Page 1

club de

lectura la florida Jane Austen Sentido y sensibilidad 18 de març de 2014

BIOGRAFIA Jane Austen va nèixer el 16 de desembre de 1775 a Steventon, Hampshire, va ser la més petita dels set fills del Reverend George Austen i de Cassandra. Dos dels seus germans James i Henry van seguir la carrera del pare i es van fer clergues, mentre que Francis i Charles van seguir la carrera naval. Amb la seva única germana, Cassandra, va mantenir una estreta relació durant tota la vida. L'abundant correspondència entre les germanes ha proveït als historiadors de la major part de les dades sobre la vida de Jane Austen. L'únic retrat indiscutit de Jane Austen es un esbós rudimentari i pintat fet per Cassandra, que actualment es conserva a la National Portrait Gallery de Londres. Va estudiar a casa i va assistir a una escola de senyoretes en l'abadia de Reading, Berkshire. Va rebre una bona educació, cosa que pot haver contribuït a la seva afició per la literatura, va començar la seva primera novel·la l'any 1789 amb catorze anys. La família també va propiciar la seva vocació, ja que moltes vegades feien representacions teatrals que escrivia Jane. L'any 1801 la família es va traslladar a la ciutat balneari de Bath, que li va proporcionar l'ambient de moltes de les seves novel·les. L'any 1802, va rebre una proposta de matrimoni d'un ric però "gras i maldestre" home anomenat Harris Bigg-Wither, que era sis anys més jove que ella. Aquest enllaç l'hauria alliberada de les dificultats i la dependència econòmica però va refusar-lo perquè no l’estimava.. Després de la mort del seu pare, l'any 1805, Austen, la seva germana i la seva mare van residir a Southampton amb el seu germà Frank i la seva família durant uns quants anys, després van anar a viure amb un altre germà a Chawton l'any 1809. Aquesta casa és avui dia un museu molt visitat, i ha esdevingut un lloc de pelegrinatge pels admiradors de Jane. Aquí va escriure les seves darreres novel·les. L'any 1816, va començar a patir problemes de salut. Al maig de 1817 es va traslladar a Winchester per estar més a prop del seu metge. Avui dia s'especula que va patir la malaltia d'Addison, una disfunció de les glàndules suprarenals que sovint és causada per la tuberculosi. Aquesta malaltia era desconeguda en aquell temps. Altres, són partidaris de la hipòtesi que va morir de càncer de mama. El seu estat va anar empitjorant, i el 8 de juliol de 1817 va morir a l'edat de quaranta-un anys, està enterrada a la Catedral de Winchester.

Sentido y sensibilidad Va ser la primera novel·la que va publicar Jane Austen. Les protagonistes són les germanes Elinor i Marianne Dashwood, que viuen amb la seva germana menor, Margaret, i mare, la senyora Dashwood. Després de la mort del seu pare, el patrimoni familiar passa a un familiar i la família es queda sense res i s’ha de mudar a una casita en el camp que els ofereix un parent. La novel·la segueix a les germanes Dashwood a la seva nova llar, on experimenten tant el romanç com una desil·lusió amorosa. Allí coneixen a tres homes: Edward Ferrars, Willoughby i al Coronel Brandon. Elinor i Marianne tenen temperaments oposats. Tradicionalment, s'ha considerat que Elinor, la major, amb 19 anys, representa el "sentit" del títol i Marianne, que té 17, representa la "sensibilitat". Un examen detallat de la novel·la permet veure en cada germana diferents aspectes de cadascun d'aquests trets. El contrast entre els caràcters de les germanes es resol finalment quan cadascuna d'elles troba l'amor i una felicitat duradora.


BIBLIOGRAFIA

Novel·les

Sentido y sensibilidad (Sense and Sensibility, 1811)

Orgullo y prejuicio (Pride and Prejudice, 1813)

Mansfield Park (Mansfield Park, 1814)

Emma (Emma, 1815)

La abadía de Northanger (Northanger Abbey, 1818), obra pòstuma

Persuasión (Persuasion, 1818), obra pòstuma

Obres curtes •

Lady Susan (Lady Susan, 1794, 1805), novel·la curta.

Los Watson (The Watsons, 1804), incomplerta. La seva neboda Catherine Hubback la va acabar, i la va publicar com The Younger Sister a mitjans del XIX.

Sanditon (Sanditon, 1817), incomplerta.

Jane Austen. Sentido y sensibilidad  
Jane Austen. Sentido y sensibilidad  

Biografia i bibliografia de Jane Austen. Sentido y sensibilidad, primer llibre que va escriure i que llegirem al Club de Lectura de novel·l...

Advertisement