Page 1

Recordeu que disposem de la pel—lícula Madame Bovary Direcció de Claude Chabrol

Gustave Flaubert

HORARI:

Biblioteca Pública

Dilluns de 15h a 20h

de Tarragona

Dimarts, Dimecres i Dijous de 10h a 20h

C. Fortuny, 30

Divendres d’ 11h a 19h

43001-TARRAGONA

Dissabtes de 10h a 14h

Telèfon: 977 240331 Fax: 977 245312

WEB http://bibliotecatarragona.gencat.cat BLOC CINEMÚSICA http://bptbloc.wordpress.com CONNECTA’T AMB LA BIBLIOTECA

Comentari de l’obra Madame Bovary de Gustave Flaubert

Facebook

Twitter

Bloc

Issuu


VALORACIÓ

Gustave Flaubert

va néixer a Rouen el 1821 i va morir en 1881 a Croisset. Era el segon fill d'un cirurgià molt ocupat de l'hospital de Rouen (França) i d'Anne Justine. Encara que va començar estudis de dret i va dedicar alguns anys de la seva vida a viatjar (Itàlia, Egipte, Tunísia, etc.) va viure gran part de la seva vida a Croisset un petit poble situat a l’alta normandia, dedicat exclusivament a l'escriptura on hi va anar a parar després de patir una sèrie de crisis nervioses. Entre 1847 i 1856 va mantenir una relació inestable però apassionada amb la poetessa Louise Colet, encara que el seu gran amor va ser sens dubte Elisa Schlésinger, qui li va inspirar el personatge de Marie Arnoux de L'educació sentimental i que mai va arribar a ser el seu amant. A París assisteix a la Revolució de 1848, amb la qual és molt crític.

Va dedicar cinc anys a escriure la seva obra mestra, Madame Bovary (1856) per la qual va ser processat per ofendre a la moral pública amb “un realisme vulgar i sovint ofensiu de la pintura dels caràcters”. Finalment va ser absolt l’acusació. Flaubert és contemporani de Baudelaire i, com el poeta de Les flors del mal, ocupa una posició cabdal en la literatura del segle XIX. En la seva època criticat (per raons morals) i admirat (per la força literària), avui se'ns mostra com un dels novel—listes més importants del seu temps, sobretot gràcies a Madame Bovary i a L'educació sentimental. Troba el seu lloc entre la generació romàntica (Stendhal –Balzac) i la generació realista i naturalista (Zola– Maupassant, que considerava Flaubert el seu mestre). La seva àmplia correspondència amb Louise Colet, George Sand i altres resulta d'un gran interès humà i literari. Curós amb el realisme, es preocupava també de l'estètica, cosa que motivava una llarga feina d'elaboració de cada obra (provava oralment cadascun dels seus texts). En català, ha estat traduït per Ramon Xuriguera, Joan Sales, Lluís Maria Todó i Jordi Llovet.

Altres obres de l'autor són: L'educació sentimental, Salambó, La temptació de Sant Antoni Bouvard i Pécuchet (que Flaubert va deixar inacabada abans de morir).

Flaubert és un dels escriptors francesos més influents de tots els temps. La seva primera gran novel—la publicada, i per a molts la seva obra mestra, és Madame Bovary (1856), la protagonista de la qual, una dona mal casada que és víctima dels seus propis somnis romàntics, representa, malgrat la seva pròpia mediocritat, tota la frustració que, segons Flaubert, havia produït el segle XIX, segle que ell odiava per identificar-ho amb la mesquinesa i l'estupidesa que al seu judici caracteritzava a la burgesia. Madame Bovary és una novel—la complexa, amb predomini de la descripció (tant de paisatges com d’estats d'ànim i situacions), tempo lent, introspecció, llenguatge culte i selecte, referències a la situació política i social del seu temps, referències culturals, etc. D’una complexitat formal que requereix una especial atenció per copsar-ne tots els registres.

ARGUMENT Considerada una de les millors novel—les mai escrites, narra la història d'Emma Bovary, una culta i bella jove que es casa amb un metge de poble, Charles Bovary. La tranquil—la vida rural que es veu obligada a portar no satisfà les expectatives que Emma havia dipositat en la seva vida. El seu marit li sembla simple, un ésser sense ambicions i mancat d'inquietuds. Ella se sent sola perquè no troba a ningú capaç de compartir amb ella els seus sentiments i pensaments. L'avorriment i la monotonia centren la seva vida. S'instal—len en un petit poble, Yonville, on Emma coneix a Léon, jove romàntic i apassionat, amb el qual no s'atreveix a mantenir una relació adúltera. Té una filla, Berthe, però això no li dóna la felicitat. Després d'una intensa aventura amb un adinerat terratinent del lloc, tornarà a trobar-se amb Léon, amb qui creu per fi trobar la felicitat. No serà així. Els diners, que malbarata contínuament, tampoc la satisfan. Decebuda amb el seu amant i desesperada pels nombrosos deutes que contrau, Emma es suïcida, s'enverina prenent arsènic, i mor. Charles Bovary queda en la misèria pels deutes de la seva dona i, poc temps després, també mor. Data d’actualització:

Blioteca Pública de Tarragona Fortuny, 30. • 43001 Tarragona • Telèfon 977 24 03 31 http://bibliotecatarragona.gencat.cat bptarragona.cultura@gencat.cat

Maig 2011

Gustave Flaubert  

Guia Gustave Flaubert