Page 1

TORNEM A SER PARES? A càrrec de: Mònica Javaloy Organitza: Ajuntament de Mollet del Vallès

Dimecres 10 de febrer de 2010 a les 6 de la tarda EL LLEDONER

Envellir és com escalar una gran muntanya, mentre es fa la pujada les forces minven, però la mirada és més lliure, la vista més àmplia i serena. Ingmar Bergman 9 Els avis, poden exercir el seu paper en l’escenari familiar, tenint cura dels néts, sense que això els resti llibertat? 9

I les àvies d’avui, són àvies esclaves o àvies conciliadores?

9 Quines pautes han de seguir els pares per preservar l’autonomia de criteri a la llar, sense interferències i imposicions que la destorbin? 9 Com es poden conciliar els punts de vista diferents, i de vegades enfrontats, d’avis, pares i néts? 9

Com poden intervenir a la transmissió de la història familiar?

ELS AVIS D’AVUI EN DIA Els avis actuals recorden perfectament com eren els seus avis: l’aspecte, l’actitud, les robes fosques o negres, la lentitud de moviments: eren ancians venerables però, potser no tenien més de 60 anys! Ara, les persones d’aquestes edats fan esport, naveguen per Internet, pugen als cims més alts i fan ioga o tai-chi. Tenen il·lusió, saben divertir-se, es vesteixen com els seus fills i no experimentaran la fatiga fins d’aquí 15 o 20 anys. Afirmen sentirse a la “plenitud de la vida”. La gran majoria d’àvies actuals han treballat intermitentment. Aquesta és la raó de no tenir plena disponibilitat per ajudar a les seves famílies; però de la mateixa manera són més actives, més obertes al món. I ara, arriben a la jubilació amb ganes de poder gaudir d’un temps amb els néts que al seu moment no van poder dedicar als fills.

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 – 08100 – Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93.570.16.17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10:00h. a 14:00h. – Tardes: de dilluns a divendres de 16:00 h. a 20:30 h.

1


LA SÍNDROME DE L’ ÀVIA ESCLAVA Des del punt de vista mèdic es parla de la síndrome de l’àvia esclava. Aquelles àvies que només miren pels seus fills, que no gosen dir que estan esgotades per l’excés de responsabilitats en què es troben i que no s’atreveixen a queixar-se per la por de no ser útil o que els fills les puguin rebutjar. Aquesta situació d’angoixa pot derivar en una malaltia. Les àvies han d’escollir com exercir la seva vellesa i la seva relació amb els fills i els néts. No s’han de veure obligades a sostenir la fràgil situació familiar o laboral dels seus fills. Quan pot succeir que les àvies se sentin esclaves? Doncs, quan per donar temps de descans als fills hipotequen el seu. Si no es mesuren bé les forces la salut física o psíquica pot resultar malmesa. Com evitar aquesta situació? Comunicació. Han d’explicar la situació en què es troben i reorganitzar les tasques i funcions de tots els membres de la família. És la pròpia naturalesa la que ens impulsa a estimar els que ens han donat la vida. Ciceró LA TRANSMISSIÓ DE LA CULTURA La tasca primordial dels avis és comunicar als néts la seva experiència vital. Els fets que hem viscut i les reflexions que han pogut fer a través dels anys. Els avis són capaços de potenciar la curiositat intel·lectual dels néts. La cultura de la vida es transmet mitjançant paraules entenedores, fomentant valors com la justícia, la solidaritat, l’honestedat, el respecte o la sinceritat. Els avis són els portadors de la consciència dels avantpassats, dels valors, de la història de la família, de cadascun dels seus membres: dels besavis i rebesavis. Els avis són el nexe amb el passat per poder créixer en el futur.

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 – 08100 – Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93.570.16.17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10:00h. a 14:00h. – Tardes: de dilluns a divendres de 16:00 h. a 20:3

2


1

CONSELLS PRÀCTICS 9 El millor consell: NO donar consells. 9 Procureu ser avis d’esperit jove i flexibles per comprendre els canvis de les famílies del segle XXI. 9 Cal saber demanar ajuda i dir “no puc”. 9 Els fills han d’organitzar, planificar i establir les normes d’educació. 9 Dediqueu temps per fer activitats de lleure conjuntes amb els néts: anar al cinema, al teatre,... JUNTS. 9 No desautoritzar mai el que diuen els pares encara que no s’hi estigui d’acord. 9 No us amoïneu si veieu que els vostres fills no pensen igual que vosaltres. Els problemes poden tenir diverses solucions. 9 Gaudiu del temps que passeu amb els vostres néts tot explicant històries, fent pastissos encara que acabeu plens de farina, navegant per Internet o donant la vostre opinió sobre experiències viscudes.

RECURSOS WEB Þ http://www.familia.cl/tercera_edad/abuelos_mas/m%E1s_sobre_abuelos.htm Þ http://fcs.tamu.edu/families/aging/grg/newsletters/02spanish.pdf Þ http://www.elpais.com/articulo/sociedad/abuelos/vuelven/hacer/padres/elpepisoc/20 080819elpepisoc_1/Tes Þ http://www.crecebebe.com/2009/11/18/abuelos-padres-e-hijos/ Articles sobre el rol que exerceixen els avis dins de la família, consells pràctics i recursos de lleure per gaudir amb els néts.

1

Fonts: CARDONA, Victòria. Som avis. Barcelona: Mina, 2008; CHOPPY, Etienne. Pequeño manual para abuelos que ejercen su papel de todo corazón. Barcelona: De Vecchi, cop. 2007 Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 – 08100 – Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93.570.16.17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10:00h. a 14:00h. – Tardes: de dilluns a divendres de 16:00 h. a 20:30h.

3


Bibliografia disponible a la Biblioteca Can Mulà (o a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona)

CARDONA, Victòria. Som avis. Barcelona: Mina, 2008

CHABROL, Verónique. 150 actividades para vuestros nietos. Madrid: Akal, cop. 2005

CHOPY, Etienne. El Placer de ser abuelos. Maliaño: Sal terrae, cop. 2001

CHOPY, Etienne. Pequeño manual para los abuelos que ejercen su papel de todo corazón. Barcelona: De Vecchi, cop. 2007 •

KOHAN, Silvia. ¿Qué es lo mejor de ser abuelos?. Barcelona: DeBolsillo, 2006.

RICO, Celeste. Abuelos y nietos. Madrid: Pirámide, 2001

RIERA, Ignaci. La revolta dels avis. Barcelona: Edicions 62, 2004

VERGÉS, Oriol. Els néts, són una propina? Barcelona:

Cim, 2005 •

YBARRA, Joaquín. Mis abuelos me cuidan. Madrid: ICM; 2008

ZIEFERT, Harriet. 40 cosas que solo hacen los abuelos. Madrid: SM, 2007

4


Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 – 08100 – Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93.570.16.17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10:00h. a 14:00h. – Tardes: de dilluns a divendres de 16:00 h. a 20:30h.

5

Tornem a ser pares.  

Dossier informatiu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you