Page 1

LA CRISI ECONÒMICA. DE QUÈ PARLEM A càrrec d´Antoni Argent, economista. Organitza: Ajuntament de Mollet del Vallès

Dijous 29 d´abril de 2010, a 2/4 de 7 de la tarda LA TERTULIANA Centre Cívic Can Borrell

LA CRISI ECONÒMICA La crisi econòmica mundial va néixer als Estats Units, fruit de l´enfonsament dels actius hipotecaris, provocant un impacte sobre els mercats financers i desapareixent en gran mesura la banca d´inversió. La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, va denominar en el seu 1er. discurs en la 63a. Assemblea General de l´ONU com la crisi “Efecte Jazz” degut a que es va originar al centre d´Estats Units i es va expandir cap a la resta del món. Molts especialistes internacionals l´anomenen com la “crisi dels països desenvolupats” i altres opinen que no es tracta d´una veritable crisi sinó que és una oportunitat de crèixer i tenir noves idees. La crisi podria finalitzar aquest any. Les autoritats monetàries i els governs de tot el món han posat en marxa diversos plans i mesures per afrontar i superar una crisi econòmica molt severa, difícil i complexa. Només cal esperar i desitjar la seva consolidació.

CAUSES DE LA CRISI ECONÒMICA •

• • •

Alts preus de la matèria prima o Pujada del preu del petroli i del menjar o Augment de la cotització del coure o Increment de preus fins a un 600% de materials essencials en la producció, com l´àcid sulfúric i la soda càustica o Sobrevalorització del producte Crisi alimentària mundial Elevada inflació planetària Crisi creditícia, hipotecària i de confiança en els mercats o Les hipoteques subprime (aquelles que es concedeixen a clients amb escassa solvència o amb poques garanties de fer front al pagament de les quotes) van néixer als Estats Units. Aquestes hipoteques han arribat a entitats financeres de tot el món mitjançant el mercat interbancari, ocasionant una gran desconfiança i bloqueig de la circulació dels diners. Sector de la construcció. “La bombolla immobiliària”: excés d´oferta, fort encariment de les vivendes i pujades del tipus d´interès

CONSEQÜÈNCIES •

El sector de la construcció, motor de la economia espanyola, és el que ha notat més la crisi econòmica. La davallada en la compravenda de pisos provoca, de retruc, una disminució de negocis que hi estan relacionats, com el de la distribució, especialment d´electrodomèstics.

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 - 08100 Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93/570-16-17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10 a 14h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30h.

1


• •

• •

També alimentava de manera contundent a la banca. Augment de l´atur en el sector de la construcció. Baixada de vendes i previsions poc optimistes en el sector automobilístic, en els comptes públics i en les companyies aèries degut als danys col.laterals d´una crisi amb turbulències financeres. Creixement preocupant de l´atur. L´atur genera desacceleració econòmica: les famílies que perden la seva feina han de reduir les seves despeses; com que el consum dels ciutadans es redueix, les empreses tenen menys guanys i es troben obligades a reduir les seves plantilles. Es formen cercles viciosos. Inflació desbordada. Deflació (caiguda generalitzada i persistent dels preus). Restricció creditícia. Augmenten les exigències per aconseguir un crèdit. No existeix facilitat perquè les entitats bancàries concedeixin préstecs. Desconfiança interbancària. Perjudica a les empreses perquè la financiació és un recurs molt utilitzat per al seu creixement i desenvolupament. Els ciutadans no troben facilitats en les entitats bancàries per finançar les seves grans compres (vivenda i vehicles). Així doncs, es ressenteix la indústria del automòbil i el sector immobiliari. Com són sectors de gran importància, traslladen els seus problemes a una gran quantitat d´empreses de diferents característiques que es relacionen directament o indirectament amb ells. La falta de liquiditat en el sistema financer impedeix que arribi als ciutadans. Això fa que es rebaixi el consum, les empreses generen menys guanys, es veuen obligades a reduir les seves plantilles i es crea més atur.

Escalades en el petroli. Les continuades pujades del preu del petroli activa greus processos inflacionistes i altera greument la economia. Si el petroli puja de preu, s´origina tota una espiral de pujada de preus. Per exemple: si el camió que transporta aliments al supermercat té més despeses en transport, els aliments pujaran de preu i el consumidor tindrà cada cop menys diners per comprar les mateixes coses i reduirà despeses. Desconfiança dels consumidors i dels empresaris. Els consumidors redueixen el seu consum per por a un possible empitjorament de la situació econòmica del país i la seva pròpia i els empresaris també desconfien per por a que fracassin davant la crisi i per tant, es paralitzen projectes empresarials que podrien generar feina.

Bibliografia electrònica Destaquem les següents pàgines a Internet: Portal de la Crisi econòmica. http://www.crisiseconomica.net/ BBC. http://www.bbc.co.uk/mundo/ 3cat24. http://www.3cat24.cat/noticia/313878/economia/Els-efectes-de-la-crisi-economica La Vanguardia. http://www.lavanguardia.es/afondo/crisisecofinan/index.html

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 - 08100 Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93/570-16-17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10 a 14h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30h.

2


Bibliografia disponible a la Biblioteca Can Mulà (o a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona). ƒ

ƒ ƒ ƒ ƒ

ABADÍA POCINO, Leopoldo. La crisis Ninja y otros misterios de la economía actual. Madrid: Espasa Calpe, 2009 ƒ AMAT i SALAS, Oriol. Eufòria i pànic : aprenent de les bombolles i altres crisis: del crack de les tulipes a les subprime. Barcelona: Profit, DL 2008 ƒ CABANA i VANCELLS, Francesc. La cultura de la cobdícia: les claus de la crisi econòmica a Catalunya. Barcelona: Pòrtic, 2009 ƒ Disfruta la vida sin cargarte el planeta : claves para vivir bien en tiempos de crisis. Barcelona: Los Libros del Lince, 2009 ƒ ESCAMILLA, David. 100 trucs per arribar a final de mes: en temps de crisi. Valls: Cossetània, 2009 ƒ GASOL, Anton. La llei del pèndol : del boom econòmic a les vaques magres. Barcelona: Columna, 2009 ƒ MAJÓ CRUZATE, Joan. No m´ho crec! : entendre la crisi per comprendre el món que ens espera. Barcelona: La Magrana, 2009 ƒ NIÑO BECERRA, Santiago. El crash del 2010: toda la verdad sobre la crisis. Barcelona: Los Libros del Lince, 2009 ƒ SAMPEDRO, José Luís. Economia humanista: algo más que cifras. Barcelona: Debate [etc.], 2009 ƒ SEMPERE, Joaquim. Mejor con menos: necesidades, explosión consumista y crisis ecológica. Barcelona: Crítica, cop. 2009 SOROS, george. El nuevo paradigma de los mercados financieros : para entender la crisis económica actual. Madrid : Taurus, 2008 TORRECILLA GUMBAU, Carles. Crisi, mentides i grans oportunitats : estratègies i propostes per sortir airosos de la tempesta econòmica. Barcelona: Columna, 2009 TRÍAS de BES MINGOT, Fernando. L´home que va canviar casa seva per una tulipa : què podem aprendre de la crisi i com evitar que torni a passar. Barcelona: Columna, 2009 VERDÚ, Vicente. El capitalismo funeral : la crisis o la Tercerra Guerra Mundial. Barcelona: Anagrama, 2009

BASES DE DADES (accés a aquests recursos des dels ordinadors reservats a la consulta del catàleg de la biblioteca o bé, des d’altres ordinadors, amb el carnet de la biblioteca). • Efedata. Ofereix les darreres notícies de la realitat nacional i internacional. • I-conoce. Base de dades documental d´edicions digitals dels principals diaris espanyols i estrangers des de 2001. • La Vanguardia. Premsa diària i de l´arxiu hemerogràfic d´aquest conegut diari. • Quiosc. Base de dades de revistes en català de l´Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC).

Material facilitat per la Biblioteca Can Mulà – c/Alsina, 1 - 08100 Mollet del Vallès – www.molletvalles.cat/biblioteca - bibliotecamollet.blogspot.com – Tel. 93/570-16-17 – Horari: Matins: de dimarts a dissabte de 10 a 14h. Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20.30h.

3

La crisi econòmica: De què parlem?  

Dossier informatiu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you