Page 1

Club de lectura Comentari del llibre: 21 de DESEMBRE de 2012. Fitxa de treball: Brujas de Salem.

L’AUTOR Arthur Miller (1915-2005).

Arthur Asher Miller va néixer a Nova York el 17 d'octubre de 1915, és el tercer fill d'un matrimoni d'emigrants austríacs format per Isidore Miller (un fabricant d'abrics jueu que es va arruïnar durant la Gran Depressió) i Augusta Bernett. Es va graduar a la Abraham Lincoln High School i per pagar-se els estudis de periodisme, que va cursar a la Universitat de Michigan, va treballar en una ràdio local, en un magatzem i com a editor de nit al Michigan Daily.

Poc abans d'obtenir la llicenciatura, va escriure Encara creix l'herba (1938), una comèdia que li valdria els primers reconeixements. Després d'acabar els estudis, va tornar a Nova York i es va iniciar en l'escriptura de serials radiofònics.

Va estrenar diferents obres teatrals a principis dels anys 40 que no van tenir molt bona rebuda: Un home amb molta sort, que només va estar en el cartell quatre representacions i Tots eren els meus fills que va estar en cartellera durant gairebé un any. El 1948 rep el Premi de la Crítica atorgat pel Cercle de Crítics de Teatre de Nova York, però l’èxit definitiu li arriba l’any 1949 amb Mort d’un viatjant. L’any 1988 Miller declarava: “Mai vaig imaginar que adquirís les proporcions que ha tingut. Era una obra literal sobre un venedor, però després es va convertir en un mite, no només aquí, sinó en moltes altres parts del món”. L'obra va ser guardonada amb el Premi Pulitzer, amb tres Premis

Tony i de nou, amb el de la Crítica de Nova York.

El 1956, va tenir problemes amb la Comissió d'Activitats Antiamericanes a l'acusar-lo de vinculacions amb el Partit Comunista que finalment es van resoldre. Després d'una època de manca de reconeixement al seu país, l'èxit el va tornar a acompanyar, quan va publicar i estrenar a Broadway.

Dels seus tres matrimonis, sens dubte el més conegut és el que va contraure amb Marilyn Monroe.


Per Marilyn va escriure Vides rebels. La versió cinematogràfica va ser dirigida per John Huston i va ser protagonitzada per la mateixa Marilyn, Montgomery Clift i Clark Gable. Aquesta seria la darrera pel·lícula de Gable i Marilyn, morts els dos poc després del rodatge.

Miller ens va deixar algunes frases com:

No em penedeixo en absolut d'haver corregut tots els riscos per allò que m'importava. El teatre no pot desaparèixer perquè és l'únic art on la humanitat s'enfronta a si mateixa.

BIBLIOGRAFIA

2004 2000 1998 1994 1993 1991 1986 1982 1981 1977 1972 1968 1965 1964 1955 1953 1949 1947 1944 1940 1937 1935

Finishing the picture Ryan interview Mr. Peters' connections Cristales rotos

Last Yankee Descenso del monte Morgan Danger: Memory! Some kind of love story American clock

Archbishop's ceiling Creation of the world and other business

El precio Incidente en Vichy

Después de la caída Panorama des del pont Brujas de Salem Mort d’un viatjant Tots eren fills meus Un hombre con mucha suerte Golden years No villain: They too arise Honors at dawn PREMIS

2002 1999 1949 i 1955

Premi Príncep d’Astúries Premi Tony Premi Pulitzer


EL LLIBRE Arthur Miller als anys 50 va ser víctima de la caça de bruixes. El maig de 1958 se’l declarà culpable de desacatament al Congrés per negar-se a revelar noms de suposats comunistes. No obstant això, l'agost de 1958 el Tribunal d'apel·lació dels Estats Units anul·là la sentència, de manera que no hagué d'ingressar a la presó. L’atmosfera d’aquest temps és la que plasma en Las brujas de Salem. A Salem el 1692 Betty Parris de 9 anys d'edat, i la seva cosina Abigail Williams d'onze, filla i neboda del reverend Samuel Parris, foren víctimes del que fou enregistrat com a "atacs d'Epilèpsia o malaltia natural més enllà del que es pot diagnosticar", segons John Hale (ministre de Beverly) al seu llibre A Modest Enquiry into the Nature of Witchcraft. Les noies cridaven, llançaven coses per l'habitació, pronunciaven sons estranys, gatejaven sota el mobiliari, i adoptaven posicions estranyes. Es queixaven de ser punxades amb agulles de cap o tallades amb ganivets, i quan predicava Samuel Parris, les noies cobririen les seves orelles com si temessin sentir els sermons. Altres noies al poble començaven a mostrar els mateixos símptomes. Incapaç de trobar un diagnòstic, el metge va arribar a la conclusió que eren víctimes d’un encanteri. Aviat acusaren dels fets a Sarah Good i Sarah Osborne, dues dones grans que ho van reconèixer sota tortura. Posteriorment van ser acusades altres persones, la majoria eren famílies que d’una manera o una altra havien tingut enfrontaments amb Parris. El nombre d'acusats per bruixeria en aquests judicis és entre les 150 i 200 persones de les quals 25 foren condemnades a pena de mort, principalment eren dones. Finalment, a instància del reverend Francis Dane, el 1693 es van revisar la majoria dels judicis. Els que quedaven pendents van ser absolts per manca de proves i els presoners van ser alliberats. D’aquest llibre trobem dues versions cinematogràfiques : la primera, realitzada el 1957 i dirigida per Raymond Rouleau amb el nom Les Sorcières de Salem, i la segona, realitzada el 1996 i dirigida per Nicholas Hytner amb el nom de El Crisol.


LA PEL—LÍCULA Fitxa de la pel—lícula

La conspiración Títol original: The conspirator Director/a: Robert Redford Guió: Gregory Bernstein País: Estats Units Any: 2010 Durada: 122 min. Gènere: Drama. Fotografia: Newton Thomas Sigel

Dia de projecció dins el Cicle Cinema d’Autor: 20 de desembre a les 19:30 h. i a les 22:00 h. als cinemes de Sant Cugat (Cinesa).

Director/a: Robert Redford Robert Redford va néixer el 1936 a Los Ángeles. Actor i director de cinema nord-americà. Redford es va criar al barri hispà de Los Ángeles i després es va traslladar a San Fernando. Durant la seva adolescència, va patir la pèrdua de la seva mare i va decidir abandonar els estudis i dedicar-se a la vida bohèmia de l'artista a França i Itàlia. El 1962, va aconseguir el seu primer paper a Soldat o caçador; una pel—lícula de David Sanders on també treballaven Syndey Pollack i Francis Ford Coppola. A continuació va tornar a Broadway per interpretar un paper a Descalços pel parc al costat de Jane Fonda. La fama a Hollywood li va arribar amb Dos homes i un destí, cinta que protagonitzava al costat de Paul Newman i amb la qual va ser premiat amb un BAFTA. El 1980, Redford es va atrevir amb una altra faceta del món cinematogràfic: la direcció. Com a director, va debutar amb Gent corrent amb la que va guanyar un Oscar. També ha dirigit altres films com El riu de la vida amb Brad Pitt o L'home que murmurava als cavalls. El seu projecte més personal i arriscat és sens dubte la fundació del Festival de cinema independent de Sundance, que va crear el 1983 al seu ranxo de Utah (Estats Units). En un principi va voler crear un institut de cinematografia però es va veure amb la necessitat d’ensenyar al públic el treball que s’hi realitzava, per aquesta raó va crear el festival.


D’aquest festival han sortit grans cineastes com Quentin Tarantino o els Germans Cohen.

PREMIS 1980 1980 2001

Oscar al Director per Gent Corrent Globus d’or al Director per Gent Corrent Oscar honorífic

La Conspiración

Després de l'assassinat d'Abraham Lincoln, vuit persones són detingudes i acusades de conspirar per matar el president, el vicepresident i el secretari d'Estat. L'única dona que es troba entre ells, Mary Surratt, regenta una pensió on l'autor del magnicidi, John Wilkes Booth i els seus còmplices es van reunir i van planejar els atemptats simultanis. Mentre Washington es recupera de les ferides de la Guerra Civil, l'advocat Frederick Aiken, un heroi de guerra unionista de 28 anys, accedeix a contracor a defensar a Surratt davant un tribunal militar. Amb tot, el jove advocat sospita que la seva clienta podria ser innocent i que està sent utilitzada per a capturar al seu propi fill; l'únic conspirador que va escapar a l'ordre general de recerca i captura. Amb el país sencer en contra de Surratt, Aiken és l'únic disposat a destapar la veritat i salvar-li la vida.

Altres pel—lícules sota la direcció de Robert Redford

2010 Conspiración

2007 Leones por corderos


2000 La leyenda de Bagger Vance

1998 El hombre que susurraba a los caballos

1994 Quiz show

1992 El rĂ­o de la vida

1988 Un lugar llamado milagro

1980 Gente corriente

Fitxa Les bruixes de Salem, d'Arthur Miller  

Fitxa de lectura de Les bruixes de Salem, d'Arthur Miller. Club de Lectura de Cinema d'Autor.

Fitxa Les bruixes de Salem, d'Arthur Miller  

Fitxa de lectura de Les bruixes de Salem, d'Arthur Miller. Club de Lectura de Cinema d'Autor.

Advertisement