Page 1

LECTURA JUNY 2011 Número 7

BIBLIOTECA PARE BLANC – ESCOLA TÈCNICA PROFESSIONAL DEL CLOT

Literatura de ciència ficció! Presentem en aquesta guia una selecció de llibres disponibles a la biblioteca de literatura contemporània d’autors de diferents països i nacionalitats que tenen com a denominador comú la ciència ficció en les histories que escriuen. Un aire fresc per a un estiu calorós.

“Cada año habrá menos palabras, así el radio de

També us fem conèixer diferents pàgines web i xarxes socials on s’hi pot fer intercanvi d’opinions, trobar-hi llibres referències de tot tipus de llibres i participar activament en la construcció d’un coneixement en xarxa. Esperem veure-us-hi aviat.

acción de la conciencia será cada vez más pequeño”. George Orwell. 1984

Humor, sàtira i ironia Referències a la xarxa

http://www.llibres.cat

http://www.lecturalia.com

http://www.entrelectores.com


Ciència ficció

Les cròniques marcianes Literatura nord-americana Autor: Ray Bradbury Resum: Aquesta obra clàssica de la ciència-ficció, recull les vicissituds de la colonització del planeta Mart i l'accidentada decadència de la seva civilització. A setanta milions de milles de distància del planeta Terra, el viatger de l'espai hi pot trobar els mateixos paranys del quals creia fugir: la grolleria, la solitud, l'enveja o les paradetes de frankfurts. Quim Monzó n'ha fet la traducció catalana. Altres títols: “Fahrenheit 451”, “El hombre ilustrado”, “El país de octubre”, “Relats inquietants”.

Solaris Literatura polaca Autor: Stanislaw Lem Resum: La novel·la que va consagrar a Stanisław Lem com autor de culte. Un text avui en dia considerat un clàssic sense pal·liatius de la literatura moderna. Kris Kelvin acaba d'arribar a Solaris. La seva missió és aclarir els problemes de conducta dels tres tripulants de l'única estació d'observació situada al planeta. Solaris és un lloc peculiar: no existeix la terra ferma, únicament un extens oceà dotat de vida i presumiblement d'intel·ligència. Mentrestant, es troba amb l'aparició de persones que no haurien d'estar allà. Com és el cas de la seva dona -que s'havia suïcidat anys abans- i que sembla no recordar res dels fets passats. Stanisław Lem ens presenta una novel·la claustrofòbica, en què fa un profund estudi de la psicologia humana i les relacions afectives a través d'un planeta que enfronta als habitants de l'estació a les seves pors més íntimes. Altres títols: “El breviario de los robots”

1984 Literatura anglesa Autor: George Orwell Resum: Aquesta novel·la, escrita el 1948, és un dels grans al·legats del segle XX contra el totalitarisme. En el futur hipotètic en què se situa l'acció, el món està dominat per tres grans superpotències, totes tres enfrontades entre elles per principis ideològics diferents, però totes tres totalitàries. Winston Smith, el protagonista, viu a Londres i treballa al ministeri de la Veritat reescrivint i retocant la història de la seva superpotència. Quan s'adona que amb aquesta feina l'únic que fa és contribuir a la farsa del seu govern, i sobretot quan entra en relació amb una jove rebel, és quan topa frontalment amb el Gran Germà, que controla fins al més mínim detall de la vida privada de tothom, amb uns mecanismes de domini que recorden els del nazisme i els de l'estalinisme. Altres títols: “Rebelión en a granja”, “Homenatge a Catalunya: un testimoni sobre la revolució espanyola”.


Ciència ficció

Un món feliç Literatura anglesa Autor: Aldous Huxley Resum: Un món feliç (1932) és una de les novel·les de ciència ficció més celebrades del segle XX. Publicada en una època en què ja emergien, com una amenaça, els grans règims totalitaris que havien de desembocar en la Segona Guerra Mundial, Un món feliç ens convida a imaginar una societat futura en què un Estat paternalista manté els seus súbdits sota els efectes de la droga oficial del règim, un narcòtic anomenat «soma». A fi d'aconseguir blocs de ciutadans genèticament unificats i coherents, l'Estat endega un projecte de clonació. Els embrions, concebuts i desenvolupats al laboratori, són traslladats a la sala de Predestinació Social, on s'ajusten les aptituds i la intel·ligència de cadascú segons la casta que li ha estat assignada. Quatre joves, víctimes i herois d'aquesta novel·la, no encaixaran en un règim planificador i totalitari que pretén transformar els humans en meres cèl?lules d'un cos social. Altres Títols: “Contrapunt”, “Los demonios de Loudun”, ”Los escandalos de crome”, “Nueva visita a un mundo feliz”, “La sonrisa de la Gioconda”

Jo, robot Literatura nord-americana Autor: Isaac Asimov Resum: La doctora Calvin és especialista en robopsicologia i una autoritat en la pràctica del cervell positrònic, que ha revolucionat el món dels robots. Tot i els continus progressos en aquest camp, els temors de la població humana no semblen justificats, ja que tots els robots duen impreses les Tres Lleis de la Robòtica, la primera de les quals és: "Un robot no podrà causar mai dany a un ésser humà, o, per inacció seva, deixar que li passi res de dolent." Sembla descartada, per tant, l'existència de robots rebels? Altres Títols: “Cau la nit ”, “Compre Jupiter”, ”La fi de l'eternitat”, “Fundació i Imperi ”, “La fundació”, “Los propios dioses”

La colina de Watership Literatura anglesa Autor: Richard Adams Resum: És un gran clàssic de la literatura contemporània traduït a vint idiomes. Nascuda originàriament d'un improvisat relat que l'autor va fer als seus nebots durant un llarg viatge amb cotxe. L'obra, tot i estar protagonitzada exclusivament per animals, i de manera específica per conills, es troba molt lluny del que se sol entendre per literatura per nens, al contrari, té el to d'una narració èpica antiga, però també amaga una crítica ombrívola i desesperançada de les relacions de poder. Un legat ecològic d'extraordinària eficàcia i una reflexió serena i amarga, de les ressonàncies estoiques sobre la duresa de la vida i la necessària acceptació de la inevitabilitat de la mort.


Ciència ficció Viatge al centre de la terra Literatura francesa Autor: Jules Verne Resum: "El 24 de maig de 1863, un diumenge, el meu oncle, el professor Lidenbrock, va tornar precipitadament a la seva caseta situada al número 19 de la Königstrasse, un dels carrers més antics del barri vell d'Hamburg." La descoberta d'uns misteriosos jeroglífics entre les pàgines d'un llibre portarà el professor Otto Lidenbrock i el seu nebot, el jove Axel, a emprendre el viatge més al·lucinant que s'hagi fet mai: endinsar-se en les profunditats de la Terra. Amb l'ajut d'en Hans, un guia hàbil i valent, i arriscant la seva vida a cada pas, descobriran les meravelles que s'amaguen a l'interior del planeta. Altres Títols: “20.000 leguas de viaje submarino”, “Al voltant de la lluna”, ” Cinc setmanes en globus”, “La volta al món en 80 dies”, “De la terra a la lluna”, “La fundació”, “Los propios dioses” i altres.

La naranja mecánica Literatura francesa Autor: Anthony Burgess Resum: Potser és millor la violència que no pas la inèrcia. Aquest dubte percudeix, com un cop de puny al ventre, la consciència del lector de La taronja mecànica. Alex i la seva colla viuen en una època inconcreta, un futur similar als malsons d'Orwell i de Bradbury, regit per una mena de forma fossilitzada de democràcia i una divisió equilibrada del món en blocs. Tothom té obligació de treballar i els adolescents es troben en bars on prenen combinats de llet amb alcohol. La seva gran diversió és aixafar la colla rival. Per sentir-se viu, Alex tria el mal com a única forma d'evidenciar la voluntat. La taronja mecànica, duta al cinema per Stanley Kubrick amb gran èxit, és una de les obres més emblemàtiques de les darreres dècades.

La guerra de los mundos Literatura anglesa Autor: Herbert G. Wells Resum: El dia de tots sants de 1938, quan va adaptar a la ràdio La guerra dels mons, de H.G. Wells, Orson Welles va fer creure a milions d'oients que la Terra havia estat envaïda pels marcians. El pànic va ser sensacional, tot i que, des de l'emissora, es va deixar perfectament clar de manera reiterada que es tractava d'un espai dramàtic, amanit fins i tot amb publicitat. Sens dubte, el talent de Welles va contribuir al realisme aterridor del programa, però, sense la capacitat narrativa i fabuladora d'H.G. Wells, difícilment s'hauria pogut atènyer un grau tan alt d'impacte. Cent anys després de la seva aparició, continua fascinant els lectors, fins i tot si els coneixements científics de l'època s'han distanciat extraordinàriament dels nostres. L'autor va ser amb tota probabilitat el més llegit pels seus contemporanis, i això no tan sols per la seva capacitat narradora veritablement fascinant o per l'habilitat amb què va saber combinar la ciènciaficció -gènere en el qual va despuntar especialment -amb els relats d'aventures, sinó també per les seves reflexions sobre la condició humana. Altres títols: “L’home invisible”, “La màquina del temps”, “Els primers homes a la lluna”


Ciència ficció Criptonomicón 1. El código enigma Literatura nord-americana Autor: Neal Stephenson Resum: El 1942, LPWaterhouse, geni matemàtic, va col·laborar amb altres especialistes en desxifrar els codis secrets de les potències de l'Eix. El seu nét Randy, un brillant cripto-hacker, projecta crear un paradís de dades: La Cripta. Si les matemàtiques dels primers criptoanalistes es van veure sotmesos a les necessitats de la Segona Guerra Mundial, la Cripta està condicionada per les lleis i normes de les altes finances internacionals i la infotecnologia. Altres títols: “Criptonomicón 2. El código pontifex”, “Criptonomicón 3. El código Aretusa”.

La fortalez digital Literatura nord-americana Autor: Dan Browns Resum: Amb Fortalesa Digital, Brown presenta una aventura trepidant construïda a partir d'uns codis secrets que desvelen una amenaça perillosa i mortal per a tots els éssers humans, i per al nostre món tal i com el coneixem. La criptòloga en cap de la NASA, la brillant i atractiva matemàtica Susan Fletcher, serà qui descobrirà l'entramat i batallarà per salvar la integritat de l'agència més important del món. Traïda per totes bandes, la Susan Fletcher es trobarà lluitant no només pel seu país sinó també per la seva vida i per la de l'home que estima. "Fortalesa digital és el millor thriller, i el més realista, que s'ha escrit en molts anys... Garantit un caldred per minut." The Midwest Book Review "En aquesta història verossímil i trepidant, Brown esborra la fina línia entre el bé i el mal per satisfer tots els públics." Publishers Weekly Altres títols: “El codi Da Vinci”, “El gran engany”, “El Símbolo perdido.

Frankenstein Literatura anglesa Autor: Mary Shelley Resum: El jove Frankenstein comença les classes de química a la Universitat d'Ingolstadt on descobreix un nou món i es veu arrossegat pel poder de la ciència. Un bon dia una idea diabòlica s'apodera de l'estudiant, abandona les classes, es tanca al seu laboratori i comença a maquinar la possible reconstrucció d'un cos mort i tornar-lo a la vida. Finalment i després de moltes nits de vetlla converteix el seu somni en realitat, però quan s'adona del que ha creat el pànic s'apodera d'ell i fuig deixant la criatura darrere d'ell.


Ciència ficció Blade Runner: ¿sueñan los androides con ovejas eléctricas? Literatura nord-americana Autor: Philip Dick Resum: En un món arrasat per la guerra i ple de desferres tècniques i blocs de pisos en procés de desintegració, Rick Deckard es guanya la vida com a caçador mercenari amb la missió de "retirar" els androides rebels. Aquesta novel·la fou la base del guió de la pel·lícula de Ridley Scott, Blade Runner, i planteja simbòlicament el conflicte de l'home amb la màquina. Jordi José és doctor en ciències físiques per la Universitat de Barcelona i catedràtic d'escola universitària al Departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya. És autor d'articles i llibres que combinen la ciència-ficció i la divulgació científica, com ara Física i ciència-ficció (1994) o De King Kong a Einstein. La física de la ciencia ficción (1999). Altres títols: “Ubik”

El día de los trífidos Literatura anglesa Autor: John Wyndham Resum: Els trífids són plantes grotesques i perilloses, de més de dos metres d'altura, cultivades originalment pel seu valuós oli. Mentre ho permeten les condicions del món aquestes plantes són econòmicament útils per als humans. Però quan un desastre universal i sobtat destrueix aquestes condicions, els trífids es transformen en una terrible i activa amenaça. El llibre narra per boca d'un dels pocs afortunats que escapen del desastre l'horror d'un món dominat per trífids. El dia dels trífids, per la seva imaginació, el seu horror i la seva total plausibilitat, ha estat saludat mundialment com un dels clàssics del gènere.

Contacto Literatura nord-americana Autor: Carl Sagan Resum: Durant segles la humanitat ha somiat amb la vida més enllà de la terra. El projecte Argus, un sofisticat complex de radiotelescopis, busca el senyal que indiqui l'existència, en algun lloc de l'univers, d'una intel·ligència extraterrestre. Una tarda, el curs de la història humana canvia per sempre: s'ha pres contacte.

Literatura de ciència ficció  
Literatura de ciència ficció  

Novel·la de ciencia ficció. Guia temàtica d'adults 3.