Page 1

BIBLIOTECA

PUBLICA DE

NA TARRAGO

Club de Lectors

CONNECTA’T AMB LA BIBLIOTECA

Cicle

Els Fortuny: un univers particular Novembre —Desembre 2013

4


Els Fortuny: un univers particular Dos artistes de fama mundial, pare i fill: Marià Fortuny Marsal (1838-1874) i Marià Fortuny Madrazo (1871-1949). El primer va morir quan el segon tenia només tres anys, però, a parer de Pere Gimferrer per exemple, la continuïtat artística és evident. Al voltant de la seva obra pictòrica Fortuny Marsal va articular una atmosfera ben pròpia, feta d’objectes, de disposicions, de referències exòtiques, fins i tot de rituals. Fortuny Madrazo va reprendre i desenvolupar aquell entorn vital creat pel seu pare a l’estudi de Roma en un palau de Venècia. Va fer-ho des de l’àmbit de les arts aplicades, a través d’escenografies, vestits, estampats de roba, decoracions, dissenys i també de la pintura, el gravat i la fotografia, sense oblidar el seu vessant d’emprenedor i col—leccionista. Molts artistes de calibre van ser sensibles a les propostes de Fortuny. Les dues lectures i la conferència que hem programat en aquest cicle ens poden apropar a aquell univers tan particular, modern en molts sentits.

Comentari d’una obra d’art: La Vicaria

Fortuny: el último aristócrata de Venecia El llibre és una biografia novel—lada de Marià Fortuny Madrazo, on es reflexa tant la trajectòria artística com la seva vida familiar. Testimoni d’una època, va ser contemporani de la Belle Époque, les avantguardes europees i tot el seguit posterior d’ismes. Va ser amic de molts personatges il—lustres del moment com Isadora Duncan, D’Annuzio, Orson Welles o Marcel Proust. El primer coautor és Fernando López Agudín, nascut a la zona nord del Protectorat d’Espanya al Marroc, va créixer sota l’ombra dels quadres de tema oriental de Fortuny pare. És periodista en premsa, ràdio i televisió. Mara Malibrán, catalana resident a Madrid, ha estat directora d’Elle, Vogue, Mujer Hoy i XLSemana.

Dimarts 19 de novembre a les 19 h. Compartim la lectura

Fortuny

La Vicaria és un quadre pintat per Marià Fortuny i Marsal l'any 1870, obra culminant de la pintura preciosista, estil que va assolir gran èxit a tota Europa com a expressió del realisme burgès, exempt de crítica social. En aquesta obra es nota la influència que artistes com Francisco de Goya van tenir sobre Fortuny, tant en la composició, hi ha diversos grups de gent en una mateixa obra, com en l'aspecte d'algunes de les figures. Fortuny, al seu torn, va influir molts d'altres artistes, donant pas al moviment conegut com a Fortunyisme.

Fortuny és un insòlit relat que teixeix una tènue i suggestiva història d'art i de records íntims. En uns escenaris bells i prestigiosos - Venècia, Viena i París-, i al llarg d'un extens període—segle XIX fins avui- , desfila davant el lector una successió d'estampes al bell mig de les quals hl ha una família d'artistes: els Fortuny. Éssers reals -la immensa majoria- o criatures de ficció que conviuen amb ells (com l'Albertine de Proust), tota la gamma de l'art entre dos segles: la pintura, la fotografia i la moda que representen.

La historiadora Maria Dolors Capdevila Boqué farà una anàlisi del quadre, del seu detallisme, de l’ambient que s’hi reflexa i dels personatges representats.

Pere Gimferrer i Torrens (Barcelona, 1945) és poeta, traductor i crític literari. És membre de la Real Academia Española des de 1985. Ha escrit indistintament en català i castellà.

Dijous 7 de novembre a les 19 h. 2 Conferència

3 Dimarts 10 de desembre a les 19 h.

Compartim la lectura

Programació Cicle 'Els Fortuny, un univers particular'  

Programació del cicle 'Els Fortuny, un univers particular' dels clubs de lectura.