Page 1

DONES IL·LUSTRADORES

Pilarín Bayés La Pilarín va néixer a la plaça de la Catedral de Vic el 21 d'abril de 1941, en plena postguerra espanyola. Fou una nena malaltissa i això li permeté quedar-se a casa i dibuixar. Aquesta passió de seguida esclata amb molta força juntament amb la seva tafaneria, capacitat d'observació i simpatia. La seva familia, molt sensibilitzada per les arts, la va ajudar a desenvolupar la seva creativitat. Va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona, de l'any 1959 al 1964, en ple franquisme; fou en aquella època també que prengué consciència del fet nacional català. La Pilarín no para mai de dibuixar per a tothom, i encara té molta feina per fer.


DONES IL·LUSTRADORES

Lola Anglada Va néixer a Barcelona, l'any 1893. Les seves creacions literàries van estar dirigides, principalment, a nois i noies. En la seva vessant d'il·lustradora gràfica va ser deixeble de Joan Llaverias. Va col·laborar en diverses revistes infantils, com ara En Jordi, En Patufet, La Nuri o La Mainada. Abans de la guerra civil, Lola Anglada va publicar llibres de narracions, il·lustrats també per ella, que van tenir força popularitat. Entre aquests llibres hi ha Monsenyor Llandardaix, En Peret i Margarida. Després de la guerra, també va escriure i il·lustrar altres llibres, com En Martinet, La Barcelona dels nostres avis i La meva casa i el meu jardí. D'altra banda, va fer una notable col·lecció de nines que avui en dia es pot visitar al Museu Romàntic de Sitges. Lola Anglada va morir a Tiana l'any 1984.


DONES IL·LUSTRADORES

Maria Rius Maria Rius (Sant Pere de Riudebitlles, 1938) estudià a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on es va especialitzar en dibuix i pintura. Estudia grafisme a Alemanya i disseny a Berna (Suïssa). Fundadora i presidenta de l'Associació Professional d'I.l lustradors i cofundadora del Consell Català del Llibre per a Infants. Ha il. lustrat més de 150 llibres, alguns dels quals han estat publicats a Alemanya, els Estats Units, Israel i Japó. D'entre els títols publicats destaquen L'avet valent, Guaraçu, Kalyndi i Macbeth. L'any 1983 obté el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya com a il. lustradora.


DONES IL·LUSTRADORES

Montse Ginesta “Les meves il·lustracions volen ser divertides i una mica ridícules” Nascuda a Seva l'any 1952, és il·lustradora des de fa 20 anys, i a la vegada escriptora i directora de la revista Tretzevents. Una persona polifacètica que també dissenya vestits per al teatre. El resultat dels seus dibuixos sempre són divertits, frescos i originals. Montse Ginesta dibuixa la seva pròpia visió del món que vivim a través dels seus personatges.


DONES IL·LUSTRADORES

Mercè Llimona Mercè Llimona neix a Barcelona el 16 d'abril de 1914. Filla del pintor Joan Llimona, i neboda de l'escultor Josep Llimona. L'ambient familiar va influir decisivament en la seva vocació. Als quinze anys assistia a les classes de Llotja, però va aprendre molt en el taller del seu oncle. A l'esclatar la guerra, va marxar cap a París, on va treballar per a la Bonne Presse. D'allí es traslladà a Sant Sebastià, on publicà una de les seves primeres obres. Als darrers anys de la seva vida, l'editorial Destino publicà el llibre Peter Pan, i dos llibres en prosa: No m'oblidis, diari d'una col·legiala i Han passat els anys i més apunts ( un recull de les seves memòries, escrites i il·lustrades per ella mateixa). Morí a Barcelona el 29 de novembre del 1997.


DONES IL·LUSTRADORES

Violeta Denou Violeta Denou és el pseudònim amb què signen Carlota Goyta, Assumpció Esteban i Ana Vidal. Van començar a treballar juntes l'any 1969. El seu personatge més famós, amb més de 100 títols publicats i traduït a 15 idiomes és en Teo que aviat farà 25 anys!


DONES IL·LUSTRADORES

Gemma Sales Gemma Sales i Amill neix a Barcelona el 1945. Estudià art a l'Escola d'Arts i Oficis de La Llotja. En els seus inicis com a dibuixant es dedica al còmic. Més endavant il.lustra un llibre de text que li suposa un nou camí cap a la il.lustració del llibre infantil. L'any1994 publica el seu primer llibre com a autora i il.lustradora. Gemma Sales ha col.laborat en diferents revistes i mitjans de comunicació.


DONES IL·LUSTRADORES

Marta Balaguer Marta Balaguer Julià. Neix l'any 1953. Llicenciada en història de l'art per la Universitat de Barcelona. Des del 1979 es dedica professionalment a la il.lustració de llibres infantils. També és autora d'alguns títols. El seu recorregut com a il.lustradora ha estat premiat amb diferents premis de literatura infantil, com el de crítica del Serra d'Or l'any 1985, l'Apel.les Mestres al 1986 i el Lazarillo l'any 1990.


DONES IL·LUSTRADORES

Roser Capdevila Roser Capdevila. Neix l'any 39 en una família amant de la cultura i de l'art. Va començar a dibuixar de ben petita. Estudia belles arts a l'escola Massana de Barcelona. Dedica uns anys de la seva vida a ensenyar dibuix als més petits i ella mateixa confessa que va aprendre molt en aquesta etapa. A partir de 1980 es dedicarà de ple a la il.lustració del llibre infantil, tot i que sense oblidar la il.lustració per a adults. Al 1990 comença a col.laborar amb la productora Cromosoma responsable de la producció de la sèrie de dibuixos animats de les Tres Bessones, que són els seus personatges més famosos inspirats en les seves tres filles.


DONES IL·LUSTRADORES

Fina Rifà La il·lustradora Fina Rifà, barcelonina nascuda a Palma de Mallorca, ha tingut una formació diversa en pintura i dibuix. Amb la il·lustració del llibre Chiribit, de Marta Mata, el 1963, Fina Rifà comença una llarga trajectòria com a dibuixant de més de dos-cents títols. La seva condició de mestra afegeix, a un estil personal, la característica de descripció comunicativa. Publica articles sobre expressió plàstica i il·lustració en revistes especialitzades. Ha participat com a professora a les Escoles d'Estiu, ha impartit cursos de formació de mestres a l'ICE de la Universitat de Barcelona i al de la Universitat Autònoma de Barcelona i cursos d'il·lustració a l'Escola Professional de la Diputació de Barcelona.


DONES IL·LUSTRADORES Carme Solé Vendrell Carme Solé Vendrell (Barcelona 1944) és dibuixant i il·lustradora. Estudià a l'Escola Massana i s'ha especialitzat en la il·lustració de llibres infantils. Ha publicat uns 800 títols, entre els quals destaquen La lluna d'en Joan, L'aniversari, Raspall i Jo les volia. Ha obtingut, entre d'altres, els premis Janus Korczak de Polònia el 1979, l'Apel·les Mestres el 1983 i el Catalònia el 1984. Ha il·lustrat textos propis i d'escriptors catalans contemporanis com Pere Calders, Miquel Martí i Pol i Salvador Espriu. També ha estat col·laboradora de Cavall Fort i ha realitzat unes sèries de dibuixos animats. Va contribuir a la fundació de l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya, de la qual és presidenta des del 1987. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.


DONES IL·LUSTRADORES

Elvira Elías Elvira Elias Cornet va néixer a Barcelona l'any 1917, i és una consagrada illustradora, reconeguda sobretot per la seva obra dels anys 40 i 50. És filla del dibuixant, pintor, historiador i crític d'art Feliu Elias, i viu a Arenys de Mar des de fa anys. Elvira Elías va ser una de les persones que va haver de marxar durant el franquisme i ho va fer amb el “bibliobús de la llibertat” juntament amb altres autors reconeguts com Mercè Rodoreda.


DONES IL·LUSTRADORES

Aurora Altisent Va començar a dibuixar de ben petita, animada per la seva mare. L'any 69, a casa d'uns amics dibuixà un magnífic pati interior de l'eixample de Barcelona que es veia des de la finestra. Comença una etapa molt important, amb un estil que la fa inconfusible: detallista, minuciós i entretingut, de línies fines. Aurora va ser una enamorada de Barcelona com els autors que expressen amb paraules el que diuen els seus dibuixos: Alexandre Cirici, Josep Maria Carandell i Lluís Permanyer.


DONES IL·LUSTRADORES Lluïsa Jover

M.Àn g

els C o

mel

la

cè r e M

eg n à r A

a

Eulàlia Sariola

Carme Peris

Anna Clariana

Rosa M. Curto

Cristina Losantos Imma Pla Núria Giralt

I moltes més... Montse Tobella

Dones il.lustradores  

14 plafons mida DIN-A3. Recull 14 il.lustradores catalanes.

Dones il.lustradores  

14 plafons mida DIN-A3. Recull 14 il.lustradores catalanes.