Page 1

LA DIRECCIÓ DEL VENT

Nivell: P5 B Material: PENELL

Objectiu: Il·lustrar la connexió entre ciència (adquisició de coneixements, en aquest cas, la materialitat de l’aire i els efectes de les forces) i tecnologia (construcció d’un objecte amb unes funcions i una utilitat definides).

Desenvolupament: Basat en el projecte LAMAP i adaptat per a l’Educació Infantil. Partint de la motivació creada pel Drac de la Biblioteca de l’escola i l’experimentació a l’aula de ciències i per afavorir l’interès pedagògic envers la diversitat d’entorns físics: el cel, l’aire, la terra i l’aigua, vam aprofitar un dia força ventós per iniciar-nos en l’experiència i saber d’on ve el vent provant els seus efectes amb diferents materials i situacions al pati, observant i verbalitzant les diferents hipòtesi al respecte. El desenvolupament de la seqüència didàctica es fa amb les respostes de l’alumnat.                   

Què és l’aire? Què és el vent? Com produir vent? Com identificar la direcció del vent? Quins són els vents dominants? Quins són els efectes del vent? Quins objectes indiquen la direcció del vent? Quines són les característiques d’aquests objectes? El vent pot moure l’aigua? Què passa al mar amb la força del vent? Per què es vol saber d’on ve el vent? Com podem saber si fa vent o no? Què és un penell? Podríem construir un penell? Com funciona el penell? Com es fa un molí de vent? Per què es mou el molí de vent? A quin lloc podem veure els invents sobre el vent? Coneixeu el Cosmocaixa, el Museu de la Ciència ?

Bertociències: Petits i grans científics

Ed. Infantil P5- B

L’aire


Amb les històries sobre el vent i els seus invents vam voler experimentar-ho tot. Primer vam observar què passava amb les plantes de l’hort i tothom hi deia la seva .

Es movien soles? No, les movia el vent. Des d’on i cap a on? Cap aquí, cap allà. Ens vam situar al mig del vent entre el Nord (el contenidor de reciclar blau) i el Sud (el porxo cobert) i vam descobrir que el vent bufava des d’un costat i movia les nostres coses cap a l’altre costat, ben lluny d’ell.

També vam comprovar com el vent movia els cabells i sentíem que feia molt de fred.

Volíem veure què passava amb els globus inflats i amb un pes afegit o penjat d’un pal.

Mentre notàvem la presència del vent contestàvem les preguntes que feia la mestra.

Bertociències: Petits i grans científics

Ed. Infantil P5- B

L’aire


A la classe vam continuar amb els experiments i les interaccions amb l’aigua. Ens va venir al cap què podíem fer amb l’aigua, el sabó i l’efecte de bufar l’aire per un forat.

Va ser molt divertit poder jugar a fer bombolles amb l’aire que surt del nostre cos.

Vam fer una visita interactiva al Museu de la Ciència de Barcelona per agafar idees i poder inventar i crear el nostre penell mòbil que ens indicarà des d’on bufa el vent.

Vam començar a preparar els materials que necessitaríem i com distribuiríem la feina.

Necessitàvem la figura que representaria el nostre penell i va sortir el gat de l’Arrabassada. Va ser triada a la classe a partir d’un experiment que vam provar al Cosmocaixa. Consistia en mirar amb un ull per un forat una imatge d’un gat mentre que al costat hi havia una escombra que es movia al picar un botó i feia un efecte com si... ( però no expliquem què passa, així si un dia hi aneu vosaltres podreu provar-lo ).

Bertociències: Petits i grans científics

Ed. Infantil P5- B

L’aire


Els materials bàsics per fer-lo que són una fletxa i els quatre punts cardinals Nord, Sud, Est i Oest representats per la seva lletra inicial i que enganxaríem a uns palets de fusta comprovant amb una brúixola la seva posició correcte.

També necessitàvem la base feta amb un pot de iogurt gran i una pedra que posarem a dins del pot per aguantar el pes, un pal de fusta on col·locar la fletxa i el gat, i la funda d’un bolígraf transparent per ficar-hi a dins el palet que aguanta les figures per poder girar quan bufi el vent.

Tot l’hem hagut de pintar de color negre i plastificat perquè no se’ns doblegués.

A mida que l’anàvem muntant, havíem de comprovar i modificar els errors comesos.

Ja hem provat si gira bé quan el bufem .

Bertociències: Petits i grans científics

Ed. Infantil P5- B

L’aire


Al final l’hem aconseguit muntar correctament.

El volem posar al replà de la nostra aula.

Prepararem un ventilador elèctric per provar com gira des de diferents llocs i comprovarem si tot funciona, a veure si li agrada al drac i als seus amics, tot i que seria ideal penjar-lo a la finestra de la classe i saber des d’on bufa el vent, quan bufi.

Bertociències: Petits i grans científics

Ed. Infantil P5- B

L’aire


Bertociències: Petits i grans científics

Ed. Infantil P5- B

L’aire

Bertociències. P5 B  

Experiments realitzats pels alumnes

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you