Page 1

Club de lectura Comentari del llibre: 25 de MARÇ de 2013. Fitxa de treball: Bola de greix.

L’AUTOR Guy de Maupassant (1850-1893). Va néixer el 1850 al castell de Miromesnil, al nord de França. És fill de pares aristocràtics (Laure i Gustave). Després de la separació dels seus pares, va passar la seva infància en una finca de Étretat amb la seva mare, que el va iniciar a la lectura. Als 20 anys es va allistar a l’exèrcit i va viure la guerra francalemanya. Després es va traslladar a París, va ser funcionari al Ministeri de Marina, periodista i, gràcies a un amic de la seva mare, Gustave Flaubert, va conèixer la societat literària del moment (Émile Zola, Iván Turgueniev entre d’altres) i va començar a escriure.

El 1880 va publicar el conte “Bola de greix” dins el volum col—lectiu “Vetllades de Medan”. L’èxit obtingut a partir d’aquell moment li va permetre dedicar-se a la literatura i a guanyar-se bastant bé la vida. Acaba escrivint 300 contes i relats, 5 novel—les i algunes cròniques en diaris de l’època com Le Gaulois, Gil Blas,i Le Figaro.

Va morir a París el 1893, víctima d’una malaltia hereditària que el va portar a la bogeria.

Podeu visitar la web: http://www.iesxunqueira1.com/maupassant/index.htm on trobareu informació sobre les seves publicacions, textos complets d’alguna de les seves obres, correspondència dirigida als seus pares i a Fontain entre d’altres, informació sobre pel—lícules inspirades en publicacions seves, etc.


Algunes frases que ens va deixar:

“Un petó legal mai val tant com un petó robat” “Qualsevol cosa que es vol dir només hi ha una paraula per expressar-la, un verb per animar-la i un adjectiu per qualificar”

BIBLIOGRAFIA

Novel—les:

1890 1889 1888 1887 1885 1883

Nuestro corazón Fuerte como la muerte Pedro y Juan Mont-Oriol Bel Ami Una vida

Poesia:

1880

Unos versos

Alguns dels contes curts:

1900 1890 1889 1888 1887 1886 1885 1884 1883 1882 1881 1880 1879 1878 1877 1875

Buhonero Junto a un muerto La mano izquierda El junco de Madame Husson L’horlà El buque abandonado Contes del dia i de la nit El collar A las aguas Magnetismo Casa Tellier Bola de greix El padre de Simon Boda del lugarteniente Lare El repartidor de agua bendita Doctor Heraclius Gloss


EL LLIBRE Durant l’ocupació de França del 1870, 10 persones aconsegueixen una diligència per anar a Le Havre. Són tres matrimonis rics que fugen per preservar les seves fortunes, dues monges, un demòcrata anomenat Cornudet que espera continuar les seves accions a Le Havre, i una coneguda senyoreta de la vida galant coneguda com “Bola de Greix”. El que s'espera que sigui un ràpid trajecte es veu dificultat pel pas de les tropes i altres imprevistos. El conte basat en fets reals que li van passar a la model Adrienne Legay i que Guy de Maupassant coneixia pel seu oncle Charles Cord’homme. Aquest relat exposa, d’una forma irònica, la decadència de la societat francesa del segle XIX. L’any 1945 es va estrenar la pel·lícula Bole de Suif sota la direcció de Christian Jacque. Com el títol indica, està inspirada en aquest conte de Guy de Maupassant. L’any 1939 John Ford va estrenar La Diligencia on trobem també referències a aquest conte.


LA PEL—LÍCULA Fitxa de la pel—lícula

Elles

Títol original: Elles Director/a: Malgorzata Szumowska Guió: Malgorzata Szumowska País: França Any: 2011 Durada: 96 min. Gènere: Drama. Fotografia: Michal Englert

Dia de projecció dins el Cicle Cinema d’Autor: 21 de març: a les 19:30 h. i a les 22:00 h. als cinemes de Sant Cugat (Cinesa).

Directora: Malgorzata Szumowska Va néixer a Cracòvia el 26 de març de 1973. Es va llicenciar a l'Escola de Cinema de Lodz i va estudiar història de l'Art. El seu primer curt, "Cisza" (Silenci), va ser guardonat amb nombrosos premis internacionals, i "Siedem lekcji milosci" (Ascensió), el seu segon curt, va ser presentat a la secció Cinefoundation del Festival de Cannes 1999. Així mateix, ha realitzat i produït diversos documentals. Als 25 anys va dirigir el seu primer llarg, Szczesliwy czlowiek (Un home feliç), premiat al Festival de Tessalònica i molt aplaudit al Festival de Sundance. Va ser inclosa en la llista de "Els 10 millors directors europeus" de Variety. La seva segona pel·lícula, Ono (Estrany), va ser seleccionada pel Festival de Sundance i per la secció Panorama del Festival de Berlín. Al 2008, la seva tercera pel·lícula, 33 Sceny z zycia (33 escenes de vida), va ser guardonada amb el Lleopard de Plata al Festival de Locarno i seleccionada per l'Acadèmia Polonesa de Cinema. El guió del seu quart llargmetratge, Elles, va ser presentat a la Secció L'Atelier del Festival de Cannes 2009.


Elles

Anne, una dona adinerada, mare de dos fills, establerta a París i periodista d'investigació per a la revista "Elle", està escrivint un article sobre la prostitució estudiantil. Les seves trobades amb dues universitàries ferotgement independents, Alicja i Charlotte, li produeixen un profund desassossec, i acaba dubtant de les seves conviccions més arrelades sobre els diners, la família i el sexe. Malgorzata Szumowska ens descriu en una entrevista a The Huffington Post el 5 de març de 2012 la seva intenció com a directora en el moment de fer la pel·lícula: “Els mitjans tracten el tema de la prostitució amb una barreja de desaprovació i de curiositat “voyeurista”. El sexe sempre ven. A les pàgines d’algunes revistes s’anuncien dones com a objectes sexuals. Hi trobem també articles sentenciosos i moralitzants, barreja de la indignació i la fascinació per les dones que venen els seus cossos. Volíem tractar el tema de la prostitució estudiantil mitjançant un intercanvi d'opinions femenines, en aquest cas seria entre la periodista i les estudiants”. En un principi Elles pretenia ser una pel·lícula sobre sexualitat, però la idea es va trastocar després de conviure amb prostitutes universitàries. Va trobar joves obertes i intel·ligents que no es veien com a víctimes i que parlaven amb gust de les seves experiències. Elles va partir d'una necessitat diferent: convertir-se en el testimoni d'una trobada amb l'inesperat.


Altres pelツ様テュcules sota la direcciテウ de Malgorzata Szumowska:

2011 Ellas

2004 Visiones de Europa

2004 Ono

2000 Happy man

Fitxa de lectura: Bola greix  

Fitxa de lectura de Bola greix, de Guy de Maupassant. Club de lectura de Cinema d'Autor. Biblioteca de Mira-sol Marta Pessarrodona

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you