Page 1

núm. 32 Novembre-desembre 2011

La Biblioteca Nou Barris obre de nou les seves portes unes obres de millora, amb la finalitat d’adaptar i reorganitzar alguns dels espais existents.

Aquest mes de novembre, concretament el dia 7, farà catorze anys que la biblioteca va obrir les seves portes. Era una de les darreres biblioteques que s’inauguraven abans del Pla de biblioteques de Barcelona 1998-2010 i, per tant, el concepte de biblioteca com a dinamitzadora i difusora de la lectura no s’havia previst a l’hora de la rehabilitació de l’edifici. Per aquest motiu, no es va destinar cap espai com a Sala Polivalent i, evidentment, tampoc cap com a Espai Multimèdia, un servei que es va incorporar alguns anys més tard. Recordem que la biblioteca es va ubicar en un dels edificis de l’antic Hospital Mental de la Santa Creu.

Com a resultat, ara comptem amb una Sala Polivalent, amb capacitat per a cinquanta persones, per poder dur a terme les activitats de difusió de la lectura, i un Espai Multimèdia amb vuit PC, per tal de poder donar accés a més usuaris, tant al servei diari com als cursos i tallers d’aprenentatge d’Internet i les eines digitals. A partir d’ara, els usuaris que ho necessitin podran comptar amb el suport personalitzat, cada dimecres i divendres de 17 a 20 h. La biblioteca ha estat tancada del 20 de juny al dia 1 d’octubre. Som conscients que tots vosaltres heu patit d’una forma o altra la interrupció del servei, per això volem agrair la vostra col·laboració, en retornar els documents en altres biblioteques de la xarxa, i us demanen disculpes per les molèsties derivades del tancament.

Per això, amb els anys i veient que no hi havia cap possibilitat d’ampliació de l’equipament, s’ha optat per dur a terme

Nou Barris


El racó del Circ a la Biblioteca Nou Barris En aquest espai sobre el fons especialitzat en Circ de la Biblioteca Nou Barris, trobareu informació de notícies, noves adquisicions, activitats que programem a la biblioteca, curiositats circenses i moltes més coses. Que comenci l’espectacle! NOVETATS DE CIRC NOVEMBRE-DESEMBRE 2011 JACOB, Pascal. Le cirque: voyage vers les étoiles. Paris: Solar: Prisma Presse, cop. 2002

parla dels somnis, de l’emoció del trapezi suspès en l’existència, ballant entre la glòria i el fracàs.

Fascinant i formidable aventura! Entre el temps i les fronteres, els homes i les dones, a l’esguard de la carpa o del cel, el circ crea personatges extraordinaris, inventa un repertori de gestos i figures.

CARRETERO, Mònica. Circo de pulgas. Madrid: Cuento de Luz, 2010

JANÉ, Jordi; DE RITIS, Raffaele. Un segle de circ: Paulina Andreu Rivel Schumann = Un siglo de circo = A century of circus: [catàleg de l’exposició]. Barcelona: Arts Santa Mònica: Angle, DL 2010 Catàleg de l’exposició sobre Paulina Schumann, filla i deixebla de Josep Andreu «Charlie Rivel», és una figura cabdal del virtuosisme i el savoir-faire del gran circ del segle XX. CORTÉS, Raúl. Trilogía del desaliento. Barcelona: Llaüt [etc.], 2010 [Contadoras de garbanzos / No amanece en Génova / No es la lluvia, es el viento] Personatges amb l’ànima a la intempèrie, contorsionistes del seu destí. Contadoras de garbanzos

Va passar una vegada una cosa sorprenent. Un grup de puces que no estaven d’acord a viure entre pèls i plomes van decidir canviar les seves vides per omplir-les de color i màgia. Aquest divertit grup va decidir crear un circ, el circ més petit del món, el grandiós, l’extraordinari Circ de les puces! El circo del crimen [DVD] = Berserk / directed by Jim O’Connolly La tranquil·la vida del petit circ de Mònica es veu alterada quan comencen a passar una sèrie d’estranys assassinats entre els seus treballadors. És en aquest moment que la recaptació comença a pujar. Tots els artistes pensen que l’assassí s’amaga sota la carpa del circ, ningú coneix les seves causes i tots esdevenen sospitosos.


Activitats de l’Aula Digital a la biblioteca Zona Nord La biblioteca Zona Nord està a punt de fer dos anys de vida el pròxim 29 de novembre. Durant tot aquest temps hem anat creixent i incorporant noves activitats i serveis. La biblioteca Zona Nord, en col·laboració amb el Cibernàrium, us ofereix activitats gratuïtes de curta durada per descobrir, conèixer i aprendre a utilitzar les eines digitals. Teniu al vostre abast aquests cursos des del mes d’octubre fins al mes de desembre: Practica amb el teclat i el ratolí. Un taller per agafar confiança i practicar les destreses fonamentals a l’hora de treballar amb ordinadors. Aprèn a utilitzar l’ordinador. Familiaritza’t amb el PC, practica amb el sistema operatiu i adquireix les primeres habilitats informàtiques. Navegació i ús d’Internet I. Una introducció al món de la xarxa i a la navegació web. Adquireix les primeres habilitats per moure’t per Internet. Recerca de feina a Internet. Vine amb el teu currículum i aprèn a editar-lo en format digital utilitzant les eines del processador de textos. Coneix els diversos recursos per trobar feina que hi ha a la xarxa i aprèn a registrar-te en un portal de recerca de feina. Taller de blocs. Practica amb les eines gratuïtes que et permeten publicar el teu bloc digital: com generar-lo, modificar-lo i actualitzar-lo. Taller de xarxes socials. Aprèn a donar-te d’alta i a participar en les plataformes de

comunicació interactiva de més èxit, com ara Facebook o MySpace. Twitter: aprèn a utilitzar el microblogging. Aprèn a obrir un compte a Twitter, a crear etiquetes, a publicar els teus missatges i a seguir els trending topics que t’interessen. Introducció a la fotografia digital. Coneix les característiques de les càmeres digitals, les seves possibilitats i els aspectes tècnics de la imatge digital per fer-ne un bon ús. Formats d’imatge, resolucions, creació de CD i DVD i retoc fotogràfic. Eines de localització geogràfica a Internet. Aprèn a usar aplicacions per consultar mapes interactius, planificar desplaçaments o buscar adreces que funcionen tant a Internet com al mòbil. Recursos a Internet per aprendre i practicar anglès. Diccionaris, fòrums, exercicis, cursos d’autoaprenentatge, conversa... Internet és el complement ideal per avançar en l’estudi de l’anglès. Administració electrònica. Com es poden resoldre electrònicament molts dels tràmits amb les administracions que abans requerien el desplaçament en persona. També farem tres cursos per als més petits: Exercitant la ment, Sherlock Holmes a la biblioteca i Juga a Internet . Es poden apuntar tots els nens i nenes que el vulguin fer fins als 14 anys. Per a més informació sobre quan inscriure’s i els dies i horaris dels tallers, consulteu la pàgina web de la biblioteca: http:// www.bcn.cat/bibzonanord . Recordeu que totes les activitats són gratuïtes i que només cal tenir el carnet!


nfantil Llibres de cuina

per a infants i joves, a la Biblioteca Nou Barris Pots recomanar els llibres que llegeixis. Els que més agradin te’ls trobaràs en aquest apartat de la revista. A cuinar, petits xefs! Escrit per la Cristina Macía. Aquest és un llibre en què trobareu un munt de receptes sense foc per aprendre i divertir-se. Són receptes per fer amb els més petits, vistoses, originals i molt variades, és un llibre per a nens i nenes atrevits i que no els faci por tastar aliments nous. Qui, si no, es podria atrevir amb uns centpeus tricolor, un pollastre treu banya o unes sardines abrigades. Un vendaval a la cuina Escrit pel Sam Stern. Tal com diu el subtítol, és el llibre de supervivència per a adolescents. Trobareu les receptes clàssiques, receptes més creatives, receptes d’aquí i d’allà, receptes d’estar per casa i receptes per impressionar els amics, receptes lleugeres i receptes contundents, receptes per donar i vendre... Un llibre per estar molt ben alimentats.

BIBLIONOTÍCIES Els joves suggereixen Si tens entre 12 i 16 anys és el teu moment. Aprofita per fer-nos suggeriments per a la compra de pel·lícules i música per la nova secció de cine i música juvenil. Ho pots fer a través de l’apartat Biblioteca virtual / Tràmits en línia de la web de la biblioteca i també per correu electrònic. Contes sobre els hàbits del nen Al racó de pares i mares de l’àrea infantil de la biblioteca Nou Barris es troba localitzat una nova secció de contes infantils sobre els hàbits de l’infant. Trobareu contes sobre l’alimentació, el bany i la higiene, els bol­ quers, anar a l’escola, llevar-se i anar a dormir... Tots aquests llibres estan disponibles perquè us els pugueu endur en préstec. Nascuts per llegir: Un tren petitó De la mà de La Llàntia el proper dissabte 12 de novembre a les 12 hores tindrà lloc a la biblioteca l’activitat Un tren petitó. Es tracta d’una sessió de música adreçada a famílies amb nens i nenes de 2 a 3 anys. Caldrà inscripció prèvia. Aquestes es podran fer per correu electrònic o per telèfon a partir del dia 26 d’octubre. Bibarnabloc Es tracta d’un bloc de recomanacions que escriuen els professionals que treballen a les biblioteques de Barcelona. Trobareu recomanacions de tot tipus, també de documents infantils. Podeu participar-hi amb els vostres comentaris, només heu d’anar a l’adreça: http://bibarnabloc.cat

Biblioteques: • Nou Barris • Canyelles • Les Roquetes • Torre Llobeta -Vilapicina• Zona Nord Els articles signats expressen únicament les idees dels seus autors, que poden no coincidir amb l’opinió del consell de redacció.

Butlletí Calidoscopi núm. 32  

Butlletí de les biblioteques de Nou Barris. Número 32 novembre-desembre 2011

Butlletí Calidoscopi núm. 32  

Butlletí de les biblioteques de Nou Barris. Número 32 novembre-desembre 2011