Page 1

núm. 31 juliol - agost 2011

Visites escolars de primària a la Biblioteca Nou Barris a la biblioteca en l’entorn d’una temàtica específica. Les visites estan adreçades a les escoles de primària i secundària, per cada cicle educatiu tenim unes visites específiques, avui us fem cinc cèntims de les visites que oferim als ensenyaments primaris: Petits lectors. Benvinguts a la biblioteca: Adreçat a cicle infantil (P3, P4 i P5) A la biblioteca Nou Barris realitzem visites escolars i formació d’usuaris treballant conjuntament en col·laboració amb les escoles del districte. Aquestes visites que la Biblioteca Nou Barris organitza tenen com a principal objectiu que els infants es familiaritzin amb la lectura, coneguin els seus serveis i activitats i aprenguin a utilitzar el seus recursos, per tal que els siguin un suport a l’ensenyament, a l’autoformació i per al lleure. D’altra banda, la biblioteca ofereix a les escoles assessorament bibliogràfic i la possibilitat de realitzar el carnet de la biblioteca per als centres d’ensenyament, el qual els permet endur-se material de la biblioteca per a treballar a l’aula; la possibilitat de preparar documents, perquè els alumnes puguin venir a treballar en grup

Visita a la Biblioteca Nou Barris. M’agraden els llibres: Visita guiada a la biblioteca. Adreçat a cicle inicial, mitjà i superior (1r-6è) Visita a la Biblioteca Nou Barris. M’agraden els llibres 2: Visita guiada a la biblioteca i consulta de fons segons la proposta de l’escola. Adreçat a cicle inicial, mitjà i superior (1r–6è) Coneix la Biblioteca Nou Barris. Joc de pistes: Adreçat a cicles mitjà i superior (3r–6è) Visita a la Biblioteca Nou Barris. El circ a la biblioteca: Visita adreçada a conèixer el fons infantil de circ de la Biblioteca Nou Barris. Adreçat a cicle inicial i mitjà (1r–4t)

Nou Barris


Nou centre d’interès “Món laboral” a la Biblioteca Nou Barris En el context actual de crisi econòmica sovint llegim i escoltem, tant als mitjans com al carrer, paraules com crisi, desocupació, formació permanent, capacitats, competències, nou model econòmic, emprenedoria, entre d’altres.

món laboral en una prestatgeria diferenciada, creant el nou centre d’interès. El nostre objectiu és oferir recursos a aquells que volen trobar feina, els que estudien per preparar-se oposicions, els que volen formar-se o volen impulsar noves empreses i/o projectes. Seguint aquests temes hem dividit el centre d’interès en quatre apartats, cada un d’ells diferenciat amb un pictograma identificatiu: TROBAR FEINA: llibres de tests psicotècnics, sobre les entrevistes i la selecció de personal, models de curriculum vitae, entre d’altres.

El món laboral està en continu moviment i cal estar preparats per als canvis. Trobar feina s’ha convertit en moltes ocasions en una gran fita: els llocs on es publiquen les ofertes de feina es diversifiquen; les seleccions de personal són processos cada cop més complexos; les places a les administracions públiques es redueixen i sabem que cal estar cada vegada més ben formats i amb bones idees per sobreviure al canvi. És una gran tasca. A la Biblioteca Nou Barris hem volgut reunir el fons que tenim en relació amb el

OPOSICIONS I TÈCNIQUES D’ESTUDI: temaris generals i específics de diverses escales, subescales o classes pensats per a les persones que es volen presentar a un procés d’oferta pública de treball. També recull altres tipus de materials de suport a l’estudi. FORMACIÓ: manuals de formació en diferents àmbits orientats a l’accés al món laboral. NOVES EMPRESES I PROJECTES: recursos per a la creació de noves empreses i la posada en marxa de nous projectes, en relació amb la situació de crisi actual. Bona feina!


“Poesia a la Biblioteca Torre Llobeta”: taller per a escoles amb el poeta Ricard Bonmatí Vint-i-cinc estudiants de primària arriben a la biblioteca i hi troben en Ricard Bonmatí, un poeta per a infants i joves que els espera amb els versos oberts. I hi arriben amb un petit bagatge màgic: 1. Porten memoritzats cinc o sis poemes del poeta, com ara “La bruixa” del llibre L’any tirurany, “Cavall” d’Estimades feres, “Poll” de Feres enciseres, “Un mico una mica maco” d’En cap cap cap, i “¿Què em posaré?” de Petits grans moments. 2. Duen tres cartells en forma de bafarada de còmic, cadascun amb un poema i el nom del llibre i il·lustrat per ells, i els pengen a la secció de poesia amb la cua de cada bafarada apuntant-hi, amb la clara intenció d’incitar altres lectors a cercar aquests poemes i d’altres en el llibre corresponent. Amb tots asseguts en rotllana, el poeta els escolta les cinc recitacions col·lectives i els dóna consells per a millorarles. Tot seguit, els recita altres poemes seus i els explica per què els ha escrits. Un cop presentats i gairebé representats molts dels seus poemes, en Bonmatí els en recita, també de memòria, uns quants d’altres poetes, com ara “Pingüí” del Bestiari de Pere Quart, “El mosquit” d’Animalari d’Enric Larreula, o “Escarabat” de Bestiari i altres poemes de Mercè Rodoreda. I els

diu que ell ha après dels altres poetes a escriure poesia. Aleshores, amb molta il·lusió i una mica de misteri, va a la secció de poesia infantil a cercar-hi vinti-cinc llibres de poesia i els reparteix als alumnes. Ha arribat l’hora de fer recerca: d’escollir en silenci el millor poema del llibre que ha caigut a les mans de cadascú. I en Bonmatí llegeix en veu alta els vint-i-cinc poemes seleccionats per cadascun dels infants. Al final de la sessió, el poeta ajuda el grup classe a compondre un breu poema col·lectiu inspirat en les moltíssimes idees extretes d’aquest fecund taller de poesia. Els alumnes se’n van a l’escola havent vibrat al ritme de la veu i el cor del poeta i havent après a trobar poemes a la biblioteca. Una vegada a l’aula, volen llegir llibres de poemes d’aquest autor i d’altres i en demanen en préstec. I uns quants envien a la biblioteca petits dibuixos i escrits en vers o en prosa referents a la seva vivència personal del taller de poesia. Aquesta passada primavera s’han realitzat a la Biblioteca Torre Llobeta els següents tallers: • 1 d’abril el tercer de l’escola Arc Iris, a la Biblioteca Torre Llobeta. • 8 de juny el quart del Timbaler del Bruc, a la Biblioteca Torre Llobeta.


nfantil ENTREVISTA A L’ADA CUSIDÓ

actriu i contacontes, col·laboradora de les biblioteques de Nou Barris.

Mini autobiografia Sóc mig alta, mig prima, mig xerraire, mig peluda i mig somiatruites. Vaig estudia art dramàtic i com que m’agrada omplir les llibretes d’històries i dibuixos, vaig decidir començar a explicar allò que tenia enganxat als papers. Com vas començar a explicar contes per a nens i nenes? Recordo perfectament el primer dia que vaig explicar un conte a una biblioteca, va ser a l’antiga biblioteca d’Ignasi Iglesias, a Sant Andreu. Jo n’era veïna o en vaig oferir voluntària per explicar una història. Buf, no vaig poder fer gens el que tenia previst, els nens es movien i jo improvisava per captar la seva atenció. Tot un repte que es va convertit en una afició que fins ara dura! Si ets actriu com es que no et dediques a fer pel·lícules o tele? Per sort, l’actor no només existeix dins la pantalla; som molts els qui no parem de fer i desfer, inventant i representant espectacles a espais petits com sales de teatres o sales d’una biblioteca.

En que t’inspires per inventar-te contes? M’agrada molt passar-me hores mirant contes a les biblioteques, m’agrada trobarne un per poder explicar algun dia. Però m’agrada més encara, inventar noves històries de petites coses que imagino que seria divertit que passessin. Totes les històries que imagino comencen a partir d’un fet quotidià, com anar a l’escola, mirar el cel o jugar. A partir d’aquí la realitat es comença a desfer i per tornar-la a enganxar es desordena una mica i la troca s’embolica. A quasi totes les sessions que invento, jugo molt amb la realitat i l’imaginari. Algunes estones soc l’Ada que explico i altres un personatge que apareix al conte, i de cop l’Ada parla amb el personatge, i de cop l’Ada es confon amb el personatge. Un bon embolic! T’agrada explicar contes als nens? El públic infantil és fantàstic. Quan la sessió funciona, es crea una complicitat especial entre els nens/es i el narrador. Tant ells com jo som una mateixa cosa, expliquem la història junts, i ens capbussem per un moment en una atmosfera màgica que ens permet viatjar plegats per una estona. És difícil d’explicar, però si els mires la carona, sé del cert que tant ells com jo ens ho passem bé explicant contes! Si voleu saber més coses sobre els espectacles que fa l’Ada, podeu visitar la seva pàgina web: www.ducuncucalsac.com/

Biblioteques: • Nou Barris • Canyelles • Les Roquetes • Torre Llobeta • Zona Nord Els articles signats expressen únicament les idees dels seus autors, que poden no coincidir amb l’opinió del consell de redacció.

Butlletí Calidoscopi núm. 31  

Butlletí de les biblioteques de Nou Barris. Número 31 juliol-agost 2011