmiques al 1973. Poc abans, al 1972, havia escrit el seu primer text en eusquera: Borobila eta puntuació, breu composició teatral integrada en l'antologia Euskal literatura 72. Els seus textos van arribar a l'escriptor bilbaí Gabriel Aresti, que jugaria un paper important en el jove Atxaga, animant-lo a escriure, augurant-li un gran futur i aconsellant-li la lectura d'alguns clàssics de la literatura en eusquera Al començament dels anys vuitanta, Atxaga decideix dedicar-se professionalment a la literatura. Va marxar a viure a Barcelona, on es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Atxaga publicà contes en diverses revistes literàries, en aquests relats és on apareixen per primera vegada “l'univers Obaba”, on es localitzen moltes de les seves obres, entre elles trobem Bi Anai (Dos Germans), que el va tornar a la primera línia de la literatura basca. Després d'un silenci de tres anys, el 1988 va publicar la seva obra més reeixida, Obabaoak, un híbrid entre novel—la i antologia de contes que va guanyar el Premi Nacional de Narrativa al 1989. Algunes de les narracions que apareixen en l'obra van ser portades al cinema l’any 2005 per Montxo Armendáriz, amb el títol d'Obaba. Atxaga, és un autor prolífic, tant per a la quantitat de llibres, com per la diversa temàtica i tipologia (poesia, assaig, teatre, relats juvenils i literatura infantil...)

BIBLIOGRAFIA (Novel—les) 2009 2004 2001 1997 1993 1988

Siete casas en Francia El hijo del acordeonista Contes d’Obaba Horas extras Dos hermanos El hombre solo Obabaoak (Obaba)


BIBLIOGRAFIA (Poesia) 1996 1990 1986 1978

Nueva Etiopia Poemas & Híbridos Henry Bengoa Inventarium Etiopia

BIBLIOGRAFIA (Assaig) 2007 2005 2002 1998

Marcas. Gernika 1937. Lugares Alfabeto sobre la literatura infantil Lista de locos y otros alfabetos

ALTRES NOVEL—LES SOBRE EL TERRORISME A banda de Bernardo Atxaga, també trobem altres autors que han escrit sobre el terrorisme. Aquí us citem uns quants: -

Forsyth, Frederick. El afgano. Plaza Janés, 2007 Yehoshua, Abraham B. Una dona a Jerusalem: passió en tres actes. Proa, 2008 Clancy, Tom. Las fauces del tigre. Planeta, 2005. Rojo, Alfonso. Matar para vivir. Plaza Janés, 2002 Baró, Santi. No vaig tenir temps de plorar. El Mèdol, 1998. Vera, Rafael. El padre de Caín. Akal, 2009. Vázquez-Figueroa, Alberto. Sultana roja. Plaza Janés, 2001 Updike, John. Terrorista. Tusquets, 2007. Rosenberg Joel C. La última cruzada. ViaMagna, 2006

EL LLIBRE

Esos cielos relata el viatge de tornada d'una ex-etarra penedida, des de la seva sortida de la presó fins a la seva arribada a Bilbao, amb autobús. Aquest autobús, precisament, es converteix en un microcosmos bigarrat (monges, policies, una dona malalta, les hostesses) que reté i oprimeix Irene, la protagonista. Tot està en contra: la policia (que vol obligar-la a cooperar com a informant), l'organització (que la considera una traïdora), la seva família (que li retreu les seves eleccions vitals), fins i tot ella mateixa, que dubta i es retreu constantment. Els anys a la presó,amb les seves companyes de cel—la, gairebé semblen desitjables en comparació amb el que espera fora. Només la solidaritat femenina de les monges i de la dona malalta, ofereixen cert aixopluc.


LA PEL—LÍCULA Fitxa de la pel—lícula Una botella en el mar de Gaza. Director: Thierry Binisti Intèrprets: Agathe Bonitzer, Mahmud Shalaby,Hiam Abbass Títol en VO: Une bouteille à la mer País: França / Israel / Canadà Any: 2011. Durada: 99 min. Gènere: Drama Guió: Thierry Binisti i Valérie Zenatti Dia de projecció dins del Cicle Cinema d’autor: 24 de gener a les 19:30 i a les 22:00h. als cinemes de Sant Cugat (Cinesa).

Thierry Binisti Va créixer a Créteil (París) al 1966. De ben jove ja estava decidit a fer pel—lícules, i va començar fent curtmetratges per la Biblioteca de la ciutat de París (actualment el Forum des Images). Després de realitzar diversos curts premiats com El llibre de la mitjanit (1996) treballà més de deu anys per a la televisió dirigint diversos telefilms. Thierry Binisti tractà de manera brillant gèneres molt diferents. A l’any 2002 donà el salt al cinema amb la pel—lícula L’Outremangeur, el seu primer llargmetratge, on va dirigir a Eric Cantona. El seu segon film, Une bouteille á la mer (Una botella en el mar de Gaza), es va estrenar a França el 8 de febrer de 2012. El guió va ser escrit per Binisti i Valérie Zenatti, i és tracta d’una adaptació de la novel—la de Zenatti. La pel—lícula va ser rodada a Israel al 2010. Ha rebut nombrosos premis i ha estat seleccionada al Festival de Cinema Jueu de Nova York i San Francisco el passat 2012.

Filmografia de Thierry Binisti

2011 Una botella en el mar de Gaza

2008 Versailles: le rêve d’un roi

2004 Les amants du bagne

2003 L’ Outremangeur

Fitxa Esos cielos. Club de Lectura  

Fitxa de Esos cielos, de Bernardo Atxaga. Club de Lectura de Cinema d'Autor, de la Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona

Advertisement