Page 1

1a edici贸. Juliol 2013


Viu l’aventura ..... La novel—la d’aventures és un gènere que ve de lluny, podríem dir que fou un dels bastions de la novel—la a l’Antiguitat. Tot i que en els relats hagiogràfics cristians ja hi havia unes petites pinzellades d’aventura, aquest gènere sorgí amb els grecs. A l’Edat Mitjana hi entra a formar part la lliure imaginació, tot i que no existí com a gènere autònom i independent, sinó formant híbrids amb d’altres gèneres. Actualment però, la novel—la d’aventures és considerada un gènere literari en el que el seu argument es veuen emfatitPictograma que identifica la novel—la d’aventures a la Biblioteca

zats els viatges, el misteri i el risc. L’acció, sempre present, és l’element bàsic per al desenvolupament de la trama liderada sempre per un heroi o heroïna. La Biblioteca Pública de Tarragona ha fet una selecció de la novel—la d’aventures tot partint del S. XVIII fins l’actualitat. Testimoni de que tot un gènere amb tanta solera i tradició, no ha decaigut gens amb el pas del temps, més aviat ha estat tot al contrari. Tindrem present que segons el pes que es doni a l’ambientació en que tenen lloc els fets, pot donar lloc a pensar també en el gènere històric. Tastem doncs l’aventura, fem un recorregut des de les novel—les més clàssiques a les més actuals.

2


Segle XVIII Robinson Crusoe Daniel Defoe Després de ser capturat i convertit en esclau en Àfrica, com a conseqüència d’un naufragi, Robinson Crusoe arriba a una illa deshabitada prop de la desembocadura de l’Orinoco i s’enfronta al repte de crear un nou mode de vida, tot i partint des de zero.

Segle XIX

El Libro de la Selva Rudyard Kipling El protagonista és Mowgli, el nen adoptat por una bandada de llops en l’Índia després de ser atacat pel temible tigre Shere Khan, que es convertirà en el seu gran enemic. Mowgli compta a més amb molts amics, como el vell ós bru Baloo,… Original descripció també dels animals salvatges, els quals, al mateix temps, presenten molts trets humans, per la qual cosa resulten molt propers a tothom que llegeixi el llibre

3


El Conde de Montecristo Alejandro Dumas Un munt d’aventures tot al voltant de la idea moral de que el mal ha de ser castigat. El comte, s’erigeix en «la mà de Déu» per repartir premis i càstigs. De vegades però, quan fa miracles per salvar al just de la mort, ens emocionem. D’altres però, quan assesta les implacables destralades de la venjança, ens estremim.

El Rey de los cangrejos Emilio Salgari Relat que ens porta als llocs més característics del Far West. Experiències arriscades dels indis navajos i dels apatxes, amb el panorama més bàrbar i grandiós que pot oferir la Natura. Vívida descripció dels costums centenaris dels indis, d’una exploració carbonífera ... Els protagonistes escapen del perill que els sotja tothora

Ivanhoe Walter Scott . Es narra la lluita d’un home para restablir el seu bon nom i al mateix temps el de la corona. L’acció passa en una època convulsa, en temps de croades, d’aferrissades lluites entre dos pobles antany agermanats, el saxó i el normand, y el príncep Joan sense Terra planeja coronar-se rei, aprofitant que Ricard Cor de Lleó es troba lluitant en les Croades. Ricard necessitarà l’ajut de un cavaller valerós y entès en el camp de batalla, i aquest serà Ivanhoe.

4


L'Illa del tresor Robert Louis Stevenson L’endemà de la mort del pare d’en Jim Hawkins, aquest descobreix casualment un mapa ben estrany al bagul d’un vell pirata que ha mort a la seva fonda. Aquest mapa donarà lloc a una emocionant expedició a la recerca del tresor mític del capità Flint. L’aventura, però, serà també per a en Jim una mena de «viatge d’iniciació»: deixarà de ser un pobre orfe desvalgut i esdevindrà un home, obligat a prendre decisions, forçat per l’adversitat i el desig de triomf en un món dominat per la cobdícia i la vanitat. Les Aventures de Tom Sawyer Mark Twain La vida a Saint Petersburg, un poblet situat a la riba del Mississipí, al sud-oest dels Estats Units, és tan plàcida que, fins i tot, pot resultar ensopida. Però en Tom Sawyer, un nen entremaliat i curiós de mena, és capaç de treure suc de qualsevol fet quotidià, com ara pintar una tanca, o no tan quotidià, com ara empaitar un malvat assassí o anar a trobar un tresor amagat dins una cova, acompanyat del seu inseparable amic Huck. La Volta al món en 80 dies Jules Verne EI cavaller anglés Phileas Fogg aposta amb els amics que és possible fer la volta al món en 80 dies. Per demostrar-ho, emprèn un viatge amb el seu criat, però en el camí trobaran molts obstacles que els posaran a prova contínuament i que faran perillar l'èxit de la seva aventura

5


Segle XX i XXI

El Reino del dragón de oro Isabel Allende L’estàtua del Dragó d’Or roman oculta en un regne petit i misteriós, en la serralada de l’Himàlaia. Segons la llegenda, aquesta poderosa eina d’endevinació, incrustada de pedres precioses, preserva la pau d’aquestes terres. Però amb la cobdícia de l’ànima dels homes, aquesta pau es pot veure pertorbada. En el Regne del Dragó d’Or l’aventura està servida

Todo bajo el cielo Matilde Asensi. Elvira, una pintora espanyola fincada a París de les avantguardes, rep la notícia de que el seu marit, ha mort en la seva casa de Shanghai en estranyes circumstàncies. El fet de recuperar el cadàver de Remy és el començament d’una gran aventura per Xina a la cerca del tresor del Primer Emperador. Es veurà perseguida pels mafiosos de la Banda Verda i els eunucs imperials i ...... El Copartícipe secreto Joseph Conrad El capità- narrador d’aquest relat, reviu com a pròpia, la desesperada experiència d’un intrús sortit del mar que es veu obligat a recollir una nit en el seu vaixell; només ell sap que és a bord ; circumstància que produeix una sorda tensió en els protagonistes, que anirà en augment a mesura que es desenvolupa la història.

6


Les Bodes del diable Pau Faner En alguns punts del Mediterrani, un inquietant misteri envolta la vida d’algunes persones. Som al segle XIII, quan l’amor és un conveni entre pares tutors, quan alguns amants no volen renunciar a la llibertat d’estimar, mentre un diable de moltes cares va teixint una xarxa fantàstica damunt dels pobles. Els protagonistes emprenen un viatge per un món violent i religiós alhora, a la recerca de l’amor i de la felicitat.

El Vell i la mar Ernest Hemingway Amb obstinació, el vell es fa a la mar cada dia, malgrat que durant setmanes senceres ha de tornar a port amb les mans buides. Les altres barques arriben plenes de pesca, però la seva no. Tanmateix, el vell sap que mar endins l'espera ... Pippa Mediaslargas Astrid Lindgren Si a aquella nena pigada i pèl-roja li pregunteu com es diu, us contestarà: Pippilotta Delicatessa Windowshade Mackrel-mint, filla del capità Efraín Mediaslargas, abans Terror de los Mares i ara rei d’un poble de caníbals. Però tothom em diu Pippa. Mai ha existit una nena tan extraordinària. Quins embolics arma! Com es diverteix!

7


La crida del bosc Jack London Buck és un gos que ha de canviar de manera de ser per resistir les dures condicions de les regions del nord del Canadà i d'Alaska. Descobreix la vida dels gossos de trineu i dels buscadors d'or en aquelles terres. Tot plegat farà que li surtin els seus instints més amagats, imprescindibles per sobreviure en les noves circumstàncies Troba les novel—les a les Biblioteques

Sarah, la hija del sol Lucía Pagán Conesa

Públiques de

En 1848, Sarah, la jove protagonista, inicia el seu viatge des

Catalunya

d’Irlanda a Amèrica del Nord, viatge replet de múltiples i constants vicissituds. La llibertat individual en front al determini, la lluita per la consecució del que es desitja, la solidaritat i el respecte pels pobles i cultures diferents, són els valors que es desprenen de la seva lectura.

Bioko Marc Pastor Bioko és una illa remota perduda al golf de Guinea. Un presidi gegant, una illa on confinar els homes a qui se’ls nega el futur. Allà és on destinen, després d’haver reptat tots els seus superiors, Moisès Corvo, soldat intrèpid, dissolut i cràpula, llibertí i bevedor. A Bioko només hi ha una llei: si un salva la vida, algú altre ha de morir.

8


El Capitán Alatriste Arturo Pérez-Reverte , Carlota Pérez-Reverte “No era l’home més honest ni el més piadós, però era un home valent” … Amb aquestes paraules comença “El capitán Alatriste”, la història d’un soldat veterà dels terços de Flandes que malviu com espadatxí a sou en el Madrid dels segle XVII.

Scaramouche Rafael Sabatini Ambientada a la Revolució Francesa, Louis Moreau, per venjar la mort del seu amic, jura estendre per tota França els seus ideals. Acusat de sedició, entra a formar part d’una companyia de còmics de la llengua. La seva mordacitat i talent en els escenaris, el faran triomfar tant sobre las taules, ocult sota la màscara d’Scaramouche, com a l’Assemblea, on serà el paladí del Tercer Estat.

Pictograma que identifica la chick lit a la BP de Tarragona

9


Pandora en el Congo Albert Sánchez Piñol Marcus Garvey, empresonat a Londres, pot ser condemnat a mort. L’acusen d’haver assassinat dos germans, William i Richard, en una expedició per trobar diamants a la selva del Congo. Per salvar Garvey, el seu advocat encarrega a un escriptor anònim que l’entrevisti a la presó i escrigui el relat del que va passar de debò a l’Àfrica, amb l’esperança que el llibre pugui ser útil per a la seva defensa. La història és aquest llibre

Bora Bora Alberto Vázquez Figueroa Una petita illa del Pacífic Sur, habitada per tranquils polinesis, es veu brutalment envaïda per naus procedents d’un remot illot oceànic. Un cop sembrada la mort i la destrucció, els bàrbars segresten a la princesa i fugen mar endins. Els supervivents decideixen venjar-se i s’exposen a tot tipus de perills.

10


A la Biblioteca Pública de Tarragona també tenim una extensa col·lecció de pel·lícules d’aventures

11


Biblioteca Pública de Tarragona Fortuny, 30 43001 Tarragona Telèfons Informació: 977 24 03 31 - 977 24 05 44 Informació bibliogràfica i obtenció de documents: 977 24 83 04 bptarragona.cultura@gencat.cat Horari estiu (juliol-set.): Dilluns de 15 a 20h Dimarts, dimecres i divendres de 9h a 15h Dijous de 9 a 20 h Dissabte tancat

WEB http://bibliotecatarragona.gencat.cat BLOC CINEMÚSICA http://bptbloc.wordpress.com CONNECTA’T AMB LA BIBLIOTECA

Facebook Twitter Bloc

12

Issuu YouTube Picassa Pinterest

Guia 'Viu l'Aventura'  

Guia temàtica amb recomanacions literàries sobre novel·la d'aventures. Aquest estiu viu l'aventura: acció, batalles, viatges intrèpids pel p...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you