Page 1

1a edici贸. Desembre 2012


Presentació Un any més per aquestes festes, la Biblioteca Pública de Tarragona us ofereix una selecció de llibres per regalar. El 2012 el dediquem a recopilar commemoracions, efemèrides i esdeveniments que han tingut lloc al llarg de l’any i que la Biblioteca ha contribuït en la seva celebració elaborant guies, racons d’exposició, programant activitats …. Des de l’Any Sales, Calders i Tísner, Dickens, premis nacionals, Tarragona Capital de la Cultura Catalana 2012 fins a la màfia a la literatura en motiu de la BCN negra, el Big Draw i el festival SCAN, entre d’altres….

Bona lectura i Bones Festes!!

2


ANY SALES, CALDERS, TÍSNER Aquest 2012 hem commemorat els cent anys del naixement de quatre escriptors educats a les escoles modernes de la Catalunya dels anys 20, i donats a conèixer al públic lector durant el període de la Generalitat republicana: Avel·lí Artís-Gener “Tísner”, Pere Calders, Josep Ferrater Mora i Joan Sales. Al web Any Sales Calders Tísner hi trobareu tota la informació: http://www.salescalderstisner.cat/ Lectures recomanades:

FICCIÓ Paraules d’Opòton el vell. Barcelona: Edicions 62, 2000. ALTRES Ciris trencats: històries personals i divertides. Barcelona: La Campana, 1997. Més ciris trencats: històries personals i divertides. Barcelona: La Campana, 1998. Viure i Veure. Barcelona: Pòrtic, 1990-1996. 4 vols. Artís-Gener, Avel·lí; Calders, Pere; (a cura de Lluís Solà). Dibuixos de Guerra. Barcelona: La Campana, 1991.

3


FICCIÓ Tots els contes. Barcelona: La Butxaca, 2011. Unitats de xoc. Barcelona: La Magrana, 2011. Cròniques de la veritat oculta. Barcelona: Edicions 62, 2009. Invasió subtil i altres contes. Barcelona: Edicions 62, 2011. Aquí descansa Nevares i altres narracions mexicanes. Barcelona: Edicions 62, 2007. Antaviana. Barcelona: Edicions 62, 2011. ALTRES Mesures, alarmes i prodigis. Barcelona: Edicions 62, 1994. Febrés, Xavier (conversa transcrita per). Joan Oliver-Pere Calders. Barcelona: l’Ajuntament: Laia, 1984. (Diàlegs de Barcelona; 2) Artís-Gener, Avel·lí; Calders, Pere; (a cura de Lluís Solà), Dibuixos de guerra. Barcelona: La Campana, 1991. L’AUTOR I LA SEVA ÈPOCA Pons, Agustí. Pere Calders, veritat oculta. Barcelona: Edicions 62, 1998.

Sales, Joan. Incerta Glòria. Barcelona: Club Editor, 2008. EPISTOLARIS Coromines, Joan; Sales, Joan. Epistolari Joan Coromines & Joan Sales. Barcelona: Fundació Pere Coromines, 2004.

4


Rodoreda, Mercè; Sales, Joan. Cartes completes (1960-1983). Barcelona: Club Editor, 2008. Sales, Joan. Cartes a Màrius (seguides de «Viatge d'un moribund»). Barcelona: Club Editor, 2007. L’AUTOR I LA SEVA ÈPOCA Guillamon, Julià (edició a cura de). Continuar el combat: l’aventura de Club Editor (1955-2011). Barcelona: Club editor 1984, 2011.

ANY DICKENS Aquest 2012 s’han complert dos-cents anys del naixement de Charles Dickens, un dels escriptors britànics més coneguts. Les seves obres han estat adaptades al cinema i són un referent en la cultura popular. Entre els títols més coneguts, destaquen Oliver Twist, David Copperfield, Els Papers pòstums del Club Pickwick o Grans esperances. Dickens, Charles. Els Papers pòstums del Club Pickwick. Barcelona: A Contra Vent, 2012. Considerat per molts com un dels millors llibres de la literatura universal, el Pickwick de Dickens és una d'aquelles obres que cada generació fa seves, sovint amb punts de vista i interpretacions noves. Embolcallat amb històries extraordinàries d'amistat, d'integritat personal i de lleialtat. Som davant d'un Dickens vitalista i lluminós. I el més divertit. Dickens, Charles. El Casalot. Barcelona: Destino, 2008. Dickens, Charles. La Casa lúgubre. Barcelona: DeBolsillo, 2012. Barreja de sàtira, tragèdia i intriga policial, El Casalot és un dels cims indiscutibles de l'edat d'or de la novel·la europea.

5


RARS I CURIOSOS Rezzori, Gregor von. Edipo en Stalingrado. Madrid: Sexto Piso, 2011. La novel·la ens situa al Berlín de 1938, on el nostre protagonista Traugott von Yassilkovski -un jove de la decadent aristocràcia prussiana viurà el preludi de la Segona Guerra Mundial lluny de qualsevol camp de batalla, al bar berlinès de Charley, hereu dels cafès i dels cabarets, i que reuneix éssers estantissos i estrafolaris que volen ser hereus de l’esperit dels anys vint. És un relat ric i original que ens descriu el nazisme des del punt de vista d’unes persones i d’una classe passada de moda. La novel·la està escrita amb una prosa brillant i satírica i ha estat considerada una de les obres mestres del segle XX i una de les millors novel·les traduïdes al castellà de l’any 2011. De Waal, Edmund. La llebre amb ulls d'ambre: una herència oculta. Barcelona: Quaderns Crema, 2012. Més de dues-centes figuretes de fusta i d’ivori, cap d’elles més gran que una capsa de llumins, són l’origen d’aquest fascinant llibre en què Edmund de Waal descriu el viatge que han fet al llarg dels anys. Un viatge ple d’aventures, de guerra, d’amor i de pèrdua, que resumeix, en la història d’una família, la història d’Europa dels segles XIX i XX. Un text evocatiu i de gran bellesa que comença amb una petita llebre d’ulls d’ambre que es barreja amb les monedes dins d’una butxaca, i acaba, com tot autèntic viatge, amb el descobriment d’un mateix.

6


LECTURA FÀCIL

Busca el distintiu!! Si el trobes vol dir que tens al davant un llibre de lectura fàcil. I això què vol dir? Doncs que és un llibre que pots ser de qualsevol autor adaptat per a que la lectura sigui més fàcil. Les frases són curtes i senzilles això fa que siguin llibres força breus però que ens expliquen la mateixa història més resumida i amb algunes il·lustracions i aclariments de les paraules més rebuscades. Us en donem alguns títols: Conte de Nadal, de Charles Dickens adaptat per Lluís Quintana. Barcelona: Gyp, 2004. La Volta al món en vuitanta dies, de Jules Verne adaptat per Àngel Burgas. Barcelona: Castellnou, 2010. L'Home invisible, de H.G. Wells; selecció, traducció i adaptació de Gemma Redortra i Vilà. Vic: EUMO, 2008.

7


LLETRA GRAN Una selecció de llibres de lletra gran per facilitar la lectura. La col·lecció té títols en castellà i en català d’autors universals i molt coneguts. Punset, Eduard. El viatge a la felicitat. Barcelona: Edicions 62, 2011. Mann, Thomas. La mort a Venècia. Barcelona: Edicions 62, 2011. Cabré, Jaume. Viatge d’hivern. Barcelona: Edicions 62, 2011.

OLGA XIRINACS

La reconeguda i guardonada autora tarragonina ha publicat més de 60 llibres: poesia, narrativa, novel·la i viatges. Té editats 300 contes per a adults i infants i ha obtingut els premis més importants de la Literatura Catalana: Sant Jordi; Carles Riba; Premi de la Crítica (dues vegades); Sant Joan; Ciutat de Palma; Josep Pla; Sèrie Negra (de Planeta), etc. És Mestra en Gai Saber pels Jocs Florals de Barcelona, Creu de Sant Jordi i Medalla de Plata de la Ciutat de Tarragona. Escriu a La Vanguardia i a Foc Nou. Recomanacions: Óssa Major és la completa recopilació de la seva obra poètica entre 1977 i 2009. Amb posterioritat han aparegut La taronja a terra (2009) Tu, des del mar (2011) i La Inundació (2012) és la seva última novel·la.

8


UN TASTET DE PREMIATS ... El món de les lletres està farcit de premis. Us oferim un tastet d’alguns dels noms que han estat premiats aquest any. Josep Massot i Muntaner Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2012 Nascut a Palma, el 1941. Ha destacat en el camp de la historiografia, la documentació i per la seva tasca com a editor i impulsor d’institucions essencials per la llengua i la cultura catalanes. Per a més informació sobre l’historiador i la seva obra: http://premidhonor2012.premidhonor.omnium.cat/www/ premidhonor/premidhonor2012/ca.html Enric Cassasses Premi Nacional de Cultura Poeta, rapsode, prosista, dramaturg, articulista i estudiós de la literatura catalana del segle XIX i XX. Us recomanem el seu últim poemari: Casasses, Enric. Bes Nagana. Barcelona: Edicions de 1984, 2011. Màrius Serra Premi Sant Jordi Per la novel·la Plans de futur (properament a les llibreries). Inspirada en la vida real del desconegut matemàtic català Ferran Sunyer. Francesc Garriga Premi Carles Riba de poesia Per Tornar és lluny (properament a les llibreries).

9


Tina Vallès Premi Mercè Rodoreda de Contes Per El parèntesi més llarg (properament a les llibreries). Núria Pradas Premi Carlemany Per Sota el mateix cel, una història d’amor ambientada a la segona guerra mundial.

I també... Javier Marías Premi Nacional de Narrativa Per Los enamoramientos, un llibre sobre les conseqüències de l’enamorament i de les eleccions fetes a partir de l’atzar. Javier Marías (Madrid, 1951) està considerat un dels escriptors imprescindibles de la llengua castellana en els últims 40 anys. La seva obra s’ha traduït a més de quaranta llengües i s’ha publicat en 50 països. Antonio Carvajal Premi Nacional de Poesia Per Un girasol flotante. Doctor en Filologia Romànic i membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Granada. Actualment, està considerat com un dels grans noms de la poesia espanyola contemporània. Lorenzo Silva Premi Planeta 2012 Per La marca del meridiano. Una nova entrega de la seva parella d’investigadors Rubén Bevilacqua i Violeta Chamorro.

10


DIES, ANYS INTERNACIONALS I ALTRES ESDEVENIMENTS L’any 2012 la Biblioteca Pública de Tarragona ha contribuït a commemorar alguns esdeveniments ; alguns d’ells internacionals (anys i dies internacionals proclamats per l’ONU) i d’altres de locals (festivals, mostres, exposicions...). De tots ells, en farem un breu recordatori, tot i mencionant alguns dels llibres més representatius de les guies realitzades per la Biblioteca.

30 de gener, Dia Escolar de la Pau i la no-violència La mort el 30 de gener de 1948 de Mahatma Ghandi, víctima de la violència, va fer que aquest dia es celebrés el Dia Escolar de la Pau i la no-violència. L’escola i la biblioteca són agents privilegiats per promoure i desenvolupar coneixements, valors i actituds. El record i la commemoració de la figura de Gandhi ens hi ajuda... Cortright, David. Gandhi avui: no violència per a una nova era política. Barcelona: Angle: Institut Català Internacional per la Pau, 2010. Planta Baixa — 327.37:172.4 COR Gandhi, Mahatma. Política de la noviolencia. Barcelona: Los Libros de la Catarata, 2008. Planta Baixa — 172 .4 GAN

11


2012, Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom Volem contribuir al reconeixement de la importància de l'energia per al desenvolupament sostenible … Jarauta, Laura. Les Energies renovables. Barcelona: UOC, 2011. Planta Primera — C-502 Energies JAR Guzowski, Mar. Energía cero: arquitectura contempoánea: estética y tecnología con estrategias y dispositivos de ahorro y generación de energía alternativos. Barcelona: Blume, 2010. Planta Primera — 72:502 GUZ

Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional Volem que els ciutadans de més edat tinguin un paper actiu en la societat i visquin de la manera més saludable i satisfactòria possible tot consolidant les relacions entre generacions. Castells, Paulino. Estimats avis: la importància de ser grans i de saber tractar els fills i els néts. Barcelona: Columna, 2010. Planta Baixa — C-159 Pares/Fills CAS Lawrence-Lightfoot, Sara. El Tercer capítol: passió, risc i aventura més enllà dels cinquanta. Barcelona: Columna, 2009. Planta Baixa — C-159 Adults LAW

12


TGN també negra: la màfia a la literatura La setmana dedicada a la BCNegra 2012, celebrat al febrer, ens ha servit per pensar en alguns clàssics de la màfia. Puzo, Mario. El Padrino. Barcelona: Ediciones B, 2009. Dipòsit General 1 — 8 PUZ

Sciascia, Leonardo. A cadascú el que és seu. Barcelona: Edicions 62, 2009. Planta Baixa — 8 SCI

Mostra Teatre Jove Amb la Mostra Teatre Jove, celebrada del 26 d’abril al 19 de juny a Tarragona, varem remodelar la secció de teatre de la Biblioteca. Cañón, Vicenç. Teatre per a nens i no tan nens. Tarragona: Silva, 2012. Sala Infantil — Teatre CAÑ Ontanaya, Miguel Ángel. Taller de interpretación teatral. Madrid: Editorial CCS, 2006. Planta Primera — C-792 Teatre Tallers ONT

13


Des de Tarragona, Big Draw fa extensiu a la ciutat l'esdeveniment internacional The Big Draw.

... “ perquè dibuixant s'aprèn a mirar, a conèixer i a comprendre millor el que ens envolta” ... Franz Kafka: dibujos. Madrid: Sexto Piso, 2011. Planta Primera — 74 Kafka, F. FRA Salisbury, Martin; M. Styles. El arte de ilustrar libros infantiles: concepto y práctica de la narración visual . Barcelona: Blume, 2012. Planta Primera — 741.02 SAL SCAN. Festival Internacional de fotografia Tarragona, un any més, ha estat l’escenari d’una nova edició del festival internacional de fotografia SCAN. Davis, Harold. Fotografía creativa en blanco y negro. Madrid: Anaya Multimedia, 2011. Planta Primera — 77 DAV

Freeman, Michael. El Ojo del fotógrafo: composición y diseño para crear mejores fotografías digitales. Barcelona: Blume, 2010. Planta Primera — 77:7.071 FRE

14


Tarragona CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA Durant aquest any 2012 Tarragona és Capital de la Cultura Catalana. La CCC s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català i té com a objectius contribuir ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural de la llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a CCC. Per aquest motiu us recomanem: Duch, Montserrat (dir.). Història de Tarragona. Lleida: Pagès Editors, 2012. Conté:

I. Tàrraco clàssica i prehistòrica Robert Sala Ramos, Jordi Diloli, Ricardo Mar Medina i Joaquín Ruiz de Arbulo. II. Tarragona medieval, capital eclesiàstica i del camp Maria Bonet Donato i Amancio Isla Frez. III. L’edat moderna a Tarragona. Una època de contrastos Salvador J. Rovira i Gómez i Josep Fàbregas Roig. IV. L’epoca de les revolucions, les guerres i el reformisme borbònic Salvador-J. Rovira i Gómez. V. República, dictadura i democràcia Montserrat Duch Plana i Tomàs Carot Giner. VI. La ciutat actual. Geografia i urbanisme Òscar Saladié Borraz, Santiago Roquer Soler, Josep Oliveras Samitier i José Ignacio Muro Morales.

15


LLIBRES CROSSOVER (Joves i adults) Schlink, Bernhard. El Lector. Barcelona: Columna, 2009. Michael Berg, un noi de quinze anys amb problemes de salut, un dia coneix la Hanna, una dona de trenta-cinc anys, amb qui inicia una relació amorosa. Després d’anys de no veure’s, es retroben en un tribunal. Una reflexió sobre la lectura com a lligam d’amor i una denúncia sobre el silenci d’una generació sobre el nazisme. Planta Baixa — 8 SCH Sala Infantil — Groc 10 Malzieu, Mathias. La Mecànica del cor. Barcelona: dadori, 2009.

Mon-

Imagina’t la nit més freda de la història. La neu cau sobre la ciutat d’Edimburg. Dalt d’un turó neix el petit Jack, amb el cor malmès. Li caldrà substituir-lo per un rellotge de fusta, un cor artificial del qual dependrà la seva vida. Jack haurà de seguir unes normes molt estrictes per sobreviure. Planta Baixa — 8 MAL Sala Infantil — Groc 10

Carranza, Maite. Paraules emmetzinades. Barcelona: Edebé, 2010. Què va passar amb la Bàrbara Molina? Mai no es va trobar el seu cos ni es van aconseguir proves per detenir cap culpable. Una trucada al mòbil capgira el destí de moltes persones: el d’un policia a punt de jubilar-se, el d’una mare que ha perdut l’esperança de trobar la seva filla desapareguda i el d’una noia que va trair la seva millor amiga. Planta Primera — JN CAR Sala Infantil — Groc 15

16


Ammaniti, Niccolò. Tu i jo. Barcelona: Angle, 2012. Lorenzo Cuni, de catorze anys, explica als seus pares que uns companys d’institut l’han convidat a esquiar durant la setmana blanca escolar. La realitat, però, és que vol amagar-se al soterrani del l’edifici on viu jugant a videojocs, llegint còmics i dormint. Però l’aparició de la seva germanastra Olívia, a qui feia anys que no veia, l’enfrontarà a responsabilitats inesperades. Panta Primera — JN AMM

INFANTS

Àngels Navarro. Ens divertim amb la ciència!. Barcelona: Combel, 2012. T’agradaria construir un volcà en erupció? I un coet que surt disparat? Descobreix amb aquest llibre 28 experiments científics, divertits i que podràs fer a casa amb materials al teu abast. Sala Infantil — 5/6 NAV INFANTIL Teresa Duran. Les tres reines d’Orient. Barcelona: La Galera, 2012. Per què els Reis Mags segueixen repartint regals el 6 de gener? La història que mai no s’ha explicat sobre la Nit de Reis… o de Reines. Sala Infantil — C-39 Nadal DUR INFANTIL

17


Els Amics de les arts. Déjà vú. Barcelona: La Galera, 2012. El grup de música Els Amics de les Arts han convertit una de les seves cançons en un conte per a totes les edats, il·lustrat per l’artista eivissenc Víctor Escandell amb fotografies, collages, dibuixos i tipografies diverses. El llibre va acompanyat d’un CD amb una versió inèdita de la cançó i d’un vídeo. Sala Infantil — Verd 121 Tullet, Hervé. Un Llibre. Barcelona: Cruïlla, 2010. Enginyós, intel·ligent i original. Un bon exemple de com pot arribar a ser d’interactiu un conte dels de tota la vida. Sala Infantil — Vermell 44

Dahl, Roald. En Charlie i la fàbrica de xocolata: un llibre pop-up. Barcelona: Combel, 2011. Un clàssic de la literatura infantil però ara tridimensional! Sala Infantil — Verd

18


19


Biblioteca Pública de Tarragona Fortuny, 30 43001 Tarragona Telèfons Informació: 977 24 03 31 - 977 24 05 44 Informació bibliogràfica i obtenció de documents: 977 24 83 04 bptarragona.cultura@gencat.cat Horari: Dilluns de 15h a 20h Dimarts, dimecres i dijous de 10h a 20h Divendres de 10h a 19h Dissabtes de 10h a 14h NADAL 2012 La Biblioteca romandrà tancada: Els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1 de gener I els dissabtes 29 de desembre i 5 de gener

WEB http://bibliotecatarragona.gencat.cat BLOC CINEMÚSICA http://bptbloc.wordpress.com CONNECTA’T AMB LA BIBLIOTECA

Facebook Twitter Bloc Issuu

20

YouTube Picassa

Guia 'Nadal, tresors per regalar'  
Guia 'Nadal, tresors per regalar'  

Un any més per aquestes festes, la Biblioteca Pública de Tarragona us ofereix una selecció de llibres per regalar. El 2012 el dediquem a...

Advertisement