Page 1

EL PRAT DE LLOBREGAT

El

PUNK, una actitud

Audicions a la biblioteca Organitza La Capsa Febrer 2013 PUNK PER ESCOLTAR


ANYS 70 Els orígens del moviment punk es troben a Nova York, on el grup musical The Ramones, a mitjans dels 70, està revolucionant el món de la música. El seu estil és rock and roll simplificat, reduït a uns quants acords, accelerat i estrident, amb temàtiques com la vida al carrer, la droga, el sexe, l'atur, etc.

Ramones

It's alive 1974-1996 Warner Music, p. 2007 Ramones

Ramones Los Angeles : Warner Bros., cop. 2001

Quan els Ramones fan una gira pel Regne Unit, individus que després formaran els grups punk britànics més emblemàtics s'inspiren amb el grup nord-americà, i formen els Sex Pistols, The Clash o The Damned. La situació social i econòmica del Regne Unit a la dècada de 1970 es reflecteix en la temàtica d'aquests grups, expressant-ne els seus sentiments de ràbia, frustració, etc. cap a la societat. Als EUA, grups com els Dead Kennedys o The Misfits segueixen el camí dels Ramones.


Damned

Damned Damned Damned Surrey : Sanctuary, cop. 2002 El punk va aparèixer com a moviment musical, a Londres l'any 76 i va ser primerament un fenomen esteticomusical, que va anar prenent la forma d'un moviment estetic i filosòfic. Més tard s'hi sumarien reflexions i posicionaments ideològics i filosòfics propis. Grups com els Sex Pistols adopten una temàtica transgressora, sarcàstica i fins i tot destructiva, d'altres com Dead Kennedys o Crass adopten una actitud més polititzada, mentre que d'altres com The Adicts basen la seva temàtica en la vida al carrer dels joves i adopten una imatge inspirada en la pel·lícula The Clockwork Orange.

La Naranja mecánica by Stanley Kubrick Warner Bros., 2008

ANYS 80 No obstant això, a finals dels 70 el punk ha obtingut tant d'èxit comercial que ha perdut el seu significat. Però a començaments dels 80 una nova onada de grups sorgeix i radicalitza el moviment amb una estètica més dura i provocadora, amb un nou estil de punk-rock igual de dur. Grups com G.B.H., The Exploited, Discharge i Amebix al Regne Unit, i Black Flag, Minor Threat i Bad Brains als EUA, representen un nou impuls al moviment. Dos nous estils musicals, el hardcore punk o hardcore i el crust apareixen.


El principi dels anys 80 també representa l'arribada del punk a l'Estat Espanyol. Grups com La Polla Records, Eskorbuto, Cicatriz, Siniestro Total, Skatalà i Decibelios són els pioners d'un moviment que ha arrelat tot prenent particularitats pròpies.

No acepto!!! 1980-1990 : diez años de hardcore, punk, ira y caos Espanya : Produccions Zambombo, [2007] Siniestro Total

Ante todo: mucha calma : en directo!! / Siniestro Total Madrid : BMG, 2003

ANYS 90 La primera meitat dels anys 90 veu sorgir grups als EUA que configuren el que es podría considerar com a Tercera onada: The Offspring, Green Day, Rancid i Blink-182 amb un so més modern i variat. D'altra banda, aquests grups també fan que el punk-rock es torni més comercial, degut a una melòdicament més "pop" i a unes lletres molt més digeribles per la indústria musical. Això fa que molts punks rebutgin alguns dels nous grups i estils.


Green Day

21st century breakdown New York : Reprise Records, 2009 Green Day

American Idiot New York : Reprise, p. 2004 Green Day

Life without warning : live in the US. & UK. 1999 Storm, p. 2007

PUNK PER LLEGIR

Gras, Marc

Punk: tres décadas de resistencia Llinars del Vallès : Quarentena , 2005 Joni D.

Que pagui Pujol! : una crònica punk de la Barcelona dels 80 Barcelona : La Ciutat Invisible, 2010 Mercadé, Xavier

Odio obedecer : la escena alternativa en los 80 : punk, rock y hardcore Llinars del Vallès : Quarentena, 2011

New wave & Post punk : 1978-1984 : de Depeche Mode a Franz Ferdinand Madrid : T&B, 2008


La Capsa Tel. 934785108 info@lacapsa.org http://lacapsa.org Troba’ns també a facebook i a twitter Pots seguir la informació de la sessió des de twitter mitjançant l’etiqueta #eldescompositor Biblioteca Antonio Martín Plaça Catalunya, 39-41 08820 El Prat de Llobregat b.prat.am@diba.cat www.biblioteca.elprat.cat També ens pots trobar al facebook Telèfon: 93.370.51.52 Horari Dilluns de 15.30 a 21h De dimarts a divendres de 10 a 21h Dissabte de 10 a 19h

Punkos x web  
Punkos x web