Page 1

BERINGEN meer dan mijn stad Toeristische bezoekersgids 2013


Toerisme Beringen Contact en openingsuren Toeristisch Onthaal Limburg

3 3

Mijnerfgoed Mijnmuseum 6 De mijncité Wandeling door de mijncité 12 Culinaire Ontdekkingstocht 13 Mijnkathedraal 14 Grieks-orthodoxe kerk 14 Sint-Pietersbandenkerk 14 Fatih Moskee 15 Mining and More 16 Bedrijfsbezoeken ’t Kasteeltje 20 De Stalse Schans 20 Brandweer 21 Blueberry Fields 21 Coldset Printing Partners 21 Natuur en recreatie Recreatiedomein het Koersels Kapelleke Vlaams Bezoekerscentrum De Watersnip Paalse Plas Millennium Golf

24 25 26 26

Wandelen en Fietsen Drieprovinciënroute 30 Fietsen in groep 30 Op en top terril 31 Park van de directeur 31 Meer dan mijn stad Prikkelpad 34 Ontvangst 35 Boeboekspad 35 Rondritten Op een elektrische scooter Met de bus

37 37

Logeren Hotels 39 Jeugdlogies39 B&B's en vakantiehuizen 40 Events en markten

42

Info

44

Plan 46

Colofon Uitgavejaar: 2013. Uitgegeven door Toerisme Beringen. Redactie: Toerisme Beringen. Foto’s: Jonathan Vaes, Kristof Vrancken, Sarie Van den Bossche, Eddy Daniels, PCCE, Het Vervolg. Overige foto's ter beschikking gesteld door partners. Realisatie: Toerisme Beringen

2


Hartelijk welkom bij Toerisme Beringen, het nieuwe Toeristisch Onthaal Limburg!

Welkom

Toerisme Beringen vormt vandaag het nieuwe Toeristisch Onthaal voor Limburg: je vindt er informatie over heel de streek. In januari 2013 verhuisde het infokantoor naar een volledig nieuwe thuisbasis: het inkomgebouw van de mijn. Dit is geen toeval, want Beringen is de toegangspoort tot de mijnstreek, een toeristische regio die heel wat te bieden heeft! Ervaar dit meteen in onze belevingsruimte die je al even laat proeven van dit spannende mijnverhaal. Beluister persoonlijke getuigenissen over hoe het was om alles in je thuisland achter te laten en een nieuw leven te beginnen in een onbekend land. Hoe was het om 800 meter onder de grond te werken en welke functies haddden deze mensen? Een menselijk verhaal, dat meteen ook onze aanpak typeert. In ons toeristisch onthaal wijzen we je graag de weg doorheen dit kluwen van toeristische hotspots! Een citytrip of een streekbezoek. Laat ons beginnen in Beringen, aan de hand van deze brochure. Het is de start van een boeiende reis langsheen het mijnmuseum, de mijnsite be-Mine, de citĂŠs (tuinwijken) of doorheen de mijnstreek. Spring zeker eens binnen in onze toeristische shop waar je gadgets en streekproducten kan kopen, of grasduin er door de talrijke toeristische brochures van over heel Limburg. Plan je een daguitstap? We helpen je met plezier verder voor een programma op maat. Ontdek in deze brochure alvast de mogelijkheden!

Contact Toerisme Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen +32 (0) 11 42 15 52, toerisme@beringen.be www.toerismeberingen.be Openingsuren Het infokantoor is alle dagen open van 9 tot 16.30 u. Zaterdag, zondag en feestdagen van 9.30 tot 16.30 u. Gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar. Bezoekersgids Beringen 2013

3


Mijnerfgoed

helemaal onderste boven

4


Mijnmuseum

Kom naar het imposante industriĂŤle mijnterrein van Beringen en ervaar de geschiedenis van de Limburgse steenkoolmijnen in het mijnmuseum. Maak kennis met het werk in de ondergrond en het leven rond de mijn. Herbeleef de woelige sluitingsperiode en kom alles te weten over de mijnstreek vandaag!

www.mijnmuseum.be

Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen

5


MIJN MUSEUM Mijnmuseum Een must voor iedereen die naar Beringen komt! Het museum haalt uit het rijke Limburgse mijnverleden het beste weer naar boven en presenteert programma’s voor individuele bezoekers, groepen en scholen.

Individuele bezoekers

Maak op een interactieve en multimediale manier kennis met het leven en werken in en rondom de mijn. Verspreid over negen zalen beleef je evenveel verschillende verhalen, die telkens een ander thema als uitgangspunt hebben: het werk ondergronds, het leven in de cité, de woelige sluitingsperiode, de toekomstplannen op de site... Gezinnen en individuele bezoekers kunnen de nieuwe museumpresentatie bezoeken, elke dag tussen 10 en 16 u. Wie wil kan om 11, 13 en 15 u een gegidst bezoek aan de ondergrondsimulatie brengen.

Prijzen Volwassenen Vanaf 60 jaar Van 6 tot 18 jaar Jonger dan 6 jaar

Opgelet Voor een gegidst bezoek aan de ondergrondsimulatie betaal je 2 € p.p. extra.

6€ 5€ 4€ gratis

Tip !

Praktische info Zonder reservatie. De museumpresentatie is rolstoeltoegankelijk. Het bezoek aan de ondergrondsimulatie duurt ca. 45 min en is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Kom je met jouw kids naar het mijnmuseum? Vraag dan naar het kinderpad! Een spannende zoektocht met een leuke prijs! 6


Groepen

Het Mijnmuseum biedt twee programma’s aan voor groepen vanaf 10 personen. Deze moeten altijd vooraf gereserveerd worden. Arrangement ‘Mijnmuseum’ Je bezoek start met een onthaalfilm, vervolgens begeleidt de gids je bij de tocht doorheen het nieuwe interactieve museum. Tot slot duik je de ondergrond in waar je je even mijnwerker waant. Arrangement ‘Mijnwerkerspad’ Na de onthaalfilm neemt de gids je groep mee op een wandeling doorheen de indrukwekkende gebouwen. Je verkent de badzaal, lampenzaal, de bezettingszaal en de schachtbok die de mijnwerkers gebruikten om in de ondergrond af te dalen. Als afsluiter ontdek je de ondergrondsimulatie.

Prijzen* Volwassenen Vanaf 60 jaar Van 6 tot 18 jaar Jonger dan 6 jaar

6€ 5€ 4€ gratis

Praktische info Reservatie verplicht: toerisme@beringen.be of 011 42 15 52. Minimum 10 deelnemers per groep. Duur: 2 u. (per arrangement).

* Gids en bezoek ondergrondsimulatie inbegrepen.

Openingsuren Het museum is het hele jaar doorlopend geopend van maandag t.e.m. zondag van 10 tot 16 u. Op Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen en van 23 december tot en met 1 januari is het museum gesloten.

Bezoekersgids Beringen 2013

7


Scholen

Het Mijnmuseum biedt schoolprogramma’s aan. Deze dienen altijd gereserveerd te worden. Mijnwerkers met vuile handen (kleuteronderwijs) Er wordt gefluisterd dat er een goudschat verborgen is in de mijn. Al de mijnwerkers worden naar beneden gestuurd om het goud te zoeken en de kinderen moeten meehelpen! Ze trekken hun mijnwerkerskledij aan en gaan op speurtocht. Spannend! Op pad met de mijnwerker (lager onderwijs) Mijnwerker voor één dag! Kinderen krijgen een mijnwerkersplunje aan en een helm op en volgen de gids, hun ‘chef’ voor vandaag. Hij zet ze aan het werk en met een authentiek treintje worden ze naar de ondergrondsimulatie gebracht. Een echte belevenis! Maximine (secundair onderwijs) Maximine is een educatief computerspel dat leerlingen op een leuke manier kennis laat maken met de mijngeschiedenis en het mijnwerkersberoep. Download gratis het spel, word een virtuele mijnwerker en kom het nadien aan den lijve ondervinden (arrangement 'mijnwerkerspad')!

Prijzen Leerlingen Lerarenkaart

4€ gratis

Praktische info Reservatie verplicht: 011 42 15 52 of toerisme@beringen.be. Min. 10 deelnemers per groep.

Duur Kleuteronderwijs 1u Lager onderwijs 1,5 u Secundair onderwijs 2 u

Uitzond

erlijk aanbod !

Mijnzondagen Ook individuele bezoekers kunnen de mijngebouwen bezoeken!

Het arrangement 'mijnwerkerspad' (zie vorige pagina) is normaal enkel toegankelijk voor groepen. Maar nu kunnen ook individuele bezoekers de industriële gebouwen bezoeken. Dit kan van maart tot en met oktober op de eerste en derde zondag van de maand (uitgez. 21/4), om 11 en 14 u.

C-Mine Jouw mijnmuseumticket is geld waard!

Ga binnen de 14 dagen op bezoek in C-mine en krijg 1,50 € korting. Of kom je van C-Mine? Met het C-Mine ticket krijg je een gratis bezoek aan de ondergrondsimulatie!

iPod-tour Een digitale gids voor individuele bezoekers!

Een unieke audiotour door het mijnmuseum. Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Vraag ernaar aan de kassa!

Surf naar www.mijnmuseum.be voor alle aanbiedingen. 8

Bezoekersgids Beringen 2013


Beringen: de stad naar morgen Beringen ondergaat de komende decennia een grondige facelift. Er staan ingrijpende veranderingen op stapel: een nieuwe scholencampus, een nieuw zwembad op de mijnsite, diverse woonprojecten, station Beringen-centrum, uitbouw shoppingstad, de terril als avonturenberg en de uitbouw van de be-MINE site. Zij betekenen het startschot voor de ontwikkeling van een geheel nieuwe structuur. In een unieke dynamiek worden reeds vandaag de bouwstenen gelegd voor de stad naar morgen. Meer info? Surf naar www.beringen.be en klik op stadsontwikkeling. 9


De mijncité

multiculti cité

10


De citĂŠ van Beringen is ruim in aanbod en compact in afstand. Laat je door onze gidsen meenemen voor een verhaal dat je niet snel zal vergeten, op een (culinaire) reis langsheen verschillende culturen...

De mijncitĂŠ

Kronkelende straten en groene pleintjes. Een trots mijnstadion en een statig casino. Moskee versus mijnkathedraal. Architectuur en cultuur.

Aanrader!

Culinaire ontdekkingstocht Een unieke ontmoeting tussen smaken en culturen uit diverse windstreken. Kijk snel op p. 13!

11


De mijncité Een buitengewone buurt.

Wandeling door mijncité

Wist je dat de mijn zorgde voor woningen voor haar werknemers? Zowel arbeiders, bedienden als ingenieurs konden hun intrek nemen in de voor hen voorziene woningen, elk gebouwd in hun typische stijl. Er werden ook scholen, winkels, sportvelden, logementshuizen, een cultuurcentrum, een ziekenhuis en een kerk gebouwd om de mijnwerkers in hun noden te voorzien. Zo ontstond al gauw een hele wijk rondom de mijnzetel: de cité of tuinwijk. Je kan de wandeling aanvullen met een bezoek aan de moskee of de mijnkathedraal.

Prijs Gidsvergoeding: 50 € / 75 €

Praktisch Duur: 2 u / 3 u. Rolstoeltoegankelijk.

Wanneer Alle dagen

TIP! Wandelkaart Voor individuele wandelaars is er een kaart van de cité beschikbaar (p. 29).

Zie p. 45 voor info over gidsvergoeding.

Op zoek naar een goede deal?

Combineer de culinaire tocht, de mijncitéwandeling of een ander programma uit deze folder met een bezoek aan het mijnmuseum*.

Twee arrangementen in één formule. Je betaalt hiervoor 4 € extra p.p. Vraag er naar bij Toerisme Beringen

* Dit bezoek is een ingekorte rondleiding van ong. 1 u. Je bezoekt de nieuwe museumpresentatie. Bezoek aan de gebouwen en ondergrondsimulatie niet inbegrepen.

12


Aanrader!

Culinaire ontdekkingstocht Stel je even het volgende voor: kuieren door de Stationsstraat. Achtervolgd worden door de folkpop uit Turkije die je onderdompelt in de muliculti sfeer, meesleurt naar de Poolse folklore, de Italiaanse passie en de Griekse mythologie. In Beringen-Mijn kan je deelnemen aan een smakelijke reis door de mijncité om zo thematisch te proeven van alle culinaire windstreken...

Groepen Tijdens een wandeling, die start om 14 uur en onder begeleiding van een gids, maak je kennis met de vele nationaliteiten die zich door de steenkoolontginning in Beringen vestigden en proef je van hun gastvrijheid, lekkernijen en architectuur.

Individuele bezoekers Ben je met minder dan 10 personen en wil je toch genieten van dit uitzonderlijke aanbod?

Typische hapjes en drankjes worden al wandelend gesmaakt: een stevig Koolputtersbier, Poolse worst, Turks gebak en Italiaanse pizza zijn alvast enkele voorproevertjes. Ideaal om meer te leren over de verschillende landen, eetgewoontes, hoe mensen zich hier gevestigd hebben en welke authentieke tradities zij hier in ere houden. Kortweg een unieke ontmoeting tussen smaak en cultuur!

Elke laatste zondag van de maand voorzien we een culinaire tocht voor individuelen, op voorwaarde dat we 10 inschrijvingen hebben ontvangen. Neem snel contact op met toerisme Beringen voor de beschikbare data!

Prijs Volwassenen Kinderen

26 € 13 €

Praktisch Minimum 10 personen. Duur: 5 u. (van 14 tot 19 u.) Rolstoeltoegankelijk. Wanneer Alle dagen, behalve vrijdag en tijdens de ramadan.

"Verschillende smaken, smakelijke verschillen!"

Prijs Volwassenen Kinderen

26 € 13 €

Praktisch Minimum 10 inschrijvingen. Duur: 5 u. (van 14 tot 19 u.) Rolstoeltoegankelijk. Wanneer Elke laatste zondag van de maand. Contacteer toerisme Beringen voor de juiste data!

13


Mijnkathedraal (Sint-Theodarduskerk)

De term ‘mijnkathedraal’ wijst op de grote en rijk aangeklede kerken die de verschillende mijnmaatschappijen in de Limburgse Kempen lieten bouwen in hun arbeiderswijken. De St.Theodarduskerk is ongetwijfeld één van de mooiste in Limburg. De kerk werd tussen 1939 en 1943 opgetrokken in Byzantijnse stijl, onder leiding van architect Henri Lacoste. Let zeker op de bouwstijl en de prachtige glasramen in beton!

Prijs Toegang Gidsvergoeding*

gratis 50 €

Praktisch Duur: 1,5 u. Rolstoeltoegankelijk. Wanneer Alle dagen

Grieks-orthodoxe kerk

De buitenkant verraadt het misschien niet, maar vergis je niet, van zodra je het kerkje binnenstapt word je overladen door het prachtige interieur! Alle elementen van een Grieks-orthodox gebedshuis zijn aanwezig. De ‘iconastasis’ of beeldenwand bevat uiterst gedetailleerde iconen op hout geschilderd. Het is de verbinding tussen de Goddelijke en menselijke wereld en heeft drie deuren met in het midden de Koninklijke Deur, waar enkel de priester, diaken of bisschop door mag. Een verrassend bezoek!

Prijs Volwassenen Kinderen Gidsvergoeding*

1,50 € 1,00 € 50 €

Praktisch Duur: 1 u. Rolstoeltoegankelijk. Wanneer Alle dagen

Sint-Pietersbandenkerk

Deze kerk tref je niet in de mijncité, maar wel in het centrum van Beringen. Het is een typische kruiskerk in laat-gotische stijl en dateert uit de eerste helft van de 15de eeuw. Ze bepaalde de Beringse skyline al lang voordat er sprake was van de mijnindustrie. Nadat de klokkentoren in 1839 neerstortte op het aanpalende scholengebouw werd de kerk gerestaureerd en kreeg ze een spitse toren, die een uniek accent geeft aan het Beringse centrum. De kerk bezit een rijkelijk en waardevol interieur, waaronder een barokaltaar, een communiebank en een preekstoel uit de 17de eeuw. Een prachtige kerk. Zeker een bezoekje waard!

Prijs Toegang Gidsvergoeding*

gratis 50 €

Praktisch Duur: 1,5 u. Rolstoeltoegankelijk. Wanneer Alle dagen

* Kijk op p. 45 voor meer info over gidsvergoeding. 14 Bezoekersgids Beringen 2013


Religie

Ontdek de verschillen.

Fatih moskee

Deze Turkse moskee geeft een uniek accent aan de multiculturele uitstraling van Beringen. De Ottomaanse bouwstijl is herkenbaar aan de twee minarettorens en aan de grote koepel. Het speciale karakter van het interieur wordt bepaald door de mooie handgeschilderde wandtegels. Meer dan een miljard mensen van alle rassen, nationaliteiten en culturen over de hele wereld zijn moslims. Een gids vertelt je over hun geloofsbelijdenis en de “Vijf Pilaren” van de Islam en over hoe het gebed plaatsvindt. Enkel even je schoenen uitdoen!

Prijs Volwassenen Kinderen Gidsvergoeding*

1,50 € 1,00 € 50 €

Wist je dat...

Praktisch Duur: 1,5 u. Niet rolstoeltoegankelijk. Wanneer Alle dagen behalve vrijdagnamiddag.

je de verschillende programma's kan combineren? Bij ons krijg je een budgetvriendelijk

programma op maat van de groep!

15


Mining and more Local Vocal Local vocal? Dat zijn lokale bewoners met hun eigen verhaal. Het zijn sleutelfiguren en ze vertellen hun geschiedenis: zeer persoonlijk, maar actueler dan ooit! Je ontmoet hen in hun eigen huis, tuin, straat, wijk, club- of gebedshuis. Je ontdekt hun wereld en beleeft een ontmoeting om nooit te vergeten. Norbert Zeimbicki, Saim Akbas of Henri Webers: kies je Beringse verteller en boek een date met de Mijnstreek!

Prijs 6 € (incl. drankje) Wanneer 10 u. of 14 u. Praktisch Maximum 8 deelnemers per ontmoeting. Duur: 1,5 u. Mining tours Bezoek de Mijnstreek op een exclusieve manier! Ontdek in een comfortabele minibus de rijke geschiedenis van de koolmijnen, het multiculturele karakter van de tuinwijken en de toekomst van de karaktervolle mijngebouwen. De Mining tour Beringen ‘De mijn als architect en vormgever’ focust op de visuele gevolgen van de mijnactiviteit in de regio, waarbij je de mijnsites van Zolder en Beringen bezoekt.

Prijs 25 € p.p. Wanneer Vertrek om 14 u. aan het mijnmuseum Praktisch Maximum 8 deelnemers, minimum 4. Duur: 4 u.

Reserveer tijdig! www.miningandmore.be reservaties@hetvervolg.org 089 86 58 86

16


17


Bedrijfsbezoeken

de boer op of technologie

18


Verken de meest hoogtechnologische coldsetdrukkerij of snuif de plattelandslucht op de buiten. Geen steenkool, maar wel blauwe bessen, kaas en ijs...

Bedrijfsbezoeken

Indrukwekkende bedrijvigheid in Beringen: steek je handen uit de mouwen en neem deel aan ĂŠĂŠn van onze bedrijfsbezoeken.

Blauwe bessen

Lekker en gezond! Pluk en proef ze bij Blueberry Fields.

19


Bedrijfsbezoeken Moderne technieken en tijdloze beroepen.

De Stalse Schans (Melkschapenbedrijf) ‘t Kasteeltje (Geitenboerderij)

De boer op! Trek naar deze sympathieke boerderij met een 70-tal productieve melkschapen en een 150 lammetjes.

Pure gezelligheid op deze geitenboerderij! Kinderen en volwassenen voelen zich hier thuis. Voeder de pony’s, dwergschaapjes, ganzen, eenden en konijnen. Melk de geitjes en raap de kippeneieren. Proef de vrucht van deze arbeid en smul van heerlijke geitenkaas, roomijs, kaastaart...

Bij schapenboer Willy zie je hoe deze dieren worden gemolken, geschoren en verzorgd. Je proeft er ook van heerlijk roomijs en verschillende soorten kaas.

Prijs Volwassenen Kinderen

Wanneer Alle dagen behalve zaterdag, zondag en maandag.

Prijs Volwassenen Scholen

Praktisch Vanaf 10 p. Duur: 2 u. Rolstoeltoegankelijk

Wanneer Alle dagen

5,00 € (incl. kaas en ijsje) 2,50 € (incl. ijsje)

Adres: G. Gezellestraat 11, 3582 Beringen

5,00 € (incl. kaas en ijsje) 2,50 € (incl. ijsje) Praktisch Vanaf 10 p. Duur: 2 u. Rolstoeltoegankelijk

Adres: Vennestraat 15, 3581 Beringen

20


Blueberry Fields

Blauwbessen op hun best. Blueberry Fields is één van de grootste blauwbessenbedrijven van België. Iedereen is er het hele jaar welkom! Vanaf mei tot september kan je er wandelen. Je leert over de teelt van blauw- en veenbessen, de bemesting, de bloei, de snoei en de oogst. Van midden juli tot eind augustus kan je zelf plukken. Het bezoek wordt afgesloten met een heerlijk ijsje met blauwbessencoulis. Als bes op de taart krijg je een leuk aandenken na het bezoek. Blauwbessen zijn meer dan gezond! Ze worden verwerkt tot confituur, coulis, wijn, thee… Al deze producten worden verkocht in het winkeltje.

Prijs 3,50 € (incl. bosbessensap en ijsje) 2,70 € (incl. consumptie en ijsje) Gidsvergoeding*: 50 € Adres: Schomstraat 145, 3582 Beringen

Brandweer

In geval van nood staan zij voor je klaar! Als er geen branden te blussen zijn, stellen de Beringse brandweermannen hun kazerne graag open voor het publiek. Met de juiste vakkundigheid vertellen ze hoe je snel en juist moet handelen bij brand, ongevallen enzovoort. Voor kinderen en (groot)ouders!

Prijs Gratis

Praktisch Vanaf 10 p. Duur: 2 u. Rolstoeltoegankelijk Wanneer Alle dagen van mei tot september.

Coldset Printing Partners

Stop de persen! De krantendrukkerij is indrukwekkend! Je komt oog in oog te staan met de gigantisch grote drukpersen waar de kranten van de volgende dag aan een razend tempo voorbij flitsen. In Beringen staat één van de meest hoogtechnologische krantendrukkerijen van Europa! Concentra Media drukt er niet alleen de eigen kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, maar ook andere bekende binnenlandse en buitenlandse titels. Moderne krantenpersen drukken tot 40.000 exemplaren per uur in kleur. U ziet op de eerste rij hoe de kranten gedrukt, gesneden, verpakt en vervoerd worden… tot ze kakelvers op uw ontbijttafel liggen. Reserveer je bezoek rechtstreeks op bedrijfsbezoeken.hbvl.be of bij toerisme Beringen. Ook schoolbezoeken mogelijk.

Wanneer Alle dagen behalve zon- en feestdagen.

Prijs 4 € p.p. (scholen: gratis)

Praktisch Vanaf 10 p. Duur: 1,5 u. Rolstoeltoegankelijk

Wanneer Elke werkdag om 10 u. (behalve ma en do), 13 u., 14 u. en 20.30 u.

Praktisch Aantal: min. 15, max. 50. Duur: 2 u. (avondrondleiding: 2,5 u.) Rolstoeltoegankelijk

21


Natuur en recreatie

oog voor ontspanning

22


Beringen telt twee grote recreatiedomeinen: De Paalse Plas en het Koersels Kapelleke. Het Vlaams Bezoekerscentrum De Watersnip is de toegangspoort tot de vallei van De Zwarte Beek. Beleef er programma's op maat voor elke natuurliefhebber, jong en oud! Aan de Paalse Plas vind je de zachte recreatie: zwemmen, surfen, fietsen, wandelen, vissen... Liever wat actiever? Probeer dan eens een hole-in-one bij Millennium Golf!

Natuur en recreatie

Zorgeloos ontspannen aan de oevers van de Paalse Plas of de natuur in voor een leerrijke trip in de vallei van De Zwarte Beek.

Puur genieten...

23


Natuur en recreatie Fascinerende momenten!

Het Koersels Kapelleke

Het recreatieoord staat bij vele mensen bekend als ‘het kapelleke’, omdat het is gegroeid rond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-aan-de-staak, en al sinds 1826 gekend is als bedevaartsoord. Toch is er meer: in dit bosrijke gebied staat de uitkijktoren centraal. Wie de bijna 30 meter hoge toren beklimt, kijkt uit over het typische Kempenlandschap. Het domein omvat een speeltuin, minigolf, trickpinbanen, een plonsvijver en talrijke mooie kampeerterreinen voor jeugdverenigingen. Sportievelingen kunnen er terecht op de fit-o-meter of voor een oriëntatieloop.

Prijs Minigolf 2,50 € 2,00 € (groepen vanaf 10 p.) Trickpin: 1,50 € 1,00 € (groepen vanaf 10 p.) Uitkijktoren gratis Speeltuin gratis Plonsvijver gratis Adres: Fonteintjesstraat z/n, 3582 Beringen

Meer info op www.beringen.be

24

Wanneer Minigolf en trickpin: in juli en augustus dagelijks van 10 tot 20 u.; van april tot en met oktober: woensdag, zaterdag, zonen feestdagen van 13 tot 18 u.; Paasvakantie: vanaf paaszaterdag elke dag van 13 tot 18 u. Speeltuin: van april tot en met oktober van 8 tot 20 u.; winter van 8 tot 17 u. Plonsvijver: juli en augustus dagelijks van 13 tot 20 u., bij meer dan 25 graden.


Beleef de natuur van dichtbij. Kijk op p. 34 en p. 35 voor meer natuurbeleving in De Watersnip

Vlaams Bezoekerscentrum De Watersnip

De Zwarte Beek is één van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen. Deze strekt zich uit over meer dan 30 km; vanaf de rand van het Kempens plateau te Hechtel tot in Diest, waar de Zwarte Beek samenvloeit met de Demer. De Watersnip is het bezoekerscentrum van de Vallei van de Zwarte Beek. EVEN BINNEN KIJKEN … In het bezoekerscentrum vind je een speelse tentoonstelling over de natuur en het landschap van de Zwarte Beek. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en je vindt er informatie, boeken, tijdschriften en diverse publicaties voor natuurliefhebbers. …OM BUITEN MEER TE ZIEN! Vanaf De Watersnip kun je zes wandelroutes volgen, waaronder het Prikkelpad (p. 34) en het Boeboekspad (p. 35). Het Prikkelpad is een zintuigenprikkelende route (geschikt voor rolstoelen en buggy’s). Ze is uitgewerkt op maat van kinderen en jongeren met een beperking, maar leuk voor iedereen. Voor het Boeboekspad gaan gezinnen of groepen met kinderen van 5 tot 10 jaar met de Boeboekstas op pad voor allerlei leuke activiteiten in het bos. De beekwandeling kan je alleen in het weekend doen, want die loopt deels over militair domein. Elke maand biedt ‘De Watersnip’ minstens twee gratis, begeleide themawandelingen aan.

Praktisch Voor groepen en scholen zijn er begeleide activiteiten. Geef ons een seintje en we sturen de brochure gratis op.

Kijk ook op p. 34 en 35 voor extra info. Voor het volledig aanbod surf je naar: www.dewatersnip.be Adres: Grauwe Steenstraat 7, 3582 Beringen

25


Talrijke (ont)spannende activiteiten! Paalse Plas

Op de oevers van de 40 hectaren grote plas vind je het fietscafĂŠ, fietsverhuur, een lig- en speelweide, zitbanken, een strand en een kleine speeltuin. Voor de vissers zijn er afgebakende zones. Het fietspad rond de plas maakt deel uit van het fietsroutenetwerk en is ideaal voor een ontspannende tocht met de fiets of te voet. Meestal tref je er ook de golfers, allemaal op zoek naar een hole-in-one. Te water gaan kan ook. Alle nodige faciliteiten voor zachte waterrecreatie zijn aanwezig. Voor de zwemmers is er een zwemzone afgebakend die geopend is in juli en augustus.

Wanneer De Paalse Plas is alle dagen toegankelijk. Openingsuren fietscafĂŠ: vanaf 1 april, van 10 tot 21 u.; winterperiode: vanaf 1 oktober, van 10 tot 18 u. Gesloten tussen 15 december en 15 januari.

De gratis zwemzone is geopend tijdens de maanden juli en augustus, tussen 12 en 18 u., bij groene vlag en bij meer dan 25 graden. Adres: Holststraat z/n, 3583 Beringen

Millennium Golf

Na een, voor Europa, succesvolle Rydercup kreeg de golfsport vorig jaar heel wat media-aandacht. Bloso heeft de golfsport dan ook uitgeroepen tot sport van het jaar in 2013. De Millennium Golfclub doet er alles aan om deze sport aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. Met prachtige faciliteiten vormt de club een ideale omgeving om deze mooie sport te leren kennen!

Praktisch Informeer naar de verschillende mogelijkheden op het nummer +32 13 61 89 50 of via email: info@millenniumgolf.be

Golf, sport van het jaar!

26 Bezoekersgids Beringen 2013

www.millenniumgolf.be

Adres: Donckstraat 30, 3583 Beringen


27


Wandelen en fietsen

te voet of op de trappers

28


Je kan alle kanten uit. We presenteren je graag het vaste fiets- en wandelaanbod. Uiteraard stippelen we in samenspraak graag een route op maat uit. Neem contact op met Toerisme Beringen voor meer info.

Wandelen en fietsen

Doorkruis Beringen over de mooiste fiets- en wandelpaden. Van de Paalse Plas tot het Koersels Kapelleke, doorheen het centrum en het groen...

Fietskaarten Fietsroutenetwerk Limburg Drieprovinciënroute

9,50 € 1,50 €

Wandelkaarten Paal, dorp rijk aan bergen Koersels Kapelleke Ontdekkingstocht in de mijncité Wandelen in Beringen-centrum Wandelen in Beverlo

2,50 € 2,50 € 1,50 € gratis gratis

29


Fietsen Op de trappers!

Via het ondertussen wereldberoemde knooppuntensysteem stel je je eigen dagtocht samen. Vertrek in Beringen aan de Paalse Plas of aan het Toeristisch Onthaal op de mijnsite. Parkeer er je wagen en spring op je fiets! Fietsers met een elektrische fiets kunnen hun fiets opladen aan de laadpunten aan de Paalse Plas en aan het Koersels Kapelleke.

Fietsverhuur Drieprovinciënroute

What’s in a name... de bewegwijzerde route laveert je door 3 provincies. De mooiste plekjes in het grensgebied tussen Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant liggen op je weg. Je vertrekt best aan de Paalse Plas, want vanaf hier zit je meteen op de route. Elke eerste zondag van juni wordt er ook het promotie-evenement van de route georganiseerd. Kijk op p. 43 voor meer info!

30 Bezoekersgids Beringen 2013

Fietsen in groep

Een ervaren stadsgids trapt met jou naar de leukste plekjes in Beringen en doorkruist de stad. Fiets je liever in de schaduw van de machtige mijngebouwen of verkies je oases van groen? In samenspraak met de gids wordt er een route uitgestippeld aangepast aan de wensen van de groep.

Huur vandaag je fiets en spring op de pedalen voor een tocht doorheen het Beringse landschap! Reserveer bij Toerisme Beringen. Gewone fiets: Fiets + kinderzitje: Tandem:

10 € 11 € 20 €

Fietsverhuur: aan de Paalse Plas of het mijnterrein. Heb je onderweg een ernstig defect aan je fiets? Dan kan je terecht op het gratis nummer 0800 96 96 7. Ook voor uitzonderlijke reservaties.


Hoe je de mijncité kan verkennen kon je al eerder lezen in deze brochure. Maar er is meer voor wandelaars. In het centrum van Beringen, Beverlo en Paal kan je vertrekken voor één van de bewegwijzerde wandelroutes en in het bos van het Koersels Kapelleke zijn diverse wandelingen uitgestippeld.

Wandelen In het groen of in het stadscentrum.

Op en top terril

Steenkool die bovengehaald werd, moest door ‘wassing’ gescheiden worden van stenen voordat men kon verkopen. De stenen werden opgestapeld en zo ontstond de steenberg of mijnterril. Na de mijnsluiting werd de terril bezaaid en werden er bewegwijzerde wandelwegen aangelegd. Klim naar 100 meter hoogte en trakteer jezelf op een indrukwekkend panorama over de hele mijncité.

Wanneer De teriil is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Groepen na reservatie.

Prijs Gratis. Groepen kunnen zich laten begeleiden door een gids. De vergoeding hiervoor bedraagt 50 €*.

Adres: Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen (tot 17u) of Orgelwinningstraat, 3582 Beringen

Praktisch Duur: 2 u. Niet rolstoeltoegankelijk.

Park van de directeur

Hiërarchie was belangrijk tijdens de mijnindustrie en dit mocht gezien worden. De directeur nam zijn intrek in een villa omgeven door unieke Engelse en Franse tuinen. Na het werk van een pyromaan bleef enkel een ruïne over van dit prachtige gebouw. Het park kreeg een grondige poetsbeurt en werd opnieuw aangeplant. Elke grote stad heeft zijn park, zo ook in Beringen. Je kan er aangenaam wandelen en genieten van de rust.

Wanneer Het park is alle dagen open voor wandelaars. Groepen kunnen het park intrekken met een gids of de wandeling combineren met één van de programma's in deze brochure. Toegang via Koolmijnlaan of Tennisstraat.

Prijs Gratis. Voor een gids betaal je 50 €* vergoeding. Praktisch Duur: 1 u. Rolstoeltoegankelijk.

* Kijk op p. 45 voor meer info over gidsvergoeding. Bezoekersgids Beringen 2013 31


Meer dan mijn stad

prikkel je zintuigen

32


Meer dan mijn stad

Typisch Beringen of net even iets anders? Start je bezoek aan Beringen met een ontvangst, maak kennis met onze streekproducten of word ondergedompeld in een wereld van allerlei prikkelende momenten...

Koolputter

Een heerlijk prikkelend donker bier naar Berings recept!

33


Meer dan mijn stad Prikkelende activiteiten en typische streekproducten.

Beringen, verrassend meer dan mijn stad!

Prikkelpad

Natuurbeleving uitgewerkt op maat van kinderen en jongeren met een beperking. Het prikkelpad start aan het Vlaams bezoekerscentrum ‘De Watersnip’. Langs de wandelroute staan 12 belevingselementen opgesteld, zoals voelkastjes, klanklabyrint, wiglo, kijkwand, voelsteen… De bezoekers worden extra geprikkeld met geuren, geluiden (of de afwezigheid ervan), kleuren, structuren, beweging enzovoort. Zintuigen spelen immers een centrale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het prikkelpad is leuk voor iedereen. Zeker ook voor gezinnen met jonge kinderen. Een deel van het traject loopt door de speeltuin van het Koersels Kapelleke. Tijdens de openingsuren van ‘De Watersnip’ kan je een begeleidend boekje ontlenen in het bezoekerscentrum. Het prikkelpad verkennen onder begeleiding van een natuurgids kan ook. Het pad is ca. 2,5 km lang en goed berijdbaar met een rolstoel of terreinbuggy.

Prijs Gratis Meer info of groepsreserveringen: www.dewatersnip.be of 011 45 01 91

34

Wanneer Elke dag tussen 1 april en 31 oktober, van 13 tot 16u, niet op maandag. In de winter op zondag van 13 tot 16 u. Ook na reservatie.


Kado tip!

Ontvangst

Een eerste kennismaking met Beringen en onze streekproducten! Tijdens een ontvangst willen we jou hartelijk welkom heten in Beringen. Een enthousiaste gids en een overzichtelijke onthaalfilm zijn hiervoor de ingrediënten. Maak kennis met onze stad en proef enkele van onze lekkere streekproducten!

Op zoek naar een leuk geschenk, iets typisch voor Beringen? Kom dan eens langs in onze shop. Je vindt er streekproducten, gadgets, geschenkbonnen...

Prijs 2 € p.p. Gidsvergoeding*: 50 € * Kijk op p. 45 voor meer info over gidsvergoeding.

Wanneer Alle dagen Praktisch Duur: 1,5 u. Rolstoeltoegankelijk

Met de Boeboeks op avontuur

Actief op verkenning voor gezinnen en groepen met kinderen van 5 tot 10 jaar. Haal een boeboekstas in ‘De Watersnip’ en doe samen met Piepel en Soeza leuke opdrachtjes in het bos: maak een taart van bosmateriaal of een tekening van bessensap, ga met een vergrootglas op zoek naar kriebeldiertjes of speel een spelletje dennenappel-petanque. Het pad is ca. 1,5 km lang en goed berijdbaar met een terreinbuggy.

Prijs Gratis , waarborg tas: 20 € Meer info of groepsreserveringen: www.dewatersnip.be of 011 45 01 91

Wanneer Elke dag tussen 1 mei en 30 september, van 13 tot 16 u. Niet op maandag. Ook na reservatie.

35


Mining Tours

Rondritten

Ontdek de mijnstreek in een comfortabele minibus. Blader terug naar p. 22 voor meer info.

36


Rondritten in Beringen

in totale vervoering

Toeren doorheen Beringen Slingerend langs leuke bezienswaardigheden en halt houdend op de mooiste plekjes. Krijg een totaalbeeld van Beringen op een comfortabele manier. Gids of gps: we wijzen je graag de weg...

Op een elektrische scooter

Reserveer vandaag je scooter en trek er op uit voor een toeristische rit op smaak gebracht met lekker eten en drinken! Je vertrekt bij Fietsen Bijloos in Beverlo met een volledig uitgeruste elektrische scooter. Aan boord wijst het GPS-toestel jou de weg over een traject van 53 km. Je cruist langsheen de oevers van de Paalse Plas en het Albertkanaal. Eens het water achter je gelaten rijd je de ‘cité’ en het mijnverleden tegemoet. In het mijnmuseum bezoek je de interactieve en multimediale presentatie die een compleet verhaal vertelt over de Limburgse steenkoolindustrie. Daarna laveer je de scooter terug naar het centrum van Beverlo waar je wordt opgewacht voor de lunch. Je kan kiezen voor een maaltijd in Het Bakhuisje of de Lemmensmolen. Smakelijk! Na het eten weer de motor op. De volgende stop is aan recreatieoord 't Koersels Kapelleke, waar je de uitkijktoren kan beklimmen. Geniet van het panoramisch uitzicht, want daarna begin je aan de laatste kilometers. Je keert - na een geslaagde dag - via het centrum en het mooie tenniscomplex van Beringen weer huiswaarts!

Prijzen Dagtocht - met lunch in het Bakhuisje - met lunch in de Lemmensmolen Huur scooter voor een dag

Reservatie www.efun.be 90 € 80 € 50 €

Wanneer Alle dagen tussen 10 en 17 u., behalve op dinsdag.

Fietsen Bijloos www.bijloos.be, 011 45 16 40 Toerisme Beringen www.toerismeberingen.be, toerisme@beringen.be, 011 42 15 52

Met de bus (Rondritten op maat) Komt jouw groep met de bus, dan kan je kiezen voor een rondrit. De gids stapt mee op en navigeert je door Beringen. Je krijgt een algemeen overzicht waarbij je het kloppend hart van het Beringse toerisme ontdekt. Wil je een route vol mijnerfgoed? Of kies je voor het groen en de ontspanningsmogelijkheden? Laat het ons weten en wij plannen een rondrit aangepast aan het thema van je keuze! Prijs Gidsvergoeding* en eventuele toegangsgelden.

Wanneer Alle dagen.

* Kijk op p. 45 voor meer info over gidsvergoeding. Bezoekersgids Beringen 2013 37


38

Logies


Logies

Een heerlijk ontbijt na een zalige nacht. Klaar voor een geslaagde dag in Beringen!

zalig ontwaken

Dat is wat onze logiesuitbaters jou willen bezorgen. We stellen ze even aan je voor...

Hotels

Jeugdlogies

Hotel Ten Caetermere ***

Op kamp in Beringen!

Er zijn 15 ruime slaapkamers met gratis wifi, TV en ruime badkamers. In de orangerie wordt het ontbijt in buffet-vorm voorzien, er is tevens een brasserie en een gezellige zitruimte. Perfecte ligging t.o.v. autosnelwegen.

Contacteer ons en vraag naar de infofiches. Of kom eens langs op ons kantoor voor meer informatie.

Ten Caetermere heeft een capaciteit aan slaapplaatsen van meer dan 30 personen.

Buitingstraat 145, 3583 Beringen +32 11 45 80 80 info@hoteltcm.com www.hoteltcm.com

Bivakhuizen of kampeerterreinen. Voor jeugdverenigingen zijn er in Beringen diverse mogelijkheden.

Toerisme Beringen Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen +32 11 42 15 52 toerisme@beringen.be www.toerismeberingen.be

Zijn jouw koffers al gepakt? De B&B's en vakantiehuizen vind je op de volgende pagina's. Bezoekersgids Beringen 2013 39


B&B's en vakantiehuizen

Paalse Hoeve

Een tot in de puntjes gerenoveerde boerderij. Uitermate geschikt voor families tot 10 personen die een rustige vakantie willen. Benedenverdieping met open keuken, woon- en eetkamer, slaapkamer met badkamer, bijkeuken met toilet, serre, terras en speeltuintje. Bovenverdieping met 2 slaapkamers met eigen badkamer, toilet en douche.

‘t Bakhuisje

’t Bakhuisje maakt deel uit van een klein gezellig hoevetje in een rustige woonomgeving. Het kleinschalige karakter en de comfortabele accommodatie zijn de troeven van deze B&B. Bij aankomst wordt een welkomstdrankje aangeboden. Ronnie en Noëlla heten je graag van harte welkom!

Deurnestraat 150, 3583 Beringen +32 494 30 87 59 paalsehoeve@telenet.be www.paalsehoeve.be

Bieweg 2, 3582 Beringen +32 11 42 11 54 info@tbakhuisje.be www.tbakhuisje.be

De Boerderie

Stalse Schans

Eindertstraat 18, 3581 Beringen +32 11 40 27 37 info@deboerderie.be www.deboerderie.be

Het platteland op, aangenaam voor jong en oud!

Logies Een ruim aanbod! Op zoek naar prijzen en beschikbaarheid? Vraag naar de logiesgids voor meer info of surf naar onze website!

De Boerderie is een magische plek, midden in het Limburgse groen, waar je helemaal tot rust en tot jezelf kan komen. De Boerderie is dus veel meer dan een gezellige B&B! Privésauna, wellness en een heel gamma heerlijke arrangementen!

Je verblijft in één van de twee landelijk ingerichte appartementen met zicht op de schapenweide. Elk appartement beschikt over een badkamer, toilet, volledig ingerichte keuken en een zithoek. Je kan ook een handje toesteken bij het verzorgen van de melkschapen en lammetjes. In de hoevewinkel proef je van heerlijk schapenijs en -kaas.

Guido Gezellestraat 11, 3582 Beringen +32 478 49 70 88 destalseschans@skynet.be

40


B&B's en vakantiehuizen

De Tuinkamer

De Kroonhoeve

‘t Kasteeltje

Nieuwendijk 23, 3582 Beringen +32 11 74 47 43 / + 32 476 308 894 armand.caubergs@pandora.be www.bedenbreakfastdetuinkamer.eu

De 4 ruime vakantiewoningen zijn voorzien van een living met overdekt buitenterras. Op het eerste verdiep vind je 2 ruime slaapkamers, met 5 losse bedden en douche. Gemeenschappelijk compleet ingerichte keuken.

Vennestraat 15, 3581 Beringen +32 496 43 43 07 tkasteeltje@telenet.be www.tkasteeltje.com

Rosette & Armand verwelkomen je met een hapje en een drankje. Je verblijft in één van de gezellig ingerichte kamers of studio en je geniet van een uitgebreid ontbijt in onze prachtige tuin! Lekker ontspannend.

Er is plaats voor 29 personen. Er zijn 4 sfeervolle gastenkamers, met volledig ingerichte keuken, ruim salon, openhaard en terras.

Een (kinder)boerderij vol aaibare neerhofdieren, geitjes die melk leveren voor het lekkerste ambachtelijke roomijs en 5 comfortabele gastenkamers die uitblinken in huiselijke gezelligheid: een heerlijke belevenis voor het hele gezin!

Kroonstraat 247, 3581 Beringen +32 11 74 47 54 marga@kroonhoeve.be www.kroonhoeve.be

De Witte Merel deluxe

Via Luna

De gasten kunnen niet alleen gebruik maken van het zwembad maar ook van de originele jacuzzi tipi. Je kan zelfs in een luxe lounge tipi overnachten. Ideaal als verrassing. Er zijn ook tandems te huur met een picnick box.

Rechtestraat 67, 3582 Beringen +32 494 43 25 82 / +32 499 70 14 67 info@vialuna.be www.vialuna.be

De Witte Merel DELUXE is een echt begrip in Beringen. De 3 luxe suites kijken uit op het millenniumgolfterrein en hebben elk een eigen terras.

Exclusief: Do not Distrub Box arrangementen

Via Luna is een vrijstaand huis met 2 slaapkamers met dubbel bed, leefruimte met slaapmogelijkheid, volledig ingerichte keuken en een zonnig tuinterras. Het interieur is met veel aandacht ontworpen en resulteert in luxe en comfort.

Villa Nostra ****

Villa Nostra biedt slaapgelegenheid voor 10 personen. Er zijn 5 suites, waarvan 2 luxe wellness suites, elk voorzien van ensuite badkamers. De enthousiaste gastvrouw verwent je graag met een luxueus ontbijt. De B&B beschikt over een zwembad, huurfietsen en is gelegen aan de Paalse Plas, op 500 m van het fietscafé. Holststraat 25, 3583 Beringen +32 475 58 73 76 villa.nostra@telenet.be www.villa-nostra.com

Tessenderlosesteenweg 224 3583 Paal/Beringen +32 495 52 42 78 www.dewittemerel.com www.dndhotels.com

41


Meer info?

Hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws over de evenementen!

Events en markten

www.toerismeberingen.be

42


Events en markten

iedereen feest mee!

Kom naar één van de vele evenementen en feest mee! Gezellige markten en ophitsende festivals, magische tochten en rasechte volksfeesten, fietsen en genieten... een jaar vol amusement.

Wekelijkse markten Beringen-centrum: woensdagvoormiddag, Beverlo: vrijdagvoormiddag, Paal: zondagvoormiddag.

Evenementen 12.05

07.09

Beringen Bengelt

Lumina Magica

Hèt evenement voor kids, met workshops, springkastelen, kermisattracties, optredens en zo veel meer!

Het meest magische event van het land! Een uniek decor verlicht door duizenden kaarsen, fakkels en aangepast verlichting. Een wandeltraject met her en der muzikanten, shows en vuuracts! Een spektakelvuurwerk als afsluiter. www.mijnhappening.be

02.06 Drieprovinciënroute Grensoverschrijdende fietstocht van 56 km doorheen Beringen, Meerhout, Ham, Tessenderlo, Laakdal en Diest. Verkorte route mogelijk. www.drieprovincienroute.be

16.06 Lus van het Zwarte Goud Gevarieerde fietstocht in de mijnstreek.

04.08 Paal op Stelten

08.09 Mijnhappening Mijnerfgoed en een multiculturele sfeer samengebracht in een groot volksfeest! Bezoek de mijngebouwen en het mijnmuseum, of kuier over de kunst- en ambachtenmarkt. Dans en muziek op verschillende podia maken het feest compleet. www.mijnhappening.be

07.12 - 08.12

Muzikaal feest in Paal met een enorme uitstraling! Vanaf de vroege namiddag tot ‘s nachts passeren er de grootste Vlaamse artiesten. Een topfestival voor jong en oud! www.paalopstelten.be

Kerst op de mijn

11.08

Niet zomaar een kerstmarkt, maar een tof kerstevenement op het Koersels kerkplein. Elk jaar staat er een spectaculaire kerstattractie geflankeerd door kraampjes met vele lekkernijen. Het publiek wordt warm gehouden door straffe muzikanten.

Halfoogstfeesten Feestgedruis tijdens de halfoogstfeesten. Een avondmarkt op zaterdag en een grote rommel- en antiekmarkt op zondag. Zondagnamiddag zijn er muzikale optredens, bierproeverijen, avontuurlijke attracties, kinderanimatie en veel meer!

Gezellige kerstmarkt op het mijnterrein.

21.12 - 22.12 Koersel Kerst

Bezoekersgids Beringen 2013 43


Wat voorafging...

In 1977 werden de gemeenten Beringen, Beverlo, Koersel en Paal gefusioneerd. Hierdoor groeide Beringen uit tot ĂŠĂŠn van de voornaamste gemeenten van Limburg. Beringen, het centrum van de vier deelgemeenten, is wellicht het oudste stadje van de Kempen: reeds in 1239 ontving Beringen de stadsrechten. De stad Beringen is onlosmakelijk verbonden met haar mijnverleden. De mijnsite van Beringen wordt beschouwd als de toeristische en culturele toegangspoort tot de mijnstreek. Nergens anders in Limburg is het mijnerfgoed zo compact en tegelijk zo uitgebreid bewaard gebleven. De steenkoolnijverheid heeft in Beringen een uniek patrimonium achtergelaten: van schachtbokken, mijnterrils, douchezalen, kolenwasserij, tuinwijk, mijnkathedraal tot zelfs een moskee.

Nuttige info

Dit alles en nog veel meer kan je in Beringen bezoeken en beleven.

44


Nuttige info

Contacteer ons

handig om te weten

VZW

Toerisme Beringen Toeristisch Onthaal Limburg Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen

TOERISME

BERINGEN

+32 (0) 11 42 15 52 toerisme@beringen.be www.toerismeberingen.be

Openingsuren kantoor Het infokantoor is alle dagen open van 9 tot 16.30 u. Zaterdag, zondag en feestdagen van 9.30 tot 16.30 u. Gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar. Gidsvergoeding In deze brochure vind je bij elk programma een vermelding van de kostprijs, de duur, openingstijden... De gidsvergoeding wordt ook vermeld. De startvergoeding bedraagt 50 €. Vanaf het derde uur betaal je 25 € per bijkomend uur. Je kan de verschillende programma's combineren. Voor een ganse dag betaal je de gids 125 €. Maximum 25 personen per gids. Bij de opmaak van een dagprogramma zoeken we altijd naar de voordeligste en meest geschikte timing. Horecagids - Maaltijden voor groepen Een programma voor groepen wordt bij ons altijd op maat gemaakt. Onze doelstelling is om je een gezellige dag in Beringen te bezorgen. Hier horen uiteraard lekkere maaltijden bij. Vraag bij uw boeking zeker naar de horecabrochure met daarin interessante groepsmenu’s! Logiesgids Op pagina 38 vind je een overzicht van de logies in Beringen. Wil je meer informatie over deze uitbaters? Vraag dan naar de logiesgids bij Toerisme Beringen. Hierin vind je uitgebreide info en prijzen. Openbaar vervoer Beringen is bereikbaar via het openbaar vervoer. Hiervoor neem je de trein tot aan de NMBS-halte in Beringen of Beverlo (zie plan op p. 47). Vanaf hier rijden er bussen naar het centrum en naar de mijnsite. NMBS-halte Beringen Vanaf de halte in Beringen vertrekken enkele lijnen naar het centrum of Beringen-Mijn. Ga naar de website van De Lijn (www.delijn.be) voor meer info over de verbindingen (nog niet gekend bij het drukken van deze brochure). NMBS-halte Beverlo Lijn 32 rijdt naar Beringen-Mijn en naar Beringen-centrum. Nog vragen? Neem dan snel contact op met onze medewerkers. Of surf naar onze website. Bezoekersgids Beringen 2013 45


46

Op de kaart


Op de kaart

Beringen op de kaart. Alle bezienswaardigheden aangeduid op één plan. Gebruik het om jezelf te situeren. Voor een gratis gedetailleerd stratenplan kan je terecht bij Toerisme Beringen.

Leopoldsburg Ham BEVERLO

KORSPEL vallei van de Zwarte Beek

9

11 Koersels Kapelleke

BERINGEN-MIJN 3 Al

be

Antwerpen

rtk

an

16

aa

l

2

4

12

STAL 15

8

1

TERVANT Paalse Plas 13 14

militair domein

6

KOERSEL 10

7 5

BERINGEN Heusden-Zolder

afrit 26

PAAL

E313

Heusden-Zolder Hasselt

Lummen

Legende

afrit 26 E314 Leuven Brussel

Genk

Hasselt

infokantoor toeristische bezienswaardigheden NMBS-halte politie

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Mijnmuseum Fatih moskee Mijnkathedraal Grieks-orthodoxe kerk Sint-Pietersbandenkerk Blueberry Fields Coldset Printing Partners De Stalse Schans ’t Kasteeltje Brandweer het Koersels Kapelleke De Watersnip Paalse Plas Millennium Golf Op en top terril Park van de directeur

p. 5 p. 15 p. 14 p. 14 p. 14 p. 21 p. 21 p. 20 p. 20 p. 21 p. 24 p. 25 p. 26 p. 26 p. 31 p. 31

Bezoekersgids Beringen 2013 47


Eindhoven

Lommel E25

Antwerpen

Zu

LIMBURG

id -W ill em

Kinrooi

sv

E313

aa

Beringen

rt Ma

Maasmechelen

Genk

de

Zonhoven

as

HouthalenHeusden- Helchteren Zolder

E314

E314

Hasselt

Leuven Brussel

A lb er tk an

aa l

Aken Heerlen Keulen Sint-Truiden E25 Tongeren Voeren

Brussel E40

E313 E40

Aken Luik

Nederland

Gent Brugge

Antwerpen

BelgiĂŤ

E313

Beringen E314

Hasselt

Brussel

Duitsland

Luik Charleroi

Frankrijk Luxemburg

www.toerismeberingen.be Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen toerisme@beringen.be +32 (0) 11 42 15 52

Bezoek Beringen 2013  

De toeristische infofolder van Toerisme Beringen.

Advertisement