Page 1

Jugar és una necessitat, un impuls natural, espontani i gratuït que ens indueix a explorar, conèixer i apreciar el món i la vida. Avui, el nou entorn digital ha donat lloc a l’aparició d’una nova família de jocs: els videojocs. Els videojocs, correctament utilitzats, són un bon recurs per a l’oci perquè: o o o o o o

Permeten desenvolupar diverses habilitats, augmenten l’autoestima, fomenten la superació i brinden l’oportunitat d’expressar sentiments i emocions. Ofereixen l’oportunitat de transmetre continguts i valors. Són una eina útil per adquirir habilitats pròpies de la societat digital. Atesa la variada oferta comercial que hi ha, permeten compartir els jocs amb altres persones. Cada cop hi ha més videojocs que estimulen l’activitat física i la creativitat. Són també una nova forma d’expressió cultural i artística que compta amb productes d’alta qualitat en el mercat.

Tipus de joc

D’acció i plataformes

D’aventures

Esportius i de conducció

D’estratègia

De simulació

Característiques S’han de realitzat accions de manera repetitiva. A mesura que el joc avança, n’augmenten les variables i la dificultat. La persona que juga protagonitza una història en la qual han de superar-se proves, adquirir-se noves habilitats i descobrir pas a pas nous elements fins a arribar al final de l’argument. Es recrea la pràctica virtual d’un esport amb unes regles establertes o la conducció d’un vehicle o nau amb simulacions molt fidels a la realitat. S’ha de gestionar i combinar estratègicament una sèrie de recursos per aconseguir els objectius que marca el joc. Es poden construir espais i elements, i gestionat o intervenir en la seva evolució.

Habilitats que estimula -

-

-

Atenció i observació. Habilitat per manipular. Organització espacial i temporal. Atenció i observació. Creativitat i imaginació. Memòria.

Atenció observació. Organització espacial i temporal. Precisió.

Concentració i reflexió. Organització espacial i temporal. Raonament estratègic. Concentració i reflexió Creativitat i imaginació. Raonament lògic.

Criteris per la tria de videojocs o Pensar en els gustos i interessos de l’infant. o Tria de videojocs amb temàtiques i dinàmiques diferents: la varietat és un valor. o Comprovar, mitjançant l’etiquetatge o altres informacions, que el videojoc és adequat per a la seva edat pel que fa a la comprensió dinàmica del joc i a les habilitats necessàries per jugar. o Contrastar els continguts i els valors que transmet el videojoc amb els valors de la comunitat educativa. o Prioritzar els videojocs que permetin els jocs amb els altres, per fomentar els valors educatius del joc compartit. o Verificar que el videojoc sigui compatible amb el nostre equip informàtic.

Pictograma Informatiu

Bones pràctiques

o

o o o

o

Informeu-vos i poseuvos al dia sobre els videojocs. Seguiu les instruccions i consells del fabricant. Pacteu les estones i els llocs de joc. Procureu que el joc s’ubiqui en llocs on sigui fàcil compartir-lo. Participeu de manera activa i crítica en tot el que facin els vostres fills, segons els vostres propis valors, demostrant una actitud de respecte i de diàleg.

Significat Conté representacions o materials que pot afavorir la discriminació. Fa referència o mostra l’ús de drogues. Pot espantar o fer por als nens i nenes més petits. Conté paraules malsonants. Conté representacions de cossos despullats i/o comportaments i referències sexuals. Conté representacions violentes.

Fonts: Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona Projecte Educatiu de Ciutat de Barcelona pec@bcn.cat www.bcn.cat/educacio/pec

(!) Recordeu que existeixen establiments on el personal us podrà assessorar en la compra de videojocs.


Biblioteca Can Mulà C/Alsina, 1 (Parc de Can Mulà) 08100 Mollet del Vallès Telf: 93/570-16-17 e-mail: b.mollet.cm@diba.cat http://www.molletvalles.cat/biblioteca

VIDEOJOCS

http://bibliotecamollet.blogspot.com Horari

Àrea Infantil

Matins: de dimarts a dissabte de 10 a 14 h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30 h.

Guia per a mares i pares Consells i bones pràctiques


Profile for Biblioteca Can Mulà

Criteris per la tria de videojocs  

guia bones pràctiques i consells

Criteris per la tria de videojocs  

guia bones pràctiques i consells

Advertisement