Page 1

Vila-seca, la Sénia, Horta de Sant Joan: tres escenaris de novel·la. Febrer — Abril 2014


Vila-seca, la Sénia, Horta de Sant Joan: tres escenaris de novel·la. Vila-seca, la Sénia i Horta de Sant Joan són tres localitats prou conegudes. Tres autors de les nostres comarques hi han situat les accions narratives de les seves obres. També totes tres són novetats editades durant l’any 2013. No obstant, i més enllà d’aquestes coincidències, difereixen prou en la “substància” narrativa que ens proposen. Primer, ens trobem amb Pere Rovira. Podem preguntar-nos si ha escrit una novel·la autobiogràfica, o bé si s’apropa més a una biografia col·lectiva. I, tal vegada en la mateixa línia, podem interrogar-nos sobre per què ens acompanya per Riba-seca i no directament per Vila-seca. Al seu torn Joan Todó ens situa en una cruïlla: la seva obra té alguna cosa de crònica periodística, d’història del present de la crisi del moble, però alhora és ressenya de costums, dietari personal i, ésclar, ficció. La novel·la de Toni Orensanz evoca una realitat ben concreta. És ben cert que Picasso va ser a Horta l’estiu de 1909, amb la parisenca Fernande Olivier, i sabem que va pintar el poble i els seus voltants i, a més, que hi va descobrir el cubisme. En queden fotografies, cartes i quadres, però el relat ficcional desborda els records i els documents.

“Les guerres del pare” de Pere Rovira Compartim la lectura. Sessió de comentaris Dijous 13 de febrer a les 19 h. Un pare i un fill lluiten contra la misèria material i moral, amb la urgència dels perdedors i l'orgull dels valents. Els envolta una constel·lació de personatges divertits i emotius, i un món de tertúlies mentideres, tecs inacabables, timbes clandestines de cartes, lleialtats incondicionals i aversions incurables. Les guerres del pare recrea amb una vivacitat extraordinària el moment en què la riquesa corruptora del turisme irromp en la vida rural i artesana d'un poble català del segle passat. El mític cafè Florida serà l'únic espai de llibertat i diversió en un poble castigat per l'engany i la discòrdia. Pere Rovira (Vila-seca, 1947) ha publicat diversos llibres de poemes que han estat traduïts a l'anglès, al francès, al castellà, al gallec, al rus i al polonès. En prosa, ha publicat Diari sense dies i la novel·la L'amor boig, premi Ciutat de Barcelona. També és autor de quatre volums d'assaigs sobre poesia moderna. Viu a Alpicat (Segrià) i és professor emèrit de la Universitat de Lleida.


“L’horitzó primer” de Joan Todó Compartim la lectura. Sessió de comentaris Dijous 13 de març a les 19 h. A l’innominat protagonista (i potser també narrador) d’aquesta novel·la l’han fet pregoner de les festes del seu poble, just en el moment que ha de tornar-hi a viure, immers en un atzucac laboral. És per això que s’ha d’enfrontar a unes preguntes sense resposta òbvia: ¿què és, ser d’un lloc? ¿És possible tornar als orígens? “Ara mateix sento com, amb un llibre obert oblidat damunt la falda, mentre aparentment badoques tot mirant les roques pelades del Coll de Balaguer, el nostre pensament gira, obsedit, al voltant del pregó, salta caòtic a la feina que no trobes, i que no saps on buscaràs; o presagia, inquiet, com deurà ser viure de nou a casa els pares. [...] Tu i jo sabem que, petita com és, la Sénia et resulta inesgotable” . Joan Todó (la Sénia, 1977) és escriptor i ha estudiat Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat dos reculls de poemes, Los fòssils (al ras) (2007) i El fàstic que us cega (2012), i un altre de relats, A butxacades (2011), molt ben acollit per la crítica. Ha col·laborat en revistes literàries, com Paper de Vidre, Pèl Capell, Reduccions i Caràcters.

“L’estiu de l’amor” de Toni Orensanz Compartim la lectura. Sessió de comentaris Dijous 3 d’abril a les 19 h. Pablo Picasso i la seva acompanyant a l'època, la model parisenca Fernande Olivier, van ser a Horta de Sant Joan l’estiu de 1909. La correspondència que Olivier va mantenir amb Gertrude Stein i Alice B. Toklas es conserva a la Beinecke Library, de la Universitat de Yale. Les anècdotes que encara avui dia s’expliquen a Horta sobre aquella estada i la correspondència que va generar han estat el punt de partida de la novel·la, que és una reconstrucció lliure de tot plegat i en la qual la protagonista és la model de París, que fa embogir homes, dones i xiquets, mentre Picasso pinta frenèticament dalt d’unes golfes, absent. Toni Orensanz (Falset, 1970) és un escriptor, dramaturg i periodista. Ha col·laborat a La Vanguardia des de 1996 i també a La Veu de l'Ebre, Cadena SER, TV3, Avui, Diari del Priorat, El Mundo, Descobrir Catalunya i GEO. Ha estat guionista d'El Terrat. Ha publicat L'òmnibus de la mort. Parada Falset, un reconegut treball d'investigació i el relat El falsari.

3


CONNECTA’T AMB LA BIBLIOTECA

Cicle 'Vila-seca, la Sénia, Horta de Sant Joan: 3 escenaris de novel·la'  

Nou cicle dedicat a tres autors de les comarques de Tarragona: Pere Rovira, Joan Todó i Toni Orensanz fan transcórrer les seves obres en aqu...

Cicle 'Vila-seca, la Sénia, Horta de Sant Joan: 3 escenaris de novel·la'  

Nou cicle dedicat a tres autors de les comarques de Tarragona: Pere Rovira, Joan Todó i Toni Orensanz fan transcórrer les seves obres en aqu...

Advertisement