__MAIN_TEXT__

Page 10

Et særligt fund i filisterbyen Gat Af pastor emer. Hartvig Wagner

Siden 1996 har professor Aren Maeir ledet spændende udgravninger på Tell es-Safi, som viser, at stedet uden tvivl er identisk med filisterbyen Gat, Goliats hjemby. I 2007 afdækkede man et helligsted med forskellige

ET MÆRKELIGT ORD Det hebraiske ord ‘opalim, som i vor Bibel er oversat “bylder”, har voldt fortolkerne store problemer. I engelske udgaver er det oversat “tumor” eller “hæmorroider”. Ordet volder også problemer under oplæsning af den hebraiske tekst i synagogen. Ordet ‘opalim står ganske vist i teksten, men udtales ikke. I stedet har man siden det 2. årh. e.Kr. udtalt et andet ord tehorim, som er det hebraiske ord for hæmorroider. Der må være noget uforståeligt, måske ligefrem fordækt eller vulgært over ordet ‘opalim, som man ikke finder det passende at udtale.

kultgenstande. Blandt disse var syv EN RIMELIG FORKLARING ejendommelige genstande, der ifølge Aren Maeir giver en rimelig forklaring på, hvad det var for fem “guldbylder”, som filistrene sendte med Guds ark, da de returnerede den efter de

En anden vanskelighed er det at forestille sig guldbylder for slet ikke at sige hæmorroider af guld. Forklaringen på det famøse ord ‘opalim skal efter Aren Maeirs antagelse findes i de syv mærkelige genstande fra helligstedet i Gat. Det viser sig at være ca. 10 cm store fallosfigurer af ler. Tilsvarende figurer af bronze er tidligere fundet på et helligsted i Ashkalon, en anden af de fem filisterbyer.

Kultstedet (th), hvor de syv ‘opalim og andre kultgenstande, bl.a. offerkar, er fundet. Foto: H. Wagner.

BESØG DAVIDSBYEN MED FØRENDE ARKÆOLOG Ronny Reich har i mange år ledt udgravningerne i Davidsbyen syd for den gamle by. Det var ham, der bl.a. afdækkede Siloadammen kendt fra Johannesevangeliet kap. 9. I en ni minutter lang video frit tilgængelig på Israel Antiquity Authority’s hjemmeside kan man nu tage med ham på rundtur i disse fantastiske fund. Find linket via TELs linkside.

ulykker, den havde voldt i de fem filiVOTIVGAVER sterbyer (1 Sam 6,4). 10

Det er kendt fra mange andre sammenSelskab for Bibelsk Arkæologi

Profile for Thomas Møller

Tel 3, 2009  

Kvartalsmagasinet TEL

Tel 3, 2009  

Kvartalsmagasinet TEL

Advertisement