Page 1

El mestre Paco de Lucía mor a Mèxic d’un infart El gran revolucionari del flamenc va abanderar la difusió d'un 'jondo' tan obert de mires com afamat de perfecció

El geni de les sis cordes, el mestre absolut del flamenc, el guitarrista Paco de Lucía (Algesires, 1947), ha mort aquest dimecres a Cancún (Mèxic), d'un infart, als 66 anys. Francisco Sánchez Gómez (el seu nom real), el més universal dels flamencs, era a la platja amb el seu fill quan es va començar a trobar malament. Llavors va ser traslladat a un centre sanitari, però ja no es va poder fer res per la seva vida. L'Ajuntament d'Algesires ha declarat tres dies de dol i està col·laborant per agilitzar la repatriació del cos. La família de Paco de Lucía ha enviat un comunicat en què manifesta: "El dolor ja té data per a la nostra família. Ahir a la nit se'ns en va anar el pare, el germà, l'oncle, l'amic i se'ns en va anar el geni Paco de Lucía".

"No hi ha consol per als que l'estimem i el coneixem, però sabem que per als que l'estimen sense coneixe'l tampoc. Per això, volem compartir amb tots vosaltres una abraçada i una llàgrima però també la nostra convicció que Paco va viure com va voler i va morir jugant amb els seus fills al costat del mar", continua el comunicat. Les paraules de la família del guitarrista s'acaben amb una emotiva frase: "La vida ens el va prestar uns meravellosos anys en què va omplir aquest món de bellesa i ara se l'emporta. Gràcies per tant... i bon viatge estimat nostre". Tota la varietat de matisos de què és capaç la música es trobava en els seus àgils i inspirats dits. I en la seva ment. "Sempre busco coses noves per dir, la sorpresa, fugir dels llocs comuns. Però admeto que la destresa dels dits és atractiva. A vegades la utilitzo per aconseguir un aplaudiment segur", va assegurar a aquest diari quan va rebre el premi Príncep d'Astúries de les Arts, el 2004. El 'tocaor' va abanderar la revolució i la difusió del flamenc. I mai es donava per satisfet. "Quan l'estímul per tocar és la gana, és més fàcil. Però quan és ser el millor, et tornes insaciable. I més si ets tan exigent com jo", va explicar en una altra ocasió des del seu paradisíac retir a Yucatán. El guitarrista va explicar una anècdota que certifica el seu "malaltís" afany perfeccionista: "Una vegada vaig sentir al cotxe una alegria i vaig pensar 'que bé que toca aquest tio', però quan m'hi vaig reconèixer, vaig començar a veure-hi tots els defectes".

Documents que podeu trobar a la biblioteca Francisco Sánchez : Paco de Lucía. Madrid : Universal Music Spain, 2003. DVD 78Paco de Lucía PACO DE LUCÍA. 12 canciones de García Lorca para guitarra. Madrid : Universal Music, 2002. CD 3 PAC PACO DE LUCÍA. Entre dos aguas. [Madrid] : Fonogram, 1967-1981. CD(ESP)PAC


PACO DE LUCÍA. La Fabulosa guitarra de Paco de Lucía. Madrid : Universal Music Spain, 2002. CD(ESP)LUC PACO DE LUCÍA. Fuente y caudal. Madrid : Universal Music Spain, 2002. CD(ESP)LUC PACO DE LUCÍA. El Mundo del flamenco : Paco de Lucía presenta a Raul, bailaor y Pepe de Lucía, cantaor. Madrid : PolyGram Ibérica, 1996. CD(ESP)PAC Paco de Lucía & Group. Ratingen : TDK Recording Media Europe, 2004. DVD 78Paco de Lucía PACO DE LUCÍA & SEXTET. Live in America. Madrid : PolyGram Ibérica, 1993. CD(ESP)PAC PACO DE LUCÍA & SEXTET. Live... One summer night. Madrid : PolyGram Ibérica, 1995. CD(ESP)PAC PENYA, Tomeu. Paraules que s'endú es vent. Barcelona : Produccions Blau, 2007. CD(CAT)PEN RODRIGO, Joaquín. Concierto de Aranjuez. Madrid : PolyGram Ibérica, 1991. CD 3 ROD SAURA, Carlos. Carmen. Madrid : Suevia Films, 1999. Vitoria suite. [S.l.] : Universal Music Spain, 2010.

DVD(ESP)SAU

CD 1 VIT

C. Escorxador, 1 43202 Reus Tel. 977 010 025 http://bibxareus.blogspot.com bcr@reus.cat

Paco de lucía1  
Paco de lucía1  
Advertisement