Page 1

Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

Bibliotheek Beringen

De bibliotheek Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

Bron: online catalogus Bibliotheek Beringen – beringen.bibliotheek.be Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

EERSTE WERELDOORLOG – FILMS EN MUZIEK Iedereen is welkom in de bibliotheek. De bibliotheek heeft heel wat films over Wereldoorlog I in haar collectie. Ontdek al deze materialen in deze infobundel. Je kan er terecht voor het lenen van boeken, tijdschriften, strips, cd's, cd-rom's, dvd's. Je kan ook ter plaatse informatie raadplegen, een krant of tijdschrift lezen, muziek beluisteren, surfen op het net of een elektronische databank bevragen.

INFORMATIEVE FILMS OVER DE EERSTE WERELDOORLOG DE EERSTE WERELDOORLOG DEEL 1 BY AIR BY SEA - THE TIDE TURNS De geschiedenis van de eerste wereldoorlog is voornamelijk een geschiedenis van veldslagen. Maar ook op zee werd er gevochten en voor het eerst in de geschiedenis ook in nieuwe spectaculaire 'vliegende machines in de lucht'. In deze aflevering bekijk je de rol van de marine en de luchtmacht en en krijgen enkele helden aandacht als de 'Red Baron' en Eddie Rickenbacker. Dit was tevens een tijd van grote technologische vooruitgang, die door de militaire leiders niet altijd op waarde werd geschat.

DEEL 2 THE AFTERMATH + BONUS 'THE LOST BATTALION' Er gebeurt veel tussen de wapenstilstand op 11 november 1918 en de uiteindelijke vrede. Er moeten veel beslissingen genomen worden. In Amerika heerst grote vreugde in verband met de op handen zijnde vrede. Iedereen is er zeker van dat er nooit meer oorlog zal zijn, dus Amerika demobiliseert. Achteraf bezien werd er een grote tol betaald voor de vrede. In verhouding stierven er meer burgers door ziektes dan door oorlogs-handelingen en de bepalingen van het verdrag van Versailles waren zo bestraffend dat ze enkel leidden tot haat. Bonus: om een nog beter beeld te geven van de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog, kunt u kijken naar het eerste deel van de film 'THE LOST BATTALION'. Deze oorlogsfilm is geproduceerd door'The History ChannelÂŽ' en speelt zich volledig af in de Belgische Ardennen waar een groep soldaten zich weigert over te geven aan de vijand.


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

DE EERSTE WERELDOORLOG: DE LOOPGRAVENOORLOG Deze indrukwekkende 3 DVD set neemt u mee terug naar de Eerste Wereldoorlog in het begin van de 20e Eeuw. Een donkere periode in de geschiedenis van Europa. Oostenrijk-Hongarije verklaarde de oorlog aan Servië en dat betekende het begin van een gruwelijke periode met zinloze slachtpartijen en vele doden. Vooral de loopgravenoorlog in België was een ware hel. De beelden hiervan spreken voor zich ... Extra aandacht in deze box voor de slag om de Somme. Door de ogen van een jonge soldaat zien we hoe verschrikkelijk deze dag is geweest. Nog nooit vielen er zoveel doden op één oorlogsdag!

DE EERSTE WERELDOORLOG IN KLEUR Op twee dvd's wordt in zes episodes van 47 minuten via historische filmfragmenten, interviews met overlevenden en militaire historici een overzicht gegeven van ontstaan en verloop van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het archiefmateriaal is met de computer ingekleurd. Met bonus-dvd The Thrench met Daniel Craig (Somme, juni 1916. Een aantal Britse soldaten bereidt zich in de loopgraven voor op de aanval op de Duitsers).

REEKS SCHOKKENDE WERELDNIEUWS: HET EE RST E MASS AVER NIET IG IN GS WAPE N; MOOR D ALS B EG IN EN EINDE VAN WER ELDOORL OG EN DE ONTB RE KEN DE SCHAKE LS UIT DE E VOLUTIET HE OR IE ; VER BR OE DE RING AAN HE T FR ONT

Herbeleef vanop de 1ste rij de grootste momenten uit de wereldgeschiedenis.In de reeks ‘Schokkend Wereldnieuws’ krijgt u op 10 dvd’s een boeiend overzicht van de meest ingrijpende wereldgebeurtenissen. Ontdek zo de DVD ‘Het eerste massavernietigingswapen; moord als begin en einde van wereldoorlogen’ over de moord op Aartshertog Ferdinand en de zelfmoord van Hitler.


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

SPEELFILMS OVER DE EERSTE WERELDOORLOG WAR HORSE In 1914 wordt Joey, het paard van Albert, aan het Engelse leger verkocht om op de slagvelden te werken. Oorlogsdrama, gebaseerd op het jeugdboek (Oorlogspaard) van Michael Morpurgo.

SCHELLEBELLE 1919 / SCEN. EN REGIE JOHAN HELDENBERGH ; REGIE KENNETH TAYLOR Het verhaal van de familie Van De Velde. De oudste dochter Coralie zelf 16 - nam tijdens de Eerste Wereldoorlog 25 oorlogswezen in huis.

LES Ă‚MES GRISES In een stadje in Noordoost-Frankrijk speelt zich tijdens de Eerste Wereldoorlog naast het slagveld op kleine schaal een even wrede tragedie af.


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet verfilmde Un long dimanche de Fiançailles van Sébastien Japrisot. De roman vertelt over de ellende aan het Sommefront, maar vertelt ook een liefdesverhaal waarin de redeloze hoop van de vrouwelijke hoofdfiguur genoeg menselijkheid aan het geheel geeft om een draaglijke filmervaring te kunnen bieden. Want het verhaal gaat ook over hoe soldaten die zich ten einde raad verminkten of die totaal gedesoriënteerd raken, werden afgestraft en afgeslacht. Soms werden ze geëxecuteerd door hun collega's, die er daardoor nog een trauma bovenop kregen, soms werden ze als kanonnenvlees naar de frontlinie gestuurd.

THE TRENCH Een groepje Britse soldaten beleeft de spanning die vooraf gaat aan de bloederige slag bij Somme in een loopgraaf tijdens de Eerste Wereldoorlog.

COM P ANY K De ervaringen van een compagnie Amerikaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa aan allerlei gevechtsacties deelnemen. Gebaseerd op het in 1933 verschenen boek van William March die zijn ervaringen tijdens Wereldoorlog 1 beschrijft.


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

PARADE'S END Christopher Tietjens is een 'gentleman' uit een feodaal geslacht in Engeland die in 1908 trouwt met Sylvia, een mooie en berekenende vrouw. Het ongelukkige huwelijk is wankel mede omdat hij vermoedt dat hun kind niet van hem is. Hij wordt verliefd op een jonge suffragette, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en wordt hij naar de slagvelden van Vlaanderen gestuurd. Vijfdelig kostuumdrama van de BBC, naar de romans van Ford Madox Ford.

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT Anti-oorlogsfilm over de Eerste Wereldoorlog. Een jongeman aan het front kijkt terug op zijn vrolijke jeugd.

THE AFRICAN QUEEN Terwijl een puriteinse vrouwelijke zendeling en een niet zeer fijnbesnaarde, stevig drinkende schipper tijdens de Eerste Wereldoorlog in Oost-Afrika met een oude veerboot, de African Queen, vluchten voor een Duits legertje, groeit tussen hen een bijzondere band.


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

DOOD VAN EEN SCHADUW Een soldaat sterft tijdens de Eerste Wereldoorlog en krijgt een tweede kans op leven op voorwaarde dat hij foto's maakt van 10.000 mensen tijdens hun sterven. Nederlandstalige BelgischFranse coproductie, sciencefiction/fantasyfilm, winnaar van Los Angeles Short Fest 2012, Best of the Fest.

DE KLEINE PRINSES Een zeer rijk meisje dat opgegroeid is in India, moet naar een strenge Newyorkse kostschool wanneer haar vader opgeroepen wordt om in de Eerste Wereldoorlog te gaan vechten.

LENIN ... THE TRAIN Maart 1917. Tijdens de Eerste Wereldoorlog rijdt een verzegelde trein met Russische emigranten, onder leiding van Vladimir J. Lenin, vanuit Z端rich naar Sint-Petersburg. De triomfantelijke intocht gaat alle verwachtingen te boven.


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

MUZIEK EERSTE WERELDOORLOG OORLOG AAN DEN OORLOG/ BRAM VERMEULEN Muzikant Bram Vermeulen heeft iets met de Eerste Wereldoorlog. Zijn passie voor Den Grooten Oorlog bleef niet onopgemerkt. Bram Vermeulen sprak er eerder al vrijuit over, bijvoorbeeld in zijn eigen televisieprogramma "Duizend bommen en granaten" (RVU). De zanger besloot een speciaal programma te maken over Den Grooten Oorlog. Hieruit is de cd Oorlog aan den Oorlog voortgekomen. (Link, 2000)

WE’RE HERE BECAUSE WE’RE HERE/ PASSCHENDAELE

THE WARRIOR’S CODE/ DROPKICK MURPHYS


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

FALLING SLOWLY/ COOPE; BOYES & SIMPSON

OVER THERE: AMERICAN SONGS AND MARCHES OF THE GREAT WAR 1917-1918

WE DIED IN HELL: THEY CALLED IT PASSCHENDAELE/ PIET CHIELENS


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

KERSTBESTAND: KERSTMIS 1914/ COOPE BOYENS AND SIMSPON, WAK MAAR PROPER

PASSCHENDAELE SUITE AND PASSCHENDAELE TERMINUS/ PIET CHIELENS, PANTA RHEI

Vredesartiesten met soundtrack van de westhoek en de grooten oorlog (Groep Benelux) De westhoek ligt bezaaid met soldatenkerkhoven, vredesmonumenten en een weergaloos oorlogsmuseum. De Vredesconcerten van Passendale zijn een begrip geworden in folk- en vredelievend Vlaanderen. Huidig In Flanders Fields-conservator Piet Chielens (toen nog Gandalf-hoofdredacteur) startte het internationale muziekproject rond de grooten oorlog (14-18) op in 1992. Heel wat interessante combinaties en 10 cd’s hebben inmiddels duizenden mensen ontroerd. Denk aan Auschwitz-getuige Shoshana Kalisch, June Tabor (Will you go to Flanders) en Alfred & Kristien van de eerste editie, Engelse Gentle Men als Coope Boyes & Simpson, Martin & Eliza Carthy, Roy Baily of Rob Johnsson en de samenwerking met groepen als PANTA RHEI, de familie De Cauter of UNE ANCHE PASSE. Voortaan komen de vredesconcerten elke 2 jaar naar Dranouter Folkfestival. Voor de eerste samenwerking aan deze soundtrack van de westhoek krijgen we een soort best of met artiesten als Bram Vermeulen, June Tabor, Willem Vermandere en Patrick Riguelle, die allemaal al meewerkten aan een of andere Passchendaele Suite


Bibliotheek Beringen

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog

WE WERE SOLDIERS/ RANDALL WALLACE

CONTACTGEGEVENS BIBLIOTHEEK BERINGEN Wil je graag de bovenstaande bibliotheekmaterialen uitlenen in bibliotheek? Je kan alvast een kijkje nemen in de digitale catalogus via beringen.bibliotheek.be of kom eens langs in de bibliotheek. BIBLIOTHEEK BERINGEN Graaf van Loonstraat 2 3580 BERINGEN T 011 45 08 10 bibliotheek@beringen.be Wil je graag de bibliotheek beter leren kennen, maak via bovenstaande contactgegevens een afspraak voor een rondleiding in de bibliotheek. Tijdens dit bezoek krijg je antwoorden op de vragen: • •

Hoe zit een bibliotheek in elkaar? Wat vind ik in de bib?

Waar kan ik het vinden?

Hoe moet ik iets opzoeken?

Films en muziek over de Eerste Wereldoorlog  

Film- en muziektips over de Eerste Wereldoorlog

Advertisement