Page 1

Com elaborar un videocurrículum impactant en 10 passos Creus què és fàcil esbrinar qui ets, què fas i com treballes mirant un currículum en paper? Segurament en menys de dos minuts podries respondre aquestes tres preguntes clau. Però a continuació veuràs, no tant sols com respondre-les, sinó com, sense moure’t de casa i amb molt pocs recursos, pots elaborar un videocurrículum que no deixarà a ningú indiferent. Crear i publicar un vídeo és més fàcil del que sembla, i el procés es va simplificant a mida que passa el temps. A continuació proposem 10 consells que et serviran de guia per preparar el teu videocurrículum. 1.

Reflexa la teva personalitat

Un vídeo reflexa millor que un paper com ets i, sobretot, trenca la barrera que d’una altra manera queda d’incògnit fins a la primera entrevista: com et desenvolupes. Això t’ajudarà a augmentar les possibilitats de ser contractat. 2.

Comença el vídeo pel final

Lo millor del format audiovisual és que dona llibertat per expressar el que vulguis com vulguis. Pots explicar una història, mostrar el teu ofici, la teva experiència, hi ha infinitat de possibilitats, i segurament et demanaràs per on començar. -

Minino de Cheshire, ¿Podrías decirme, por favor, qué camino debo seguir para salir de aquí? Esto depende en gran parte del sitio al que quieras llegar –dijo el GatoNo me importa mucho el sitio... –dijo Alicia. Entonces tampoco importa mucho el camino que tomes –dijo el Gato.

Carrol, Lewis. Las Aventuras de Alicia en el país de la maravillas. És cert que no hi ha un mètode universal, però una bona manera de començar el teu vídeo és pel final. I no el del vídeo. El vídeo conté el teu missatge, però al final, a l’altra banda de la pantalla, qui el rebrà? Té la mateixa experiència que tu l’usuari que està veient el teu vídeo? 3.

Defineix el teu destinatari

Definir qui i com serà el destinatari de la teva presentació et donarà pistes sobre què podries incloure i sobre com expressar la informació. Per exemple, és rellevant què el que expliques sigui entès per un nen? O tant sols per especialistes del teu àmbit? 4.

Enfoca el teu missatge al teu destinatari

Enfocar el teu missatge a un grup concret pot facilitar que sigui més ben entès per aquells que formen part del teu objectiu. De totes maneres, has de tenir en compte que un missatge més planer arribarà a un ventall més ampli de públic, però aquest públic s’anirà reduint a mesura que el que exposis sigui més específic. Depenent del teu cas, què et pot donar més benefici? -

Un ventall més ampli?

-

Un enfocament més concret?

Posa’t al lloc del destinatari per respondre a aquestes preguntes.


El contingut: què és el més important? 5.

Sintetitza

Si coneixes a qui et dirigeixes, podràs intuir el nivell de detall i les dades que incorporaràs al teu vídeo de presentació. Has de tenir en compte que no es tractar d’abocar la informació del teu currículum vitae o enumerar les teves feines anteriors: el mitjà dona per a molt més. A més a més, sempre podràs facilitar l’accés a la informació més detallada mitjançant, per exemple un enllaç a la teva pàgina web on sigui possible descobrir més sobre tu. Recorda les tres preguntes bàsiques del principi: -

Qui ets?

-

Què fas?

-

Com treballes?

Què és lo més essencial? Ves al gra. Redueix la informació al més important, a les 3 o 4 idees que vols que perdurin després de veure el vídeo. 6.

Expressa el contingut

Un cop tinguis preparat el contingut de la teva presentació, arriba la part més interessant: com l’expressaràs. Pensa que aparèixer en pantalla en el vídeo és important perquè trenques la barrera del impersonal text escrit en un Currículum Vitae i el converteixes en una persona real, amb cara i ulls. Però no és suficient amb mostrar-se al vídeo. Milers de persones són capaces de seure davant la càmera i narrar un text memoritzat, però això no serà necessàriament el que el farà memorable. Recorda cuidar el teu discurs. No estàs dirigint-te a una càmera, sinó directament a la persona que veure el teu vídeo. No tinguis por d’equivocar-te, el toc humà afegeix proximitat: fins i tot les empreses de vegades se n’adonen i donen la benvinguda al humor i a la imperfecció. Per descomptat que no serà aplicable a tots els casos, però tampoc és necessari comportar-se com un presentador de televisió. Com impactar? Arriba la part més divertida: Com impactar? El vídeo online té dos aspecte clau: atenció i originalitat. 7.

Mantenir l’atenció

El teu espectador no estarà necessàriament concentrat en fer-te cas. Estàs lluitant contra un mas de pestanyes del seu navegador plena de noves notificacions entrants. Disposes de molt pocs segons per donar a entendre que el visionat del teu vídeo val la pena. La durada total és relativa: pots fer-ho en 30 segons o en 2 minuts. No cal que et marquis un temps concret, però cal evitar un temps excessiu. Si al veure el resultat no quedes satisfet pel ritme, torna a repetir el que no t’agradi: pots repetir parts i fer retocs al que has gravat per tal que s’ajusti més al que busques.


8.

Sigues original

Serà entretingut? Aportarà coneixement de valor? Al fons de la qüestió és si el teu vídeo serà enriquidor per aquell que el vegi, d’alguna manera: ja sigui amb la informació, amb una idea o amb un somriure. Així doncs, “ser original” no es limita a “fer alguna cosa diferent”. Treballa aquestes dues preguntes: -

Quina és la manera més previsible de plantejar les teves idees al vídeo?

-

Què és el que ningú esperarà que passi?

Pots jugar amb la sorpresa, i en funció de la informació que plantegis i els teus objectius trobaràs infinitat de maneres de presentar les teves idees. Cerca exemples d’aquells vídeos que t’agraden per trobar la teva pròpia “veu creativa”: tu mateix descobriràs les propostes que funcionen i les que fallen i combinar-les segons les teves preferències. Contacte: tot comença quan acaba el vídeo 9.

Posa-li fàcil a l’usuari

Tornem al mateix lloc pel que hem començat: el final. Perquè el teu vídeo de presentació no acaba al finalitzar la reproducció. Ara és precisament quan comença el motiu pel qual el fas: el contacte. Es troba a mans de l’usuari prendre la decisió de visitar la teva pàgina o enviar-te un correu, però recorda: posa-li fàcil. Pots incloure un títol de text al final o durant el vídeo, incloure enllaços pertinents a la descripció.. i recordar a l’espectador que té la possibilitat de contactar amb tu si està interessat. Tothom posarà el seu correu i la seva web.. però n’hi ha més recursos! Pots fer servir anotacions de youtube i crear enllaços que enllacin a vídeos de youtube amb altres serveis que ofereixis i que puguin interessar a l’usuari a banda del tema central. Quan veiem botons i moviment la temptació del clic és molt gran, i la probabilitat de retenir l’audiència també (a més youtube et permet estudiar les estadístiques i veure que continguts interessen més) 10. Compleix el teu objectiu Al final lo important és que el vídeo compleixi el seu objectiu particular. Segur que tu també tens moltes coses que explicar. L’únic que s’interposa en el teu camí entre tu i el teu videocurrículum és una càmera i unes hores del teu temps.

Font: Socialancer.com <http://www.socialancer.com/crear-videocurriculum-impacto/>[consultada 3 gener 2017]

Com crear un videocurriculum impactant  

Videocurriculum impactant

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you