__MAIN_TEXT__

Page 1

MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA DE SECUNDÀRIA. CURS 2016/2017 1. Formacions : Continuem duent a terme la formació en l’ús de la biblioteca i els seus recursos entre tots els alumnes de 1r d’ESO en col·laboració amb el professorat del curs. Realitzem dues sessions, una a l’aula més teoria i una a la biblioteca on posar en pràctica el que han après i saber orientar-se entre els espais i distribució dels recursos.

 Amb l’alumnat de 4t d’ESO hem practicat la citació bibliogràfica de llibres, revistes, recursos en línia de cara al Projecte de Recerca que elaboren i han vingut grups a treballar i cercar a la biblioteca durant tot el curs.

 L’alumnat de 1r de Batxillerat ha assistit de manera voluntària a una sessió formativa de cara al treball de recerca feta a la biblioteca.


2. Xerrades literàries (Pla Llegim) : Hem comptat amb la visita de diversos autors que són llegits pels alumnes d’ESO, entre ells n’ Antoni Dalmases, autor de Jo, el desconegut Gemma Pasqual autora de Xènia, tens un Whatsapp, Maria Barbal autora de Pedra de tartera i Mª Dolors García i Cornellà autora de Serena. Algunes xerrades s’han fet a la sala d’actes i d’altres a la biblioteca.


Els alumnes acullen molt bé aquestes activitats, poder xerrar d’a prop amb l’autor, que els signi el seu llibre i fer-se algunes fotografies els agrada molt. L’àrea de llengua en col·laboració amb la de v. i plàstica, ciències socials i la biblioteca han creat un dossier del llibre de Serena que han treballat els alumne si que van complementar amb una visita a la Barcelona medieval que es reflecteix al llibre.

3. Biblioteca: espai d’exposicions i celebració d’efemèrides. El professorat de l’ Àrea de V. i Plàstica juntament amb l’alumnat d’ESO i Batx. han creat les decoracions de Nadal i St. Jordi de la biblioteca que ja són esperades per tota la Comunitat Educativa. Enguany, aprofitant unes carpetes velles van crear una decoració ben original.


Cada nadal no poden faltar els sortejos de les paneres de llibres entre els usuaris de la biblioteca que han gaudit de préstec. Enguany la ma innocent fou n’ Eduard García professor de llengua i la bibliotecària durant uns mesos, na Lorena Artero.

Per Sant Jordi, les llàgrimes del drac van fer néixer roses per tota la biblioteca. Una decoració un any més, ben bonica i en la que van col·laborar els alumnes d’ESO.

Després cada persona que volia podia dibuixar la seva rosa de Sant Jordi en el panell que tenien a disposició a l’entrada de la biblioteca.


També hem mostrat recursos de la biblioteca sobre els refugiats i els drets humans en col·laboració amb la campanya que l’escola va dura a terme amb l’alumnat sota el lema “Volem acollir”. Per la castanyada, una exposició de llibre de terror i pel·lícules van estar disponible a la biblioteca per atraure l’atenció dels alumnes.


i tampoc van faltar els llibres i pel·lícules d’amor pel dia dels enamorats... Pel dia de la dona la biblioteca sempre col·labora amb una exposició de llibres escrits per dones, enguany sota el lema “Dones que escriuen” participant de l’activitat creada pels alumnes de 1r Cicle d’ESO en l’assignatura de castellà.

4. Activitats Pla Llegim Cada cop el professorat de les diferents àrees col·laboren i organitzen més activitats de recerca i consulta de recursos en format digital i físic a la biblioteca. Enguany, en nombre de grups que han baixat a treballar dins horari lectiu a la biblioteca ha crescut molt.. Afavorit també pels nous ordinadors de consulta que tenen a la seva disposició i que el proper curs passaran de 10 a 25 i per la col·laboració mútua alhora de preparar recursos per l’aprofitament de l’alumnat durant les sessions de treball. Així, grups de tota l’ESO i algunes modalitats de batxillerat han fet activitats de lectura i cerca a la biblioteca amb el professorat. Prèviament donada la demanda, s’ha creat un aplicatiu de reserves dels dos espais de treball on el professorat fa les reserves de manera anticipada tot concretant la dinàmica de la classe amb la bibliotecària i si cal, preparant recursos propis de la biblioteca o demanant-ne més a la biblioteca pública Vapor Vell amb la que col·laborem. Una mostra d’activitats desenvolupades conjuntament a l’aula i la biblioteca, han estat:


 Treball de Mesopotàmia 1r d’ESO

 Treballant la llengua a 1r ESO amb jocs de pistes i enigmes

 Descobrint la Barcelona de 1714 2n d’ESO Amb recursos prestats de la biblioteca pública i els propis del centre els alumnes han treballat com era la Barcelona del 1714.

 Treballant la literatura de ficció a la biblioteca. 2n ESO Descobrint els autors més representatius de la literatura de ficció.


 Muntem una agència de viatges.2n d’ESO L’alumnat ha creat un circuit per un país, perfilant des del vol, hotel, cost i visites culturals proposades amb l’ajut de les guies de viatge de la biblioteca i els recursos web.

Projecte de recerca 4t ESO Els grups de 4t d’ESO han baixat a la biblioteca setmanalment per consultar materials sobre el tema del seu treball i consulta amb els ordinadors amb el seu tutor/a.

Altres grups d’anglès, naturals, llengua catalana, matemàtiques, tecnologia i UAC han baixat sovint a treballar a la biblioteca o afer cerques puntuals. Alumnat de Literatura Universal de 1r de Batxillerat també ha fet una sessió a la biblioteca en la que els hem mostrat una tria de lectures.


L’alumnat de de 1r de Batxillerat, i sobretot el de 2n en la preparació als exàmens finals i la Selectivitat ha fet un molt bon ús del pis superior de la biblioteca i l’han aprofitat al màxim.

5. Visites a llibreries de referència Entre l’alumnat de 1r i 2n d’ESO que llegeixen lectures extres agafant novel·les juvenils de la biblioteca a part de les llegides a l’aula, hem anat a visitar dues llibreries de referència pel públic infantil i juvenil. Amb l’alumnat de 1r d’ESO vam anar a conèixer Casa Anita, llibreria del barri de Gràcia, on L’Oblid Baseiria, ens van fer una visita pels espais de la llibreria i va deixar tafanejar tot el que van voler els nois i noies. La pluja va impedir fer l’activitat al jardí com en altres anys.

Amb els alumnes de 2n d’ESO és el segon anys que fem col·laboració amb Paula Jarrín de la Llibreria Al·lots qui ens va fer preparar una activitats sobre els àlbums sense paraules que va agradar molt als alumnes.


Alguns alumnes van aprofitar per comprar-se alguna lectura i des de la biblioteca vàrem incorporar al nostre fons totes les propostes fetes per la Paula. La bona acollida de totes dues activitats, fan que ens animem a continuar fent-les. El cost de les visites i activitats que ens preparen va a càrrec de la biblioteca i de l’ àrea de llengua. Hem programat dues activitats culturals conjuntament amb l’àrea de llengua adreçades als alumnes de 3r i 4t d’ESO de cara al proper curs i que ja us concretarem més endavant. 6. Lectures 2n ESO 3r trimestre a la biblioteca Cada curs, l’alumnat de 2n ESO tria la lectura de català del 3r trimestre del fons de la biblioteca. És una bona manera de potenciar el gust per la lectura ja que són lliures de triar el títol que més els motiva i fer una breu fitxa en la que donen la seva opinió sobre la novel·la triada. Més de 180 alumnes han triat i remenat entre el fons, tot demanant la nostra col·laboració en l’assessorament per la qual cosa baixaven en grupets petits durant l’estona de classe. 7. Grup de treball entre bibliotecaris centres concertats Enguany hem seguit veient-nos amb el grup de treball entre bibliotecaris escolars responsables de centres concertats amb l’objectiu de compartir activitats i possibles col·laboracions. Enguany, hem visitat la biblioteca de l’Escola Els Arcs el passat gener i aquest juny, la nostra biblioteca. Alguns companys no van poder ser-hi, però la sessió va resultar molt profitosa i van quedar gratament sorpresos de la quantitat d’activitats i col·laboracions que fem. 8. Estadístiques d’ús de la biblioteca: Com cada curs, els alumnes i els grups que baixen a treballar, estudiar o a fer una activitat dirigida amb el professorat a la biblioteca s’apunten a les nostres llistes d’assistència. Paral·lelament, en el bibliopati també es porta control dels usuaris.


Aquests fet ens permetrà poder valorar el nombre de persones que venen més sovint, quan ho fan i el còmput anual global d’ús d’aquest servei. Enguany hem fet un pas més i hem creat una taula interactiva en la que podeu veure les estadístiques de cada mes desglossades, on clicant sobre cada mes lectiu, us mostra la suma dels assistents, préstecs a casa, a l’aula i d’ ús dels ordinadors portàtils. L’ús de la biblioteca i els seus recursos queda reflectit en la següent taula en la que podreu veure que l’ús anual ha estat molt alt, tant en assistents com en serveis i s’ha vist incrementat amb 6.726 usuaris més en relació al curs 2016/15, on l’assistència va ser de 16.879 i enguany de 23.605 persones. (També es pot accedir a la taula clicant aquí)

Barcelona, juliol 2017 Cristina Batlle Bibliotecària

Profile for Biblioteca Escola Joan Pelegrí

Memòria activitats biblioteca. Curs 2016-17  

Recull activitats i estadístiques d'ús biblioteca secundària Escoal Joan Pelegrí

Memòria activitats biblioteca. Curs 2016-17  

Recull activitats i estadístiques d'ús biblioteca secundària Escoal Joan Pelegrí

Advertisement