Page 1

EL DIRECTOR DEL MES

BIBLIOTECA XAVIER BENGUEREL ABRIL 2013

Tim Burton Burbank, California, 1958 -

BIOGRAFIA

Tim Burton, director, productor, escriptor i dissenyador nord-americà, va passar gran part de la seva infantessa jugant amb el seu germà a fer representacions o paròdies d’assassinats, arribant a espantar als seus veïns. Sense ser un gran estudiant ni lector, de sempre va tenir gran passió per la pintura i el cinema, especialment el de monstres. Així va néixer la seva afició pel cinema de terror i de ciència ficció, fins que als tretze anys va filmar el seu primer curtmetratge, The Island of Doctor Agor. Anys més tard va ingressar a l’Institut d’Arts de Califòrnia, fundat per Walt Disney, com a plataforma d’aprenentatge alternativa per a joves interessats en l’animació. Una vegada a l’Institut va ser contractat pels estudis Disney, iniciant d’aquesta manera la seva col·laboració en pel·lícules i diversos projectes. L’any 1995 es va casar amb l’actriu Helena Bonham Carter, amb la que té dos fills. Hi ha el rumor que l’origen de les seves idees i imatges per fer les seves pel·lícules i de la seva creativitat tenen l’origen en el Síndrome d’Asperger, un tipus poc freqüent d’autisme.

OBRA

L’obra cinematogràfica de Tim Burton es caracteritza principalment per la presència de mons imaginaris amb abundants elements gòtics i obscurs. Els seus personatges sovint són éssers inadaptats i enigmàtics, amb un caràcter tímid. Físicament són alts i prims, sovint portats a l’extrem, i amb un semblant pàl·lid i estrident, predominant els cabells negres i despentinats.


L’estil i l’ambientació de les seves pel·lícules reben influència del cinema negre i d’horror de principis del segle XX, amb unes games de llums i colors que ajuden a crear escenaris sinistres i fantàstics.

FILMOGRAFIA

1982: Vincent

1984: Frankenweenie

1985: La gran aventura de Pee-Wee

1986: Aladino y su lámpara maravillosa

1988: Bitelchús

1989: Batman

1990: Eduardo Manostijeras

1992: Batman vuelve

1994: Ed Wood

1996: Mars Attacks!

1999: Sleepy Hollow

2001: El planeta de los simios

2003: Big Fish

2005: Charlie y la fábrica de chocolate

2005: La novia cadáver

2007: Sweeney Todd

2010: Alicia en el país de las maravillas

2012: Frankenweenie 3D

2012: Sombras tenebrosas

2012: Monsterpocalypse

2012: La familia Addams 3D


A continuació us facilitem la relació de pel·lícules filmades per Tim Burton i que podeu trobar al fons cinematogràfic de la biblioteca, dins del cinema nordamericà identificat amb una estrella blava: ! Alicia en el país de las maravillas. IDVD Ali ! Batman. DVD Bat ! Batman vuelve. DVD Bat ! Big fish. DVD Big ! Bitelchus. DVD Bit ! Charlie y la fábrica de chocolate. DVD Cha ! Cinema 16: cortometrajes norteamericanos. DVD Cin ! Ed Wood. DVD Ed W ! Eduardo Manostijeras. DVD Edu ! La gran aventura de Pee-Wee. DVD Gra ! Mars attacks. DVD Mar ! La novia cadáver. DVD Nov ! Número 9. DVD Num ! Pesadilla antes de Navidad. DVD Pes ! Sleepy Hollow: rodarán cabezas. DVD Sle ! Sweeney Todd. DVD Swe

BIBLIOGRAFIA

A la biblioteca també podeu trobar els següents llibres sobre el cinema de Tim Burton i llibres escrits pel mateix Tim Burton sobre altres cineastes: Alicia en el país de las maravillas: novela gràfica. IC Car (Còmic infantil) Burton per Burton. 778.5(Bur) Bur (Actors, directors, cineastes) La melancólica muerte de Chico Ostra. P 841B Bur (Poesia) Pesadilla antes de Navidad de Tim Burton. IC Asu (Còmic infantil)


Tim Burton por Tim Burton. 778.5(Bur) Bur (Actors, directors, cineastes) La trista mort del noi ostra. P 841B Bur (Poesia)

Director del mes. Tim Burton.  

Guia de Lectura de Tim Burton

Advertisement