Page 1

Dossier 16a. sessió 05/04/2011

Club de Lectura

Al far de Virginia Woolf A través d’escrits dominats per la cruesa de l’existència, va expressar, rigorosament, les opressions de la vida de les dones de la seva època. Si la tristesa i malenconia poguessin tenir nom, es dirien Virginia Woolf.

Al far, està considerada la novel·la de Virginia Woolf amb més trets autobiogràfics. El matrimoni Ramsey i els seus 8 fills passen l’estiu acompanyats d’una família a una casa situada en una petita illa deshabitada. D’un fet tan insignificant com és la decisió d’anar d’excursió a un far propera, es provoca una lluita d’impressions i sentiments entre els protagonistes.

Personatges de la novel·la:

9 9 9 9

Sra. Ramsey: mare dominant i control·ladora, culta i imprescindibles per a la família. Sr. Ramsey: pare, filòsof tradicional i reaci als canvis i als sentiments. Censura qualsevol expressió emocional per part de la dona o els fills. Fills Ramsey: dominats per les forces antagòniques dels pares. Lily: es debat en una lluita personal entre les imposicions socials de l’època (el matrimoni i la maternitat) i els seu món interior (la seva passió per la pintura).

Tots formen part del món interior i real de la Virginia Woolf, tots ells són símbols de la vida canviant i descontrol·lada de l’autora. A través del monòleg interior, fa una descripció acurada i milimètrica de la personalitat, de les lluites i anhels de tots els personatges, a la vegada que és una radiografia de la societat i del pensament dominant de l’època. L’excursió al far no és només l’excusa, és el símbol de les necessitat i les carències, dels anhels i de les fites dels personatges, sinó també, el símbol del seu destí, del pas i del temps i irremediablement, de la mort.


Característiques de l’obra de Woolf Els textos escrits per Woolf, tenen un fil conductor guiat pel procés mental de l’ésser humà: el seu pensament, la seva consciència, les seves visions, els seu desigs i les seves olors. Són tots aquest detalls que succeeixen a cada instant de l’existència, que són invisibles per a la majoria i que, a vegades, acaben semblant estranys. La seva tècnica de monòleg interior i estil poètic es consideren entre les contribucions més importants de la novel·la moderna Virginia Wolf (Londres 1882 - Lewes, Sussex, 1941) . Filla d’una noble família anglesa, va rebre una educació progressista de mans del seu pare, Sir Leslie Stephen, un conegut membre del món literari de l’epoca. El 1912 es va casar amb Leonard Woolf, que amb diversos companys fundaren l'anomenat grup de Bloomsbury (anomenat així arran del lloc on era situada la casa de la parella). Juntament amb el seu marit va fundar l'editorial Hogarth Press, que va donar a conèixer joves promeses de l'època que es van consagrar, com T.S. Eliot i K. Mansfield i que va publicar tota l’obra de Woolf. Va ser una gran defensora dels drets de la dona i va participar activament dels moviments feministes del seu temps. La malenconia i la tristesa la van perseguir sense treva durant tota la seva vida. Patí la malatia psíquica anomenada trastorn bipolar i se suïcidà, el 28 de març de 1941 al riu Ouse ficant-se pedres dins les butxaques de l'abric. Virginia Woolf a Leonard Woolf (Carta escrita per Virginia Woolf al seu marit Leonard, moments abans de suicidar-se ofegant-se al riu Ouse) 28 de Marzo de 1941 Querido, estoy segura de que, de nuevo, me vuelvo loca. Creo que no puedo superar otra de aquellas terribles temporadas. No voy a curarme en esta ocasión. He empezado a oír voces y no me puedo concentrar. Por lo tanto, estoy haciendo lo que me parece mejor. Tu me has dado la mayor felicidad posible. Has sido en todo momento todo lo que uno puede ser. No creo que dos personas hayan sido más felices hasta el momento en que sobrevino esta terrible enfermedad. No puedo luchar por más tiempo. Sé que estoy destrozando tu vida, que sin mí podrías trabajar. Y lo harás, lo sé. Te das cuenta, ni siquiera puedo escribir esto correctamente. No puedo leer. Cuanto te quiero decir es que te debo toda la felicidad de mi vida. Has sido totalmente paciente conmigo e increíblemente bueno. Quiero decirte... todo el mundo lo sabe. Si alguien podía salvarme, hubieras sido tu. No queda nada en mí salvo la certidumbre de tu bondad. No puedo seguir destrozando tu vida por más tiempo. No creo que dos personas pudieran haber sido más felices de lo que nosotros hemos sido.

Al far de Virginia Woolf  

Dossier de la sessió

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you