Issuu on Google+

La lectura cooperativa Experiències lectores des de la Biblioteca Rosa Oriol


L’escola Rosa Oriol 

Lliçà d’Amunt es troba a la comarca del Vallès Oriental a 25 kilòmetres de Barcelona. Situada al barri de Ca l’Artigues, a 2 kilòmetres del nucli urbà. Fou creada el curs 2004/2005 amb 45 alumnes i 4 mestres.


La Biblioteca Rosa Oriol 

Activitats prèvies (2004-2007)

S’inaugura el curs 2007-08

Biblioteca Puntedu (2007-2010)


L’origen de la proposta 

Oportunitat de l’entorn.

L’adequació a la programació de la BE.

L’organització de les aules.


Objectius   

 

Que l’alumnat llegís en veu alta. Que l’alumnat s’habitués a aclarir el vocabulari. Que l’alumnat participés activament en el coneixement del llibre. Que l’alumnat s’exercités en la tertúlia literària. Que l’alumnat adquirís curiositat i interès per a rebre l'autor del llibre. Que l’alumnat desenvolupés la seva competència lingüística d’una manera integral.


Com és la proposta inicial?  

Es respectaran els equips cooperatius de l’aula ordinària. Cada equip ocuparà un espai de la biblioteca amb el llibre de lectura, un diccionari i les dues pautes de treball. Cada membre de l’equip assumirà una tasca:  Llegir: s’encarregarà de llegir en veu alta 7/8 capítols.  Preguntar: s’encarregarà de rumiar i anotar en el full qüestions sobre el que s’acaba de llegir.  Buscar les paraules al diccionari: s’encarregarà de buscar paraules en el diccionari i llegir-ne la definició.  Prendre nota: s’encarregarà d’anotar les paraules que es cerquen i les preguntes que es volen fer a l’autor.


Un llibre i un autor... El castell del Dr. Franchini(2012) Editorial Cruïlla Vaixell de Vapor ,182 A partir de 9 anys 37 capítols 121 pàgines

Lluís Olivan (Lliçà d’Amunt, 1968)


Exemple


Preguntes que fem del llibre    

   

Qui és la Conxi? I l’Andreu? Com es deia el nen? Els dilluns, la camisa era de color... La mare l’acompanya a l’entrenament de... Qui és el protagonista? Què és la illa fantasia? A quin curs va? Com és el professor Andreu?


La visita de l’autor


Un detall…pel Lluís


Conclusions curs 2011-12  

Interés pel relat, per la visita de l'autor. Motivació per la cerca de paraules i la creació de preguntes de comprensió. La necessitat de fragmentar més la lectura en veu alta per estalviar-nos la caiguda d'interés davant la diversitat en la competència lectora dels membres d'un mateix equip. Aportar les qüestions dels equips per a resolució en gran grup resultava molt enriquidor per a tothom.


Curs 2012-13


Com seguim curs 2012-13 

Seguim a 5è amb el llibre “El castell del Dr.Franchini”.

Ampliant la metodologia a 6è amb un nou llibre de lectura “Els maldecaps de l’Emi Pi.

Adaptant la metodologia a l'ús de la biblioteca d'aula i transformant l'estona de lectura diària a 4t (3r trimestre)


Dossiers de treball


Preguntes que fem del llibre 

   

Per què la Laia es va interessar tant per entrar al castell? Per què en Javier no s’enrecordava del castell? Per què van posar una excusa als nens? Qui no li deixa comprar-se un mòbil? Per què no li deixen tenir mòbil? Què li passa al pare?


Paraules que hem cercat         

Rondinar Merlets Bardisses Rebesavi Ferum Enrogollada Capelina Xiprers Ectoplasma

        

Reguitzell Cangueli Aronsar Pap Càntir Greix Barnilla Capellans Esotèrica


Preguntes per l’autor 

  

La història està relacionada amb la teva infància? Què et va inspirar per escriure aquesta novel·la? Existeix el castell?Existeix el Dr.Franchini? Com es pronuncia el nom del llibre? Per què vas fer aquest llibre? Per què vas dir que en Guillem jugava a hoquei? Per què vas posar aquest títol?


Un llibre i una autora Els maldecaps de l’Emi Pi (2009) Editorial Estrella Polar Col·lecció L’Odissea A partir de 10 anys 15 capítols 120 pàgines

Eva Santana (Badalona, 1972) 

 

Els maldecaps de l'Emi Pi, Columna, 1995 Parents, amics i altres calamitats inconfessables, Planeta, 2002 La Mila i en Moll, Eumo, 2006 Lluny de casa, per fi!, Columna, 2006 El pis o la vida, Mina, 2007 Canviar de planeta, Columna, 2007 Ja en tenim 30! , Ed. Columna, 2008


Proposta 6è 

El contacte amb l’autora serà virtual a través d’un mural digital. Preparació prèvia de la lectura en veu alta. Cerca de termes en diccionari de sinònims. Utilitzar l’hora de català.LA LECTURA COOPERATIVA