Page 1

BIBELEN OG VERDEN nr. 3 | september 2013

Syrere flygter fra krigen, mafiaen, tvangs­ ægteskaber, voldtægter, prostitution, sygdom, slanger, rotter og sult Se film ved at scanne koden

Kristne syrere udsatte

Håbet gror i Nicaragua

Bibelen og Kierkegaard

Peter Ålbæk beder aftenbøn


BIBELEN OG VERDEN 5. årgang nr. 3 September 2013 BIBELSELSKABET Frederiksborggade 50 1360 København K Tlf.: 33 12 78 35 bibelselskabet@bibelselskabet.dk www.bibelselskabet.dk ANSV. UDGIVER Morten Thomsen Højsgaard REDAKTØR Synne Garff REDAKTIONSGRUPPE Cecilie Vestergaard Raaberg Jens-Christian BjørnskovChristensen Lotte Lyng Sarah Dedieu Eksterne skribenter Anna-Lise Bjerager Astrid Detlefsen Kienitz LAYOUT: Ribergård & Munk TRYK: Nofo Print - Helsingør FORSIDEFOTOS: Syrisk flygtning – Lotte Lyng Bibelen og Verden udsendes fire gange årligt til alle, der ønsker information om bibelarbejdet GAVER TIL BIBELARBEJDET Reg. nr.: 3001 Kontonummer: 9 00 04 88 Giro: 9 00 04 88 SPØRGSMÅL OM DONATIONER: Preben Schousboe Allan Petersen Bibelselskabet arbejder for at oversætte og formidle Bibelen i Danmark og ude i verden. Bibelselskabet modtager ingen offentlig driftstøtte og er derfor afhængig af indsamlede midler og salgsindtægter. Bibelselskabets protektor er Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.

Dukke i krig: Millioner af mennesker er flygtet fra krigen i Syrien. Mange børn har set ting, som ingen børn nogensinde burde se. Dette foto er taget i et område tæt på den jordanske grænse af en ung universitetsstuderende, der nu er på flugt i Jordan.

Omridset af en humanitær katastrofe For nylig rejste jeg rundt i det nordlige Jordan. Jeg talte med syriske flygtninge i bl.a. FNlejren Zaatari, der er så fuld af konflikter og uro, at kristne slet Af Synne ikke tør bo der. Som en far sagGarff, de: ”Folk ville lynhurtigt finde international ud af, at vi er kristne, og så ville chef min kone og piger være i risiko for overgreb.” Samme familie har mistet alt. Hvis ikke den får hjælp til mad og husleje, vil familien søge asyl i Europa. På en kirkebænk mødte jeg en mor, der holdt sit barn frem i mod mig for at signalere, at hun ville snakke. Også hun havde mistet alt: ”Jeg mangler modermælkserstatning og bleer til den lille.” Samtidig er efterspørgslen på Bibelen enorm. Stakke af bibler bliver lagt på borde i kirkerne til fri afbenyttelse, og såvel kristne som muslimer søger her trøst og svar på den desperate situation, de er havnet i.

Besøg fuld af nærvær Det Jordanske Bibelselskab yder med sit store netværk af frivillige og gode forbindelser til de lokale kirker en fantastisk indsats for syriske flygtninge. Jeg mødte mange familier, der hver uge får hjælp til fysiske behov og besøg fuld af

2 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

nærvær. Her udspiller sig mange gode samtaler. Flygtninge føler sig omsluttet af omsorg fra Bibelselskabets medarbejdere i en situation, hvor mange lider af krigstraumer. Ofte sker hjælpen desværre under trusler fra radikale muslimske kræfter.

Generalsekretær Munther Namat fra Det Jordanske Bibelselskab.

I Amman mødtes jeg med generalsekretær Munther Namat fra Det Jordanske Bibelselskab, som indtrængende bad om hjælp til mad, madrasser, tæpper, varme til vinteren og bibler. En humanitær katastrofe truer Jordan; der er tæt pakket med flygtninge i den nordlige del af landet, som i forvejen er fattigt. I denne kritiske situation er der behov for at tage vare på både sjæl og krop. Det er det, vi arbejder for i Bibelselskabet. Men vi kan ikke gøre det uden din hjælp.


INDHOLD Side 6-7 FN-lejren Zaatari koger

Side 8-9 Kristne syrere undgår FNlejre

Side 12-13 Hvad er det sidste ord i Bibelen?

Side 14-15 Flere børn overlever kræft

Side 16-17 Tæt bånd mellem Bibelen og Søren Kierkegaard

Side 18-19 Ålen står på den gamle bog

BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

3


kloden rundt egypten

Egyptens kristne er hårdt ramt Mere end 80 kirker er blevet angrebet, og flere af dem sat i brand under urolighederne i Egypten, der har fulgt afsættelsen af præsident Mohamed Mursi. En stor del af de voldelige optøjer er gået hårdt ud over kristne institutioner. Medarbejdere i Det Egyptiske Bibelselskab er blevet mødt af forkullede rester af bibler og sodsværtede mure i to af selskabets boghandler. Muslimske ekstremister havde revet metalgitteret ned, smadret butiksruderne og stukket bygningen i brand. Også flere kristne skoler er blevet angrebet, plyndret og brændt af oprørere. Ramez Atallah, generalsekretær i Det Egyptiske Bibelselskab, understreger, at det ikke kun er kristne mål, der er blevet ramt af den vold, som er fejet over landet. ”Alligevel er det hjertesskærende at følge billederne på tv af den blodsudgydelse, der foregår mellem egyptere” udtaler han. Til trods for, at de kristne har været hårdt ramt, opfordrer Ramez Atallah til tilgivelse: ”Bed for at kristne må vise tilgivelse og kærlighed over for dem, der anses for vores fjender.”

Det nytter, når du støtter! Mange af vores læsere reagerede i sidste nummer og støttede oversættelse af Bibelen i terrorens skygge. Det er vi dybt taknemmelige for. Oversættelse af bibelske tekster er krævende og strækker sig ofte over mange år. Glæden over at kunne læse Bibelen på sit eget sprog kan være ubeskrivelig stor. Tak fordi du giver andre folkeslag muligheden.

4 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

St. Therese, var en af flere kirker, der blev hærget af muslimske oprørere i Assiut. Kirken blev stormet og sat i brand, efter hæren havde opløst en af Det Muslimske Broderskabs demonstrationer.

el salvador

Tre minutter om dagen til Guds ord Tre minutter. Det svarer til kun 0,2 procent af en dag. Men for bibelselskabet i El Salvador har det været nok til at udbrede Bibelens ord til størstedelen af den spansktalende verden. Projektet 3cadadia (tre om dagen) startede som et forsøg på at opfordre unge i El Salvador til at læse og reflektere over Bibelen gennem en daglig online videoandagt af tre minutters varighed. Men videoandagterne, som afholdes af kendte kristne musikere, er hur-

tigt blevet en succes, som har spredt sig gennem de sociale medier til hele den spansktalende verden. Flere tusinde har tilmeldt sig tjenesten og bruger hver dag tre minutter dedikeret til Bibelens ord. Det Danske Bibelselskab har støttet projektet, som i år vandt Det Internationale Bibelselskabs pris for bedste digitale produkt.


LEDER Af Sarah Dedieu

Vild med levende ord Af Morten Thomsen Højsgaard, generalsekretær

Et sodsværtet alter i St. George Coptic Orthodox church, Assiut, efter kirken blev brændt af oprørere.

Her ses resterne af en af Det Egyptiske Bibelselskabs to nedbrændte boghandler.

Forkullede bibler i en af de nedbrændte boghandler.

Den kristne rockstjerne, Emmanuel Espinosa, læser dagens bibeltekst under optagelserne til en videoandagt.

SPRUDLENDE, NY litteratur har været på programmet i Århus i september ved den store festival ”Vild med ord”. Som blikfang og reklamesøjle for festivalen har arrangørerne valgt et billede af Adam og Eva med nøgen uskyld, figenblade - og naturligvis et lokkende æble. Det er langt fra noget tilfælde, at ny litteratur trækker veksler på ordenes store urkilde, verdens mest læste bog, Bibelen. Pligtfølelse og fristelse, uskyld og skam, skabelse og tilintetgørelse, tro og tvivl, kærlighed og broderdrab, magt og afmagt. Alt, hvad der skal til for at fængsle og tryllebinde den moderne læser er også lige der på Bibelens sider. I Minya står kun murene tilbage af det nedbrændte St. Joseph kloster.

HELE DANMARK fejrer i år 200-året for filosoffen Søren Kierkegaards fødsel. Omfanget af hans arbejde kan fylde enhver med frygt og bæven. En kæmpe har han vist sig stadig at være i den danske offentlighed. Men inspirationen kom igen i høj grad fra Bibelens univers. Fra forholdet mellem Abraham og Isak og Vorherre for eksempel; men også fra ordene ”Du skal elske din næste som dig selv”, som Kierkegaard bygger et af sine hovedværker op om. Bibelen fletter sig igen og igen ind i kulturen, i litteraturen og i den offentlige samtale herom. Også derfor er det helt på sin plads, at 72 procent af danskerne ifølge analyseinstituttet YouGov siger klart ja til, at børn skal undervises i bibelhistorien i folkeskolen. ”Det hører jo med til kultur-arven og almindelig dannelse at kende til de bibelske historier, som jo også udgør en litterær reference”, udtalte den ateistiske debattør Dennis Nørmark, da undersøgelsen for nylig kom frem.

”Hævnen fører ingen steder hen. Nu skal der genopbygges, forsones og tænkes i samarbejde, hjælp og håb”.

I MELLEMØSTEN er der i en række lande desværre ikke den samme forståelse for, at man bør kende og værdsætte Bibelens ord, også selvom man ikke er kristen. Under de voldsomme uroligheder i Egypten i denne sensommer er flere kristne boghandler med bibler blevet destrueret af islamister. Et uhyggeligt antal kirker er brændt ned. I Jordan føler kristne flygtninge fra Syrien sig så klemte, at de ikke engang tør være i adskillige flygtningelejre. Kristne lederskikkelser i regionen som Ramez Atallah fra Bibelselskabet i Egypten går i denne tilspidsede situation ud med et vigtigt budskab: Tilgiv! Hævnen fører ingen steder hen. Nu skal der genopbygges, forsones og tænkes i samarbejde, hjælp og håb. Der er langt fra den nye poesi i Århus over filosofi fra 1800-tallet til de nedbrændte lokaler med smadrede ruder og ødelagte bøger i byer langs Nilen. Men det er den samme bog med store og vigtige og levende ord, der viser vej. Fra Adam og Evas første færd mod oprøret. Til ordene fra den problemknusende Jesus på korset: ”Tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør”. Bibelselskabets opgave er før som nu at gøre ordene fra netop denne prægtige og alsidige bog tilgængelige, forståelige og nærværende.  mth@bibelselskabet.dk

BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

5


Skræmmende FN-lejr kan Lejren

Syriske familier trues af mafiaen, tvangsægteskaber, voldtægter, prostitution, sygdom, slanger og rotter i FN-lejren Zaatari. Synne Garff har besøgt lejren, som folk flygter fra Af Synne Garff Fotos: Lotte Lyng og Synne Garff T YR KIE T Eu f r

Aleppo

at

SYRIEN LI B ANON

Damaskus

IR A K

Zaatari JO RDAN SAUDIAR ABIE N 500 km

Stemmer fra lejren ”18 dage var vi i lejren. Min mand kastede op hver gang, han skulle på toilettet. Så stærk var stanken.” ”Min søn fik en af de sygdomme, som florerer. Han lå med høj feber en måned og tabte 7 kilo. Nogle venlige mennesker hjalp os ud af lejren. Jeg kender dem ikke engang.”

F

ørst overlevede de krigen i Syrien. Så kom næste udfordring: Kampen for et værdigt liv uden for bombernes rækkevidde. En august-dag trillede jeg ind i flygtningelejren Zaatari sammen med projektchefen fra Bibelselskabet i Jordan, der agerede chauffør. Igennem nogle forbindelser i hæren, var det lykkedes at få adgang. ”Vi kører stille og roligt i udkanten af byen”, sagde chaufføren afdæmpet. Nogle uger tidligere havde der været et gidseldrama i lejren. Nogle lærere var blevet holdt tilbage af flygtninge, som ville have forskellige krav opfyldt. Der havde desuden været overfald på besøgende. Folk udefra som os, kunne hurtigt blive en handelsvare.

Bag pigtråd Lejren strakte sig så langt øjet rakte og var rammet ind af en jordvold og pigtråd. Det var kun tilladt at forlade lejren, hvis man blev inviteret af navngivne folk udefra. Efter sigende var mafia’en blevet magtfuld. Det jordanske politi og militær kæmpede for at få styr på de 120.000 indbyggere i den støvede by, placeret i et månelandskab. Der var stort set ingen buske og træer i byen, hvor det er steghedt om sommeren og bidende koldt om vinteren. Regn omdannede fra tid til anden området til et ufremkommeligt pløre. Vores chauffør stoppede og rullede vinduet ti centimeter ned for at snakke med en gruppe børn, der sad ved vejkanten. ”Hvad laver I?” ”Ikke så meget.” ”Går I ikke i skole?” ”Vi har ferie.” Vi rullede videre. Mellem teltene lå der spredte legepladser, hvor enkelte børn legede. Chaufføren førte flere samtaler på arabisk. Nogle gange kørte han videre, andre gange nikkede han, og jeg steg ud for at tale videre med chaufføren som tolk. ”Bare bliv lige ved siden af mig”. Vi var som en magnet. Efter 2-3 minutter, var der pludselig en lille kreds af nysgerrige blikke omkring os. ”Så er det tid til at køre.” Det samme mønster gentog sig hver gang. Chaufføren var selv opvokset i et af Ammans fattige kvarterer og kunne instinktivt mærke stemningen omkring sig. ”Deler du også nødhjælp ud her?” spurgte jeg. ”Nej, vi arbejder kun uden for lejren. Der har vi til gengæld også travlt.”

6 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

Mødrene var snakkesalige og fortalte den samme historie. Om natten lurede slangerne, rotterne og de små mus, som hoppede ind i munden på folk, når de sov. De længtes efter en lille pavillon med fire vægge og en dør, der kunne lukke. Ikke overraskende solgte nogle fattige kvinder deres krop, når mørket faldt på.

Børn til salg Samtidig lurer frygten for, at børnene pludselig skal forsvinde med fremmede mennesker. Smukke unge kvinder er i høj kurs. Fattige familier bliver tilbudt kontanter for at bortgifte deres unge piger til rige saudier. For nylig skulle en 15-årig pige være blevet solgt for 9,000 dinarer, hvilket svarer til omkring 63.000 kroner. Familien ville rejse til Saudi Arabien, blive i en lejlighed nogle uger og returnere uden datteren.

”Hov, hov. Næ, nej!” En fyr forsøgte at snuppe chaufførens mobil, som han havde lagt mellem benene. Men chaufføren var dreven, fik fat i drengens hånd og sendte ham et venligt, men bestemt blik. Vi kørte ned ad lejrens hovedgade, der var flankeret af små butikker med frugt, grønt og alverdens fornødenheder. Zaatari fungerer som en by, hvor især håndværkere og mindre forretningstalenter har en chance for at tjene en skilling. Hurtigt blev bilen presset af mennesker, så chaufføren vendte om. Efter et par timer i lejren kørte vi mod udgangen. Her bankede det pludselig hårdt på ruden. En betjent stak hovedet ind i kabinen og så vredt på mig. ”Har du taget billeder af mig?” ”Nej, nej.” ”Er du sikker?” Min chauffør kom mig endnu engang til undsætning. ”Hun kiggede bare nogle fotos igennem på sit kamera.” Det var sandt. Men politimanden så ikke overbevist ud. Han mumlede et eller andet, og klappede så omsider bilen på taget. Vi var ude af lejren. Det samme ville andre være inden længe. For mange kan ikke udholde livet i lejren. Men hver dag vil flere nye komme til, tidligere beboere vende tilbage i håbet om, at forholdene er blevet bedre. Nogle flygtninge vil rejse tilbage til Syrien, mens andre igen vil overveje at søge mod Europa i håbet om dér at kunne skabe en ny tilværelse.


sende flygtninge til Europa De kristne tør ikke komme i lejren ”Min familie kan slet ikke bo i Zaatari. Det er alt for farligt. Folk ville lynhurtigt finde ud af, at vi er kristne, og så ville min kone og pigerne være i risiko for overgreb.”

Man kan ikke uden videre forlade FN-lejren, når man først er kommet ind. Militærets kanoner er rettet mod byens indbyggere.

Livgivende møder med pragtfulde børn i flygtningelejren Zaatari. Vi ler. Men der er faktisk ikke meget at le af. Livet i lejren er hårdt, ikke mindst for kvinder og børn.

Zaatari-lejren har efterhånden 120.000 indbyggere. Hver dag kommer der nye flygtninge til lejren, der er hårdt presset. FN er i gang med at bygge en ny lejr i Azraq, der skal aflaste Zaatari. Men her vil de kristne heller ikke turde bo.

Mange børn er dybt traumatiseret og har set familie og venner dø.

Kvinden i kørestol brækkede ryggen, da hun hentede vand.

Bombardementer i grænseområdet nær Zaatari-lejren dagen efter mit besøg. Der har været småkampe de sidste par år. De jordanske soldater åbner typisk ild for at danne et skjold, så flygtningene kan komme i sikkerhed.

Jordan er hårdt presset Jordan har knap 6,5 millioner indbyggere og huser ifølge FN godt en halv million syriske flygtninge. Lokalt taler man dog om det dobbelte, for hvem har tal på alle de illegale? I græsk-romansk tid i det tredje århundrede før Kristi fødsel blev Amman døbt Philadelphia, altså broderkærlighed. Og kærlighed til broderfolket har landet igen og igen vist de mange flygtninge, der er kommet fra bl.a. Irak og nu altså Syrien. Men det er hårdt for landet, der selv har mange fattige. Jordan er ved at blive løbet over ende af syriske flygtninge, der er langt fattigere, end noget Jordan tidligere har oplevet. BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

7


På flugt i ingenmandsland familierne

Tusindvis af syriske familier opholder sig uden for FN’s lejre i Jordan. Nogle taler om op til en halv million på flugt. De lever under kummerlige forhold, og mange børn går ikke i skole. For hvad gør man, når man har mistet alt og ikke har en krone på lommen?

Mange dødsfald Jeg rejste fra by til by og talte med syriske flygtninge fra morgen til aften. De traumatiserede stemmer supplerede hinanden i en frygtens kakofoni. I et af Ammans fattigste kvarterer, der er præget af stor kriminalitet, bor denne syriske pige. Hun har mistet 71 familiemedlemmer og alt, hvad hun ejer. Og hun hører til de heldige, for hun har stadig sine forældre og tre søskende. Familien overlever på de nødhjælpspakker, som Det Jordanske Bibelselskab leverer. Pigen og hendes søskende går ikke i skole.

Enlig mor fik håb I et fattigt kvarter, ved siden af en lille losseplads, bor Yasmine, der blev tvangsgift som 14-årig. Hun fik sit første barn to år senere. Det blev til tre børn og var aldrig noget lykkeligt ægteskab. Manden blev fængslet for at bringe mad til nogle oprørere, Yasmine turde ikke blive i Homs og tog flugten med sine børn og bedstemor. ”Nødhjælpen fra Bibelselskabet er afgørende. Men ved du, hvad det allervigtigste er?” Hun så på mig med et sjældent overskud. ”Kirkens præst og medarbejdere, der det sidste år har omsluttet min bedstemor, børnene og mig selv med en

8 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

ufattelig omsorg og respekt. Jeg er så taknemmelig.” Yasmine har været til kvindeaftener, hvor der blandt meget andet blev udvekslet oplevelser fra krigen. ”Jeg er optimistisk. Mine børn har set alt for meget blod, men de går i skole og får topkarakterer. De skal have den uddannelse jeg aldrig fik. Der kommer til at gå mange år, før vi kan vende tilbage til Syrien. Vores liv er her nu.” Yasmine havde ligefrem fået kræfter til at hjælpe andre kvinder. Og er der lidt mad i overskud, bliver det straks sendt videre.


”Jeg tror på ordets magt” Denne veluddannede kristne familie har mistet alt, hvad den ejer. Familien tror på demokrati og ytringsfrihed. Faderen har været fængslet af præsident Bashar al-Assads styre på grund af sine synspunkter og døjer med smerter i sit ene ben efter arrestationen. ”Jeg tror på ordets magt,” fortæller faderen, der aldrig har haft et våben i sine hænder. Til sidst blev det for farligt at opholde sig i Syrien, og familien flygtede. Hans børn går ikke i skole. Familien kan ikke få arbejde – det er ulovligt for flygtninge at arbejde i Jordan, fordi landet selv er så hårdt ramt af arbejdsløshed. Mange syriske flygtninge arbejder illegalt, men det er typisk håndværkere, som kan bruge deres hænder. ”Hvis ikke vi får hjælp her snart, må vi søge asyl i Europa.”

Familie i krise Faderen har fået kræft. Den 3-årige søn, Karam, har et langt ar på det ene ben. Han fik kogende vand ned over sig. På grund af krigen i Syrien kunne han ikke komme til behandling på hospitalet. Forbrændingen blev derfor smertefuld og langvarig. Drengen har desuden oplevet bombardementer, får angstanfald, farer sammen ved høje lyde og græder meget. Familien har mistet alt. Hans mor lider af migræneanfald, som hun tilskriver de forfærdelige oplevelser. Familien, der tæller seks personer, er begyndt at modtage nødhjælpspakker fra Bibelselskabet i Jordan. Naboen, der selv flygtede fra Irak efter hende bror blev tortureret og dræbt, hjælper også til. Men overlever faderen ikke sin kræftsygdom, ser situationen virkelig kritisk ud.

De enlige mødre På grund af børnene har de fleste ikke mulighed for at arbejde illegalt og er helt afhængige af Bibelselskabets nødhjælp. Projektchefen fra det jordanske bibelselskab ankommer med en nødpakke.

Badeværelse på gangen Der er ikke vand i hanerne. Det skal hentes ude i byen. Det er tungt for moderen, der får hjælp af naboen. Flere familier lever ofte sammen i to-tre-værelses lejligheder, i fattige kvarterer med høj kriminalitet. Huslejen er generelt steget enormt, fordi husejerne ser deres snit til at tjene ekstra. De illegale arbejdere tjener stort set ingenting for at arbejde fysisk hårdt 12 timer om dagen. Nogle fattige jordanere ser skævt til de mange flygtninge, som snupper arbejdet og presser priserne.

| september 2013 | 9 BIBELENLæs OG VERDEN Sådan kan du hjælpe: på bagsiden


Arbejde i et minefelt kirkerne

Bibelselskabet og kirkerne i Jordan hjælper de syriske flygtninge uden for lejrene. Men det er et liv med trusler fra radikale muslimer

Bibelselskabet har selv et korps af frivillige, der leverer nødpakker. Men Bibelselskabet leverer også nødpakker til kirkernes store diakonale indsats. Med livet som indsats. I kirkerne kommer muslimerne fordi de har hørt, at her deles mad ud. Mange muslimer har haft kristne venner i Syrien, så det er helt naturligt at tage i mod en invitation fra præsten. ”Nogle kommer kun og henter nødhjælpen. Men langt de fleste tager del i det sociale arbejde”, fortæller en præst, der er blevet truet på livet pga. sin indsats for muslimerne. De frivillige spørger ikke til folks trosforhold, men der tales om alt mellem himmel og jord, når der deles nødpakker ud. I nogle af kirkerne afholdes 3-ugers kurser for at hjælpe de traumatiserede familier. Kurserne har en fantastisk forløsende virkning. Der er også kvindegrupper, middagsarrangementer og børnetræf.

Frygten lurer

Vigtig debriefing Frivillige diskuterer deres voldsomme erfaringer med flygtninge. Det kan være barsk at være frivillig. Der lægges øre til mange voldsomme fortællinger, som bearbejdes i fællesskab.

10 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

Bibelselskabet i Jordan kan slet ikke opfylde det enorme behov for hjælp. Fremgangsmåden er enkel: Flygtningefamilien registreres, Bibelselskabet eller kirkens frivillige besøger familien og finder ud af, hvilke behov der er. Derpå vender Bibelselskabet tilbage med madrasser, tæpper, varme, mad, eller hvad der ellers måtte være brug for.

Mange familier vil ikke have taget billeder, navne må kamoufleres, og der er historier, som ikke kan fortælles af hensyn til familiernes sikkerhed. De flygtede frygter, at deres familier i Syrien kan blive udsat for trusler. Kirkens folk trues på livet, fordi de hjælper muslimer. Radikale kræfter i Jordan har ved flere lejligheder demonstreret, at kirken skal bekæmpes med voldelige midler. De radikale er i mindretal, og kongens hemmelige politi gør sig umage for at beskytte de kristne.


Gidseldrama En dag dukkede en salafist op på kirkens grund med en pistol. En dreng fik sat pistolen for tindingen og truet til at erklære sig for muslim. Salafisten skød rundt på grunden. Gudskelov blev ingen ramt. Ved siden af korset ses skudhuller i glasset.

Kirkerne i Jordan mangler bibler til de syriske flygtninge

Fyld kirkens borde op med bibler 1 bibel = 35 kroner 5 bibler = 175 kroner 10 bibler = 350 kroner 100 bibler = 3500 kroner Reg. nr. 3001 – kontonummer 9 00 04 88 mærket ’bibler til syriske flygtninge’ Giro: 9 00 04 88 www.bibelselskabet.dk/stoetos


Bibelquiz Hvor godt kender du Bibelen? Den lette Bibelquiz

➊ I hvilket evangelium læser vi om Jesus’

fødsel og om hyrderne på marken?➋ Hvilken by kom de vise mænd først til? Jerusalem, Betlehem eller Nazaret? 

➌ I hvilken by voksede Jesus op? 

➍ Hvad kaldte man de jødiske ”kirker” på Jesus’ tid? 

➎ Hvordan mættede Jesus 5000 mennesker

ifølge evangelierne?➏ Martha var skuffet og mente ikke, hun fik hjælp nok, en aften Jesus var på besøg. Hvem var hun skuffet over? 

➐ Hvem blev pludselig blind uden for Damaskus? 

➑ Hvem oplevede, at en sovende mand faldt ud af vinduet under sin prædiken? Paulus, Peter eller Jesus? 

➒ Er der flest skrifter i Det Gamle Testamente eller Det Nye Testamente?➓ Hvor mange dyr af hver art tog Moses med sig i arken? 

12 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

Vidste du at… Af Astrid Detlefsen Kienitz

¬ Den mindste Bibel i verden er kun fire centimeter høj. Den har 878 sider og vejer 20 gram. Den største Bibel er over én meter høj og vejer næsten 500 kg. ¬ Det ville tage ca. 40 timer at læse hele Bibelen igennem. Hvis den skal læses højt, tager det ca. 70 timer. ¬ Det længste ord i Bibelen er navnet på profeten Hoseas’ datter. Pigen hedder Ikke-Fundet-Barmhjertighed, og det er på 26 tegn. ¬ Det længste vers i Bibelen er Esters Bog Kapitel 8, Vers 9, som indeholder 428


Vindere De fem vindere af sidste quiz er: Hartvig Mumm, Rønne Hanne Ougaard, Søborg Leif Meto, Skanderborg Mary Bundgaard, Skjern Thyra Smidt, København

Svar Seks dage (1 Mos 2,2) ➋ Planter (1 Mos 1,11 og 1 Mos 1,21) ➌ Esau (1 Mos 25,25) ➍ Brødrene til Josef (1 Mos 37,19) ➎ Egypten (1 Mos 39,1) ➏ Jesus (Luk 4,1-4) ➐ Simon (Joh 1,40-42) ➑ Far (Rom 8,15) ➒ Nej ➓ ”men lægger ikke mærke til bjælken i dit eget øje?” (Matt 7,3)

Denne stenbibel tager imod gæster til Det Jordanske Bibelselskab, der ligger i hjertet af Amman.  Foto: Lotte Lyng.

tegn. De korteste vers på 10 og 11 tegn er henholdsvis Job Kapitel 3, Vers 2: ”Job sagde” og Fjerde Mosebog Kapitel 31, Vers 45: ”30.500 æsler”.

Heller ikke det æsel Maria skulle have redet på bliver nævnt. Æslet bliver intro- duceret i en af de nytestamentlige apokryfer.

¬ To tekster i Bibelen nævner ikke Gud overhovedet. Den ene er Esthers Bog, og den anden er Højsangen.

¬ Da Noa ville sikre sig, at vandet var begyndt at trække sig tilbage, sendte han en ravn ud for at søge efter land. Dagen efter sendte han en due. Ravnen er den første fugleart, der bliver nævnt i Bibelen.

¬ Det sidste ord i Bibelen er ”Amen”. ¬ Det bliver ikke nævnt i Bibelen, at der er tre vise mænd. I Matthæusevangeliet Kapitel 2, Vers 1 ”kom der nogle vise mænd fra Østerland til Jerusalem.” De medbragte til gengæld tre gaver til den nyfødte Jesus; guld, røgelse og myrra.

Send ind og vind Send svaret til bibelquiz@ bibel­selskabet.dk og deltag i konkurrencen om fem gavekort à 300 kr. til Bibelselskabets Bogcenter. Præmien udtrækkes 20. november 2013. Vinderne får direkte besked, og navnene offentliggøres i Bibelselskabets nyhedsbrev.

¬ Jonas blev ikke spist af en hval i Bibelen; han blev slugt af en ”stor fisk”. Han var i fiskens mave i tre dage og tre nætter.

BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

13


Nu gror håbet i Nicaragua Undervisningskonsulent i Bibelselskabet Sidsel Leth Svensson har besøgt kræftramte børn i Managua

Celin Pineda på 9 år er i behandling for leukæmi. Hun bor med sin far, to brødre og en lille kælegris flere dagsrejser fra hospitalet. Celins farmor fortæller åbent, at familien ikke kunne have sendt Celin i behandling uden Bibelselskabets støtte.

Villa Venezuela er et af de mest socialt belastede kvarterer i Managua. Her bor Aslin Flores, hendes bror Jose Louis og deres mor Lorena i et lille hus med to rum og bliktag. Aslin var kun 5 år, da hun fik konstateret leukæmi. I dag er hun rask. Lorena fortæller, at Bibelselskabets åndelige støtte til familien, var grunden til at de holdt fast i Aslins svære behandling.

14 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

Få håbet til at gro: De fattigste kræftramte børn i Nicaragua får hjælp med transporten til og fra landets eneste kræfthospital for børn. De får også sund mad, mens de er indlagt og jævnlige besøg af bibelselskabets frivillige besøgsvenner. Børnene får også hver en bibel og forskellige bibelske aktivitetshæfter. Projektet ledes af Bibelselskabet i Nicaragua


Dr. Luis Fulgencio-Baez er ikke tvivl om, at Bibelselskabets projekt hvert år redder adskillige børns liv.

J

eg vil aldrig glemme det intense blik og den indtrængende stemme. Chefonkolog Dr. Luis Fulgencio-Baez på børnehospitalet La Mascotta i Managua udfylder hele rummet, da jeg møder ham på et ydmygt kontor. Han fortæller, hvordan Bibelselskabet er selve årsagen til, at de børn jeg ser overalt på kræftafdelingen er i behandling og derfor har mulighed for at blive raske. ”Den sunde mad og transporthjælpen er godt”, forklarer han, ”men den største og vigtigste hjælp Bibelselskabet yder, er den åndelige støtte til de syge børn og deres familier”.

Bibelselskabet har vendt udviklingen Den virkelige udfordring omkring kræftbehandlingen af børn i Nicaragua er nemlig, at familierne dropper behandlingen undervejs. De magter ikke de lange rejser til hospitalet, familierne går i stykker og forældrene opgiver håbet om helbredelse for deres barn. ”Det er barsk nok at se et sygt barn få fred, men at vide at børn, der kunne helbredes, dør, fordi forældrene af sociale årsager ikke magter behandlingen, det skærer i hjertet”, fortæller Dr. Baez og understreger, at Bibelselskabets projekt har vendt udviklingen. De frivillige besøger de syge børn, beder med dem og holder deres forældre fast på behandlingen. Han ser derfor Bibelselskabets frivillige som ligeværdige kollegaer i behandlingen af de kræftsyge børn.

Hvordan går det de kræftsyge børn? Med mig fra Danmark havde jeg en taske fuld af hilsner og bønner fra danske givere til de syge børn. De blev modtaget med oprigtige smil og glæde. Jeg mødte Joselin med det dårlige ben, som i dag er rask og har genoptaget sin skolegang, og jeg besøgte Maria José, der rejser mere

end 9 timer hver gang hun skal til kontrol på hospitalet. Jeg har aldrig besøgt så fattige mennesker før – selv ikke i Afrika. Og jeg har heller aldrig følt mig så velkommen, mødt så stor taknemmelighed til vores danske givere eller oplevet så stærk en tro på Gud og på Bibelens ord. Og jeg må erkende, at jeg først nu for alvor begriber det fulde omfang af, hvor meningsfuldt Bibelselskabets internationale arbejde er!

Genibe smiler ikke mere Jeg ville også besøge den lille pige Genibe, der var en af de mange, der så ud til at have vundet over kræften. Men kræften havde ulykkeligvis spredt sig, og Genibe var død få uger før jeg ankom. Derfor kunne jeg ikke give Genibe, de mange personlige hilsner jeg havde med til hende. Jeg valgte i stedet at give dem til hendes mor Maria, som jeg tog ud og besøgte. Hun blev meget, meget rørt. Det var Bibelselskabet og de frivillige besøgsvenner, der hjalp Maria gennem den første svære tid med støtte og samtaler, men også ved helt konkret at købe Genibes kiste. Hendes mor havde ganske enkelt ingen penge. Heldigvis kunne Bibelselskabet tage den bekymring fra hende. Når man arbejder med kræftramte børn er der nogle, som dør. Det er desværre virkeligheden – også i Nicaragua.

Støt projektet Få håbet til at gro bringer Bibelen derud, hvor der virkelig er brug for den. Projektet giver fattige og syge børn tro og håb og en mulighed for at blive raske. Jeg har normalt svært ved at bede om penge, men ikke her. Enhver gave vil gøre så uendeligt meget gavn. Selv vil jeg i efteråret frivilligt holde en række foredrag om mine oplevelser i Nicaragua og ubeskåret sende ethvert honorar videre til de kræftramte børn.

Støt børnene på Giro 9 00 04 88 mærket ”kræftramte børn”.

Af Sidsel Leth Svensson

Sidsel Leth Svensson er undervisningskonsulent i Bibelselskabet og arbejder især med forlagets skolebøger. I efteråret modtog hun forlæggerforeningens jubilæumslegat. Sidsel valgte at bruge legatet på at besøge Bibelselskabets projekt Få håbet til at gro i Nicaragua. Sidsel kan bookes til foredrag om projektet på e-mail: Sidsel.leth@bibelselskabet.dk

Bibelselskabet i Nicaragua har et team på 240 frivillige, der besøger de kræftsyge børn – leger med dem, beder med dem og bakker familien op. De frivillige kommer fra lokale kirker. Katolske såvel som protestantiske. Projektet uddanner de frivillige til at støtte de syge børn og deres familier. Rebecca Alfaro (tv) koordinerer indsatsen blandt Bibelselskabets besøgsvenner og deltager selv dybt engageret i arbejdet.

BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

15


Kierkegaard: ”Bibelen altid på mit bord” I 200 året for Søren Kierkegaards fødsel peger teolog Iben Damgaard på Bibelen som en overset kilde til forståelse af den verdensberømte danskers forfatterskab Af Anna-Lise Bjerager

Iben Damgaard, født 1973, teolog, ph.d. fra Københavns Universitet med studieog forskningsophold i USA og Frankrig. Professor mso. Har skrevet bogen ”At lege fremmed med det kendte. Kierkegaards gendigtninger af bibelske figurer”.

D

a Iben Damgaard var 22 år, opholdt hun sig som historie- og filosofistuderende en tid i USA. En af hendes venner, der var på besøg, forærede hende ”Kjerlighedens Gjerninger” af Søren Kierkegaard. Hun har en klar erindring om, at hun efter endt læsning kylede bogen gennem lokalet: Det var i den grad en provokation for hende, at Gud skulle blandes ind i kærlighedsforholdet mellem mennesker. Men Søren Kierkegaard er ikke sådan at slippe af med, når han først har gjort sit indtog i menneskers liv. Det måtte Iben Damgaard sande, da hun kom hjem til København igen. Derfor fulgte hun nogle forelæsninger om Søren Kierkegaard og kort tid efter skiftede hun til teologistudiet, selv om hun kun manglede at skrive speciale for at blive kandidat i historie og filosofi. Fascinationen af Søren Kierkegaard har holdt sig lige siden. Hun er i dag forskningslektor på Systematisk Teologi på Københavns Universitet og har viet en stor del af sin forskning til Søren Kierkegaard og hans forhold til Bibelen. I 2008 skrev hun bogen, ”At lege fremmed med det kendte. Kierkegaards gendigtninger af bibelske figurer”.

Bibelen som eksistentielt spejl Undervejs fandt Iben Damgaard nemlig ud af, at hvis hun skulle komme nærmere en forståelse af Søren Kierkegaard og hans forfatterskab, var Gud og Bibelen i det hele taget slet ikke til at komme uden om: ”For Kierkegaard personligt og i hans forfatterskab har Bibelen haft en helt central betydning. I ”Stadier på Livets Vei” lader han pseudonymet Frater Taciturnus sige: ”Bibelen ligger altid på mit Bord, og er den Bog, jeg læser mest i”. Det er nærliggende at få den tanke, at det samme gælder for Kierkegaard selv, og hans forfatterskab er i den grad gennemvævet af bibelske tråde”, siger Iben Damgaard, der mener, at Bibelen er en overset kilde til forståelse af den verdensberømte danskers værker. ”Den bibelske dimension af Søren Kierkegaards forfatterskab er først i det seneste årti begyndt at tiltrække sig mere opmærksomhed i forskningen, og det synes jeg er en glædelig udvikling”, siger Iben Damgaard.

16 | BIBELEN OG VERDEN | maj 2013

Hun fremhæver, at Kierkegaard først og fremmest var optaget af Bibelen som et eksistentielt spejl, hvor læseren hele tiden bliver inddraget og opfordret til at tage stilling: Hvor står du? Hvad ville du have gjort? Kierkegaard bruger de bibelske beretninger og figurer og skriver eksempelvis alternative versioner af historien om Abraham og Isaks ofring i ”Frygt og Bæven”. Men han skriver også en bibelsk figur som Job ind i sin egen historie om en ung mand og hans eksistenskrise i ”Gjentagelsen”. Iben Damgaard har i sin bog stillet spørgsmålet: Hvorfor gendigter Kierkegaard de bibelske figurer? Og hun svarer selv: ”Læseren udfordres og opfordres overalt hos Kierkegaard til en etisk-eksistentiel engageret læsning af Bibelen, der transformerer tekst til handling, så teksten omsættes til levet liv”. Læseren skal med andre ord både opvækkes og opbygges – og formås til at handle.

Kierkegaard og nutiden Bibelen var på Søren Kierkegaards tid kendt stof for de fleste mennesker, og Kierkegaard så det som sin opgave at udfordre sin samtid. Bibelen var blevet skik og brug og tomme talemåder, mente han. I dag er situationen en anden, erkender Iben Damgaard. De færreste danskere er i dag fortrolige med beretningerne og personerne i Bibelen. Hvad ville Søren Kierkegaard mon have gjort for at råbe nutiden op? ”Han ville sikkert have grebet sagen an, som han altid gjorde ved at stille spørgsmålet: Hvor er de mennesker, jeg skal kommunikere med, og hvordan taler jeg ind i deres situation? Når så mange finder Kierkegaard relevant i dag, er det netop, fordi han hæver sig ud af sin tid og taler alment til ”hiin enkelte”. Han har for altid forandret den måde, hvorpå vi kommunikerer om etiske, eksistentielle og religiøse spørgsmål.”

”Gud er ikke relevant” I forbindelse med fejringen af 200-året for Søren Kierkegaards fødsel har der været en debat i medierne om Søren Kierkegaards betydning. ”Gud er ikke relevant som svar på tilværelsens store spørgsmål i den moderne verden, og


n ligger derfor bliver han (Søren Kierkegaard, red.) en parentes i filosofihistorien”, sagde Lars-Henrik Schmidt, der er professor i filosofi på Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten. Præsenteret for den slags udtalelser siger Iben Damgaard: ”At det skulle devaluere Søren Kierkegaard som filosof, at kristendommen fylder så meget i hans forfatterskab, er udtryk for en ret snæver tilgang til, hvad filosofi er. Både ateistisk og religiøs eksistensfilosofi i det 20. århundrede trækker på Søren Kierkegaard.” Iben Damgaard mener, det er uheldigt at splitte Søren Kierkegaards forfatterskab op i filosofiske, teologiske og litterære dele. ”Pointen er, at man skal læse forfatterskabet i sin helhed. Søren Kierkegaard var ikke begrænset af rigide faggrænser, og det er det bedste af forskningslitteraturen heller ikke. Nogle filosoffer og teologer har forsøgt at pille det æstetiske ud af Kierkegaard, så man endelig kunne komme ind til kernen. Men man kan ikke sådan sætte Søren Kierkegaard på formel”, siger Iben Damgaard. Hendes eget liv tog en drejning, efter at hun for 20 år siden læste ”Kjerlighedens Gjerninger”. Måske fordi hun blev så provokeret af læsningen dengang, peger hun på netop det værk, når hun bliver bedt om at give et bud på, hvor man skal begynde, hvis man aldrig har læst Søren Kierkegaard før. ”Kjerlighedens Gjerninger” er et helt centralt værk, der handler om, hvad det vil sige at være menneske, og hvad kristendommen er. Samtidig er ”Kjerlighedens Gjerninger” en indgang til næstekærlighedsbuddet i Bibelen. Så den kan man jo gå i gang med bagefter,” smiler Iben Damgaard og fastslår. ”Man kan ikke destillere Bibelen ud af Søren Kierkegaards forfatterskab”.

Søren Kierkegaard kaldte Bibelen for ”de individuelle, humane Existents-Forholds Urskrift”, fortæller Iben Damgaard. Foto: Adam Garff

Søren Kierkegaard var ikke begrænset af rigide faggrænser, og det er det bedste af forskningslitteraturen heller ikke.

Fotografi af Søren Aabye Kierkegaard efter tegning af H. P. Hansen. Søren Aabye Kierkegaard, 1813-1855, teolog, filosof og forfatter. Hans filosofiske, psykologiske og religiøse/kristelige forfatterskab, der består af ca. 40 titler og har gjort ham kendt som en af eksistentialismens fædre, falder i to faser. Første fase (1843-1846) bl.a.: Enten-Eller, Frygt og Bæven, Begrebet Angest, Philosophiske Smuler, Stadier paa Livets Vei og Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift. Anden fase (1847-1851) bl.a.: Opbyggelige Taler i forskjellig Aaand, Kjerlighedens Gerninger, Christelige Taler, Sygdommen til Døden og Indøvelse i Christendom. ”Søren Kierkegaards Skrifter” i 28 bind med tekst og 27 bind med kommentarer er udkommet på Gads Forlag. BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

17


Filmproducer og præstesøn Peter Ålbæk synes, at Bibelen er svær at læse på egen hånd. Men dens budskab tager han til sig hver aften inden sengetid, og han ser det også i vores skattesystem Af Anna-Lise Bjerager Foto: Les Kaner

18 | BIBELEN OG VERDEN | september 2013

”V lovgiv og v grun stamme Bib


F

Vores vning værdindlag er fra belen”

Bibelen og Zentropas film

Flere af Zentropas film har islæt af Bibelens fortællinger. I filmen ’Brødre’ udspilles et jalousidrama mellem to brødre, som vækker mindelser om Kain og Abel, og Lars Von Triers storfilm ’Melancholia’ handler om menneskets reaktion på Dommedag, jordens undergang og en ny begyndelse, da en kæmpeplanet rammer Jorden.

or nogle år siden blev filmproducer Peter Ålbæk Jensen spurgt, om han ville fortolke en passage fra Bibelen i programmet ’Før Søndagen’, hvor også et kor byder helligdagen velkommen. ”Jeg havde så svært ved at læse den. Det var ikke koketteri, jeg har meget respekt for Bibelens budskab, jeg kunne simpelthen bare ikke omsætte flertallet af sætningerne til mening i mit hoved,” siger han om episoden. Folkene bag programmet fik fat i en teologistuderende, som kunne bidrage til filmmandens oplæg. Og alt gik vel, men Peter Ålbæk var lidt betuttet over at have så svært ved at læse en bog, hvis budskab egentlig er vigtigt for ham: ”Det er lidt mærkeligt, at vi har en så vigtig bog, når et nogenlunde normalbegavet menneske som mig har så svært ved at læse dele af den,” siger Peter Ålbæk. Inden han går i seng hver aften, beder han en aftenbøn. Det har han gjort, lige siden hans mor startede aftenritualet med en bøn på lille Peters sengekant. Peter Ålbæk voksede op på Sydsjælland med en præst til far og en præstedatter til mor. Familien læste, så vidt Peter Ålbæk husker, aldrig højt fra Bibelen, men de forholdt sig til teksten i deres liv. ”Min far var åben omkring, at han ikke troede på noget paradis, men han mente, at bibelteksten havde en meget opbyggelig virkning på mennesket, mens vi er på jorden. ” Første gang Peter Ålbæk stiftede bekendtskab med den konkrete bibelske tekst var i 1. klasse. Mens eleverne sad og tegnede Adam og Eva og David og Goliat, genfortalte dansklærer Verner Frandsen Bibelens historier, så Peter Ålbæk stadig i dag kan huske lærerens udlægning af Abrahams ofring af sin søn Isak. ”Jeg synes, det var nogle fede historier. Jeg husker det som nogle meget kulørte og underholdende fortællinger.”

Salmesang hver mandag At være kulørt og underholdende er nogle af Peter Ålbæks vigtigste værdier. Han har tidligere udtalt: “Mange danskere har et røvkedeligt liv. Jeg ser det som min primære opgave at være med til at sprede godt humør.” Det ses også på Peter Ålbæks kontor. Han holder til i Filmbyen i Hvidovre med sit firma, filmselskabet Zentropa, som han startede op med kollegaen Lars Von Trier i 1992, og som står bag

nogle af Danmarks største filmsucceser fx ’Dancer in the Dark’, Lone Scherfigs ’Italiensk for begyndere’, Susanne Biers ’Hævnen’ og senest ’En kongelig affære’. Peter Ålbæks kulørte livssyn afspejles i den lagerbygning, hvor han har kontor. Illustrativt har han eksempelvis ophængt et næsten to meter højt fotomanipuleret billede af sig selv i feminine kaninskøjter og bar figur. I midten af lokalet er et klaver, en bas og et trommesæt placeret. Bag instrumenterne hænger en lille salmetavle. Hver mandag sætter filmselskabets jurister – også kaldet djøf all stars - sig bag klaver, bas og trommer og spiller op, mens resten af holdet synger et par salmer udvalgt af Peter Ålbæk. Det har de gjort gennem alle årene, flere har faktisk troet, at det var for sjov. Det er det absolut ikke: ”Jeg kan godt lide de seriøse tekster, lige nu er jeg særligt glad for ’Hil dig, Frelser og Forsoner’ og ’O kristelighed’. Jeg synes, det er fascinerende, at århundrede år gamle salmer og bibeltekster har haft og har så stor indflydelse på det her lands befolkning. Det er interessant, at nogle transseksuelle, anarkistiske filmsnuder fra Zentropa skal synge den slags. De må gerne synes det er åndssvagt, det er ikke mit ærinde at omvende dem. Men de skal have kendskab til teksterne,” siger han.

Bibelen er stadig et fundament Selvom Peter Ålbæk ikke selv giver sig i kast med at læse Bibelen, mener han, at den har en vigtig funktion i vores samfund. ”Jeg er ikke i tvivl om, at der er en overordnet idé med universet, og vores lovgivning og værdigrundlag stammer fra Bibelen, sådan som jeg ser det. Det er fundamentet for det meste af vores menneskelige omgang med hinanden. For knap 2000 år siden, mens de fleste af vores forfædre rendte rundt og slog hinanden i hovedet med køller, ragede til sig og voldtog kvinder, var der nogen, som ville det anderedes. De satte sig til at skrive budskaber om ikke-vold, næstekærlighed og deling af rigdom. Det synes jeg er meget fascinerende. At de historier stadig er så vigtige i dag, fortæller noget om deres styrke og gyldighed.” siger Peter Ålbæk. Selv mener han, at Bibelens anke mod grådighed er blevet transformeret i vores skattesystem i dag. ”Det har i den grad manifisteret sig i, at jeg betaler topskat,” siger han. BIBELEN OG VERDEN | september 2013 |

19


en syrisk a r f e t s li e k s Øn ugt: familie på fl Mad Bleer rstatning se lk æ m r e d o M Hygiejnebind Tæpper Madrasser Gasvarmer Lille komfuril skole Transport t Husleje Medicin Bibelen

hjælp syriske familier på flugt

1 familiepakke* = 248 kroner 5 familiepakker = 1240 kroner 10 familiepakker = 2480 kroner familiepakke til to voksne med fire børn * En indeholder bl.a. mad + bleer og modermælkserstatning. 10 pakker strækker til omkring en lille måned.

Skattefradrag: Du får automatisk skattefradrag for dine bidrag til Bibelselskabet – men kun hvis vi kender dit CPR-nummer. Det maksimale fradrag for 2013 er 14.500 kr.

Sådan kan du nemt støtte Giro: 9 00 04 88 Hjemmeside: www.bibelselskabet.dk Bank: 3001 - 9 00 04 88, mærket ”nødhjælp til syriske flygtninge”. NB! Overskydende midler går til at opfylde ønskerne på listen: madrasser, tæpper, hygiejnebind, varme,... Det Jordanske Bibelselskab sørger for, at hjælpen når frem.

Bibelen og verden september 2013  

Bibelselskabets nye udgivelser. I Bibelen og verden kan du læse om bibelarbejdet og de mennesker, som behøver hjælp. Læs om, hvordan du kan...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you