Page 1

SOPHIA DE MELLO BREYNER ANDRESEN


Sophia de Mello Breyner Andresen, nascuda a Porto el 6 de novembre de 1919, va ser una de les plomes poètiques més destacades de la literatura portuguesa del segle XX. Criada en la vella aristocràcia portuguesa i educada en els valors morals cristians, tenia orígens danesos per la branca paterna. Va traslladar-se a Lisboa per estudiar Filologia Clàssica a la Universitat, i allà formà part de alguns moviments catòlics universitaris i va ser col·laboradora de la revista Cadernos de Poesia. El 1944, cinc anys després d’haver tornat a la ciutat que la va veure néixer, va debutar com a escriptora amb Poesia, una edició de trescents exemplars pagada pel seu pare. La seva obra poètica es caracteritza per la sobrietat expressiva, compatible amb la intensitat dels sentiments. Entre els seus temes recurrents figuren el mar i la natura, la nit, la infantesa, els valors de l’antiguitat clàssica i de la mediterraneïtat, la cerca de la justícia, la harmonia i la nostàlgia d’un temps absolut i etern, arquetípic i primordial, una espècie d’Edat d’Or anterior al "temps dividit" en què vivim, el temps de la soledat i la mentida. La poesia, explicava, "és el meu enteniment amb l'univers, la meva manera de relacionarme amb les coses, la meva participació en la realitat, la meva trobada amb veus i imatges. És per això que el poema no parla d'una vida ideal, sinó d'una en concret: l'angle d'una finestra, la ressonància de carrers, ciutats i sales, l'ombra projectada per un mur, un rostre sobtat, el silenci de les estrelles, la distància i la brillantor, la respiració de la nit, l'aroma dels til·lers i l'orenga." Entenia la poesia com una manera de viure: no necessitava una teoria o una estètica, sinó una entrega total.


Va escriure quinze llibres de poesia, publicats entre 1944 i 1997: Poesia (1944), O dia do mar (1947), Coral (1950), No tempo dividido (1954), Mar novo (1958), O Cristo cigano (1961), Livro sexto (1962), Geografia (1967), 11 poemas (1971), Dual (1972), O nome das coisas (1977), Navegações (1977), Ilhas (1989), Musa (1994), O Búzio de Cós e outros poemas (1997). El 1946 va contraure matrimoni amb el periodista i advocat Francisco Sousa Tavares, amb el qual es va establir a Lisboa i va arribar a tenir-ne cinc fills. Amb el temps, la seva producció literària inclouria contes infantils com La fada Oriana i l’arbre, Els tres reis d’Orient i la nit de Nadal, i La nena del mar. A més de la seva obra literària, va ser cofundadora de la Comissió Nacional d’Ajuda als Presos Polítics, i va presidir l’Assemblea General de la Associació Portuguesa d’Escriptors, càrrec que la confirmà com una figura representativa de la oposició a la dictadura salazarista. Després de la Revolució dels Clavells, el 1975, va ser escollida diputada pel Partit Socialista. Destinatària de guardons com el Premi Camões i el Premio Reina Sofía de Poesia Iberoamericana per la seva carrera literària, va morir a Lisboa el 2 de juliol de 2004, quan comptava 84 anys.

Maria Graciete Besse sobre la poesia de Sophia de Mello Breyner Andresen El llenguatge de la seva poesia te un estil característic, amb el qual els trets més destacats són el valor intrínsec de la paraula, l’expressió rigorosa, la riquesa de símbols i al·legories, les sinestèsies i el ritme evocador d’una dimensió ritual. Sophia de Mello Breyner, Sintra: EuropaAmérica, 1990, p. 14


Poesia de Sophia de Mello a les Biblioteques de Barcelona

Antología griega. Málaga: Diputación de Málaga, 1999. En la desnudez de la luz. Salamanca: Universidad de Salamanca, 2003. A menina do mar. Porto: Figueirinhas, 2002. (Poesia per infants en portuguès.) Nocturno mediodía: antología poética (19442001). Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2004 Poesia: obra poética. [Lisboa]: Caminho, 2005. (En portuguès.)

Altres obres de Sophia de Mello Biblioteques de Barcelona

a les

El hada Oriana ; El árbol ; El espejo o el vivo retrato. Madrid: Talis, 2005. Histórias da terra e do mar. Lisboa: Texto Editora, cop. 1996 La niña del mar ; El bosque. Madrid: Talis, 2005. Los tres Reyes de Oriente ; La noche de Navidad. Madrid: Talis, 2005.

Recursos en línia Perfil de Sophia de Mello Breyner Andresen a Lusofonia, plataforma de apoio ao estudo da língua portuguesa [en Portuguès]: <http://lusofonia.com.sapo.pt/literatura_portu guesa/sophia.pdf> Poesia de Sophia de Mello Breyner Andresen a Mag Poesia: <http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/po esiaportuguesa/andresen.html>

Autora del mes: Sophia de Mello Breyner Andresen (novembre 2013)  

Guia de l'autor del mes de novembre de 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you