Page 1

MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA DE SECUNDÀRIA CURS 2017/18


MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA DE SECUNDÀRIA. CURS 2017/2018 o Formacions alumnat:  Donem a conèixer la biblioteca i els seus recursos al alumnat nouvingut de 1r ESO amb la formació en l’ús de la biblioteca en col·laboració amb el professorat del curs. Realitzem dues sessions, una a l’aula més teoria i una a la biblioteca on posar en pràctica el que han après i saber orientar-se entre els espais i distribució dels recursos.

Amb l’alumnat de 4t d’ESO practiquem la citació bibliogràfica de llibres, revistes, recursos en línia pel Projecte de Recerca que elaboren. Enguany molt grups de PR han vingut a fer cerca i treballar amb els portàtils durant les hores de projecte.

L’alumnat de 1r de Batxillerat ha assistit de manera voluntària a una sessió formativa de cara al treball de recerca feta a la biblioteca on se’ls explica com triar


la informació adient per fer el seu treball, els criteris de citació bibliogràfica i l’ús de recursos digitals. Ha estat un èxit d’assistència i es valorarà fer més xerrades monogràfiques durant el curs. Podeu consultar la presentació que els fem, aquí

o Promoció de la lectura:  Xerrades literàries (Pla Llegim) : Hem comptat amb la visita de diversos autors que són llegits pels alumnes d’ESO, entre ells n’ Antoni Dalmases, Gemma Pasqual, Maria Barbal... Enguany totes les xerrades s’han fet a la Sala d’actes de l’Escola.

 Tastet de lletres La iniciativa entre el professorat de Llengua Catalana de 1r Cicle d’ESO i la biblioteca ha estat un èxit total. S’han creat exposicions monogràfiques de literatura juvenil disponible a la biblioteca sobre diferents temes d’interès de l’alumnat amb l’objectiu de donar-los a conèixer lectures interessants i potenciar l’ hàbit lector. S’han ideat els següents tastets amb títols sobre:


-Ciència ficció -Literatura de sentiments -Llibres a la gran pantalla -Fantasia -Còmics -Policíaca -No recordo el títol, però la portada era vermella -Aeroport Pelegrí: marxem de vacances... presentem les darreres novetats.


El professorat ha creat un compte d’Instagram #tastetdelletres on informar i interactuar amb les alumnes sobre les novetats presentades i els seus gustos lectors. Ha estat una iniciativa molt ben acollida i el fet de baixar amb els grups a veure les novetats durant l’horari lectiu ha apropat la biblioteca als alumnes que la freqüenten poc i han descobert lectures d’interès. Els índex de préstec han crescut encara més de l’habitual, que ja és molt alt. L’original decoració que els companys de visual i plàstica han fet per cada tastet, ha ajudat a ambientar i a cridar l’atenció dels nois i noies que ja sabien que hi havia un nou tastet en marxa cada cop que trobaven alguna ambientació pels passadissos que els cridava l’atenció. Diferents escoles, el grup de biblioteques escolars Bibliomèdia i el programa RàdioEscola de Sants3Ràdio es van fer ressò de la nostra iniciativa, entrevistant l’Èlia Riudavets i en Cristian Olivé.  Lectures voluntàries i visites a les llibreries (1r Cicle d’ESO) Un any més, s’ha ofert als alumnes que han volgut fer lectures extra de literatura catalana i castellana del fons de la biblioteca l’oportunitat de fer una breu fitxa de les novel·les llegides i visitar convidat per la biblioteca i l’àrea de llengua, les llibreries Casa Anita i Al·lots, dos referents en literatura infantil i juvenil.

Hem comptabilitzat més de 250 lectures extres entre l’alumnat i la visita a les dues llibreries ha estat un any més, una activitat molt ben valorada per part dels alumnes i professorat acompanyant.


El proper curs tenim previst programar visites a llibreries noves del barri amb l’alumnat de 2n Cicle d’ESO. o Biblioteca: espai cultural El professorat de l’ Àrea de V. i Plàstica juntament amb l’alumnat d’ESO i Batx. han creat les decoracions de Nadal i St. Jordi de la biblioteca que ja són esperades per tota la Comunitat Educativa. La decoració dels tastets de lletres també han ajudat a crear ambient. Un any més ens han sorprès amb les seves creacions. Per Sant Jordi, els alumnes havien d’esbrinar qui havia matat el drac coincidint amb el Tastet de lletres sobre novel·la negra.


Per Nadal, l’” Art Povera” ha estat el triat enguany per decorar la biblioteca amb

material reciclat i una ambientació més austera.

La biblioteca acull exposicions d’activitats d’interès realitzades per l’alumnat. Enguany les infografies fetes a partir de la lectura L’home del records va ser exposada uns dies.

Hem col·laborat en el projecte d’àlbums il·lustrats creat per l’alumnat de 1r ESO i les àrees de llengua i VIP. Un any més per nadal hem sortejat la panera de llibres, enguany en Miquel Cardona de 1r ESO ha estat el guanyador. La professora Èlia Riudavets ha estat la ma innocent ...


o Activitats de cerca informativa (Competència Informacional) El professorat de les diferents àrees col·laboren i organitzen més activitats de recerca i consulta de recursos en format digital i físic a la biblioteca. La nova incorporació de 16 ordinadors portàtils més, han fet que les reserves de la biblioteca hagin crescut molt en relació a altres cursos. Entre els dos espais de treball i consulta, ara la biblioteca disposa de 25 ordinadors, 20 portàtils i 5 fixes. Així, grups de tota l’ESO i algunes modalitats de batxillerat, com economia de l’empresa han fet activitats de cerca a la biblioteca amb el professorat. A l’espai de reserves de la biblioteca, el professorat demana de manera anticipada els recursos que necessitarà per fer l’activitat, tant siguin propis de la biblioteca o demanant-ne més a la biblioteca pública Vapor Vell amb la que col·laborem i des de la biblioteca els organitzem els recursos. Hem comptat amb sessions programades durant tot els curs amb els alumnes de 1r Cicle d’ESO en les matèries de C. Naturals, C. Socials, Llengua Catalana i Castellana, entre d’altres. L’ alumnat de 2n Cicle d’ESO ha treballat setmanalment a la biblioteca durant el projecte de recerca i matèries de llengua catalana i castellana... Alumnat de batxillerat ha baixat a fer cerca en les assignatures d’Economia de l’empresa, Filosofia i en la tria de lectures, en l’assignatura de Literatura Universal, entre d’altres.


o Lectures 2n ESO 3r trimestre a la biblioteca Cada curs, tot l’alumnat de 2n ESO tria la lectura de català del 3r trimestre del fons de la biblioteca. És una bona manera de potenciar el gust per la lectura ja que són lliures de triar el títol que més els motiva i fer una breu fitxa en la que donen la seva opinió sobre la novel·la triada. Més de 180 alumnes han triat i remenat entre el fons, tot demanant la nostra col·laboració en l’assessorament per la qual cosa baixaven en grupets petits durant l’estona de classe. o Grup de treball entre bibliotecaris centres concertats Aquest juliol, hem visitat la biblioteca de L’IES Menéndez i Pelayo del barri de la Bonanova de Barcelona amb altres companys de biblioteques escolars amb els que fem xarxa professional. Hem aprés de les activitats diverses que el bibliotecari realitza amb l’alumnat del centre i compartit experiències i projectes.

Paral·lelament, la bibliotecària de l’Escola Pia de Granollers, també ens ha fet una visita de treball aquest juliol per compartir experiències i veure com gestionem les formacions a l’ESO i batxillerat que volen promocionar al seu centre. o Fundació Bofill, arriba la bibliorevolució Des de la Fundació Bofill s’ha endegat enguany el projecte per millorar i donar major visibilitat a les biblioteques escolars dels centres educatius, conegut sota el títol de bibliorevolució. Moltes escoles van presentar els seus projectes i les escollides van rebre formació, assessorament al centre i van visitar biblioteques referents. Una d’aquestes visites es va fer a la biblioteca de secundària de la nostra Escola. Vam rebre més d’una 30 de professionals d’escoles i Instituts de tot Catalunya on els vam fer una xerrada sobre com funciona i que fem a la nostra biblioteca i posteriorment vam fer una activitat de dinamització lectora amb dues especialistes en literatura infantil i juvenil amb la finalitat de presentar multitud d’activitats per


treballar des de la biblioteca dels centres el plaer de la lectura i els llibres de coneixements.


5. Estadístiques d’ús de la biblioteca: Com cada curs es demana als grups classe i als usuaris en general que apuntin el seu nom a la llistat d’assistència, tant a la biblioteca com al bibliopati amb els que fem el recompte mensual d’ús, préstecs a l’aula i a casa, així com ús dels portàtils. L’ús de la biblioteca i els seus recursos queda reflectit en la següent taula en la que podreu veure que l’ús anual ha estat molt alt, tant en assistents com en ús dels serveis. Els darrers 3 cursos cada cop l’assistència i el seu ús per part del professorat i els seus alumnes ha pujat més. Curs 2015/16................. 16.879 usuaris Curs 2016/17................. 23.605 usuaris Curs 2017/18................ 24.542 usuaris  Gràfic amb el total d’ usuaris del curs 2017/18


 Gràfic amb el total de préstecs a casa.


 Gràfic amb el total de préstecs a l’aula


Gràfic amb l’ús dels portàtils

(només comptabilitzat ús planta baixa biblioteca)


Annex Novetats del curs vinent a la biblioteca La biblioteca a partir del curs 2018-19 farà un nou horari per tal d’adaptar-se millor a les necessitats del professorat i els seus grups. Així l’horari serà el següent: De dilluns a dijous de 8-18 hores i divendres de 8-15 hores. Podeu reservar els dos espais de la biblioteca a través de l’espai de reserves de la Intranet. Us recordem que a la planta baixa poden treballar 16 alumnes amb 10 ordinadors. I al pis superior, 32 alumnes amb 15 portàtils.

Barcelona, juliol 2018

Cristina Batlle

Bibliotecària

Memòria anual biblioteca de secundària. Escola Joan Pelegrí. Curs 2017-18  
Memòria anual biblioteca de secundària. Escola Joan Pelegrí. Curs 2017-18  
Advertisement