Page 1

Pl. Catalunya, 39-41 08820 El Prat de Llobregat T 93.370.51.52 b.prat.am@diba.es Horari: dilluns de 15.30 a 21 Dimarts a divendres de 10 a 21 Dissabtes de 10 a 19

Novembre 2013 CLUB DE LECTURA

ZEN LLETRES

La muerte, un amanecer Elisabeth Elisabeth K端blerK端bler-Ross Moderat per Xavier Estany


ELISABETH KÜBLER-ROSS (Zuric, Suïssa, 8 juliol 1926 - Scottsdale, Arizona, 24 agost 2004)

-------------------------------- BIOGRAFIA Elisabeth Kübler-Ross, doctora en Medicina i Psiquiatria, va participar com a voluntària amb els presoners del camp de concentració Meidanec (Polònia) després del seu alliberament. Aquest fet va marcar la seva vida i l’interès pel comportament de les persones davant la imminència de la mort. A On Death and Dying (1969) exposa el seu conegut model Kübler-Ross per primera vegada, on estableix les bases de les modernes cures pal·liatives, l'objectiu de les quals és que el malalt afronti la mort amb serenitat i alegria. Llicenciada en medicina per la Universität Zürich en 1957, el 1958 es trasllada a Nova York, on va continuar les seves investigacions. Va començar com resident amb pacients a punt de morir i més tard va ser donant conferències sobre el tractament de moribunds. Tota la seva obra versa sobre la mort i l'acte de morir i va descrivint diferents fases del malalt segons va arribant la seva mort (model Kübler-Ross: negació, ira, regatejo, depressió i acceptació). Es va graduar en psiquiatria en la University of Colorado en 1963 i va rebre 23 doctorats honorífics. Elisabeth va ajudar a molts familiars a encaixar la seva pèrdua, a saber com enfrontarse a la mort d'un ésser estimat, els va explicar com recolzar al moribund, el que havia de fer-se en aquests difícils moments i el que havia d'evitar-se. Sota la seva tutela es van crear fundacions i moviments ciutadans que reclamaven el dret a una mort digna. I van començar a publicar llibres, gràcies als quals milers de famílies van rebre consol. En els seus últims anys es va interessar per l'experiència propera a la mort, les experiències extracorporales i els mèdiums, fet que va provocar una gran controvèrsia. Va sofrir diversos atacs d'apoplexia en 1995 que li van paralitzar el costat esquerre. En una entrevista de 2002 amb The Arizona Republic, deia que estava preparada per a morir. Finalment, va morir el 24 d’agost de 2004, als 78 anys.


----------------REFERĂˆNCIES BIBLIOGRĂ€FIQUES

Sobre la muerte y los moribundos. 1969. Vivir hasta despedirnos.1978. Una luz que se apaga.1985. Los ninos y la muerte.1985. La muerte, un amanecer.1987. Morir es de vital importancia.1995. Sobre el duelo y el dolor.1996. La rueda de la vida.1997. Lecciones de vida. 2001


---------------------LA MUERTE, UN AMANECER (1987)

Morir és traslladar-se a una casa més bella. “Es tracta, senzillament, d’abandonar el cos físic tal com la papallona abandona el capoll de seda”. Aquestes paraules de joia són les que cada dia pronunciava la doctora Elisabeth al capçal del llit dels seus malalts.

***

“El millor obsequi que Déu ha fet als homes és el del lliure albir. I de tots els éssers vius, l’únic que gaudeix d’aquest lliure albir és l’home. Vosaltres teniu, per tant, la possibilitat d’elegir la manera d’utilitzar aquestes energies, sigui d’una forma positiva o negativa”.

Zen novembre 2013  
Advertisement