Page 1

MENJAR SA I ECOLÒGIC T’agradaria tenir una alimentació natural i saludable?

26 de novembre de 2009, a 2/4 de 7 de la tarda

A càrrec de: Anna del Caño, monitora de relaxació Organitza: Ajuntament de Mollet del Vallès

LA TERTULIANA Centre Cívic Can Borrell

Sabem menjar? I cuinar? Plaer de menjar per viure Productes per millorar la digestió Alternatives a la carn i el peix Proteïna vegetal (Cereals i llegums)

Cuinar amb els nens Parament taula / protocol i un llarg etcètera...

Productes de la nostra cuina

Àpats variats i divertits

L’alimentació és un dels factors principals que condicionen la nostra qualitat de vida. Convertir-la en un plaer i a l’hora esdevenir un instrument vàlid de prevenció de patologies és una combinació possible. És fonamental fixar-se en la quantitat, la qualitat i la varietat dels aliments que consumim. Diversificar tant com sigui possible la tria dels productes alimentaris significa, sobretot, evitar desequilibris nutricionals. A més, consumir sempre els mateixos aliments pot augmentar el risc d’una ingestió repetida i contínua de substàncies de compostos “antinutricionals” que els aliments contenen per naturalesa.

Algunes conclusions, que es poden extreure dels llibres d’alimentació són:

- Controlar el pes i mantenir-se actiu -Consumir més cereals, llegums, hortalisses i fruita -Grasses: limitar-ne la quantitat -Sucres, dolços, begudes ensucrades: en mesura -Beure molta aigua cada dia -Poca sal -Begudes alcohòliques: quantitats moderades -Variar sovint els menús.

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 - 08100 Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93/570-16-17 – Horari: Matins: dimarts, dijous i dissabte de 10 a 13.30h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30h.

1


Enllaços d’interès Societat Espanyola de Nutrició. http://www.sennutricion.org/es/inicio. Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació. http://acca.iec.cat/cat/index.php Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. http://www.nutricion.org/principal.htm

Bibliografia disponible a la Biblioteca Can Mulà (o a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona). Agricultura biològica ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ

Caballero de Segovia Sánchez, Gaspar. L'hort ecològic escolar: mètode de Parades en Crestall. Escutia, Montse. L'Hort escolar ecològic. 2009. Vallès Casanova, Josep Maria. L'hort urbà: manual de cultiu ecològic als balcons i terrats. 2008. (INFANTIL) Vallès, Josep M. La meva primera guia sobre l'hort urbà. 2009. (INFANTIL) Sánchez, Ester. Què és l'agricultura ecològica? 2008. Bueno, Mariano. Tu huerto ecológico en casa. Barcelona: Scyla, 2009. Horts escolars ecològics. Dins: Guix (Núm. 338. Octubre 2007).

Horticultura ƒ

De la maceta a la cazuela. 2009.

Nutrició i dietoteràpia ƒ

ƒ ƒ

ƒ ƒ

Bolesina, Lorena. La salud en la mesa: recetas jugosas para comer sano. 2009. Llibre de receptes: hipocalòriques, en baix contingut en colesterol/sucre, hiposòdiques, riques en fibra/ calci i per mantenir sana la pell. Folch, Montse. Menja bé, viu millor: tots els secrets d'una alimentació sana. 2006. Inclou consells generals per a les diferents etapes de la vida, menús a mida i 10 consells per viure sa. Rosselló Borredá, Maria José. La importància de menjar sa i saludable. 2006. Ens parla dels aliments i el què ens aporten. Proporciona menús segons les diferents etapes i necessitats de la vida i tracta com utilitzar els aliments per solucionar problemes de salut. Sadgrove, Judy. Guía práctica de la dieta sana: una dieta equilibrada para vivir mejor. 2001. Inclou problemes i solucions a les al·lèrgies alimentàries, les carències, transtorns alimentaris i dietes per perdre pes. Senpau Jové, Pilar. Fruits de la vida: fruites i verdures per ser feliç. 2007. Recull d’escrits al voltant de la vida cuotidiana per acostar els aliments a la salut.

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 - 08100 Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93/570-16-17 – Horari: Matins: dimarts, dijous i dissabte de 10 a 13.30h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30h.

2


Dietes per aprimar ƒ ƒ ƒ

Folch, Montse. El Mètode de la Dra. Folch: el sistema eficaç per menjar sa, aprimar-se i sentir-se bé. 2008. Mètode, amb resultats positius, que ensenya a menjar canviant els hàbits alimentaris, entre d’altres. Michel Montignac i el seu mètode. www.montignac.com Senpau Jové, Pilar. Raons de pes: pesem el que sentim. 2009.

Aliments naturals ƒ

Guía integral de herboristería y dietética: los alimentos naturales, productos de dietética, plantas medicinales y cosmética natural que podemos encontrar en el mercado. 2003. Explica cada producte destacant els aspectos nutricionals, les propietats i les atribucions terapèutiques, si en té. Relaciona les marques comercials del mercat, fabricants o distribuidors que el comercialitzen.

L’art de parar la taula: protocol i decoració ƒ ƒ ƒ

Hartel, Traudel. Decoración de mesas: alegres y originales. 2006. Dóna pautes i idees per decorar la taula en diferents festivitats, amb materials diversos i explica diverses maneres de plegar els tovallons. Maestre, Isabel. El Arte de la buena mesa: protocolo y sugerencias decorativas. 2006. El plaer de disfrutar de menjar respectant certes normes. Maestre, Isabel. Manual de la buena mesa: el perfecto anfitrión, el perfecto invitado. 2004. Tracta el saber fer i estar a la taula, però també del protocol, de la conversa i de l’estètica de l’entorn.

Revistes ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ

Cocina sana y natural. Comer y beber. Cuerpomente. Cuina. Dietética y salud. Integral. OCU Salud. Salud y vida (La Vanguardia).

Bases de dades ƒ

Ocenet medicina y salud. Base de dades en castellà d'articles de revista de medicina, anatomia, infermeria i salut en general. De nivell divulgatiu, aquest recurs és d'interès tant per als usuaris adults com per als infants. Inclou un diccionari de termes. Es pot consultar aquesta base de dades des de la Biblioteca i des de fora de la biblioteca. Només cal introduir com a password el codi del carnet d'usuari de les biblioteques de la Xarxa.

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 - 08100 Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93/570-16-17 – Horari: Matins: dimarts, dijous i dissabte de 10 a 13.30h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30h.

3

Menjar sa i ecològic  

Dossier informatiu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you