Page 1

LA VOLTA A CORT EN 80 LLIBRES Guia de lectura sobre la ciutat de Palma i la Biblioteca de Cort al 80猫 aniversari de la seva inauguraci贸 (1935-2015)


Els 80 títols que formen part d’aquesta guia de lectura es troben a la

Biblioteca de Cort


LES VIDES DE LA BIBLIOTECA DE CORT El foc és l’origen de la Biblioteca de Cort. L’any 1894 una part de l’edifici de Cort va quedar molt malmès per un incendi. Aleshores es va acordar reconstruir les plantes baixa i principal. La planta baixa es va destinar a la cotxera dels bombers. Posteriorment, aquesta cotxera va esdevenir la sala de lectura de la primera biblioteca pública de Palma. La Biblioteca de Cort va ser inaugurada el 19 de setembre de 1935. Us podeu aproximar a la història dels fons bibliogràfic, els reptes del futur, les noves tecnologies i el perfil professional de les persones que la van impulsar o dirigir amb aquests títols: 75 anys de la Biblioteca municipal de Cort. Coordinació: Catalina Aguiló, Conxa Calafat, Ana M. Gimeno; textos: Catalina Aguiló et al. Palma: Ajuntament. Biblioteques Municipals, 2011. Bonet Barceló, Maria. El fons de reserva de la Biblioteca Municipal de Palma. Palma. Ajuntament de Palma, 1992. Estivill Rius, Assumpció. L'Escola de Bibliotecàries: 1915-1939. Barcelona: Escola Universitària Jordi Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació, 1992. Gimeno Pascual, Aina. “Les bliblioteques, espais per la reflexió i la convivència”. Dossier. El Mirall 219, pàg. 5-15. Gimeno Pascual, Aina. La censura de llibres i biblioteques: una manera de tudar patrimoni?: l'exemple de la biblioteca municipal de Palma 1936-1939. Amb la col·laboració de Joan Fuentes Riera. Palma: Societat Arqueològica Lul·liana, 1995. Mapa insular de la lectura pública de Mallorca. Palma: BOIB, 2011. Disponible a: http://boib.caib.es/pdf/2011038/mp108.pdf Morey Tous, Antònia. Sobre la venda de la Biblioteca Villalonga i de la personalitat del seu compilador: Antoni Villalonga i Pérez (1821-1910). Palma: Societat Arqueològica Lul·liana, 1995. Què és el Cabib? Disponible a: http://cabib.uib.es/ Relació de les publicacions periòdiques disponibles a la Biblioteca Municipal i a la Biblioteca Gabriel Llabrés. Palma: Ajuntament. Servei d'Arxius i Biblioteques, 1998.


LA MEMÒRIA DE PALMA Una de les missions fundacionals de la Biblioteca de Cort és esdevenir el centre de documentació de referència sobre la ciutat de Palma. La seva sala de lectura és un lloc de visita obligada per a tots els curiosos, erudits i investigadors de l’evolució urbanística, demogràfica i institucional de la ciutat i de l’Ajuntament. A continuació, us recomanam una selecció de títols imprescindibles per a apropar-se al passat de Palma.


I Centenari de l'Enderrocament de les Murades de Palma: 1902-2002. Palma: Ajuntament de Palma. Serveis d'Arxius i Biblioteques, 2004. Barceló Crespí, Barceló. Ciutat de Mallorca en el trànsit a la modernitat. Palma: Institut d'Estudis Baleàrics, 1989. Bestard, Bartomeu. Cròniques de Palma. Palma: Ajuntament de Palma. Servei de Cultura, 2011. Bibiloni, Gabriel. Els carrers de Palma. Toponímia i patrimoni de la ciutat. Palma: GB, 2012. La Ciutat de Mallorca, 750 anys de govern municipal. Cicle de conferències. Palma: Ajuntament de Palma. Servei d'Arxius i Biblioteques, 2000. Ciutat de Mallorca i els segles del gòtic. XXVIII Jornades d'Estudis Històrics Locals. Palma: Institut d’Estudis Baleàric, 2010. Estada, Eusebi: La ciudad de Palma. Su industria, sus fortificaciones, sus condiciones sanitarias y su ensanche, con un apéndice sobre las condiciones que han de reunir las viviendas para ser salubres. Palma: Govern de les Illes Balears, 2003 Festa i cerimònia a Palma. Palma: Ajuntament de Palma. Serveis d’Arxius i Biblioteques, 2003 Fills il·lustres de Palma. Palma: Ajuntament de Palma: Diari de Balears: PromoMallorca, 2008. García-Delgado Segués, Carlos. Las raíces de Palma: los mil primeros años de la construcción de una ciudad. De la colonia romana a la medina musulmana. Palma de Mallorca: José J. de Olañeta, 2000. Ladaria, Dolores. El ensanche de Palma: planteamiento del tema, problemática, construcción y valoración de un nuevo espacio urbano, 1868-1927. Palma: Ajuntament de Palma, 1992. Mas Quetglas, Joan. Història de la ciutat de Palma. Mallorca: Moll, 1998. Palma 1900-1919: l'evolució de la ciutat a través de la imatge. Palma: Institut d'Estudis Baleàrics, 2013. Palma 1931-1936: l'evolució de la ciutat a través de la imatge. Palma: Institut d'Estudis Baleàrics, 2006. Palma 1936-1983: l'evolució de la ciutat a través de la imatge. Palma: Institut d'Estudis Baleàrics, 2008. Peña Nicolau, Pere d'Alcàntara. Antiguos recintos fortificados de la Ciudad de Palma. Palma: Editorial de Francisco Pons, 1956. Pol, Antonio. Recuerdos de Palma. Palma: Editorial Mallorquina, 1957. Pons Fábregues, Benito. La bandera de la ciudad de Mallorca. Palma, Est. Tip. de F. Soler Prats, 1907. Puig, Valentí. Palma. Barcelona: Destino, 1988. Quadrado, José María. Forenses y ciudadanos. Palma de Mallorca: Govern Balear: Miquel Font, 1986. Riera Frau, Magdalena. Evolució urbana i topografia de Madîna Mayûrqa. Palma: Ajuntament de Palma, 1993. Roca Buades, Ignasi. La ciutat dels records (Palma 1852-1943). Mallorca: Miquel Font, 2006. Tous, Melià, Juan. Palma a través de la cartografía (1596-1902). Palma: Ajuntament de Palma, 2002. Zaforteza y Musoles, Diego. La ciudad de Mallorca: ensayo histórico-toponímico. Ed. Facsímil. Palma de Mallorca: Ajuntament de Palma, 1987-1989.


CICERONE DE PAPER

El fons bibliogràfic de la Biblioteca de Cort permet endinsarse en la ciutat des de diversos punts de vista. Ara us proposam recórrer-la a peu o en bicicleta. Podreu conèixer la història antiga i moderna de la ciutat, reviure anècdotes i conèixer les llegendes i els paisatges que ja formen part de la memòria col·lectiva. Deixau-vos guiar per aquest títols, que és tant com dir deixau-vos guiar per la Biblioteca de Cort. Fernández Legido, Roberto. Possessions de Palma: història i arquitectura del terme de la ciutat. Palma de Mallorca: J.J de Olañeta, DL 2007 Ferrà i Martorell, Miquel. El Call de Palma. Palma: Miquel Font, 2004. Ferrà i Martorell, Miquel. Palma i l'Islam. Palma: Miquel Font, 2006. Ferrà i Martorell, Miquel. Palma vista pels escriptors. Palma de Mallorca: Miquel Font, 2007. Itinerarios históricos en las Islas Baleares: 36 rutas culturales clasificadas a lo largo de 8 épocas históricas y más de un centenar de itinerarios. (Inclou: “Palma romana”, “Palma gótica”, “Palma renacentista”, “Patios barrocos de Palma”, “Palma modernista” i “La Guerra Civil en Palma”). Palma: Editora Balear, 2009. Mas Quetglas, Joan. Palma amb bicicleta. 7 rutes pel centre històric, la badia i les rodalies. Mallorca: Documenta Balear, 2004. Palma Ciclista: semanario de sport [revista]. 1898-1902. Palma: Tipogràfica B. Rotger. Patis de Palma = Patios de Palma = Palma's courtyards = Innenhöfe Palmas. Palma: Ajuntament de Palma, DL 2002 Salas Fuster, Antoni. Palma ahir, Palma avui. Mallorca: Moll, 2008. Terrasa, Xavier. El patrimonio desaparecido de Palma. Madrid: Temporae, 2012. Valero, Gaspar. Itineraris pel centre històric de Palma. Palma de Mallorca: Ajuntament de Palma, 1992. Valero, Gaspar. Palma, ciutat de poesia. Palma: Ajuntament de Palma, 1999. Valero, Gaspar. Passejada per les llegendes de Palma: itineraris pels mites, les llegendes, les curiositats, les anècdotes i els detalls de la Ciutat de Mallorca. Mallorca: Moll, 2005. Valero, Gaspar. Palma fora porta: itineraris pel terme del municipi de Palma. Palma: Ajuntament de Palma, 2007. Vidal Alcover, Jaume. Passejades per ciutat. Palma: Ajuntament de Palma, 1993.

AN ABEL (9 AÑOS)


c

MUSA I PERSONATGE Els carrers i els habitants de Palma han inspirat novel·listes i poetes d’arreu. Aquí teniu un relació de títols en els qual la ciutat deixa de ser un punt al mapa per a esdevenir un personatge idealitzat o cisellat per la nostàlgia de l’autor. Aguiló, Josep Maria. Crónicas tristes de la ciudad de Palma. Mallorca: Roig i Montserrat, 2004. Garrido, Carlos. Palma íntima. Barcelona: J.J. de Olañeta Editor, 2008. Janer Manila, Gabriel. Palma: la ciutat i les ombres. Fotografies de Vicenç Matas. [s.l.]: Caixa de Pensions "La Caixa", 1988. Llop, José Carlos. En la ciudad sumergida. Barcelona: RBA Libros, 2010. Oliver, Miquel dels Sants. La Ciutat de Mallorques. Mallorca: Moll, 1987. Picornell, Climent. Palma, crònica sentimental. Palma: ifeelbook, 2014. Riera, Carme. Dins el darrer blau. Barcelona: Destino, 2008. Rusiñol, Santiago. L’illa de la calma. Muro: Ensiola, 2004. Sand, George. Un hivern a Mallorca. Mallorca: Moll, 1993. Lea Vélez. La cirujana de Palma. Barcelona: Ediciones B, Grupo Zeta, 2014. Verdaguer, Mario. La ciudad desvanecida. Palma de Mallorca: Guillermo Canals, 2013. Verdaguer, Mario. La isla de oro. Palma de Mallorca: Cort, 1985.


c

LA BIBLIOTECA LUL·LIANA

Què tenen en comú el llibre més antic de la Biblioteca de Cort i un dels més moderns? La resposta és: Ramon Llull. La Biblioteca de Cort conserva centenars d’obres sobre la figura del mallorquí més cèlebre, entre les quals es troba una edició de Blanquerna del 1521. Aquest tresor bibliogràfic està enquadernat en pergamí flexible i és un exemple del pas de la producció de llibres manuscrita a la impresa. Les seves característiques principals són: reproducció de la cal·ligrafia gòtica, decoració de les lletres inicials, distribució dels capítols, notes al marge, ús de la tinta vermella, composició de pàgines a doble columna i utilització de reclams. I entre els llibres més moderns es troba Vida de mestre Ramon, a cura de d'Anthony Bonner. El títol original és Vita coaetanea i aquesta edició del 2013 conté el text en llatí, la traducció al català, introducció i notes. Amb motiu del setè centenari de la mort de Ramon Llull aquí teniu un tast bibliogràfic per a apropar-vos a la seva obra i la seva personalitat. Batllori, Miquel. Llull. Barcelona. Nou Art Tha, 1987. Bonnín Socias, Catalina. Ramon Llull: entre la història i la llegenda. Palma: Lleonard Muntaner, 2012. Cantarellas, Catalina. Ramon Llull: història, pensament i llegenda. Barcelona: Fundació “la Caixa”, 2008. García Ferrer, Maria Neus. Ramon Llull: un racionalista de combat i de circumstàncies. Eivissa: Can Sifre, 1993. Gayà Estelrich, Jordi. Ramon Llull. Palma: Ajuntament de Palma, 1982 Mesquida Sureda, Sebastià. Ramon Llull, valor intemporal. Palma de Mallorca, 1963. Llinarès, Armand. Ramon Llull. Barcelona: Edicions 62, 1987. Mestre Mestre, Bartolomé. Raymundus Barcelona: Obelisco, 1985. Peers, Edgar Allison. Foll d'amor: la vida de Ramon Llull. Mallorca: Moll, 1966. Rosselló Horrach, Sebastià. Vida glosada del Beat Ramon Llull (1232-1316). Palma: Ajuntament de Palma, 2007. Santamaría, Álvaro. Ramon Llull y la Corona de Mallorca: sobre la estructura y elaboración de la Vita Raimundi Lulli. Mallorca: Societat Arqueològica Lul·liana, 1989.


LA BIBLIOTECA LUL路LIANA


UNA MAR DE FULLETS L’any 1989,Carme Alomar Esteve va realitzar la “Memoria del tratamiento de un fondo de folletos antiguos y modernos de la Biblioteca Municipal de Cort”. Per a l’autora del treball, aquest conjunt de fullets esdevé un modest testimoni de com fou la vida i quines foren les preocupacions politiques, religioses, econòmiques i sanitàries de les illes Balears als segles XVIII, XIX i XX. Per tant, es pot considerar una col·lecció de referència per als historiadors i els investigadors. El document més antic data de l’any 1699. A manera de tast, aquí teniu 9 títols representatius del fons balear. Calvet Girona, Bernardo. Proyecto de ensanche de la ciudad de Palma de Mallorca. Palma de Mallorca, 1880. Darder Cánaves, Emili. La propaganda de la higiene social. Palma, 1930. Falange Española Tradicionalista de las JONS. I Asamblea Provincial de la Vieja Guardia Balear. Palma de Mallorca,1957. Ferrer, Andreu. Nocions d’ortografia mallorquina. Artà, 1921. Martínez, Antonio. El castillo de Bellver. Romance histórico. Palma de Mallorca, 1852. Massanet. J. Separatismo y Descentralización. Palma de Mallorca, 1926. Recogimiento de mujeres. Palma de Mallorca, 1786. Reglamento de bomberos. Palma de Mallorca, 1875. Viñas, Tomás. Aniversario de la Conquista de la Ciudad de Palma. Palma de Mallorca, 1896.


Biblioteca de Cort Plaรงa de Cort,1 07001 Palma 971225962

La volta a Cort en 80 llibres.  

La Volta a Cort en 80 llibres Guia de lectura sobre la ciutat de Palma i la biblioteca de Cort al 80è aniversari de la seva inauguració.