Page 1

Dai Sijie Novel·lista i cineasta. Nascut a Xina, a la província de Fujian el 1954, actualment viu a França. Per als occidentals el seu nom seria Sijie Dai, Perquè en xinès el cognom s’escriu primer. Fill d’un metge, amb la Revolució cultural fou enviat a un centre de reeducació escolar, on s’hi va estar entre els anys 1971-1974, fet que li va servir per a plasmar les seves vivències a Balzac i la petita modista xinesa.

QUÈ DIU L’AUTOR

-“La novel·la no vol denunciar la reeducació. No és una obra política, sinó que el que volia fer era demostrar que un llibre pot canviar una persona” -“Diria que hi ha dues parts en la pel·lícula i també en la novel·la, la majoria és experiencia viscuda però novel·lada. Quan vaig escriure aquest llibre només volia explicar una història sense la intenció de que fos un relat d’amor. Un descobriment de la literatura occidental. Fins al moment era l’únic de la meva vida que m’agradava i que m’havia donat els majors plaers(…) He escrit sobre una época negra, una dictadura del proletariat, on no es podien llegir llibres. Recordo que de jove, amb 17 o 20 anys no era lliure”.

Després d’aquest exili, conclou els seus estudis i amb la mort de Mao Zedong, el 1976, va ingresar a la universitat per a estudiar Història de l’Art. Quatre anys més tard es matricula en una escola de cinema, on va obtenir una beca per estudiar a l’extranger. El 1984 arriba a França, on descobreix el cinema europeu molt impressionat Dijous 27i queda de gener de 2011 per Luís Buñuel i de qui adquireix el matís surrealista que es respira a les seves obres.

BALZAC I LA PETITA MODISTA XINESA, de DAI SIJIE

Es va fer famós sobretot per la seva novela El Complex de Di (2005), amb la qual va guanyar el premi Femina el 2003. La seva darrera obra, Una nit que no havia sortit la lluna (2008).

ESTIL LITERARI Amb la crua sinceritat de qui ha sobreviscut a una situació límit, l’autor escriu aquest bonic relat autobiogràfic que sorprèn al lector per la lleugeresa del seu to narratiu, quasi de faula, capaç de fer somriure tot i la duresa dels fets narrats. Es tracta d’una novel·la curta escrita amb senzillesa, tendresa i sense excesos, tot i que l’época i les situacions que es descriuen són impactants pel que va suposar de repressió i aïllament. Aconsegueix enganxar des de la primera pàgina, i a diferència de gran part de les novel·les orientals, té més ritme i no s’atura tant en les descripcions. Cal destacar també els tocs d’humor i fina ironia que desprèn l’obra. El gran nus argumental és el triomf de la cultura davant la ignorància, que, fomentada pel poder maoista, condueix a la alienació de tot un poble. Es un baluart a favor del desig innat de les persones per la llibertat en temps de repressió i pensament únic. I és també un homenatge a l’habilitat de narrar, i a les virtuts de la transmissió oral de la cultura.

Balzac i la Petita modista xinesa, de Dai Sijie  

Guia de Lectura del Club

Balzac i la Petita modista xinesa, de Dai Sijie  

Guia de Lectura del Club