Page 5

LEDER Af Sarah Dedieu

brasilien

Brasiliansk bibelrekord Det brasilianske bibelselskab uddelte i 2012 mere end 7 millioner bibler og dermed 9% flere end året før. Det er en rekord for landets bibelselskab, og generalsekretær Rudi Zimmer er begejstret for, at Bibelen er nået ud til så mange mennesker: ”Vores forhåbning er, at vi kan ændre de menneskers liv med Bibelens budskab om tro og håb.” Brasilien har et af verdens største trykkerier tilegnet de bibelske tekster, og udover at uddele bibler til landets egen befolkning, eksporterer det brasilianske bibelselskab bibler til mere end 100 lande i Nord- og Sydamerika, Afrika, Asien og Europa.

new zealand

Nyrevideret bibel til New Zealands maorier I marts måned udkom en nyrevideret udgave af Te Paipera Tapu, Bibelen på maori, i New Zealand. Projektet har været 10 år undervejs, og har engageret både oversættere, korrekturlæsere og ledende overhoveder fra maoribefolkningen. I den nyreviderede udgave er teksten blevet inddelt i afsnit, tegnsætningen justeret, og bl.a. markering af vokallængder skal gøre det nemmere at læse teksterne. Stephen Pattermore fra New Zealands bibelselskab er sikker på, at den nyreviderede udgave vil udbrede brugen af Bibelen blandt landets maorier.

Vil du gøre noget godt? Så læs Bibelen Af Morten Thomsen Højsgaard, generalsekretær

Hvorfor skal man give bibler til konfirmander? Hvad skal brudepar med en ny slægts- eller familiebibel? Hvilken forskel gør det overhovedet, om man læser i Bibelen eller ej? I Bibelselskabet modtager vi af og til den slags spørgsmål, der dybest set handler om den samme indvending: Nytter det? Vi kunne hertil svare som Kaj Munk: ”Aldrig, aldrig, aldrig spørge, om det nytter, bare spørge, om det er sandt”. For uanset, om man kunne måle eller veje nogen forskel, så ville vi fortsætte det arbejde, som Bibelselskabet har stået for siden 1814 med at åbne og udbrede Bibelen. For vi tror, det er rigtigt. Men det er unægtelig samtidig inspirerende og opmuntrende for alle, der beskæftiger sig med at oversætte, udgive og formidle de bibelske skrifter, at det nu også i Danmark er påvist, at Bibelen rent faktisk gør en positiv forskel. Mennesker, der læser i Bibelen mindst en gang om måneden, giver for eksempel langt mere til velgørenhed end andre dele af befolkningen. Det viser en statistisk repræsentativ undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført i marts 2013 i samarbejde med Bibelselskabet og Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet.

”Det gør vitterlig en væsensforskel, når folk læser i de bibelske skrifter. Bibelen inspirerer sine læsere til at hjælpe andre mennesker”.

Bibelen på hylden Samme undersøgelse viser, at mennesker, der bor i en husstand, hvor der findes en bibel, giver mere til velgørenhed, end de knap 40 procent, der ikke har en bibel i hjemmet. Disse resultater fra undersøgelsen er på én gang opsigtsvækkende og ansporende. For selvom der altid kan findes undtagelser, og selvom menneskers motiver til at gøre noget godt for andre naturligvis varierer, så står det samlede billede klart: Det nytter faktisk noget at sikre Bibelens udbredelse. Det gør vitterlig en væsensforskel, når folk læser i de bibelske skrifter. Bibelen inspirerer virkelig sine læsere til at hjælpe andre mennesker. Som Christine Andersen, der har Bibelen som sin hjertesag, udtrykker det her i bladet: ”Så hvis man tror på sagen, må man også hjælpe”. Denne uselviske og generøse indstilling, der findes hos tusindvis af bibellæsere, er med til at holde håbet levende og livsmodet oppe blandt utallige mennesker i Danmark og ude i verden. Så vidtrækkende og gavnlig en indflydelse har Bibelen. Også derfor er det vigtigt, at konfirmander, brudepar, familier med dåbsbørn samt mange, mange andre mennesker får Bibelen med på livets vej. 

mth@bibelselskabet.dk

BIBELEN OG VERDEN | maj 2013 |

5

Bibelen og verden maj 2013  

Bibelen og verden er et gratis magasin fra Bibelselskabet, som udkommer fire gange om året. Bladet indeholder primært artikler om det intern...

Bibelen og verden maj 2013  

Bibelen og verden er et gratis magasin fra Bibelselskabet, som udkommer fire gange om året. Bladet indeholder primært artikler om det intern...

Advertisement