Page 1

Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

selecció de novetats música i cinema 2008

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

CD – gener/febrer Col—lecció Bob Dylan El Periódico [CD 3 DYL] Iniciem la col—lecció de 15 discs amb llibret, editats pel diari El Periódico de Catalunya, del mític cantautor nordamericà Bob Dylan. Recull antològic dels àlbums més significatius seleccionats pel mateix autor, en funció de la seva importància musical, social i personal, com The times they are achanging, Desire o la banda sonora de la pel—lícula Pat Garret & Billy the Kid.

Col—lecció Héroes del Silencio El País [CD 3 HER] Iniciem la col—lecció de 15 discs amb llibret, editats pel diari El País, del mític grup de rock espanyol dels anys noranta, Héroes del Silencio, amb motiu del seu retorn deu anys després d’anunciar la seva dissolució temporal. Podrem recuperar temes tan populars com Entre dos tierras, Iberia sumergida o Maldito duende.

Col—lecció Maria Callas Divina Público [CD 1 CAL] Col—lecció de 12 discs editats pel diari Público amb motiu del 30è aniversari de la mort de Maria Callas. Una selecció de les àries més populars interpretades per tota una llegenda de l’òpera.

Mi muuuuu País de cotó [CDI INF] Segon disc del grup d’animació infantil gironí de la Glòria i en Faló, País de Cotó. Amb cançons per escoltar i cantar com: la carpa del Ter, els contes màgics de la biblioteca, la Bruixa Piruxa ... i moltes més!

Odette Toulemonde Nicola Piovani [CD 11 ODE] Banda sonora original de la pel—lícula d’Eric-Emmanuel Schmitt, Odette Toulemonde, amb música del genial Nicola Piovani, autor de bandes sonores tan conegudes com la de La vida es bella. A banda de les composicions originals de Piovani, el disc inclou també les cançons que aporten la màgia i el surrealisme a moltes de les escenes de la pel—lícula, interpretades per la cantant Joséphine Baker. Una combinació ben especial que no us podeu perdre.

Recital Maite Mer i Noemí Sorribes [CD 1 REC] La coneguda soprano gironina Maite Mer, acompanyada d’una de les seves pianistes habituals, Noemí Sorribes, ens presenta un dels seus recitals, que sempre compta amb interpretacions d’autors catalans contemporanis i, en aquesta ocasió, d’altres tan diversos com Gershwin, Satie, Weil, Pergolesi o Gluck.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

DVD – gener/febrer Caché Michael Haneke, França 2005. Intriga [DVD CINEMA CAC] Una altra història inquietant del director austríac de Código desconocido o La pianista. En aquesta ocasió, ens presenta una història que a poc a poc ens va endinsant en un clima de suspens amb tocs dramàtics, al voltant de la idea de la culpabilitat del seu protagonista, interpretat per Daniel Auteuil. Pel—lícula guanyadora del Premi del Festival de Cannes 2005 al millor director i elegida també millor pel—lícula europea del 2005.

De Profundis Miguelanxo Prado, Espanya 2006. Animació [DVD CINEMA PRO] Miguelanxo Prado és el més conegut dels autors de còmic de l’anomenada escola gallega. En aquesta ocasió, ens proposa endinsar-nos, a través de la càmera cinematogràfica, dins dels seus dibuixos i relats. El resultat és una magnífica pel—lícula d’animació. L’autor pren com a base la pintura a l’oli i la combina amb un tractament digital de les imatges, acompanyades per una banda sonora creada expressament per a la pel—lícula. Un poema visual per a gaudir amb tranquil—litat.

Nueve vidas Rodrigo García, EEUU 2005. D’autor [DVD CINEMA NUE] El director Rodrigo García (fill de l’escriptor Gabriel García Márquez), continuant amb l’estil que va inaugurar en la seva anterior pel—lícula, Cosas que diría con sólo mirarla, ens presenta ara nou històries que tenen també una gran diversitat de dones com a protagonistes. El director aconsegueix, en només deu minuts per cada història, explicar-nos el passat, retratar un moment destacat en la vida de les protagonistes i també projectar una visió del seu possible futur. Tot això amb la col—laboració d’actrius tan destacades com Glenn Close, Holly Hunter o Sissy Spacek.

Petit Planeta: contaminació sense fronteres Jacques-Rémy Girerd, França 2007. [I DIBUIXOS ANIMATS] Petit Planeta és uns sèrie de dibuixos animats sobre el medi ambient, adreçat a nens i nenes conscienciats. Conté diversos capítols que tracten temes com la contaminació, el reciclatge, l’estalvi energètic, els ecosistemes... Una sèrie per a tothom, petits i grans, que tinguin ganes d’aprendre a cuidar el nostre planeta.

La vida en rosa Olivier Dahan, França/Regne Unit/República Txeca 2007. Històric [DVD CINEMA VID] Dels barris baixos de París a l'èxit de Nova York, la vida de Edith Piaf va ser una lluita per cantar i sobreviure, viure i estimar. Va créixer enmig de la pobresa, però la seva veu màgica i els seus apassionats romanços i amistats amb els grans noms de l'època van fer d'ella una estrella mundial. Una pel—lícula per acostar-nos a la vida de la gran cantant francesa.

Vol virtual per les comarques gironines: Garrotxa, Vall del Llémena, Pla de l’Estany Institut Cartogràfic de Catalunya [DVD RODAMÓN] Es tracta del cinquè volum de la col—lecció Vol virtual per les comarques gironines, editat per la Diputació de Girona. Podrem volar amb llibertat pel nostre territori, inventar-nos recorreguts i descobrir perspectives inèdites; o deixar-nos portar en una visita guiada, a pobles, ciutats i paratges que prèviament haurem seleccionat.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

CD –març/abril

Breakfast on the morning tram Stacey kent [CD 2.1 KEN] Amb aquest nou àlbum editat per Blue Note, Stacey Kent ens presenta algunes cançons originals escrites pel novel—lista Kazuo Ishiguro, així com també una selecció de cançó francesa i alguns estàndards tan clàssics com What a wonderful world. Una nova oportunitat per gaudir de la veu d’aquesta jove intèrpret nordamericana. Coser i cantar Antònia Font [CD 3 ANT] 2 CD i 1 DVD que recullen diversos treballs d’aquest peculiar grup de les Illes. Cançons tan populars com Alegria, acompanyades en aquesta ocasió pels instruments de l’Orquestra Simfònica de Bratislava. Antònia Font són: Pau i Pere Debon, veu i bateria; Joan Miquel Oliver, guitarra; Jaume Manresa, teclats; i Joan Roca, baix. Humo y azar Luis Eduardo Aute [CD 6 AUT] Disc doble que recopila les cançons d’aquest cantautor més conegudes: Slowly, Una de dos, Al alba, ... I un DVD que inclou un concert i un documental sobre Aute. Lletra i música de Luis Eduardo Aute en tots els temes, acompanyat per un grup de veterans instrumentistes. Magic Bruce Springsteen [CD 3 SPR] Nou disc de l’autor nordamericà en el qual retorna a les arrels més rockeres amb la seva banda, la E Street. Amb aquest nou disc, el Boss ja ha guanyat dos premis Grammy per la cançó que obre el treball: Radio nowhere. Per incondicionals. Vida tóxica Luz [CD 3 CAS] “Si la soledad te enferma el alma/Si el invierno llega a tu ventana/No te abandones a la calma/Con la herida abierta/Mejor olvidas y comienzas/Una nueva vida.//Y respira el aire puro/(...)Si un día encuentras/La alegría de la vida//Sé feliz.” Lletres optimistes com aquesta i moltes més en el nou treball de l’autora gallega.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

DVD-març/abril Honor de cavalleria Albert Serra, Catalunya 2006. Autor [DVD CINEMA HON] El segon treball del director banyolí s’inspira en tot un clàssic com El Quixot. Pel—lícula guanyadora de diferents premis i molt ben rebuda per la crítica internacional, de ben segur que no us deixarà indiferents. Esperem la vostra opinió! Pelle el conquistador Bille August, Dinamarca/Suècia 1987. Drama [DVD CINEMA PEL] L’any 1988, Bille August va obtenir un Òscar a la millor pel—lícula estrangera i la Palma d’Or al festival de Cannes amb aquest impressionant drama sobre la pobresa i la dignitat humana. La dura història d’un home vidu –magnífica interpretació de l’actor Max Von Sydow- i el seu fill a la recerca d’una vida millor, dóna com a resultat un relat magistral del principi fins al final. Una bona obra per recuperar ara en DVD. Ratatouille Disney/Pixar, EEUU 2007. [I DVD DIBUIXOS ANIMATS] Pel—lícula d’animació per a totes les edats, dirigida per Brad Bird, premiat autor d’obres d’animació com El gegant de ferro o Els increïbles. El nom d’un plat típic de la cuina francesa, “ratatouille”, que aquí podríem traduir com “samfaina”, és el títol d’aquesta divertida i genial història protagonitzada per ratolins cuiners que té lloc, entre fogons, a la capital gastronòmica per excel—lència, París. Samaritan girl Kim Ki-duk, Corea 2004. Drama [DVD CINEMA SAM] Pel—lícula guanyadora a Berlín de l’Ós de Plata al millor director. Dues joves estudiants que somnien viatjar a Europa, decideixen prostituir-se per tal d’aconseguir diners. A partir d’aquí, les coses s’aniran complicant fins a esdevenir un tràgic conflicte familiar i social. Una crítica valenta sobre la prostitució de la mà de l’autor d’obres d’èxit, de crítica i de públic, com La isla o Primavera, verano, ... Molt recomanable. La soledad Jaime Rosales, Catalunya 2007. Autor [DVD CINEMA SOL] Pel—lícula recentment guardonada amb tres premis Goya, entre ells el de millor pel—lícula i direcció. Naturalitat, emoció, realisme absolut i intel—ligència en la història i també experimentació de narrativa cinematogràfica amb un nou format, la “polivisió”. Una història sobre la fragilitat de la vida i la superació del dolor.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

CD –maig/juny B.S.O. Almodóvar Diversos autors [CD 11 ALM] Bandes sonores Un esperat recull de les cançons que ha anat introduint el director Pedro Almodóvar en les seves pel—lícules al llarg de tota la seva filmografia. Amb intèrprets tan populars com Cateano Veloso, Ismaël Lo, Chavela Vargas o Luz Casal. A banda de sorpreses com Albert Pla o el mateix Almodóvar amb Mcnamara. Tangos, boleros, ranxeres, flamenc ... que ens evocaran records cinematogràfics amb gran sensibilitat. Col—lecció El Rock Català Avui [CD 3 ROC] Pop-Rock Recull de les cançons més mítiques, que ja formen part de la història més recent del rock català, per part del diari Avui. Amb grups pioners que ja no hi són, com Sau, Sopa de Cabra o Sangtraït; i d’altres que continuen, com Els Pets o els banyolins Kitsch. Malamarismo Mala Rodríguez [CD 3 ROD] Hip-hop Nou disc de Mala Rodríguez, una de les representants més conegudes de la música hip-hop i rap a l’estat espanyol. Una nova proposta gravada a Puerto Rico, Nova York, Los Ángeles i Espanya, que ha comptat amb les col—laboracions de músics i cantants com Raimundo Amador o Julieta Venegas. Solo Michel Camilo [CD 2.1 CAM] Jazz Interpretacions al piano, amb el toc inconfusible del músic dominicà, d’estàndards de jazz, com ‘Round midnight, i composicions del propi Camilo, juntament amb alguns clàssics brasilers i d’autors com Gershwin, Jobim o Buarque. El disc més personal del pianista i compositor de jazz. Sueños de un hombre despierto Ismael Serrano [CD 6 SER] Cançó d’autor Tretze noves composicions originals del cantautor madrileny Ismael Serrano. Lletres d’inspiració clàssica, d’altres ambientades a Amèrica Llatina, algunes de temàtica molt actual i d’altres més intimistes, formen el conjunt d’aquesta nova proposta musical. “Dicen que Aristóteles afirmaba que la esperanza es el sueño de los hombres despiertos. La música nos mantiene despiertos (...) (Ismael Serrano). White chalk P.J. Harvey [CD 3 HAR] Rock alternatiu En el seu vuitè treball d’estudi, Polly Jean Harvey deixa de banda la guitarra elèctrica i ens presenta una col—lecció minimalista de cançons en què s’acompanya bàsicament del piano. No obstant això, el seu esperit melancòlic i fins i tot un punt tètric, continua present en les seves lletres, que parlen en aquest cas de la solitud, la desolació o els desitjos d’evasió.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

DVD-maig/juny Berlin Alexanderplatz Reiner W. Fassbinder, Alemanya 1980. Drama [DVD CINEMA BER] Un dels projectes més personals i ambiciosos del director alemany fou, sens dubte, l’adaptació cinematogràfica de l’obra d’Alfred Döblin, Berlin Alexanderplatz, que finalment prendria la forma de serial televisiu. Una història ambientada a l’Alemanya dels anys 20 que esdevé un retrat molt real de l’Europa de principis del segle XX, alhora que explora els límits de la literatura, el cinema i la televisió. La camarera del Titanic Bigas Luna, Catalunya/França 1997. Drama [DVD CINEMA CAM] Titanic James Cameron, EEUU 1997. Històric [DVD CINEMA TIT] El mateix any de l’estrena de Titanic de James Cameron, el director català Bigas Luna va proposar una deliciosa història, amb Aitana Sánchez-Gijón i Olivier Martínez com a protagonistes, també partint del desastre del transatlàntic. Aquesta va passar més desaparcebuda, però ara la podreu descobrir o recuperar, juntament amb la ja clàssica del director nordamericà. El coronel Macià Josep Maria Forn, Catalunya 2007. Històric [DVD CINEMA COR] Una historiadora irlandesa que viatja a Barcelona a principis del segle XX i un periodista de La Veu de Catalunya que li fa de guia, són els personatges que retraten la figura i la personalitat de Francesc Macià, en aquells moments un dissident militar, tinent coronel de poc més de 40 anys. El director combina fets reals i ficticis per explicar la transformació d’un home de carrera militar a l’estat espanyol que acabarà renunciant al seu propi ascens i prestigi militar per tal de defensar els seus ideals sobre Catalunya. La historia del camello que llora B. Davaa i L. Falorni, Alemanya/Mongòlia 2003. Drama [CINEMA HIS] Coproducció entre Alemanya i Mongòlia, premiada pel públic en diversos festivals i nominada el 2004 als Oscar com a millor cinema documental. Explica les aventures i desventures d’una família de nòmades del desert de Gobi i ens permet fer una mirada a una cultura diferent, molt basada en la tradició i els seus rituals ancestrals. Una pel—lícula per a gaudir en família. El truco final Christopher Nolan, EEUU 2007. Intriga [DVD CINEMA TRU] Un bon guió i un bon repartiment d’actors, com Michael Caine o Christian Bale, ens intriguen amb una història de rivalitat entre dos mags que no tenen límits en la seva ambició per superar-se. La cursa per conèixer els trucs de l’altre, condueix a una espiral d’intriga, misteri i secrets, que anuncien unes conseqüències per força tràgiques, alhora que inesperades. Per aficionat a la màgia i amants de la intriga.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

CD –juliol/agost Audiollibres [CD LITERATURA] Llibres llegits. Una col—lecció de clàssics com Chékhov, Balzac, Kafka, Dickens o Dostojevskij, per escoltar al cotxe, a casa, a la platja o a l’estany ... amb companyia o en solitud. Molt útil també per a vistes cansades! As I am Alicia Keys [CD 2.2 KEY ] soul Arriba a la biblioteca el tercer àlbum d’estudi de la cantant nord-americana Alicia Keys. Les seves influències musicals continuen essent bàsicament el soul, el hip hop i el jazz, tot i que en aquest últim treball hi podem escoltar també alguns tocs de rock i de funk. Col—lecció Joyas del Flamenco El País [CD 8] Flamenc Una col—lecció de luxe amb figures del flamenc de tots els temps, recollint els seus enregistraments més emblemàtics: des de Chano Lobato a Duquende, des de Ketama a Son de la Frontera, des de Carmen Linares a Estrella Morente. Per a flamencs incondicionals. Costa azul Sidonie [CD 3 SID] Pop-Rock Pop fresc per a gaudir en aquests mesos d’estiu amb l’últim treball del grup barceloní més psicodèlic sorgit a finals dels anys noranta. Sidonie són: Marc Ros, cantant i guitarra, entre altres instruments; Jesús Senra, segones veus, baix, sitar, guitarres elèctrica i acústica; i Axel Pi, bateria, tables i bongos. Dins la taifa La Carrau [CD 9 CAR] Tradicional El grup de folk de Terrassa celebra amb aquest disc el seu desè aniversari. Ritmes mediterranis de la cultura popular amb una rítmica contundent barrejats aquesta vegada amb estils com la rumba i el punk. El disc ha estat gravat a Taifa, d'aquí el nom, i per escoltar la cançó número 11, que no es troba al disc, s'ha de donar resposta a un enigma de Màrius Serra a través del seu web. Temps i rellotge Sanjosex [CD 3 SAN] Pop-Rock El cantautor de la Bisbal, Carles Sanjosé, ja té un segon disc, Temps i rellotge, amb tocs de blues i de flamenc incorporats. Lletres quotidianes i idees musicals molt riques –se l’ha comparat sovint amb Roger Mas i Albert Pla-, el seu primer disc fou destacat com un dels millors del 2005. Aquest segon, es presentarà en directe aquest estiu a diferents espais de la geografia catalana.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

DVD-juliol/agost 8½ Federico Fellini, Itàlia/França 1963. D’autor [DVD CINEMA 8] Una edició en DVD llargament esperada d’una de les pel—lícules més emblemàtiques del sempre peculiar director italià. En aquesta ocasió Fellini, mitjançant el seu alter ego Anselmi (interpretat per Marcello Mastroianni), és un director de cinema en plena crisi creativa. Es tracta d’una de les obres considerades mestres de la història del cinema universal. Las dos inglesas y el amor François Truffaut, França 1971. Drama [DVD CINEMA DOS] Adaptació d’una novel—la del mateix autor de Jules et Jim, Henri-Pierre Roché: Les deux anglaises et le continent. I encara d’una altra inspiració literària es va servir el director per acabar de perfilar els personatges del relat: les germanes Brontë. Una de les germanes angleses, Muriel, és retratada com una puritana apassionada, mentre que la seva germana, Anne, és una dona pràctica i avançada a la seva època. La narració gira al voltant de la relació que s’estableix entre les dues germanes i Claude, un jove escriptor francès. La hija de Ryan David Lean, Regne Unit 1970. Drama [DVD CINEMA HIJ] Una altra obra mestra dels autors de Lawrence de Arabia i Doctor Zhivago, el director David Lean i el guionista Robert Bolt. Aquesta vegada ens proposen un viatge per les platges grises i els turons verds d’Irlanda, tot explicant una història de passió i de traïció, amb Robert Mitchum i Sarah Miles interpretant els papers principals. La linterna roja Zhang Yimou, Xina 1991. Drama [DVD CINEMA V.O. LIN] Amb la mort del seu pare, la jove Songlian es veu forçada a casar-se amb Chen Zougian, el patriarca d’una poderosa família, que ja té tres esposes. Magnífic retrat de les relacions jeràrquiques familiars a la Xina de principis del segle passat, de la mà del mestre de les llums i les ombres Zhang Yimou, director d’èxits més recents com La Casa de las Dagues Voladores o Hero, i amb l’actriu xinesa més internacional, Gong Li. El Planeta Vivo BBC/National Geographic 2008. [DVD NATURA/CIVILITZACIONS] Us presentem una magnífica col—lecció de documentals dividits en tres grans temes: el regne animal, l’home i la Terra. Amb imatges elaborades amb les últimes tecnologies i acompanyades de les més recents teories científiques sobre el nostre planeta, la seva història i els seus habitants. No us els perdeu! Tierra Alastair Fothergill i Mark Linfield, BBC Worldwide 2007. [DVD NATURA] Apassionant viatge pel nostre planeta des de la sortida del sol fins a la posta, passant per multitud d’estacions i paisatges. Un recordatori de la fragilitat de la vida a la Terra i de la lluita per la supervivència de la majoria de les espècies, amb l’estil cinematogràfic de les grans produccions, amb escenes d’intriga, tendresa, perill i molta acció.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

CD –setembre/octubre Les cançons tel—lúriques Roger Mas [CD 6 MAS] Cançó d’autor En el seu sisè disc, el cantautor de Solsona, Roger Mas, barreja la música mediterrània amb el blues i el rock i hi afegeix ritmes orientals. Una de les veus més admirades del panorama musical actual català. Amb unes lletres sempre sorprenents i, en aquest cas, amb alguna versió de cançons tradicionals. Genes & Jeans Noah [CD 3 NOA] Pop Noah ens proposa, en aquesta ocasió, un viatge cap als seus orígens culturals més orientals, el Iemen, el seu lloc d’origen (els gens), alhora que ho combina amb la seva projecció cap al món actual i modern d’occident, Nova York i Israel, els llocs de formació i residència habitual (els jeans). Les cançons són una fusió de lletres en anglès, hebreu i iemenita. My first reflection Praga [CD 3 PRA] Pop-Rock Aquest és el segon treball del sextet banyolí Praga, des que van debutar l’any 2006 amb el disc Fragile. Rock emotiu, amb melodies hipnòtiques i sonoritats gòtiques, creades a partir sobretot de les guitarres i la veu. Praga són: Carles Sucarrats (guitarres), Sergi Bohigas (guitarres), David Güell (bateria), Miquel Pascal (baix), Isabel Ametller (veus) i Lars Serra (piano i teclats). Nouvelle Vague Nouvelle Vague [CD 3 NOU] Pop Nouvelle Vague és un col—lectiu francès de músics que vam poder escoltar en directe a Banyoles en la passada edició del Festival (a)phònica. Són especialistes en versionar antics èxits dels gèneres de la New Wave i el Punk, amb ritmes i arranjaments de Bossa nova. Nouvelle Vague és també el títol del seu primer àlbum, editat el 2004. Si em pose a cantar cançons Pep Gimeno “Botifarra” [CD 9 GIM] Tradicional Pep Gimeno també ens va oferir un concert al Festival (a)phònica d’enguany. El cantant valencià va aprendre més de cinquanta cançons populars i romanços tradicionals directament de boca de les persones més grans, amb la qual cosa s’ha convertit en depositari d'una part important de la cultura de transmissió oral en vies d'extinció. I ara la divulga arreu on va, acompanyat de diverses bandes de músics i una bona col—lecció d’instruments tradicionals. Temps de sons i emocions Obra commemorativa del centenari del Palau de la Música Catalana 18 volums [CD 1 TEM] Clàssica Col—lecció d’intèrprets, compositors i veus tan destacades com: Enric Granados, Jaume Aragall, Frederic Mompou, Pau Casals, Isaac Albèniz, Josep Carreras o La Capella Reial de Catalunya.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

DVD-setembre/octubre Deseo, peligro Ang Lee, EEUU/Xina 2007. [DVD CINEMA DES] Drama Reconstruint, a la manera dels grans clàssics, la Xina dels anys quaranta, Ang Lee proposa una barreja entre el thriller d’espionatge i el drama passional per parlar-nos, a través de les imatges, del desig, la ira, l’odi, l’amor i la desesperança. Cal destacar el debut interpretatiu de l’actriu Wei Tang, al costat del veterà Tony Leung. ¡Esto es ritmo! Thomas Grube i Enrique Sánchez Lansch, Alemanya 2007. [DVD CINEMA EST] Musical La pel—lícula recull el primer gran projecte pedagògic de l’Orquestra Filharmònica de Berlín amb Simon Rattle al capdavant. Una experiència d’educació musical i de dansa amb doscents cinquanta joves, aliens fins al moment a la música clàssica i al ballet. Després d’un treball intens, aconseguiran interpretar La consagració de la Primavera, una obra emblemàtica de Stravinsky. Los que no perdonan John Huston, EEUU 1960. [DVD CINEMA LOS] Western Original western sobre conflictes interracials a Texas, a mitjan del segle XIX, quan la lluita entre indis i blancs pel domini de la terra encara hi era ben present. Burt Lancaster,Audrey Hepburn són els protagonistes acompanyats d’actors secundaris d’alçada . Per als amants del western i també per als que no ho són. No us la perdeu. Once John Carney, Irlanda 2006. [DVD CINEMA ONC] Romàntic Premi del públic als festivals de Sundance i Dublín l’any 2007. Una història romàntica senzilla i molt musical, ja que els actors són realment cantants professionals. El protagonista és un músic que, després de la feina, es llança als carrers de Dublín a cantar els seus temes amb la guitarra; ella acaba d’arribar a la ciutat i ven roses als vianants, tot i que la seva passió és el piano. Inevitablement, s’acabaran trobant. El orfanato Juan Antonio Bayona, Espanya/Mèxic 2007. [DVD CINEMA ORF] Terror Guanyadora de diversos Goya l’any 2007, la primera pel—lícula del director espanyol Juan Antonio Bayona, produïda per Guillermo del Toro, ens endinsa en una història d’intriga i terror de la mà de la protagonista, Laura, una dona que torna a l’orfenat on va créixer per obrir-hi una residència per a infants discapacitats. Ben aviat, però, tindran lloc una sèrie d’esdeveniments del tot inesperats. Persépolis Vincent Paronnaud i Marjane Satrapi, França/EEUU 2007. [DVD CINEMA PER] Animació Pel—lícula d’animació basada en la novel—la gràfica homònima de la jove autora iraniana Marjane Satrapi, que narra la història, en primera persona, d’una nena a l’Iran dels anys setanta i vuitanta. Premi del jurat en el Festival de Cannes 2007.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

CD novembre/desembre Alive Sa Ding Ding [CD 4 DIN] Músiques del món Sa Ding Ding és una cantant i compositora originària de la Xina que combina la música d’arrel tradicional xinesa i tibetana amb sons més occidentals. La podem escoltar cantant en diverses llengües: mandarí, sànscrit, tibetà i, fins i tot, en un llenguatge propi creat per la mateixa artista, per tal d’evocar sentiments i emocions d’una manera encara més personal. Escudella de nadales De Calaix [CD 9 DE] Tradicional “Ara ve Nadal! (...) Quin dispendi d’emocions oposades, quin embolic! (...) El conjunt de les músiques relacionades amb el Nadal de les terres catalanes és extraordinari; per nombre, per bellesa i per singularitat. (...) Però, podem transformar aquestes nadales? Podem jugarhi?” (Marcel Casellas). Us convidem a comprovar-ho tot escoltant aquesta nova proposta del grup De Calaix. Musikalisches Opfer, BWV 1079 J. S. Bach / Jordi Savall i Le Concert des Nations [CD 1 BAC] Clàssica El compositor Johan Sebastian Bach va dedicar els últims anys de la seva vida a deixar al món un autèntic testament musical: la Missa en si menor, l’Art de la fuga i l’Ofrena musical. En aquest disc, el músic Jordi Savall dirigeix la formació Le Concert des Nations per interpretar dues d’aquestes obres cabdals: l’Art de la fuga i l’Ofrena musical. Ninghe ninghe: cançons d’amor per dormir Teresa de la Torre [CD I BRE] Cançons de bressol La soprano Teresa de la Torre, acompanyada ara pel piano d’Antoni-Olaf Sabater, ara per la guitarra de Feliu Gasull, ens proposa una selecció de cançons de bressol de compositors clàssics, com Brahms, Mozart i Montsalvatge. També inclou peces populars d’arreu del món, del Japó a Catalunya, passant per Andalusia. Sens dubte, amb la veu de Teresa de la Torre, aquestes cançons només ens poden proporcionar bons somnis. Tomora Ballaké Sissoko [CD 4 SIS] Músiques del món Ballake Sissoko Trio és una formació de músics tradicionals de Mali encapçalada per Ballaké Sissoko, un dels mestres de kora -l’instrument de corda africà per exel—lència- de la nova generació. En aquest àlbum els acompanya un convidat de luxe: Toumani Diabaté, l’intèrpret de kora més conegut internacionalment. No us perdeu aquest viatge sonor a Mali, un dels països africans més musicals. Vs. el monstruo de las Ramblas Facto Delafé y las Flores Azules [CD 3 FAC] Pop Les cançons d’aquest grup barceloní es mouen entre el hip hop i el pop, amb alguns tocs de rock, soul i música electrònica. Les lletres poètiques descriuen sensacions d’una manera oberta i positiva. Han participat a la banda sonora de la pel—lícula de Bigas Luna, Yo soy la Juani, i la cançó Mar el poder del mar, inclosa en aquest primer àlbum, ha estat guardonada en diversos premis.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca


Ajuntament de Banyoles Àrea de Cultura, Patrimoni i Promoció Cultural

DVD-novembre/desembre Doraemon i el petit dinosauri Ayumu Watanabe, Japó 2007. [I DVD DIBUIXOS ANIMATS] Nobita troba un ou de dinosaure i, amb l’ajuda del seu amic Doraemon, aconsegueix que neixi un exemplar d’aquest animal prehistòric. Però el petit dinosaure no pot viure en el nostre temps. És per això que en Doraemon decideix utilitzar la màquina del temps per tornar-lo al seu hàbitat original. Voleu acompanyar a en Nobita i als seus amics en un viatge ple d’aventures a l’època dels dinosaures?

Expiación Joe Wright, EEUU 2007. [DVD CINEMA V.O. EXP] Drama Adaptació de la novel—la d’Ian McEwan que porta el mateix títol. Per causa de diversos mals entesos, el protagonista, interpretat per James McAvoy, és acusat d’un crim que no ha comès. Un fet desgraciat que destruirà el seu nou amor, interpretat per Keira Knightley, i que alterarà per sempre, i de manera dramàtica, el curs de les seves vides. Joe Wright és el mateix director que es va encarregar de posar imatges a la novel—la de Jane Austen, Orgull i prejudici, protagonitzada per la mateixa actriu, Keira Knightley.

El naixement del cinema 1895-1905/El món dels pioners 1906-1913 Josep Oller, Catalunya 2004.[DVD ART] Documental sobre el naixement del cinema i de la seva introducció als Països Catalans, sota la direcció de Josep Oller i amb guions de Miquel Porter. Primera part de la sèrie que conté dos capítols: un dedicat al naixement del cinema, i l’altre dedicat als primers creadors del nou art al nostre país.

L’època daurada del cinema mut 1914-1919/El cinema dels anys 20 (1920-1929) Josep Oller, Catalunya 2004. [DVD ART] Segona part de la sèrie documental sobre la història del primer cinema als Països Catalans. Un recull de fragments dels films més destacats que s’han conservat d’aquest primer període d’entreguerres, considerat com l’època daurada del cinema mut.

Rec Jaume Balagueró i Paco Plaza, Catalunya 2007. [DVD CINEMA REC] Terror El director que ens va intrigar amb El segundo nombre, Paco Plaza, i el director que ens va fer passar grans estones de terror i tensió amb Los sin nombre, Jaume Balagueró, han unit les seves mirades cinematogràfiques més terrorífiques per fer-nos passar una bona mala estona d’horror i tensió amb una nova i original proposta: Rec. No us podreu moure del sofà...

Shin Chan: els adults contraataquen! Yoshito Usui, Japó 2007. [I DVD DIBUIXOS ANIMATS] Els grans han desaparegut. On deuen ser? Dos malvats els han hipnotitzat i els tenen a les seves mans. L’exèrcit de Kasukabe, liderat per Shin Chan, té una missió: tornar de nou els adults al món real. En aquesta nova aventura de Shin Chan a la gran pantalla, ens esperen molts perills, situacions delirants i molta, molta acció.

Biblioteca Pública de Banyoles c/Llibertat, 155 1r 17820 - Banyoles CIF: P1701600G

Tel. 972 57 16 02 Fax 972 58 16 41 c/e. biblioteca@ajbanyoles.org www.banyoles.cat/biblioteca

Selecció de novetats música i cinema 2008  

Recull de la selecció de novetats CD i DVD de l'any 2008.

Selecció de novetats música i cinema 2008  

Recull de la selecció de novetats CD i DVD de l'any 2008.

Advertisement