__MAIN_TEXT__

Page 1

Acompanyament en la pèrdua i el dol. Lectures per afrontar la vida disponibles a la biblioteca del centre (*) i d’altres de recomanades.

Parlem de tu “Parlem de tu, però no pas amb pena. Senzillament parlem de tu, de com ens vas deixar, del sofriment lentíssim que va anar marfonent-te, de les teves coses, parlem i també dels teus gustos, del que estimaves i el que no estimaves, del que feies i deies i senties; de tu parlem, però no pas amb pena.

I a poc a poc esdevindràs tan nostre que no caldrà ni que parlem de tu per recordar-te; a poc a poc seràs un gest, un mot, un gust, una mirada que flueix sense dir-lo ni pensar-lo”.

Miquel Martí i Pol


LLIBRES DISPONIBLES A LA BIBLIOTECA SOBRE LA MORT I DOL. Secundària  ESQUERDA, M. ; AGUSTÍ, Anna M. El nen i la mort : acompanyar els infants i els adolescents en la pèrdua d’una persona estimada. Lleida : Ed. Pagès, 2011 El llibre és una guia didàctica per a pares, educadors, pediatres... i per a totes les persones que conviuen amb nens i adolescents, per saber com tractar el tema de la mort. Un seguit de pautes per poder acompanyar-los en el dol, ajudar-los a comprendre el que està passant, normalitzar la situació en que es troben. (Font: Bib. Girona)

 SERRA I LLANAS, X. I jo, també em moriré? : com es pot ajudar els infants i els joves a conviure amb la pèrdua i la mort de qui estimen. Barcelona : Columna, 2014. Disposem de dos exemplars. Ensenyar als més petits de casa a viure assaborint cada instant, a expressar els seus sentiments o a acomiadar-se d’algú que s’ha mort és una tasca que primer hem d’aprendre nosaltres, els grans. Això és el que pretén Xusa Serra –infermera especialitzada en processos de dol–, amb un llibre en què ens dóna les claus per ajudar els nostres fills a desenvolupar eines emocionals per afrontar una mort, una separació, una malaltia greu, i arribar a l’edat adulta sabent gestionar les pèrdues de qualsevol tipus. (Font: Ed.62)

 TORRALBA, F. Plantar cara a la mort. Barcelona : Ara Llibres, 2008 Aquest és un llibre transgressor que explora una qüestió políticament i socialment incorrecta: la mort. Ens proposem plantar-li cara, oferir elements per afrontar-la amb serenitat i cercar mecanismes de consol davant de la mort d'un ésser estimat. Ocultar la mort és un mecanisme de defensa, però no és una resposta sensata enfront de la mort, que avui dia continua sent un tabú en la nostra cultura. Quan una persona té clar que aquest petó pot ser l'últim petó, que aquesta carícia pot ser l'última, besa com mai, acaricia com si la pell de l'altre fos el tresor més preuat. (Font: Ara Llibres)


 HUISMAN-PERRIN, E. . La mort explicada a la meva filla. Barcelona : Empúries, 2003 La mort s’ha convertit en un dels tabús de la nostra societat. Parlar de la mort sempre resulta difícil, i encara més si ens adrecem a una persona jove. Emmanuelle Huisman-Perrin ens demostra que conversar sobre la mort amb els nostres fills és una de les millors maneres d’estimar la vida. La mort explicada a la meva filla és un text a dues veus que ajuda a entendre la mort com una experiència dolorosa, però també com un fenomen natural i acceptable. (Font: Bib.Girona)

RECOMANACIONS DE LECTURES SOBRE TRACTAMENT DE LES PÈRDUES I DOL. Infantil-Primària  BAUSÀ, R. ; PERIS i LOZANO, R.. [il] . Bona nit, avi! Barcelona : Lóguez ediciones, 2004 . 26 p. Una nit d'estiu, tot mirant el cel estelat, la Marta descobreix una estrella que fa pampallugues, sembla ben bé que li està picant l'ullet. Mira, mare, aquell estel em fa l'ullet! Potser és l'avi Pep... li diu la seva mare. La tendresa amb què la mare de la Marta li parla de la mort de l'avi i la manera com la convida a mantenir viu el seu record, fan que aquest llibre sigui molt adequat per ajudar els petits a entendre una situació tant inexplicable per a ells com és la desaparició d'una persona estimada.

 BAUER, J. El ángel del abuelo. Barcelona : Lóguez ediciones, 2007 . 42 p. Una història senzilla, profunda i suggerent en veu de dos personatges anònims, un avi i un net, metàfora de la generació que vivim. L’avi parla al net de la seva vida, la infantesa, la guerra, la fam, la reconstrucció, la família. el nét. Les imatges ofereixen un contrapunt al text acompanyant, desmentint, amplificant la veu de l’avi que s’apaga serenament. Hi ha una tercera veu, la del títol del llibre, l’àngel que ha acompanyat tota la vida l’avi i que seguirà acompanyant el nét. Un àlbum preciós per a infants i adults. (Font: Bib. Girona)  Gray, N. L'Avi de l'osset. Barcelona : Timun Mas, 1999 . 26 p.


No hi havia res que li agrades tant, a l’Osset, com anar a veure el seu avi: berenaven junts, i després s’enfilaven dalt de la casa de l’arbre del jardí i l’Avi li explicava històries de quan era jove. Però un dia van portar l’Avi a l’hospital i com que estava massa dèbil per poder-li contar una història, va ser l’Osset qui li va explicar una història a ell, i després l’Avi es va adormir profundament... Una història molt tendre. (Font. Bib. Girona)

 Ramón, E. ; Osuna, R. [il] . No és fàcil, petit esquirol! .Barcelona : Kalandraka, 2003 . 36 p. L’esquirol vermell està trist. La seva mare ha mort i no accepta que no la veurà més. No vol fer res del que feia amb ella! A partir del conte anem seguint el procés del dol del petit esquirol: primer la ràbia i el sentiment d’abandó, després la tristesa, l’enyorament i el dolor i finalment l’acceptació de la separació i la cerca de consol en el record. (Font. Bib. Girona)

 Wilhelm, H. Jo sempre t'estimaré. Barcelona : Joventut, 1989 . 32 p. Aquest llibre ens explica la història de l’Elfi, la millor gossa de tot el món, i la seva amistat amb un nen. Ens narra històries i moments viscuts entre tots dos que s’acaben quan l’Elfi es fa gran, comença a estar malalta i es mor. Aquest llibre posa els sentiments a flor de pell i ens transmet la importància de l’amor i l’amistat i com d'important és expressar i exterioritzar aquests sentiments.

 VERREPT,P. Te echo de menos. Barcelona, Juventud. Los amigos que se han mudado de barrio puedes ir a visitarlos; pero cuando una persona que amas ha muerto, quiere decir que no la vuelves a ver más en este mundo y que vas a echarla mucho de menos. (Font: Todostuslibros

 DIAZ, I. I ara, on és?: com ajudar als nens i adolescents a entendre la mort Per als adults la mort sol ser una vivència angoixant, no desitjada, temuda, però per a ells no és més que una cosa desconeguda que els estimula la curiositat i el desig d'aprendre. Els nens senten la necessitat de trobar una explicació a les coses que observen o de les quals senten parlar. Si els escoltem, ens podrem adonar que fan preguntes i busquen activament el que necessiten saber. Per això s'interessen també per la mort des de molt petits. Però, com els n'hem de parlar? Com hem de


reaccionar davant seu quan algú que estimen mor? Com podem donar-los una resposta tranquil·litzadora en els moments de confusió? Immaculada Díaz psicòloga especialitzada en dol ens dona pautes i orientacions al respecte. (Font: Alibri)

Per saber-ne més... Maleta pedagògica elaborada pel CRP de Sarrià-St.Gervasi amb lectures seleccionades i manuals per tractar la pèrdua de familiars, mascotes entre els més petits ...

LECTURES PER SECUNDÀRIA SOBRE LA MORT I EL PROCÉS DE DOL  GAARDER,J. La noia de les taronges. Barcelona : Empúries, 2009 . En Georg té 15 anys. Viu amb la seva mare, el seu padrastre i la seva germana de 18 mesos. Un bon dia la seva àvia li porta una carta que el seu pare li va escriure abans de morir. Havia estat perduda durant molt de temps i en Georg la rep amb escepticisme perquè amb prou feines se’n recorda, del seu pare. (Font. Bib Girona)

 SIERRA i FABRA, J. Camps de maduixes. Barcelona: Cruïlla, 1997 (*) Quan neix el dia, en un hospital, la Luci està en coma a causa de l’ èxtasi, la droga de disseny més de moda. Els seus amics reflexionen sobre el que va passar el dia anterior. En poques hores s’accelera tot, i tothom qui coneix la Luci lluita per ella, però també per alguna cosa més. (Font: Casadellibro) 

BREEN, E. També et pots morir a la primavera. Barcelona : La Galera, 2003 (*) Una noia de quinze anys descobreix que la seva mare pateix una malaltia inguarible i té els dies comptats. Aquest fet capgira les relacions de la protagonista amb el seu entorn i fa donar un tomb a la seva manera de valorar la vida, els amics, les coses… (Font: Bib. Girona)


 GAADNER, J. Max y su sombra. Barcelona: Proteus, 2012 És una història entranyable entre un noi i la seva ombra, un diàleg on els silencis són més importants que les paraules. Un diàleg que aconsegueix donar respostes senzilles a preguntes que ens hem fet des que el món és món i que només els nens i nenes s'atreveixen a preguntar amb una innocent cruesa. (Ed. Proteus)  ALBOM,M. Els dimarts amb Morrie.

Morrie Schwartz, el vell professor, es mor, i Mitch, el seu antic alumne, el visita cada dimarts per assistir a un curs molt especial. Un curs en què, partint de l´experiència viscuda, parlaran de temes com l´amor, la família, l´amistat, el perdó, i gràcies al qual Mitch arribarà a entendre el veritable sentit de la vida. Les últimes classes de Morrie ensenyaran a Mitch el valor de les paraules, la riquesa de les emocions i el plaer de la ironia, però, sobretot, la dignitat de les persones davant les situacions més dures de la vida. Els dimarts amb Morrie és un relat directe, emocionant i captivador que ha colpit la consciència de milions de lectors i que explica amb senzillesa el curs natural de la vida. (Font: Casadellibre)

 ALLENDE,I. Paula. Barcelona :Plaza& Janés, 2012 Cuando la gran autora chilena se encontraba en España con ocasión de la presentación de El plan infinito, su hija Paula entró en estado de coma. Isabel Allende comenzó a redactar en un cuaderno la historia de su familia y de sí misma con el propósito de regalársela a su hija una vez superara el dramático trance. Sin embargo, éste se prolongó durante meses y los apuntes de la autora acabaron convirtiéndose en un libro apasionante y revelador. Isabel Allende ejerce aquí su prodigioso talento narrativo para recuperar y asumir sus propias vivencias como mujer y como escritora, así como las de su familia y las de la historia reciente de su país.  HERNANDEZ, P.J. Tot et serà pres. Barcelona : Empúries, 2004 (*) Tot et serà pres és, a la seva manera, la crònica d'una mort anunciada, i tracta amb una gran delicadesa un cas extrem i crític: el d'un adolescent que s'enfronta a una malaltia incurable. Al llarg d'aquesta novel·la, l'autor ens planteja, des del punt de vista d'un jove, temes universals: l'eutanàsia, el dret a morir digna... (Font: Casadellibre)


 GREEN, J. No està escrit a les estrelles. Barcelona : Fanbooks, 2014 És una novel·la pensada per a joves, però que us apassionarà també encara que ja no ho sigueu tant. La història, explicada des dels ulls de la protagonista, gira al voltant de tres adolescents malalts de càncer. El tema és duríssim, però l’enginy amb què s’expressen els personatges, particularment la narradora, fa que resulti divertida. I també, és clar, commovedora. (Font: casadellibre)

Per saber-ne més:  Maleta pedagògica elaborada pel CRP de Sarrià-St.Gervasi adreçada a secundària on els joves poden trobar novel·les on el protagonista pateix la pèrdua d’algú molt proper.

RECURSOS WEB I ATENCIÓ AL DOL 

Servei en l’Acompanyament en el Dol. Catalunya Central. Entitat sense ànim de lucre creada al 1999 que atén i acompanya a les persones de la Catalunya central que han perdut una persona propera. L’espai inclou recursos per joves i adults, relat d’experiències, què passa en el dol ...

El dol i la mort. Serveis Educatius Vallès Oriental. Hi trobareu recursos, lectures recomanades per petits, no tant petits, adults i docents.

El dol i la mort. Recursos del Centre de Recursos de Badalona. Hi trobareu poemes, cançons, articles, bibliografia. Adreçat a treballar la mort a l’escola i l’institut.


PEL·LÍCULES CINEMATOGRÀFIQUES Infantils  Bambi Narra la història d'un cervatell que viu la mort de la seva mare. S'aborda de forma natural la mort de la mare i la superació per part del protagonista.  Buscant en Nemo (*) En aquesta pel·lícula la mort apareix des del primer moment: el protagonista, Nemo, i el seu pare són els únics supervivents d'un atac en què mor la mare. Tot i que la pel·lícula es desenvolupa entre l'humor i l'aventura, l'argument subjacent neix d'aquesta tragèdia i gira al voltant de la por a la mort i a la pèrdua dels éssers estimats.  El rei lleó Narra les aventures d'un petit lleó, hereu al tron, que contempla la mort del seu pare, i després de la qual adquireix un sentiment de culpabilitat —sentiment habitual en alguns nens de 2 a 6 anys. El cadell és acusat injustament de la mort del seu pare i s'autoexilia. Les escenes d'aquesta pel·lícula reflecteixen el dolor del cadell per la pèrdua i també els passos per trobar la integritat després de la mort del pare, així com la importància de la xarxa social en el procés de dol. Les escenes d'aquesta pel·lícula reflecteixen el dolor del cadell per la pèrdua i també els passos per trobar la integritat després de la mort del seu estimat pare, així com la importància de la xarxa social en el procés de dol.

 The Princess and the Frog (Tiana y el sapo, en castellà) En aquesta pel·lícula, Ray, la simpàtica cuca de llum que acompanya Tiana en les seves desventures, mor aixafada per un brètol malvat. La trama indica emotivament que Ray, després de la seva mort, es reuneix per sempre amb la seva estimada, Evangeline, l'estrella polar, ja que al costat s'hi encén una estrella brillant nova. Aquesta pel·lícula pot ajudar a respondre preguntes sobre què passa després de la mort o cap a on van els éssers estimats.


 Up.

Aquesta pel·lícula d'animació de Disney es basa en la relació entre dos personatges, Russell, un nen boy scout, i el senyor Friedericksen, un avi rondinaire que ha perdut la dona. Aquest film enfoca el dol des de quatre angles diferents: el dol del protagonista per la pèrdua de la seva doma, el dol per la pèrdua de la mare, el dol per la pèrdua de reconeixement i de prestigi, i el dol per la pèrdua de l'amor patern. Ajuda a treballar les reaccions d'aferrament, l'enyorança per un ésser estimat, els canvis, el fet de desprendre’s de coses, la comunicació, la creació de noves relacions i les emocions que apareixen després de la mort. (Font: Infermeriavirtual.com)

ADOLESCENTS/JOVES  P.D. T'estimo Aquesta pel·lícula descriu la història d'una dona la parella de la qual mor a conseqüència d'un tumor cerebral. La mort es produeix a l'inici de la pel·lícula, de manera que la història se centra en les adaptacions que la protagonista ha de fer a la seva vida per aprendre a viure sense la presència del seu marit.

 La habitación del hijo Narra la història d'una família, formada per un pare, una mare i dos fills, un dels quals mor mentre busseja. La pel·lícula fa un retrat de les emocions que experimenta cadascun dels membres de la família després de la mort i de com cada un s'adapta al dolor de la millor manera possible.  Los descendientes (*)  Matt King (George Clooney), casado y padre de dos niñas, se ve obligado a replantearse la vida cuando su mujer sufre un terrible accidente que la deja en coma. Intenta torpemente recomponer la relación con sus problemáticas hijas adolescentes al tiempo que se enfrenta a la difícil decisión de vender las propiedades de la familia. Herederos de la realeza hawaiana y de los misioneros, los King poseen en Hawai tierras vírgenes de un valor incalculable. (Font: Filmafinity)


 El hombre bicentenario Esta película nos habla sobre la transformación de un robot de ayuda doméstica, Andrew, sin sentimientos, que está preparado para durar en el tiempo y, por lo tanto, se ve expuesto a diferentes situaciones y muertes de personas que se van haciendo importantes para él.  Mi chica

Vada Sultenfuss es una niña muy madura que está obsesionada con la muerte desde que perdió a su madre, un hecho que le dejó totalmente traumada con motivo del fuerte revés anímico que supuso para la joven el hecho de perder a la persona más importante de su vida. Ella está profundamente enamorada de su profesor de Lengua y se apunta a un curso de poesía durante el verano para impresionarle y ganarse su admiración, puesto que tiene la intención de demostrar sus aptitudes con la aspiración de poder trabajar a su lado en un futuro un tanto lejano. Por su parte, Thomas es un muchacho bastante tímido y alérgico a todo, pero pronto se hace muy amigo de Vada debido a que los dos sienten la imperiosa necesidad de encontrar a alguien que sea capaz de comprender su situación personal. ¿Podrán ambos conseguir las metas que se han propuesto a base de esfuerzo y sacrificio? (Font: sensacine)

 Bajo la misma estrella. Adaptació cinematogràfica de la novel·la del mateix nom de John Green i que hem referenciat a l’apartat anterior.

 La novia cadáver. (*) Ambientada en un pueblecito europeo en el siglo XIX, esta película de animación fotograma a fotograma cuenta la historia de Victor, un joven que es llevado de repente al infierno, donde se casa con una misteriosa Novia Cadáver, mientras que su verdadera novia, Victoria espera en el mundo de los vivos. A pesar de que la tierra de los muertos resulta ser más colorista que su estricta educación victoriana, Victor aprende que no hay nada en este mundo, ni en el siguiente, que pueda separarle de su único y verdadero amor. Es un cuento de optimismo, romance y una “otra vida” muy animada, contada con el clásico estilo Tim Burton. (Font : Labutaca)


ADULTS  Okuribito (Departures) Aquest llargmetratge japonès narra la història d'un violoncel·lista que, després de perdre la feina a l'orquestra on tocava, torna amb la seva dona a la seva ciutat natal i troba feina en una funerària. La feina consisteix a ocupar-se de la cerimònia de l'amortallament dels difunts, de donar-los l'últim comiat. La pel·lícula narra de manera magistral com són les cerimònies i rituals funeraris al Japó, que tenen una gran importància, tant en la cultura oriental com en l'occidental.

 La meva vida En aquesta pel·lícula, Bruce Joel Rubin descriu com canvia la vida d'un home de negocis amb èxit, casat i a punt de ser pare, quan, després d'unes proves mèdiques, descobreix que pateix una malaltia greu i que li queda poc temps de vida. Aquesta pel·lícula afronta de forma magistral el dol per la pèrdua gradual de la salut i de les capacitats, el dol per la pèrdua d'un futur planejat i el dol per la pèrdua de l'ésser estimat.

 Feliç aniversari, amor meu Aquesta pel·lícula, dirigida per David E. Kelly, narra la història d'un vidu que, dos anys després de la mort de la seva don a, la continua "veient". La història ofereix una visió diferent de com l'amor perdura més enllà de la mort i sobre com el protagonista aprèn a viure amb la pèrdua.

 Antes de Partir Es una película basada en la historia de dos hombres adultos que viven un proceso de retos, desde el momento que se enteran que pocos días restan para su muerte. Estos dos hombres se conocen en la habitación de una clínica donde le es diagnosticada una enfermedad mortal. Desde entonces, ellos pasan por una etapa de negación, depresión, ira, hasta que asimilan la situación, pero antes del día de su muerte ambos deciden realizar una lista de todos los sueños y retos que desean hacer antes de que la enfermedad los consuma. (Font: Planetdvd)


Quédate a mi lado. Luke y Jackie están separados desde hace algún tiempo. Sus dos hijos, la adolescente Anna y el pequeño Ben, viven con Luke y con Isabel, la novia del padre. Los sentimientos de los chicos hacia Isabel, sobre todo los de Anna, no son demasiado favorables. En cambio, adoran a su madre, que les mima y demuestra su cariño hasta la extenuación. El caso es que un mejor conocimiento, y la aparición de un cáncer que golpea a Jackie cambian las cosas. (Font: Decine21)

 Ponette Historia de la desolación y desamparo de una niña de cuatro años que ha perdido a su madre. Un drama que obtuvo unanimidad al calificar como impresionante la actuación de la niña. (Font: Filmaffinity)

 La vida sin Grace Stanley Philipps (Cusack) acaba de recibir la noticia de que su mujer, soldado en la guerra de Irak, ha muerto en el campo de batalla. El mundo se derrumba a su alrededor, pero Stanley debe mantenerse sereno porque tiene dos niñas a las que no sabe cómo dar la noticia. Al final, decide llevárselas de viaje a un Parque de Atracciones, esperando que el ambiente festivo mitigue el dolor de las niñas al saber que su madre ha muerto. Pero la ocasión propicia no acaba de presentarse. (Font: Filmaffinity)


Doneu paraules al dolor La desgrĂ cia que no parla, murmura en el fons del cor que no pot mĂŠs, fins que el trenca.

(W.Shakespeare)

Profile for Biblioteca Escola Joan Pelegrí

Racó dol i pèrdua. Biblioteca 2016  

Materials per ajudar a gestionar el dol i la pèrdua. recursos per nens, adolescents i adults.

Racó dol i pèrdua. Biblioteca 2016  

Materials per ajudar a gestionar el dol i la pèrdua. recursos per nens, adolescents i adults.

Advertisement