Page 1

Guia de lectura de Ciència Ficció


La ciència-ficció és un gènere literari de ficció molt ampli on els relats sovint ens presenten l'impacte d'avenços científics i tecnològics, presents o futurs, sobre la societat o els individus, acompanyat d'aventures i de situacions emocionants i increïbles. Amb motiu de la celebració de la CATCON - I Convenció Catalana de Ciència Ficció i Fantasia a Neàpolis les Biblioteques Municipals hem preparat una guia de lectura amb aquells llibres que considerem imprescindibles del gènere, posant especial atenció als autors catalans però també trobareu monografies i altres clàssics de la ciència ficció en el còmic i el cinema.

AUTORS ESTRANGERS Adams, Douglas. Guia galàctica per a autoestopistes. Barcelona: Laertes, 1994

Abercrombie, Joe. Medio mundo [trilogia El Mar Quebrado] Barcelona : Fantascy, 2015

JN Ada

N Abe

Un dijous a l’hora de dinar la Terra és demolida per poder construir una nova autopista híper espacial. Arthur Dent, que acaba de veure com tiraven a terra casa seva, no ho pot suportar. Fugirà de la Terra amb un amic seu que resultarà ser un extraterrestre a la nau del qual coneixerà un androide paranoide i una terrícola que ha aconseguit escapar.

L'Espina és de les poques noies de Gettland instruïda en la guerra. Desesperada per venjar la mort del seu pare, viu per la lluita, però un accident la converteix en proscrita. Escapolintse del destí, la jove queda atrapada en una conspiració quan s'embarca en la nau del pare Iarvi. Solcarà mig món buscant aliats per lluitar contra el despietat Alt Rei, i aprendrà lliçons duríssimes a còpia d'enganys i de sang.

Abercrombie, Joe. Medio rey [trilogia El Mar Quebrado] Barcelona : Fantascy, 2015

Abercrombie, Joe. Media guerra [trilogia El Mar Quebrado] Barcelona : Fantascy, 2015

N Abe

N Abe

Iarvi, el fill petit del rei, va néixer amb una malformació en una mà que ha dut a tothom a considerar-lo «mig home». Per això, en lloc de forma-se com a guerrer s'ha dedicat a estudiar per ser un dels capellans del regne. Amb tot, la vigília de la darrera prova per entrar a la poderosa orde de savis, son pare i son germà són assassinats. Ell és el nou rei.

La princesa Skara ha vist com tot el que estimava es convertia en sang i cendres. La seva dinastia ha estat aniquilada i ella passa a ser reina de Throvenland. El pare Iarvi ha fet un llarg camí i de ser un esclau esguerrat ha passat a ser un clergue poderós. Tothom es prepara per a la batalla que s'està gestant i en Raith, el portador de l'espasa de Grom-gil-Gorm, també. Per a ell, però, la presència de l'Skara és un...


Asimov, Isaac. Jo, robot

Čapek, Karel. La guerra de las salamandras

Barcelona : Cercle de Lectors, 1990

Barcelona : Gigamesh, 2003

JN Asi

JN Cap

Recopilació de nou històries curtes de ciènciaficció escrites per Isaac Asimov i publicades en diverses revistes estatunidenques entre els anys 1940 i 1950. L'obra suposà l'inici d'una llarga sèrie de relats inclosos dins un complex univers de ficció creat per l'autor i que tracta d'un futur on els humans comparteixen la seva existència amb els robots.

El capità J. van Toch descobreix als mars del sud una nova espècie d’amfibis, capaços de realitzar tot tipus de treballs manuals sota l’aigua. Aquests animals, d’una intel·ligència remarcable, aviat són convertits en mà d’obra especialitzada, la qual cosa comportarà una sèrie de canvis en la situació econòmica i política mundial.

Card, Orson Scott. El juego de Ender Boulle, Pierre. El planeta dels simis.

Barcelona : Ediciones B, 2013

Barcelona : La Magrana, 2001

N Car

N Bou

La Terra és amenaçada per una espècie extraterrestre d'insectes que pretén destruir la humanitat. Per vèncer-los es necessita la intervenció d'un geni militar, per la qual cosa es permet el naixement d'Ender, tercer fill d'una parella en un món que limita a dos el nombre de descendents.

En un futur pròxim, tres astronautes aterren a un planeta que sembla idèntic a la Terra. Tot i que la seva exuberant vegetació, el seu clima temperat i l’atmosfera respirable fan d’ell un paradís, aviat descobreixen una terrible veritat: en aquest món els éssers humans són bèsties salvatges i els simis han desenvolupat la seva intel·ligència.

Clarke, Arthur C. 2001, una odissea espacial Alella: Pleniluni, 1991 Bradbury, Ray. Crónicas marcianas

N Cla

Barcelona: Círculo de Lectores, 1998

Un monòlit translúcid de color lletós apareix sobtadament a la Terra de fa tres milions d'anys, quan els primers homínids començaven el seu llarg viatge cap a l'autoconsciència. Un altre monòlit negre és trobat el 1999 a la Lluna. L'artefacte, d'evident origen intel·ligent, evidència que l'és-ser humà no està sol en el cosmos .

N Bra En aquesta col·lecció de relats es reuneix la crònica de la colonització de Mart per part de la humanitat que abandona la Terra en successives onades migratòries de coets platejats. Però els colons també duran amb el seu equipatge les malalties que afectaran els marcians i mostraran molt poc respecte per una cultura planetària, misteriosa i fascinant.

Clarke, Susanna. Jonathan Strange i el senyor Norrell Barcelona: Empúries, 2005 Burgess, Anthony. La Naranja mecánica Barcelona: Minotauro, 1994 N Bur En aquesta mirada satírica i pertorbadora dels joves en plena rebel·lió, l'Alex i els seus amics de quinze anys emprenen una orgia diabòlica de robatoris, violacions, tortures i assassinats. L'Alex és empresonat pels seus actes delictius i l'Estat intentarà reformar-lo. Però, a quin preu? Una profecia social? Humor negre? Un estudi dels esperits lliures?

N Cla Anglaterra, principis del s.XIX. El Rei Corb, l'últim mag anglès, és tan sols una llegenda i ningú ja no creu en els poders de la màgia. Però aviat esclata una notícia que canviarà les coses: un mag, el senyor Norrell, pot fer que les estàtues de la catedral de York parlin i es moguin. De la mà del seu jove aprenent, Jonathan Strange, enlluernaran el món amb les seves proeses. Però la seva unió de seguida es tradueix en rivalitat.


Cline, Ernest. Ready player one Barcelona: Columna, 2016 N Cli Any 2044. Com la resta de la humanitat en Wade prefereix el videojoc d’OASIS al món real, cada cop més tèrbol. D’aquest videojoc es diu que amaga les diabòliques peces d’un trencaclosques que condueix a una fortuna incalculable. Milions d’humans han intentat desxifrarlo sense èxit. En Wade ho aconsegueix i, a partir d’aquest moment, ha de competir contra milers de jugadors per aconseguir el trofeu.

Dick, Philip K. Blade Runner : ¿sueñan los androides con ovejas eléctricas? Barcelona : EDHASA, cop. 2007 N Dic En un món devastat, ple de deixalles tecnològiques i blocs d'apartaments buits, Rick Deckard és un caçador mercenari que s'encarrega de retirar de circulació als androides rebels. Amb tot, els nous Nexus-6 són androides amb característiques especials, quasi humans, cosa que dificulta molt la seva feina i pot dur-lo a enfrontar-se a problemes que ni tan sols pot imaginar.

Collins, Suzanne. Els Jocs de la fam [Barcelona] : Estrella Polar, 2009

Gibson, William. Neuromante

JN Col

Barcelona : Círculo de Lectores, 1998

Podries sobreviure tot sol, en un món salvatge, on tothom farà el possible perquè no tornis a veure la llum del dia? Vint-i-quatre adolescents forçats a jugar. Només un guanyador. Els Jocs de la Fam han començat...

N Gib

Collins, Suzanne. En flames Barcelona : Fanbooks, 2013

Un futur envaït per microprocessadors, en què la informació és la matèria primera. Vaquers com Henry Dorrett Case es guanyen la vida robant informació, traspassant defenses electròniques. En aquest fosc futur la major part de l'est d'Amèrica del Nord és una única ciutat, quasi tota Europa un abocador atòmic i el Japó una jungla de neó, corruptora i brillant, on una persona és la suma dels seus vicis.

JN Col Contra tot pronòstic la Katniss i en Peeta han guanyat els Jocs de la Fam. Però per ara la recompensa d’una vida segura i sense complicacions haurà d’esperar. Han vençut desafiant les normes imposades pel Capitoli i sense voler-ho s’han convertit en l’espurna de la revolta imminent. El foc es propaga i el Capitoli clama venjança.

Collins, Suzanne. L'ocell de la revolta [Barcelona] : Estrella Polar, 2010

Herbert, Frank. Dune Barcelona : Círculo de Lectores, 1998 N Her L’univers creat per Herbert en la seva aclamada sèrie Dune es va convertir de seguida en un clàssic de la ciència-ficció. A Dune. La yihad Butleriana es revela la història de Serena Butler, la dona que va encendre la flama d’una rebel·lió que va destapar la traïció que convertiria en enemics mortals la casa dels Atreides i la dels Harkonnen.

JN Col La Katniss ha tornat a desafiar i a vèncer el Capitoli, però tot i haver sortit victoriosa del camp de batalla, al poder no li agrada perdre. El president Snow vol revenja i ha deixat molt clar que tothom corre perill: la família de la Katniss, els seus amics i qualsevol habitant del Districte 12. Ella, que es convertirà en símbol de rebel·lió, serà clau en la batalla final.

Huxley, Aldous. Un món feliç Barcelona : Proa, 2008 N Hux Un món feliç ens convida a imaginar una societat futura en què un Estat paternalista manté els seus súbdits sota els efectes de la droga oficial del règim. Quatre joves, no encaixaran en un règim planificador i totalitari.


Lem, Stanislav. Solaris

Pohl, Frederic. Pórtico

Barcelona : Minotauro, 2003

Barcelona : Círculo de Lectores, 1999

N Lem

N Poh

Kris Kelvin acaba d'arribar a Solaris. La seva missió és resoldre els problemes de conducta dels tres tripulants de l'única estació d'observació situada al planeta. Solaris és un lloc peculiar: no hi ha terra ferma, únicament un extens oceà dotat de vida i presumiblement, d'intel·ligència. Mentrestant es troba amb l'aparició de persones que no haurien de ser allà, com la seva dona, morta fa anys.

Primera novel·la d'una tetralogia el fil conductor de la qual és una misteriosa espècie d'extraterrestres, els Heechee. En ella, un grup d'humans descobreix una base espacial, llegat d'una civilització fugida de la nostra galàxia molt abans de l'origen de l'home.

Saramago, José. Assaig sobre la ceguesa Barcelona : Edicions 62, 2010 N Sar

MacCarthy, Cormac. La carretera

La novel·la té com a escenari un terreny erm carbonitzat que és l'única cosa que queda del que alguna vegada va ser Amèrica del Nord. Ja no existeix més vida sobre la terra que la humana i els homes es mengen els uns als altres. Un pare i el seu fill recorren aquest món apocalíptic sense saber quin és el seu destí.

De sobte, un conductor es queda completament cec mentre està aturat en un semàfor en vermell. Aviat, tant la seva dona com el metge que el va a visitar perden la vista a causa d'una epidèmia que s'expandeix fulminantment. La dona del metge no s'ha quedat cega, però ho amaga. L'epidèmia no s'atura i els ulls de la dona veuran horroritzats un infern on centenars de cecs hauran de lluitar per sobreviure a qualsevol preu.

Niven, Larry. La paja en el ojo de Dios

Shelley, Mary. Frankenstein

Barcelona : Martínez Roca, 1994

Alzira : Bromera, 2008

N Niv

JN She

Any 3017. La humanitat ha colonitzat una gran quantitat de planetes, els quals es troben organitzats sota un règim feudal. Un dia una nau espacial, a l'interior de la qual hi ha el cos sense vida d'un alienígena entra en un sistema solar.

Recollit d’entre el gel de l’Àrtic, Víctor Frankenstein explica la seva vida i la seva tragèdia al capità Walton: com va descobrir el secret per donar vida a la carn morta i com va crear el monstre que després es va rebel·lar en contra seu i al que ara persegueix.

Orwell, George. 1984

Silverberg, Robert. L'home dins el laberint

Barcelona : Planeta, 2001.

Lleida : Pagès, 2002

N Orw

N Sil

La feina de Winston Smith, funcionari del Ministeri de la Veritat, consisteix a corregir dades històriques segons els cànons establerts per la doctrina del Partit. Però Winston ja no aguanta més i l'únic que desitja és veure com cau el règim imperant.

A hores d'ara en Muller coneixia força bé el laberint. S'havia avesat a les seves trampes i els seus paranys mortals. Hi havia viscut durant nou anys, però encara s'hi movia amb precaució. En tres o quatre ocasions havia comprovat que el seu coneixement del laberint no era del tot complet i sols un cop de sort l'havia salvat de la mort.

Barcelona : Edicions 62, 2008 N Mac


Simmons, Dan. Hyperion Barcelona : RBA, 1994 N Sim A Hyperion, un món més enllà de la Xarxa de l'Hegemonia de l'Home, hi ha l'Alcaudón, una temible criatura venerada com a Senyor del Dolor. En la vigília de l'Armageddon set peregrins van a Hyperion per ressuscitar un antic ritus religiós.

Verne, Jules. De la tierra a la luna Madrid : Anaya, 2004 JN Ver Després d'acabar la Guerra de Secessió nordamericana, el president del Gun-Club, Impey Barbicane, proposa la fabricació d'un canó gegant per enviar un projectil a la Lluna. Després d'aconseguir els diners necessaris en una subscripció internacional, el gegantesc canó és forjat en el sòl de la Florida. De sobte, apareix un francès, Miguel Cremin, amb el desig de viatjar en el projectil.

Wells, H. G. La guerra dels mons Barcelona : Quaderns Crema, 1998 N Wel Els marcians vénen a la Terra fugint del seu planeta, que s'ha tornat massa fred per a viure -hi. Així que, després d'explorar, arriben a la conclusió que la Terra era un planeta idoni: aigua, temperatura ideal, llum solar, etc. Per a establir-s'hi, doncs, han de planejar-ne la conquesta.

Wyndham, John. El dia dels trífids Barcelona : La Magrana, 2003 JN Wyd Els trífids són unes plantes grotesques i perilloses de més de dos metres d’alçada que es cultiven per extreure’n oli. Però un desastre mundial de grans dimensions els transforma en una terrible amenaça. Un dels pocs supervivents d’aquest desastre ens narra l’horror d’un món dominat per aquestes plantes.

Literatura de Ciència Ficció La ciència-ficció és un gènere literari de ficció molt ampli on els relats sovint ens presenten l'impacte d'avanços científics i tecnològics, presents o futurs, sobre la societat o els individus, acompanyat d'aventures i de situacions emocionants i increïbles. Com acostuma a passar amb altres gèneres, la ciènciaficció pot incorporar tot tipus de característiques d'altres disciplines. Si hem de buscar allò que la fa diferent dels altres i la constitueix com a quelcom a part, això seria l'especulació amb elements del món actual, projectant-los en un futur més o menys proper, a diferència de la fantasia, que juga amb mons paral·lels o ambientats en un passat i amb més presència del sobrenatural. Això, òbviament, requereix una anàlisi de la situació inicial de la qual es parteix, i una reflexió sobre la possible evolució de les coses. El seu nom deriva d'una traducció incorrecta del terme en anglès, ja que la traducció correcta seria ficció científica. Si bé molts experts opinen que hauria d'utilitzarse aquesta última, no obstant això s'utilitza la primera forma quasi en exclusiu.


HISTÒRIA I TEORIA DEL GÈNERE Barceló, Miquel. Ciencia-ficción : nueva guía de lectura Barcelona : Ediciones B, 2015 80.34"19" Bar Els títols bàsics de la ciència-ficció en un llibre imprescindible per conèixer a fons un dels gèneres literaris més característics dels nostres dies. Barceló comparteix el seu cànon sobre les obres especialment rellevants de la ciènciaficció al mateix temps que dirigeix la mirada cap a altres manifestacions com el cinema, la televisió, el teatre, la poesia i els jocs de tauler.

Gaut Vel Harmtan, Sergio. El Universo de la ciencia ficción: los mejores escritores anglosajones del género . 841.34"19" Gau Si t'agrada la literatura de ciència-ficció. Si vols conèixer dades biogràfiques i bibliogràfics dels principals autors anglosaxons d'aquest gènere, aquest llibre et serà d'utilitat .

Ciencia Ficción, crònica visual del genero más apasionante Barcelona : Lunwerg, cop. 2015 778.5 Cie El llibre de referència més complet i documentat que tot amant de la ciència ficció hauria de tenir. És una guia internacional que abraça des de grans èxits de Hollywood fins a clàssics de culte russos, i des de literatura europea fins a franquícies australianes.

Moreno, Horacio . Cyberpunk : más allá de Matrix San Andrés de la Barca : Círculo Latino, 2003 008 Mor A mitjans de la dècada de 1980 va sortir un petit grup d'escriptors, en el si de la ciència ficció anglosaxona, al qual s'anomenà cyberpunks. A partir d'aquí el moviment expandí la seva influència, basant la seva estètica en la descripció descarnada de la problemàtica de la nostra realitat i en la possibilitat de qüestionar la idea de progrés que ens ha conduït al nostre present distòpic.

Tiem(pos) modernos : ensayos de tecnociencia y cine Madrid : Equipo Sirius, 2007 80.3 Tie Les relacions entre el cine i la tecnociència comencen amb els mateixos orígens del cinematògraf. El cine de Méliès, de Segundo de Chomón, de Wise i d'altres poden considerar-se ja un avanç del qual serà la ciència ficció dels anys posteriors.

Antología de la ciencia ficción española, 19822002 Barcelona : Minotauro, 2003 N Ant Recull de dotze noms i dotze històries que són un fidel reflex de la vitalitat de la ciència-ficció espanyola, de la seva riquesa imaginativa i de la seva qualitat literària.

La Biblioteca de les galàxies: antologia temàtica de textos de ciència-ficció Barcelona : La Magrana, 1999 N Bib Guia elaborada a partir del catàleg de llibres de ciència-ficció publicats per La Magrana, amb els autors i els títols més indiscutibles, i que servissin per a donar una panoràmica àmplia de la ciència-ficció. Els apartats escollits són: els canvis científics i tècnics, l'espai, els robots, el temps, el catastrofisme, i la reflexió sobre la humanitat i la societat.

Futurs imperfectes : antologia de contes de ciència-ficció Barcelona : Edicions 62, 2013 N Fut Guia que presenta la més completa panoràmica històrica de la literatura de ciència-ficció escrita en català, des del segle passat fins a la darreria de 2006, amb una tria antològica d'autors com Pompeu Gener, Joaquim M. Nadal, Antoni Ribera, Pere Calders, Sebastià Estradé, Pere Verdaguer, Màrius Lleget, Manuel de Pedrolo, Roser Cardús, Avel·lí Artís-Gener, Joan Crexell, Víctor Mora, Josep Albanell o Montserrat Galícia.


AUTORS CATALANS Cirici, David. Zona prohibida Barcelona : Fanbooks, 2013 JN Cir La Daia i la seva germana bessona, l'Inge estan internes en una escola isolada al mig de les muntanyes amb un centenar de noies més sense tenir contacte amb cap adult. L'escola, totalment automatitzada i amb professors que són hologrames, oculta a les noies durant anys per procurar que siguin la primera generació d'humans que sobreviuen als efectes d'una gran pandèmia.

Escribano, Pau. Aquell d'allà no sóc jo Barcelona : Columna, 2015 CL N Esc En un futur indeterminat, en un món on els casquets polars s’han fos i el món està parcialment inundat, la tele transportació s’ha convertit en el mitjà de transport habitual. Tothom el fa servir, però la veritat és que l’invent de la companyia WTC i el seu maligne president, l’Albert Grey, no és el que sembla.

Font i Agustí, Jordi. Traficants de llegendes Lleida : Pagès, 2004 N Fon Novel·la guanyadora del premi literari de ciència-ficció de la UPC 2003. L'acció té lloc en una Catalunya independent, on les multinacionals han passat a exercir el poder. Els ciutadans són dependents i vassalls de les firmes comercials.

Galícia, Montserrat. El vent entre els saguaros. Lleida : Pagès, 2014 N Gal Segona meitat del segle XXI. Ge i el seu marit, viatgen a través de l'espai. Són prospectors, encarregats de trobar planetes i altres cossos sòlids de l'univers i catalogar-los per a un possible ús posterior. En trobar un possible planeta habitable hauran de baixar-hi. Potser no estan sols i el planeta els farà tornar a casa a través dels records.

Gálvez, David. Res no és real Barcelona : Males Herbes, 2015 N Gal En Campverd escriu per salvar les paraules, la seva missió és impedir que desapareguin. Li calen per poder continuar relatant el dia a dia de la seva comunitat aïllada. Són gent senzilla, la seva vida gira al voltant dels grans camps de maduixes, on treballen i viuen, atrapats en una rutina aparentment arbitrària, ignorants del món que existeix més enllà.

Herce, Enric. Simulacions de vida Barcelona : Males Herbes, 2014 N Her En un futur pròxim i fàcilment reconeixible, tothom està connectat de forma permanent a la xarxa a través del log, un artilugi portàtil amb aplicacions infinites. En aquest context, una sèrie de fets estranys, aparentment aïllats, entrellaçaran els destins de diversos personatges per dibuixar una trama trepidant i alhora humana entorn de la societat de la informació.

Manuel, Jordi de. La Decisió de Manperel Barcelona : Columna, 2013 N Man Manperel és un matemàtic que ha resolt un dels Set Problemes del Mil·leni. No vol la fama i marxa amb sa mare a una misteriosa illa àrtica, on un home li portarà gravacions del seu difunt pare. Això l'ajudarà a descobrir el significat del seu talent i perquè ha estat escollit per a una missió especial: desxifrar els enigmes que permeten comprendre l'univers. Haurà de prendre una decisió que pot afectar a tota la humanitat.

Lluís, Joan-Lluís. Aiguafang Barcelona : La Magrana, 2008 N Llu Som en una Barcelona sotmesa a una quasi constant pluja d'aiguafang. És una societat decadent i consumista que converteix les successives onades d'immigrants en mà d'obra esclava. En aquesta ciutat, tres personatges marginals, l'assassí, l'esclau i l'oreneta, s'observen i se segueixen per intentar salvar-se i, potser, estimar-se.


Macip, Salvador. Hipnofòbia Barcelona : Proa, 2012 N Mac En un búnquer secret de l'exèrcit americà, el doctor Metcalf ha trobat la manera d'accedir al Poder, la força secreta de la ment, i té una idea molt clara de com l'ha de fer servir. El general Sandcliff és l'únic que pot evitar que el doctor s'infiltri en els nostres somnis i acabi controlant la humanitat. Podrà aturar l'home més perillós del món?

Sampere, Josep. Aquesta nit no parlis amb ningú! Barcelona : Males Herbes, 2015 N Sam Cada capítol, molt breu, ens explica una història de fantasmes. Al començament dona la impressió que són peces soltes, quasi contes, però aviat ens adonem que formen part d'una cadena més gran, peces d’un mirall trencat que l’autor ens anirà reconstruint a partir de la història dels membres d’una família, també fragmentada.

Munné-Jordà, A. Michelíada Barcelona : Males Herbes, 2015 N Mun La guerra s’ha convertit en un espectacle i els mitjans de comunicació́ la retransmeten en directe per als espectadors de tot el món. La coalició́ occidental s’enfronta als fonamentalistes islamistes en un conflicte que s’ha allargat més d’un segle. Aquesta vegada tenen una arma secreta: Micheli ́n i el seu petit grup de mutants han estat enviats al front per guanyar la guerra i fer augmentar els índexs d'audiència.

Sánchez Piñol, Albert. La Pell freda Barcelona : La Campana, 2006 N San Quan el van desembarcar a la platja amb una xalupa, el va sorprendre que l’únic habitant de l’illa no sortís a rebre’l. Però aviat descobreix que apareixen cada nit molts visitants misteriosos i amenaçadors. Des d’aquest moment, la seva vida es converteix en una lluita frenètica amb ell mateix i amb els altres, on es barregen els sentiments de rebuig i de desig, de crueltat i d'amor, de por i d'esperança.

Pastor, Marc. L’any de la plaga Barcelona : La Magrana, 2010 N Pas El Víctor Negro és un treballador social que coordina l'atenció a gent gran sense gaires recursos. Fa uns mesos que l'ha deixat la núvia, i encara no ho ha acabat de pair. Aquest mes d'agost que s'ha de quedar a Barcelona, una sèrie d'esdeveniments insòlits farà que comenci a desviar l'atenció dels drames personals.

Torras, Carme. La mutació sentimental Lleida : Pagès, 2008 N Tor La Cèlia, una nena de 13 anys que van crionitzar perquè tenia una malaltia terminal, torna a la vida al segle XXII per ser adoptada. En una societat futura, on cadascú té un assistent robòtic, la Cèlia xoca amb la manera de pensar, actuar i relacionar-se de la mare adoptiva i el seu voltant, tan diferent de la seva família biològica.

Pedrolo, Manuel de. Mecanoscrit del segon orígen. Barcelona : Edicions 62, 2012 JN Ped Dos nois molt joves, l'Alba i en Dídac, són els únics supervivents en un planeta pràcticament destruït. En ells dos s'acaba un món i en comença un de nou, en què hauran de lluitar per preservar el coneixement que els ha deixat el passat i establir les pautes per construir un futur en el qual la humanitat no sigui una amenaça per a si mateixa.


CÒMICS Beà, Josep Ma. Històrias de la taberna galàctica Barcelona : Toutain, 1981 C Bea Aquest clàssic del còmic espanyol va ser publicada entre 1979 i 1980 a la revista 1984 i es tracta d’una successió d'històries que tenen en comú que es desenvolupen en una taverna galàctica on els clients expliquen les seves aventures.

Lemire, Jeff. Descender (3 vols) Bilbao: Astiberri, 2016 C Lem TIM-21, un jove androide, desperta d'un llarg somni per descobrir que uns estranys robots alienígenes han atacat a la humanitat, al mateix temps que es prohibeix la mera existència de tots els autòmats.

Bilal, Enki. La feria de los inmortales Barcelona : Norma, 1990 C Bil [ACT] Primera part de la trilogia NIKOPOL. En aquest primer volum, Alcide Nikopol torna a la terra molts anys després del seu viatge a l'espai i es troba amb un planeta violent, corrupte i esbocinat.

Matsumoto, Leiji. El capitan Harlock Barcelona : Glénat, 2002 IC Mat Per a molts, quan els mars de la Terra es van extingir la humanitat estava acabada. No obstant això, uns pocs van creure amb infrangible fe en un nou i brillant futur per als homes... Van ser ells els qui van partir llavors cap a aquest nou mar infinit: l'espai.

Mézières, Jean-Claude—Christin, Pierre. Valerian, agente espacio temporal. 5 vols Barcelona : Norma, 2006 - 2008 IC Mez Un clàssic indiscutible de la ciència-ficció europea. Durant cinc volums, acompanyarem en els seus innombrables viatges per la galàxia a Valerian i Laureline, dos agents del servei espaciotemporal de Galaxity, capital de l'imperi galàctic terrestre.

Giménez, Juan . Ciudad Bilbao : Astiberri, 2015 C Gim Una nit qualsevol, de retorn a casa, Jean es troba en una ciutat totalment estranya per a ell. No trigarà a descobrir que s'ha convertit en un lloc que no té res a veure amb aquell en el qual transcorria la seva rutinària vida.

Jodorowsky, Alejandro. El Incal Barcelona : Norma, 2003 C Jod John Difool és un detectiu d'estar per casa que amb l'ajuda d’un estrany serà capaç de moure's en el terreny de la metafísica. Les seves indagacions els portaran per un món d'aventura heroica i símbols en el qual l'objectiu serà aconseguir la realització personal a través de la il·luminació.

Moebius. Arzak, el vigilante Barcelona : Norma, cop. 2011 C Moe Un curiós barret cònic. Un vehicle volador amb forma de pterodàctil. I un vast paisatge en el qual fins a la més mínima anomalia ha de ser investigada.

Moore, Alan. Watchmen Barcelona : Norma, 2003 C Moo [ACT] Nova York, 1985. El cruent assassinat d'Edward Blake, el Comediant, mobilitza als pocs justiciers que encara viuen Un d’ells, Rorschach emprèn una recerca que li farà retrobar-se amb el desenganyat Buho Nocturno, el poderós Dr. Manhattan , el multimilionari Ozymandias, i la turmentada Espectre de Seda.

Moore, Alan. V de Vendetta Barcelona : Planeta DeAgostini, 2005 C Moo [ACT] Una història terriblement real sobre la pèrdua de la llibertat i de la identitat de l'individu. Amb el rerefons d'una Anglaterra imaginària amb un règim feixista, s'analitza tant la vida sota un estat policial asfixiant com el poder de la rebel·lió i la resistència de l'esperit humà davant l'opressió i el totalitarisme.


Oesterheld, Héctor. El eternauta Barcelona : Norma, 2007 C Oes

Tezuka, Osamu. Astroboy. Barcelona : Glénat, 2003 IC Tez

La història comença a Buenos Aires, quan un home apareix a casa de Germán, un guionista de còmics, i li explica la seva vida. Ell és Juan Salvo, un Eternauta, un home atrapat en el contínuum espai temporal, buscant la forma de salvar a la seva família d'una tragèdia...

Astroboy és un poderós androide creat pel Doctor Tenma, però al veure que el petit androide no podia reemplaçar al seu fill mort, el ven a un circ. El professor Ochanomizu, troba l’Astroboy i l’acull com el seu fill. Aviat s'adona que Astro té poders i habilitats superiors, així com la capacitat d'experimentar les emocions humanes.

Otomo, Katsuhiro. Akira. 6 vols Barcelona : Ediciones B, 2003 -2007 C Oto Som l’any 2019 a Neo-Tokyo, la ciutat sorgida de les cendres de la megalòpolis japonesa després de la seva total destrucció. Tetsuo, membre d’una banda de motoristes, serà abduït pel govern per investigar el seu potencial psíquic.

Peeters, Frederick. Aama. 4 vols Bilbao : Astiberri, 2011-2014 C Pee En un futur llunyà... Verloc Nim es desperta amnèsic a un lloc desconegut. Gràcies al seu diari, però, descobreix que porta una vida miserable des que va decidir viure al marge d'un món hipertecnològic.

Venditi, Robert. The surrogates. Barcelona: Glénat, 2007. C Ven Si poguessis tenir un cos suplementari que fes el treball brut que fora a treballar cada dia, o sortís a lligar sense inseguretats mentre estàs al sofà series més o menys feliç? Al món Surrogates la tecnologia ha aconseguit crear aquests cossos de recanvi. Però la tècnica és una arma de doble tall que pot matar o guarir. I si t’oposes a ella, també té el seu costat fosc...

El Còmic de Ciència Ficció La força expressiva visual del còmic, i la llibertat de l'il·lustrador per crear mons i éssers d'un altre temps i altres espais ho converteixen en un mitjà ideal per relatar històries de ciència ficció.

Des de les primeres tires d'aquesta temàtica (Buck Rogers, Flash Gordon), apareguts durant la dècada dels 30, fins a un autèntic auge en els anys 70-80 amb artistes de la talla de Moebius, Alan Moore o Katsuhiro Lupus i Tony són dos amics que es dediquen Otomo, el de ciència-ficció ha estat sens dubte un dels a viatjar de planeta en planeta per gaudir gèneres més importants dins de la història del còmic. Peeters, Frederick. Lupus Bilbao : Astiberri, 2002-2007 C Pee

dels plaers de l'univers; no obstant això, aviat, amb l'entrada d'un tercer personatge, Sanaa, la trama dóna un viratge de 180 graus per convertir-se en una espècie d'aventura iniciàtica.

Raymond, Alex. Flash Gordon. 3 vols Barcelona : Ediciones B, 1988 C Ray Flash Gordon, un famós jugador de futbol americà, i Dale Arden, la seva parella i el científic Hanz Zarkov van a parar al planeta Mongo després de veure’s obligats a pujar a un coet per intentar desviar la trajectòria d’un meteorit que pot impactar a la terra.


CINEMA Alien, el octavo pasajero Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2000 DVD Ali De retorn a la Terra, la nau de càrrega Nostromo interromp el seu viatge i desperta als seus set tripulants. L'ordinador central, MARE, ha detectat la misteriosa transmissió d'una forma de vida desconeguda, procedent d'un planeta proper aparentment deshabitat. La nau es dirigeix llavors a l'estrany planeta per investigar l'origen de la comunicació. Avatar Madrid : Twentieth Century Fox, 2010 DVD Ava [ACT] Any 2154. Jake Sully un ex-marine condemnat a viure en una cadira de rodes, ha estat designat per anar a Pandora a una missió. Per contrarestar la toxicitat de l'atmosfera s'ha creat un programa gràcies al qual els éssers humans mantenen les seves consciències unides a un avatar: un cos biològic controlat de forma remota. Convertit en avatar, Jake pot caminar una altra vegada. Blade Runner [S.l.] : Warner Bros., cop. 2008 DVD Bla [ACT i JOM] A principis del segle XXI, la Tyrell Corporation va crear un robot anomenat Nexus 6, un ésser virtualment idèntic a l'home però superior a ell en força i agilitat. Els Replicants, nom que es va donar als robots, aviat es van rebel·lar contra els seus creadors. L'ex membre dels Blade Runner, Rick Deckard és cridat de nou al servei per trobar i "retirar" a aquests replicants rebels. Brazil Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2003 DVD Bra En un estrany i depriment univers futurista on regnen les màquines, una confusió fa que en Harry Buttle, un tranquil pare de família, és detingut i assassinat per l'aparell repressor de l'Estat. En Sam Lowry és l'encarregat de comunicar l’error a la família i en el seu viatge acaba relacionant-se amb els rebels. Cube [Madrid] : Araba, cop. 2000 DVD Cub Sis persones apareixen tancades en un complex laberint d'habitacions cúbiques que amaga paranys mortals. No saben com van arribar allí, però aviat descobreixen que hauran de resoldre certs enigmes i esquivar amb habilitat tots els paranys si volen sobreviure.

2001 , una odisea del espacio [S.l.] : Warner Bros., DL 2001 DVD 200 Fa milions d'anys, abans de l'aparició del "homo sapiens", uns primats descobreixen un monòlit que els condueix a un estadi d'intel·ligència superior. Milions d'anys després, un altre monòlit, enterrat en una lluna, desperta l'interès dels científics. Encuentros de la tercera fase [Madrid] : Columbia, 2001 DVD Enc Una nit, prop de la seva casa, en Indiana, Roy Neary observa en el cel uns misteriosos objectes voladors. Des de llavors viu tan obsessionat per comprendre el que ha vist que es distancia de la seva esposa i troba suport en Jillian Guiler, una dona que també ha estat testimoni dels mateixos fets. Junts intenten trobar una resposta al misteri que ha alterat les seves vides.

EVA Madrid : Paramount, cop. 2012 DVD EVA En un futur no gaire llunyà, els éssers humans viuen acompanyats de criatures mecàniques. Álex un prestigiós enginyer cibernètic, torna a casa amb un encàrrec de la Facultat de Robòtica: la creació d'un nen robot. Durant la seva absència, el seu germà David i la seva núvia Lana s'han casat i tenen una filla, EVA, una nena especial que des del primer moment manté una relació de complicitat amb Álex. Gattaca Madrid : Sony, DL 2008 DVD Gat [ACT i JOM] En una societat futura la major part dels nens són concebuts in vitro i amb tècniques de selecció genètica. Vincent, però, és un dels últims nens concebuts de manera natural i neix amb una deficiència cardíaca. Durant anys exerceix tota classe de treballs fins que un dia li donen l’opció de suplantar a Jerome, un esportista que es va quedar paralític per culpa d'un accident. D'aquesta manera, Vincent ingressa en la Corporació Gattaca, una indústria aeroespacial, que ho selecciona per realitzar una missió en Tità.


Hijos de los Hombres Madrid : Universal, cop. 2007 DVD Hij [ACT i JOM] Any 2027: l'ésser humà està a la vora de l'extinció: els homes han perdut la capacitat de procrear i s'ignora per què raó totes les dones del planeta s'han tornat estèrils. En tals circumstàncies, Theo, un desil·lusionat ex-activista radical de Londres convertit en buròcrata, és contractat per Julian perquè protegeixi a una dona que pot tenir el secret de la salvació de la humanitat, la persona més valuosa de la Terra... Inteligencia Artificial [S.l.] : Warner Bros., 2002 DVD AI A [ACT i JOM] En un món futur, els éssers humans conviuen amb sofisticats robots anomenats Mecas. Els sentiments són l'única cosa que diferencia als homes de les màquines. Però, quan a un robotnen anomenat David se li programa per estimar, els homes no estan preparats per a les conseqüències, i David es trobarà solament en un estrany i perillós món. Interstellar Madrid : Warner Bros., cop. 2015 DVD Int En veure que la vida a la Terra està arribant a la seva fi, un grup d'exploradors dirigits pel pilot Cooper i la científica Amelia emprenen una missió que pot ser la més important de la història de la humanitat: viatgen més enllà de la nostra galàxia per descobrir una altra que pugui garantir el futur de la raça humana.

Metropolis Valladolid : Divisa, cop. 2003 DVD Met Futur, any 2000. A Metròpolis la societat es divideix en dues classes, els rics que tenen el poder i els mitjans de producció viuen envoltats de luxes i els obrers, condemnats a viure en condicions dramàtiques reclosos en un gueto subterrani, on es troba el cor industrial de la ciutat. Un dia Freder, el fill d’un dels amos, s’enamora de Maria, una noia d'origen humil. Moon Madrid : Sony, cop. 2009 DVD Moo [ACT i JOM] En un futur no gaire llunyà, un astronauta viu aïllat durant tres anys en una excavació minera de la Lluna. Quan el seu contracte és a punt d'expirar, descobreix un terrible secret que li concerneix.

Origen [S.l.] : Warner, 2010 DVD Ori [JOM] Dom Cobb és un expert en l'art d'apropiar-se, durant el somni, dels secrets del subconscient aliè. L'estranya habilitat de Cobb l’ha convertit en un home molt cotitzat al món de l'espionatge, però també ho ha condemnat a ser un fugitiu i, per tant, a renunciar a portar una vida normal.

Star Wars IV. Una nueva esperanza [Madrid] : Twentieth Century Fox, cop. 2004 DVD Sta La princesa Leia, líder del moviment rebel, és capturada per les Forces Imperials, liderades per en Darth Vader, el servidor més fidel de l'Emperador. L'intrèpid i jove Luke Skywalker, ajudat per Han Solo, i els androides, R2D2 i C3PO, seran els encarregats de rescatar a la princesa per tornar a instaurar la justícia en el si de la galàxia. Terminator [S.l.] : MGM, cop. 2005 DVD Ter [ACT i JOM] Los Angeles, any 2029. Les màquines dominen el món. Els rebels tenen com a líder a John Connor, un home que va néixer en els anys vuitanta. Per acabar amb la rebel·lió, les màquines decideixen enviar al passat a un robot la missió del qual serà eliminar a Sarah Connor, la mare de John, i impedir així el seu naixement.

El Cinema de Ciència Ficció El cinema de ciència-ficció és un gènere cinematogràfic que es basa en una versió fantasiosa de la realitat, relacionada amb totes les probables o desorbitades derivacions de la ciència i la tècnica. En aquesta línia hiperbòlica, el gènere conjectura sobre els temps venidors, encara que també suggereix la presència activa de vida extraterrestre i fins i tot idea possibilitats científiques inexplorades en el temps contemporani. Els seus límits es confonen sovint amb els del cinema fantàstic i el cinema de terror, i alguns dels seus productes poden arribar a ésser inclosos en qualsevol dels dos apartats.


Biblioteca Joan Oliva i Milà Plaça de la Vila, 13 08800 Vilanova i la Geltrú Tel: 93 893 20 39 b.vilanovag.jo@diba.cat Fora del Prestatge HORARI Dilluns, dimecres, dijous, divendres de 10 a 20 h Dimarts de 16 a 20 h Dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 20 h Biblioteca Armand Cardona Torrandell Menéndez y Pelayo, 15-17 08800 Vilanova i la Geltrú Tel: 93 815 91 21

b.vilanovag.act@diba.cat Un mar de lletres HORARI Dilluns de 16 a 20 h Dimarts, dimecres, dijous i divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h Dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h Amb el suport de :

Segueix-nos a: www.vilanova.cat /biblioteques

Guia de lectura de ciència ficció 2017  

La ciència-ficció és un gènere literari de ficció molt ampli on els relats sovint ens presenten l'impacte d'avenços científics i tecnològics...

Guia de lectura de ciència ficció 2017  

La ciència-ficció és un gènere literari de ficció molt ampli on els relats sovint ens presenten l'impacte d'avenços científics i tecnològics...

Advertisement