Page 1

Per a petits i grans Et convidem a contar un conte a la Sala Infantil

Dijous 26 de maig del 2011

LLEGENDES CATALANES D’AHIR I AVUI Biblioteca Pública de Tarragona


LLEGENDES CATALANES D’AHIR I AVUI

Llegendes Populars Catalanes d’ahir

1a edició Maig 2011


“La llegenda és una narració, oral o escrita, que forma part de l’imaginari popular. Amb una aparença més o menys històrica, de fet està cuinada amb una proporció més o menys considerable d’elements imaginatius. Generalment, les llegendes tenen relació amb una persona o amb un grup humà, o bé amb un monument, un lloc o un territori. Acostumen a agrupar-se en cicles a l’entorn d’un centre d’interès, ja sigui un personatge, una gesta o un esdeveniment. Així com els mites se situen als orígens dels temps o al crepuscle de la història; així com les rondalles ens transporten a un incert “era i no era” o a “l’any tirurany”; les llegendes fan referència a temps reals i a llocs, viles, ciutats i països amb nom propi que es poden trobar en una geografia propera, o tal vegada llunyana. Així com els mites descriuen les gestes dels déus; així com a les rondalles meravelloses apareixen encantades i gegants; les llegendes, tot i intervenir-hi personatges fabulosos, narren fets, gestes o epopeies de personatges amb nom i cognom, herois admirats, avantpassats cèlebres i popularmente celebrats. No abasten el sobrenatural com els mites, però sí el meravellós. Hi ha llegendes que sorgeixen de la suggestió d’un esdeveniment colpidor, d’altres de la necessitat d’explicar i comprendre una realitat insòlita o misteriosa que reclama una explicació pel fet que ens és desconeguda. Hi ha llegendes creades pel poble, mentre que d’altres han estat popularitzades des d’un origen erudit. Si bé n’hi ha d’escrites, les llegendes formen part de la literatura transmesa oralment. …… Cal dir, que la llegenda és un dels gèneres de la tradició que més bé ha sabut fer el pas a l’actualitat. N’hi ha que s’expliquen i s’escolten avui com abans, i continuen mantenint el to de mitja veritat, mitja fantasia.” Tradicionari. Enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007 398(467.1) TRA

Llegendes Populars Catalanes


Els nostres folkloristes Pep Coll

La nit que la muntanya va baixar al riu Barcelona: La Galera, 2008 C-39 Llegendes COL INFANTIL 398.2(467.1) COL

Sabieu que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre són també terra de llegendes? En tornar d'un congrés, uns especialistes en llegendes de Catalunya es queden atrapats en un poblet dels Pirineus durant tota una nit. Per amenitzar la vetllada l'amo de l'hotel els planteja el repte de narrar llegendes de totes les comarques catalanes.

No us perdeu les històries del Camp de Tarragona: Els límits de ca la Polònia (Alt Camp), Història i llegenda del Nen de Prades (Baix Camp), La gesta del nedador (Baix Penedès), La guerra de la llenya (Conca de Barberà), El salt de la reina mora de Suirana (Priorat), La casa de Pilat (Tarragonès). I les de les Terres de l'Ebre: Les dones valeroses de Tortosa (Baix Ebre), La fortuna del rei de Madagascar (el Montsià), El mocador de seda (Ribera d'Ebre), “Olor de cristiano siento..” (Terra Alta) i el Viatge des de l'Ebre fins a l'altra punta de món.

Llegendes Populars Catalanes d’ahir

1a edició Ma


aig 2011

Michel Cosem

Mil anys de llegendes catalanes Barcelona: Baula, 1998 C-39 Llegendes COS La llegenda de El salt de la Reina Mora (Siurana), Sant Jordi i el drac (Montblanc) entre altres llegendes formen part d'aquest recull d’una trentena de narracions, entre les quals hi ha des de relats clàssics fins a episodis sovint poc coneguts, que ens parlen de fades, de castells, de diables, de bruixes, de princeses...

Pau Joan Hernàndez

Llegendes de Catalunya Barcelona: Baula, 2002 C-39 Llegendes HER INFANTIL

El rescat del Sant Crist de Salomó, Les defensores de Tortosa i moltes més llegendes formen part d'aquest recopilatori.

“A darrere de cada llegenda hi ha una veritat bàsica, explicada de manera de fer-la més bonica. [...] Les llegendes reflecteixen la manera que té un poble d’entendre el seu entorn i d’explicar la seva història.”

Llegendes Populars Catalanes d’ahir


Víctor Labrado

Llegendes valencianes València: Bromera, 2007 398.2(467.3) LAB

Un món misteriós fet de llegendes que formen part de la tradició oral del País Valencià: els nyítols, els butonis, la Quarantamaula, el moro Mussa o l’home del sac...

Bieve Moya

Llegendes i contes catalans per ser explicats Tarragona: El Mèdol, 1997 398.2(467.1) MOY

El gat negre (Altafulla), La reina de Siurana, El lladre de Tortosa, El rescat de les cent donzelles... Selecció de llegendes i contes pensada per aquells que es senten motivats per conèixer i fer conèixer les fonts de l’imaginari a casa, a l’esplai o a l’escola.

Bienve Moya

Rondalles i llegendes catalanes Tarragona: El Mèdol, 1995 C-39 Rondalles MOY

Coneixeu la rondalla: El lladre de Tortosa? I la llegenda de: El gat negre d’Altafulla? I Els tres enigmes que rei en Jaume va plantejar a l'abat de Poblet?

Llegendes Populars Catalanes d’ah

1a edició Maig 2011


“...De tant en tant, però, cal refrescar la memòria i tornar a rellegir les nostre rondalles i llegendes, a repensar aquest tresor, sobretot perquè les cultures que obliden el seu imaginari col—lectiu estan obligades a adoptar el d’altres cultures.”

Amadeu-J. Soberanas Lleó

Llegendes històriques de Tarragona Tarragona: El Mèdol, 2002 El drac de Tarragona, La comtessa Sibil—la, Un sopar reial a casa de Pere Martell, El Salomonet de les Matines, Per què no està acabada la façana de la Catedral?... Recull per a no oblidar les llegendes de Tarragona, les més antigues com les més modernes, acumulades al llarg dels segles i de generació en generació i que formen part del nostre passat i de la nostra tradició.

Joan Soler Amigó

Mitologia catalana: dracs, gegants i dones d’aigua Barcelona: Barcanova, 2001 29 SOL INFANTIL 29(467.1) SOL

Les narracions d’aquest llibre (llegendes i rondalles) tenen per font la cultura popular tradicional catalana, recollida en gran part, directament pels folkloristes i etnòlegs de la Reinaxença, o viva encara en l’actualitat. O bé transmesa per escriptors i poetes que es van inspirar en aquest ric patrimoni cultural.

Llegendes Populars Catalanes d’ahir


I van tenir tres fills; l’un va néixer negre, l’altre va néixer blanc i l’altre va néixer pelat, i vet aquí el conte acabat. Biblioteca Pública de Tarragona * Fortuny, 30 *43001 Tarragona Telèfons* Informació: 977 240 331 i 977 240 544 Informació bibliogràfica i obtenció de documents: 977 248 304 bptarragona.cultura@gencat.cat Horari: Dilluns de 15h a 20h Dimarts, dimecres i dijous de 10h a 20h Divendres d’11h a 19h Dissabtes de 10h a 14h

ats al s activit le re b re teu pregun Si voleu ic n ò tr c le correu e e Préstec d i e rv e al S

WEB http://bibliotecatarragona.gencat.cat BLOC CINEMÚSICA http://bptbloc.wordpress.com CONNECTA’T AMB LA BIBLIOTECA

Facebook Twitter

Bloc

Issuu

Guia Llegendes Catalanes d'Ahir i d'Avui  

Guia llegenda catalanes d'ahir i d'avui

Advertisement