Page 1

voor ondernemers in de Randstad

HOOFDZAAK

Frisdenkers van VNO-NCW West KRACHTENVELD

Groei of stagnatie Rotterdam-The Hague Airport? PROFIEL

www.vno-ncwwest.nl

Joke Boonstra: openheid en innovatie in de zorgsector

jaargang 10 ∙ februari 2014 ∙ nr 1

WEST.


ADVERTORIAL

Ondernemershuis ONDERNEMERSHUIS Zuidwaarts 9 2711 HA Zoetermeer

Ondernemershuis: dé plek voor ervaring en kennis De vorige zomer heeft het Ondernemershuis zijn deuren geopend. Op deze bijzondere locatie in het voormalig postkantoor aan het Zuidwaarts in Zoetermeer komen ondernemers bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. In het Ondernemershuis worden concullega’s compagnons en werken zij samen aan een beter economisch klimaat in de regio. Het Ondernemershuis is een uniek samenwerkingsverband tussen de gemeenten Zoetermeer, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en de ondernemersverenigingen RVOZ, OVPN en Ondernemend 3B om de arbeidsmarkt in de regio te bevorderen. Na de opening in juni heeft het Ondernemershuis steeds meer vorm gekregen. Nu kunnen ondernemers uit de regio hier terecht voor zakelijke ontmoetingen, informatieve bijeen­komsten en vergaderingen. “Ondernemers hebben behoefte aan een centraal punt waar zij elkaar kunnen ontmoeten en terecht­ kunnen met vragen omtrent ondernemen, gemeentelijke diensten, personeel, huisvesting en dergelijke”, vertelt Jop Schmeitz, projectmanager van het Ondernemershuis. “Het Ondernemershuis biedt dit allemaal. Het is dé ontmoetingsplek waar ondernemers in elke levensfase van hun onderneming terecht kunnen.”

Informele setting Kenmerkend van het Ondernemershuis is het ongedwongen karakter. “In informele setting kunnen ondernemers hier zaken met elkaar bespreken”, vervolgt Schmeitz. “Het Ondernemershuis herbergt diverse overlegkamers, een gemeentelijk ondernemersloket en coffee corner. Het beschikt over een goede wifi-verbinding en een vergaderruimte met beamer. Kortom: de uitgelezen locatie om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen.”

weg helpen en accountmanagers van EZ en het Werkgevers­ servicepunt gaan zich bezighouden met het verbinden van ondernemers. Ook de Belastingdienst zal spreekuren houden. Daarnaast kunnen ondernemers bij de accountmanagers terecht voor vragen over de gemeentelijke dienstverlening, personeel en ondernemen. Het accountmanagement zorgt ervoor dat de vraag bij de juiste persoon terechtkomt en houdt regie over de vraag. En dat scheelt de ondernemer onnodig veel tijd, tijd die hij natuurlijk liever besteedt aan zijn kernactiviteiten.” Verder worden gemeentelijke aanbestedingen vooraf in het Ondernemershuis gepresenteerd. “Waar je wat brengt, moet je ook wat kunnen halen”, vindt Schmeitz. “De ondernemers leveren een wezenlijke bijdrage aan het economisch klimaat in de regio. Als gemeente mag je daar ook wat voor terug doen. In het Ondernemershuis komen ondernemers ‘ter zake’. Het biedt een opstap naar succesvol ondernemerschap. Met elkaar, voor elkaar!

Verbinden Ook de overheid draagt haar steentje bij. Zo zal een afgevaardigde van de Kamer van Koophandel startende ondernemers verder op

2

Meer informatie is ook te vinden op www.tzho.nl en www.wgsp-zoetermeer.nl


INHOUD

IN DIT NUMMER:

08

HOOFDZAAK

DE FRISDENKERS VAN VNO-NCW WEST Creatieven in opstand tegen de gevestigde orde. De toekomst is aan de frisdenkers, vindt professor Rotmans. Binnen VNO-NCW West is er een fris netwerk van dwarsdenkers. Zes leden geven hun visie op de wijze waarop zij, ieder op zijn eigen wijze, invulling geven aan het nieuwe ondernemen. Vier op www.vno-ncwwest.nl en twee in dit magazine: Kees van de Helm en Marieke Kreuzen.

12

KRACHTENVELD

ROTTERDAM-THE HAGUE AIRPORT De regio Den Haag-Rotterdam heeft een luchthaven nodig met voldoende capaciteit om het zakelijke en particuliere luchtverkeer in goede banen te leiden. Dat klinkt logisch, maar toch zijn de meningen verdeeld. VNO-NCW West is het volmondig eens met de stelling. Reden genoeg om een krachtige lobby in te zetten voor een nieuwe vergunning voor Rotterdam-The Hague Airport.

16

08

12

PROFIEL

ZORG LONKT NAAR BEDRIJFSLEVEN De zorgsector in Nederland kost jaarlijks een slordige tachtig miljard euro. Een aardig bedrag waar je zorgvuldig mee om moet gaan, vindt Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur van het IJselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel. Hoewel een relatief klein deel van dat bedrag naar de ziekenhuiszorg gaat, kan dit toch veel beter besteed worden dan nu het geval is, zegt ze. Het bedrijfsleven kan daarbij een nuttige rol spelen.

16 Bernard Wientjes (Telegraaf 11-1-2014):

EN VERDER: 05 OPMERKELIJK

21 AGENDA

06 IN BEDRIJF

21 NIEUWE LEDEN

15 KLAWER

22 NIEUWJAARSRECEPTIE

‘Met de lastenverzwaringen heeft het kabinet een heel slecht beleid gevoerd’

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

3


EVEN VOORSTELLEN

Pieter Huys, advocaat Arbeidsrecht en partner bij AKD advocaten & notarissen Ons bedrijf... AKD biedt met tweehonderd advocaten en notarissen grote en middelgrote ondernemingen en organisaties advies en ondersteuning op alle relevante rechtsgebieden, vanuit werkelijke betrokkenheid voor de cliënt, zijn sector en zijn omgeving. AKD heeft vestigingen in Amsterdam, Breda, Eindhoven, Rotterdam en Brussel.

Edward Ooteman, Partner BoerCroon

Bas van Holten, CEO

Ons bedrijf...

Ons bedrijf...

BoerCroon is hét bureau voor hét management van Nederland. BoerCroon heeft een leidende positie op het gebied van interim-management, corporate finance dienstverlening en consulting diensten. Onze aanpak is vernieuwend, praktisch en waar nodig onconventioneel met lef. We geloven in samenwerken met en tussen cliënten. Daarmee creëren we samen heldere inzichten en nieuwe business.

Merin verhuurt kantoor- en bedrijfsruimte in 200 eigen gebouwen in Nederland, aan kleine zelfstandigen in onze bedrijfsverzamelgebouwen tot aan grote organisaties in een eigen gebouw. Samen met onze klanten en onze adviseurs creëren wij een kwalitatieve, duurzame en moderne werkomgeving in bestaande gebouwen.

Onze ambitie is... erkend en herkend te worden als uitblinkers in- betrokkenheid bij- en belangstelling voor onze cliënten en de sectoren waarin zij actief zijn. Vanuit die houding leveren wij topkwaliteit juridische diensten die aansluiten bij de vraagstukken van onze cliënt en op hun wensen en verwachtingen, altijd op een no-nonsense manier.

Bel ons, want… onze advocaten zijn van alle markten thuis en kunnen u voorzien van het beste advies op maat. Met korte lijnen, heldere taal en een efficiënte aanpak. Zo doen we dat bij AKD!

4

Onze ambitie is... BoerCroon beschouwt het als essentieel de samenwerking met de klant zo in te richten dat de meest radicale, verrijkende en wezenlijke vragen ter tafel komen. Vanuit vertrouwen en borging werken we samen naar relevante oplossingen toe.

Bel ons… wanneer er binnen uw organisatie een belangrijke (management)verandering moet plaatsvinden en u het zich niet kunt permitteren om een verkeerde keuze te maken!

AKD advocaten & notarissen

BoerCroon

Wilhelminakade 1, 3072 AP Rotterdam Postbus 4302, 3006 AH Rotterdam T 088 253 50 00 F 088 253 54 40 E info@akd.nl I www.akd.nl

Amstelveenseweg 760 1081 JK Amsterdam Postbus 75784, 1070 AT Amsterdam T 020 301 40 00 F 020 301 45 08 E info@boercroon.nl

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

Onze ambitie is... de meest klantvriendelijke aan­bieder van bedrijfsruimte van Nederland te zijn. Alles wat we doen is erop gericht om van onze huurder een tevreden huurder te maken. Een tevreden huurder is de beste ambassadeur die we kunnen wensen.

Bel ons, want… wij gaan zover als nodig en mogelijk om de juiste huisvesting te vinden voor onze klanten. Wij zijn een gezonde organisatie en hebben geld om te investeren. Zo kunnen wij gebouwen aanpassen aan de wensen of wij gaan samen op zoek naar een geschikt gebouw. Wij doen altijd een scherp voorstel. We doen ook zelf het beheer. Wij kopen servicediensten groot in en wij bieden dit voordelig aan. Onze klanten hebben vaste contactpersonen. Persoonlijk contact vinden wij belangrijk.

Hogehilweg 8 1101 CC Amsterdam T 020 607 74 02 I www.merin.nl


OPMERKELIJK

COLOFON WEST. wordt periodiek uitgegeven door VNO-NCW West in samenwerking met KEPCOM Creatieve Communicatie. VNO-NCW West is de regionale werkgeversorganisatie voor Noord- en Zuid-Holland. Ze behartigt de belangen voor het bedrijfsleven en biedt de aangesloten werkgevers een netwerk.

Foto: Willem Mes

VNO-NCW West Postbus 93073 2509 AB Den Haag T 070 349 08 10 E info@vno-ncwwest.nl www.vno-ncwwest.nl Info lidmaatschap Erna Verschuur T 070 349 08 12 E verschuur@vno-ncwwest.nl Uitgeefpartner KEPCOM Creatieve Communicatie Burgemeestersrand 59c 2625 NV Delft Rik Weeda T 015 219 26 10 E welkom@kepcom.nl www.kepcom.nl Druk Drukkerij Tesink, Zuthpen Hoofdredactie Annemarie van Oorschot VNO-NCW West

PETER BAKKER, GASTFOTOGRAAF Als fotograaf probeer ik een onbevangenheid te creëren waardoor de essentie van de persoon zichtbaar wordt. Het lukt overigens niet altijd om de ‘gemaakte’ pose plaats te doen maken voor onbe­vangenheid. Het is een worsteling de onbevangenheid te bevriezen. Aangenaam verrast was ik met de vraag of ik voor WEST enkele foto’s wilde maken. Eenzelfde gevoel had ik in 1968 toen ik als jong student aan de VU te Amsterdam de eerste prijs won in de eerste fotowedstrijd voor studenten. De liefde voor de fotografie is nooit meer overgegaan. Zo heb ik in mijn foto’s (voor de rubriek Profiel –red.) van Joke Boonstra in het IJsselland ziekenhuis de mens centraal gezet. Vernieuwing, open structuur en een familiair karakter ademen het IJsselland Ziekenhuis uit in deze profielschets. Het contact met de aarde, nieuwe wegen inslaan, met beide benen op de grond, wordt bij frisdenker Kees van der Helm in het beeld weergegeven. Daarnaast staat zorgvuldigheid en dienstbaarheid bij deze bodembrede dienstverlener centraal. De enthousiaste Marieke Kreuzen tenslotte weet door steeds nieuwe wegen in te slaan haar uitzendbureau te laten groeien tegen de stroom in. Peter Bakker Peter A.H. Bakker is bestuursadviseur HR, bestuurslid VNO-NCW Rotterdam en fotograaf. Hij volgde een opleiding aan de Foto Academie te Rotterdam.

Ontwerp en opmaak KEPCOM Creatieve Communicatie Advertentie-exploitatie KEPCOM Creatieve Communicatie Rik Weeda T 015 219 26 10 E rik@kepcom.nl www.kepcom.nl Bart Tiemens T 06 51 34 58 70 E bt.media@live.nl

WEST MAAKT GEBRUIK VAN LAYAR Hoe werkt dit? Als het Layar symbool bij een artikel is geplaatst, word je door de pagina te scannen met je smartphone direct geleid naar een website met meer verrassende informatie over het artikel. Download wel eerst de gratis Layar app.

Cover: fotomontage door KEPCOM Creatieve Communicatie INTERACTIVE PRINT

Download de gratis Layar App

Scan deze pagina’s

Ontdek de interactieve content

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

5


IN BEDRIJF

Tekst: Rik Weeda

“Onze mensen leveren handenarbeid, ongeschoold werk. Het zijn orderpikkers, vleesverwerkers, inpakkers, lassers en heftruckchauffeurs.” Typisch een markt dus die volgens sommigen ‘overspoeld’ wordt door buitenlandse werk­ne­ mers. Van Koppen kijkt daar anders tegenaan: “Het liefst werken we in Nederland met Nederlandse werknemers. Taal en cultuur spelen daarbij een rol. Maar soms vind je makkelijker een gemotiveerde Oost-Europeaan dan een autochtone werkzoekende. Die wil vaak niet werken voor het loon dat voor dit werk betaald wordt.”

Tevreden Foto: Cok van den Berg

TEVREDEN MEDEWERKERS ALS BASIS Van een puur Haags bedrijf is Van Koppen & Van Eijk uitgegroeid tot een internationaal opererend uitzendbureau met vestigingen in Nederland en Polen. Deels gericht op tuinbouw en met een heel speciale kijk op de inzet van buitenlandse werknemers. Het leveren van ’basale flexibele arbeid’, zo noemt Peter van Koppen het.

Daarom werkt Van Koppen en Van Eijk veel met OostEuropeanen. Tegenover de ruim vijfhonderd Nederlanders staan ruim vierduizend buitenlandse werknemers. “Toch betalen we goed, volgens de cao-normen, en op tijd. We wachten niet totdat er is gefactureerd, we buiten de mensen niet uit. De mensen krijgen 24 uur per dag begeleiding, iedereen heeft keurig een zorgverzekering. Je kunt alleen met tevreden mensen tevreden klanten krijgen, luidt mijn filosofie.” Per 1 januari is de grens met Bulgarije en Roemenië opengegaan, maar Van Koppen blijft zich oriënteren op Polen en Nederlanders. “Taal en cultuur verschillen, terwijl we nu juist goed communiceren met Polen, ook door onze Poolse intercedenten. Daarnaast zorgen we voor hotels in de buurt van het werk. Zo zijn we in tien jaar gegroeid tot een bedrijf met zevenhonderd klanten en een omzet van honderd miljoen euro.” www.vankoppen-vaneijk.nl

LAGE SCORE VOOR NOORD- EN ZUID-

Hoe scoren jouw provincie en gemeente op de GDI 2014? Ga naar www.gdindex.nl

6

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

5

4,5

4

G E LD E R LA N D

5,5

FRIESLAN D

‘Ik ijdel? Kennelijk valt het in Den Haag op als je je haar kamt’

De DGI, de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex, is een uitgave van de Stichting Duurzame Samenleving. De duurzaamheid van ruim vierhonderd gemeenten wordt gemeten aan de hand van zestien criteria, zoals energieverbruik, veiligheid, burgerparticipatie, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, minima en onderwijs. Aan de hand van de GDI score is de duurzaamheid per provincie samengesteld. De duurzaamste provincie is Flevoland en de minst duur­ zame Zuid-Holland.

F L E VO L A N D

Alexander Pechtold (AD Haagsche Courant, 18 januari):


IN BEDRIJF

INTERIMFINANCIALS VAN ENFORZ In 2012 was het Zaandamse Enforz een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Reden voor het Financieele Dagblad om de interim financials als tweede te plaatsen in de FD Gazellen 2013 competitie en eerste in de regio Noord Holland. Maar CEO Peter Reijns is een nuchtere relativeerder. Enforz helpt bedrijven die bijvoorbeeld door een crisis of weggevallen capaciteit in de problemen zijn geraakt, bij het weer op orde brengen van hun financiën. Enforz werkt met zelfstandige interim financials die vanuit het Zaanse kantoor worden aangestuurd. “We zijn klein begonnen” vertelt Reijns. “Dus dan boek je met een paar goede klanten al snel winst. Maar eind 2012 hadden we toch zo’n twee miljoen euro omzet. We focussen op doorpakken, zaken voor elkaar krijgen en stormbestendig zijn. In 2010 hebben we onze strategie aangepast en onze naam veranderd in Enforz.”

Fabrieksomgeving Enforz wil kracht uitstralen, “natuurlijk met onze dienstverlening, maar ook met onze styling. Als promotiemateriaal gebruiken we historische foto’s van werkende mensen in de vooroorlogse jaren. Onze huisvesting, de oude Verkadefabriek waar de handen uit de mouwen zijn gestoken, laten we aan onze klanten zien. We nemen hen mee naar een theatervoorstelling over de Ahold-fraude en organi­seren wandelingen langs financiële instellingen.”

Masterclasses “Onze kanten zijn mkb-bedrijven die in zwaar weer verkeren, maar ook grote bedrijven die bijvoorbeeld een tijdelijk probleem hebben met de invulling van de financiële taken.” Groei is het motto, maar ook bij Enforz is de omzet in 2013 onder druk komen te staan. Reijns: “Om het tij te keren willen we als eerste gewoon gestaag kwaliteit leveren en onszelf vervolgens op onze eigen manier presentenen. Bijvoorbeeld door in Zaandam masterclasses op lagere scholen te geven waarbij we complexe onderwerpen toegankelijk maken.” ” www.enforz.nl

‘Binnen 30 jaar is de helft van de huidige banen door robotarmen en andere nieuwe techno­ logieën overbodig’

Z- H O LL A N D

G RO N I N G E N

N - H OL LA N D

D RE N TH E

LIMBURG

ZEELAND

OVERIJSSEL

N-BRABANT

U T R E C HT

HOLLAND OP DUURZAAMHEIDSINDEX

Eric Bartelsman, hoogleraar macro-economie Universiteit van Amsterdam (FD, 15 januari):

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

7


HOOFDZAAK

FRISDENKERS: HET NIEUWE ONDERNEMEN Traditionele organisaties, zoals VNO-NCW, houden op te bestaan. Voor Jan Rotmans, professor Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, is deze voorspelling een zekerheid. Friskijkers en dwarsdenkers gaan de samenleving ingrijpend ver­anderen, denkt hij. Deze creatieve denkers komen in opstand tegen de gevestigde orde. Maar in de gelederen van VNO-NCW West zitten ook fris- en dwarsdenkers. We kwamen ze tegen onder de bestuurders en tekenden hun frisse zienswijze op.

Tekst: Pieter van der Meulen | Foto's: Peter Bakker

KEES VAN DER HELM: VOORZITTER VNO-NCW ZUIDHOLLAND EN EIGENAAR VAN VANDERHELM BEDRIJVEN VanderHelm Bedrijven is dé bodembrede dienstverlener voor alles wat op en in de bodem moet gebeuren. Kees van der Helm is ook voorzitter van VNO-NCW ZuidHolland en houdt zich bezig met onderzoek, advies en realisatie van (nieuwbouw) projecten in de Randstad en omgeving. Van der Helm is het met Rotmans eens dat de bouw een conservatieve, te weinig op de klant gerichte sector is, maar merkt dat er eindelijk beweging in komt. “De transitie is duidelijk zichtbaar. Het draait allemaal om duurzaam gedrag. Je moet zowel zuinig zijn op je leveranciers als op je medewerkers. Met name de kijk op winst verandert. We gaan van winstmaximalisatie naar winstoptimalisatie.”

partijen’ zoals hij ze noemt, zijn gericht op de korte termijn en streven naar winstmaximalisatie. “Zij hebben niks met mensen. Hoe de beursgenoteerde bedrijven met mensen omgaan, heeft soms wel wat weg van slavenarbeid. IKEA bijvoorbeeld, huurt Bulgaarse chauffeurs in voor twee euro per uur. En de Nederlandse chauffeurs blijven zonder werk. Het is allemaal kortetermijndenken om zoveel mogelijk winst te maken. Een ander voorbeeld is het outsourcen van automatisering naar het buitenland. De transitie laat mensen inzien dat het familiebedrijf zich op de lange termijn richt en dat dit een betere keuze is. Er ontstaat een hang naar de kleine gemeenschap. De grote partijen moeten mee in deze ontwikkeling, anders haken ze af.”

Winstoptimalisatie Van der Helm noemt deze tendens ‘het nieuwe onder­ nemen’. De beursgenoteerde bedrijven, of ‘de grote

8

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

Bij winstoptimalisatie streven werkgevers naar een lang­ durige, duurzame relatie met medewerkers, klanten en


➔ toeleveranciers. Exorbitante beloningen en winstmarges kunnen niet meer. “Tot in 2008 groeiden de bomen tot in de hemel, maar die tijd is voorbij. Snoepreisjes en enorm dure auto’s kunnen niet meer. Niet alleen omdat de middelen er niet meer zijn, maar vooral omdat stakeholders er vraagtekens bij zetten. Mensen die boven hun stand leven tellen niet meer mee.” Van der Helm ziet ontwikkelingen op veel gebieden. “We moeten zo snel mogelijk af van de ouderwetse aannemersmentaliteit waarbij alles op geld en op elkaar de loef afsteken gericht is. De nieuwe visie, die wij al hanteren, is gericht op mensen. Wij doen nu bijvoorbeeld een gezondheidscheck in ons bedrijf. Die kost veel geld, maar zo bevorderen we wel dat onze mensen over tien jaar ook nog bij ons inzetbaar zijn. De breuk met het verleden zit hem in het feit dat niet enkel uit eigenbelang gedacht en gehandeld wordt, maar dat de bijdrage vooral maatschappelijk waardevol is.”

‘WE MOETEN ZO SNEL MOGELIJK AF VAN DE OUDERWETSE AANNEMERSMENTALITEIT WAARBIJ ALLES OP GELD EN OP ELKAAR DE LOEF AF STEKEN GERICHT IS’ Weerstand Van der Helm is positief over de ontwikkelingen, maar ziet wel een belangrijk obstakel voor het nieuwe ondernemen: de aanbestedingswet. Die zorgt ervoor dat bedrijven die voor de overheid werken nog steeds moeten vechten om de laagste prijs. “Het nieuwe aannemen gaat niet uit van de laagste prijs maar zoekt naar duurzame oplossingen. Die wet moet eruit en dat mogen wij als werkgevers nu best eens wat harder roepen.”

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

9


HOOFDZAAK

MARIEKE KREUZEN: BESTUURSLID VAN VNO-NCW RIJNGOUWE EN DIRECTEUR VAN RUIMBAAN UITZENDBUREAU Al ruim twintig jaar is Ruimbaan actief als uitzendbureau en naast vestigingen in Gouda, Alphen aan de Rijn en Rotterdam heeft Ruimbaan een samenwerkingsverband met Euro Flex Jobs in Duitsland.

‘EEN OP DE DRIE WERKNEMERS IS FLEXWERKER

De expansie van de uitzendbranche heeft te maken met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Steeds meer be­ drijven gaan werken met een kleinere vaste kern. Per opdracht worden flex­werkers aangetrokken. “Bedrijven kunnen efficiënter te werk gaan en wij zorgen ervoor dat de uitzendkrachten goed begeleid worden.”

OF ZZP'ER. ER IS GEEN VERSCHIL MEER TUSSEN

Flexibilisering

EEN VASTE BAAN ELDERS OF VAST IN DIENST BIJ EEN UITZENDBUREAU’ Marieke Kreuzen ondervindt dagelijks de gevolgen van de ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt. “Uitzendbureaus zijn volwaardige werkgevers geworden. De branche heeft een proces van volwassenwording door­ gemaakt. Uitzendbureaus worden de grootste werkgever van Nederland, als ze dat nog niet zijn.”

10

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

“De flexibilisering op de arbeidsmarkt gaat doorzetten”, zegt Kreuzen, “waardoor de uitzendbranche doorgroeit. Een op de drie werknemers is flexwerker of ZZP’er. Er is geen verschil meer tussen een vaste baan elders of vast in dienst bij een flexbureau. Of je nu over pensioen praat of over scholing, er is een uitstekende CAO. Flexwerkers kunnen ook steeds makkelijker aan een hypotheek komen.” Kreuzen beschrijft de nivellering die plaatsvindt tussen een vaste baan en flexwerk. De crisis heeft tot gevolg gehad dat bedrijven met een grotere zogenaamde flexi­


HOOFDZAAK

Onder de bestuurders van VNO-NCW West zijn meer fris- en dwarsdenkers. Lees de denkbeelden van Erik Jung, Guido de Wit, Pim Koelemij en Anne­marie Zuidweg op: www.vno-ncwwest.nl/ frisdenkers

bele schil werken. Er gaat een situatie ontstaan waarin nieuwkomers op de arbeidsmarkt kunnen kiezen tussen vastwerk of flexwerk.

Efficiënt opleiden De grotere rol van uitzendbureaus vraagt om een andere benadering. “We zijn ons bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij streven naar een duurzame relatie met onze uitzendkrachten die verder gaat dan een kortstondig werkverband. Daarom zorgen we voor persoonlijke begeleiding en opleidingen.” Kreuzen wijst op een belangrijke pijler van het nieuwe ondernemen. Een nietsontziende drang naar winstmaximalisatie maakt plaats voor een duurzame instelling. “Het meest duurzaam is wat mij betreft gewoon goed met elkaar omgaan. Wij willen kwaliteit leveren. Daarbij is het opleiden van onze flexwerkers van groot belang. Wij proberen onze medewerkers actief scholingsmogelijk-

heden te bieden. Een van de bijzondere doelen van ons uitzendbureau is dat wij leren en werken verbinden.” Nu heeft Ruimbaan een budget voor de scholing van hun medewerkers. Een aantal jaren geleden was dit niet het geval. Toen werd de opleiding overgelaten aan de bedrijven waar de uitzendkrachten in vaste dienst kwamen.

Frisdenken In een snel veranderde samenleving is het belangrijk om in te spelen op de ontwikkelingen. “Frisdenken is voor mij voornamelijk een positieve instelling. De blik op de toekomst en niet achterom kijken. Mensen moeten hun ballast overboord gooien en gewoon aan de slag gaan. De uitzendbranche is de graadmeter van de economie. Als het met ons goed gaat, trekt de economie ook bij. Het feit dat wij nu doorgroeien is een goed teken.”

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

11


KRACHTENVELD

Tekst: Annemarie van Oorschot | Fotomontage: KEPCOM Creatieve Communicatie

12

Februari 2014 VNO-NCW WEST.


LAAT ROTTERDAMTHE HAGUE AIRPORT GROEIEN Rotterdam-The Hague Airport wil het aantal vluchten en bestemmingen binnen Europa uitbreiden. Onder­ nemers in de regio vragen hier al langer om. Er is vooral behoefte aan vluchten naar Duitsland en steden in Scandinavië en Oost-Europa. Voor de gewenste uitbreiding is slechts een nieuwe vergunning, en geen extra landingsbaan, nodig. VNO-NCW West vindt het toekennen van de vergunning cruciaal voor de economische ontwikkeling van de Zuidvleugel van de Randstad. De luchthaven is gespecialiseerd in zakelijk en particulier personenvervoer. Multinationals als Shell, Unilever en Siemens, maar ook de internationale instellingen van Den Haag, de internationaal georiënteerde glastuinbouw in West- en Oostland en de bedrijven op de Maasvlaktes van de Rotterdamse haven maken daar volop gebruik van. Bovendien zorgt een bloeiende regionale luchthaven voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor buitenlandse ondernemers. De uitbreiding zal zorgen voor een flinke groei van de werkgelegenheid in de regio. Tegenstanders, met name de bewonersgroep van Overschie en Groen Links, wijzen op de milieugevolgen, zoals geluidsoverlast en de uitstoot van CO2 en fijnstof. Zij vergeten

echter dat de technologische ontwikkeling niet stil heeft gestaan. De luchthaven stelt de hoogste eisen aan de vliegtuigen, die schoner zijn dan ooit en uitgerust zijn met de moderne motoren, veel stiller dan hun voorgangers. De huidige vergunning uit 1998 gaat nog van de oude technologie uit en is daarom nodig aan vervanging toe. Kerngegevens Rotterdam-The Hague Airport Aantal passagiers Aantal vluchten 2003 726.287 18.260 2007 1.146.692 22.432 2012 1.273.147 17.833 2013 1.590.144 21.045 Aantal bestemmingen 41 Aantal arbeidsplaatsen luchthaven Direct 2000 Indirect 2700

www.rotterdamthehagueairport.nl

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

13


HĂŠt werkleerbedrijf van de regio Delft

- Schoonmaak gratie - Post te -in Re ng vi roen & Omge etachering - G Beveiliging - D Gantel 23 2635 DP Den Hoorn

14

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

T 015 215 14 00 F 015 215 14 15

- Verpakken

E info@combiwerk.nl I www.combiwerk.nl


KLAWER

KREDIETPOWER

E

en meerderheid van ondernemingen heeft grote moeite om bedrijfsactiviteiten gefinancierd te krijgen. Het gaat onder meer om investeringen in innovatie maar ook om groeifinanciering en liquiditeit. Het probleem van de kredietverlening was in 2013 hét probleem van ondernemers, vooral in het midden-en kleinbedrijf. Dat heb ik als voorzitter van VNO-NCW West ook gemerkt. Leden vroegen ons of VNO-NCW niet meer kon doen aan het verruimen van de kredietmogelijkheden. Met name onze landelijke organisatie lobbyt hiervoor al lange tijd vol over­ gave. Denk bijvoorbeeld aan het pleidooi voor regelgeving die financiële instellingen meer armslag geeft of aan het aanboren van nieuwe financieringsbronnen, zoals de pensioenfondsen. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen. Recent nog werd bekend dat banken en institutionele beleggers een nieuw kredietfonds hebben opgericht voor bedrijven. Het NL Ondernemingsfonds is voor het grotere middenen kleinbedrijf en moet een omvang krijgen van tweemiljard euro. Goed nieuws! Maar voor de oplossing van het financieringsprobleem voor ondernemend Nederland is meer nodig, vooral onderlinge communicatie en voorlichting. Tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW Den Haag en ABN AMRO in december vorig jaar heb ik opgeroepen Kredietpower te starten. In navolging van onze Bouwpower en Zorgpower wil VNO-NCW West verschillende partijen op regionaal niveau samenbrengen, met name ondernemers, banken en andere financiële- en kredietinstellingen. VNO-NCW West gaat dit faciliteren. Door kennis te delen en elkaar te adviseren, kunnen er creatieve oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan. Gerrit Zalm, in Wassenaar een van de sprekers, reageerde positief op mijn oproep. Ook de Rabobank en, naar verwachting , ING Bank willen meedoen. Zeer binnenkort hebben we een gesprek met Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken die met ons mee wil denken over de opzet. Ik heb er vertrouwen in dat Kredietpower mede een oplossing kan bieden en meer kredietverlening voor middelgrote en kleinere bedrijven mogelijk gaat maken. Met Kredietpower willen we ondernemers helpen om te participeren in de verwachtte groei in 2014 om daarmee sterker uit de crisis te komen.

‘KREDIETPOWER: MEER INVESTERINGEN IN MIDDELGROTE EN KLEINERE BEDRIJVEN’ Foto: Michel Porro

René Klawer, Voorzitter VNO-NCW West

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

15


PROFIEL

16

Februari 2014 VNO-NCW WEST.


DEUREN ZORGSECTOR OPEN VOOR BEDRIJFSLEVEN Jaarlijks gaat er zo’n tachtig miljard euro naar de dgazorg. Reden genoeg bouwvoor platform power Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur van het IJselland Ziekenhuis, netwerk vno-ncw west

netwerk vno-ncw west

zorg power

vr ne

netwerk vno-ncw west

netw

om zorgvuldig met dat geld om te gaan. Kwaliteitsverbetering, innovatief denken en openheid zijn voor haar belangrijk. Een van de middelen om die doelstellingen te bereiken, is een verbinding leggen tussen zorgsector en bedrijfsleven. Tekst: Veerle Focke | Foto’s: Peter Bakker

Hoe word je lid van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis? “Na mijn studie klinische chemie ben ik opgeleid in de laboratoriumgeneeskunde. Een prachtig vak dat ik tien jaar met veel plezier heb uitgeoefend. Ik heb echter ook altijd affiniteit gehad met de organisatorische kant van de zorg. Kostenefficiënt werken, zorgen dat medewerkers tevreden zijn, kwaliteit naar een hoger niveau brengen en breder denken dan je eigen vakgebied. Dit past bij me.”

Waarom? “Per jaar gaat er in Nederland zo’n tachtig miljard euro naar de zorg. Hoewel daarvan slechts een relatief klein deel ziekenhuiszorg is, voel ik de verplichting zorgvuldig met dat geld om te gaan. Daarom vind ik kwaliteitsverbetering zo belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat betrokkenheid van je medewerkers daartoe een belangrijke sleutel is. In een ziekenhuis betekent dat altijd de patiënt voor ogen houden. In de praktijk vertaalt zich dat bijvoorbeeld naar laboratoriummedewerkers die zélf de bloedafname bij patiënten verrichten. Als ze vervolgens een analyse doen of bloedtransfusie klaarmaken, weten ze voor wie ze dat doen. Daarnaast probeer ik mensen breed te laten denken. Want als je teveel in je eigen wereld leeft, raak je je vermogen tot innovatief denken kwijt.”

Hoe zorg je ervoor dat mensen breed denken? “Onder andere door verbinding te leggen tussen de zorg en het bedrijfsleven. Daarom ben ik ook voorzitter van de Adviesraad Zorg van VNO-NCW West Rotterdam. Een tijdje terug organiseerden we een bijeenkomst waar mensen uit de zorg problemen aan honderdvijftig mkb’ers voorlegden. Zo was er een Hoofd Operatiekamer die het

zonde vond dat haar dure hbo’ers voor en na elke operatie gaasjes en scharen moesten tellen om te controleren of er niets in de patiënt was achtergebleven. De ondernemers kwamen met de leukste oplossingen. Technische op­los­ singen, zoals een vacuümapparaat of barcodes op de dga platform bood een jong Amsterdams gaasjes, maar uiteindelijk bedrijf het antwoord door een procesoplossing voor te stellen. Zij een leuke opdracht, het ziekenhuis blij. De zorgsector moet zich veel meer openstellen voor het bedrijfsleven.”

Is er sprake van terughoudendheid? “Nog wel ja, hoewel ik dat in eerste instantie zelf niet zag. vrouwen Het grappige is netwerk dat ook ik dat door een rondetafelgesprek heb geleerd. Iemand uit de bouw zei de zorg een gesloten sector te vinden. Mijn eerste reactie was: “Dat is niet waar, we delen heel veel. Met verpleeghuizen, huisartsen, andere ziekenhuizen…”, maar daarna besefte ik dat dat te dichtbij staat. We moeten veel verder naar buiten treden, onze dilemma’s op tafel durven gooien en gebruikmaken van de speciale denkkracht van ondernemers.”

bouw power

hrm expert netwerk

Wat heeft het IJsselland Ziekenhuis aan die denkkracht? “Veel. We willen focussen op onze core business en andere zaken uitbesteden. Zo hebben we onlangs een nieuw maag-, darm- en levercentrum laten bouwen waarvan de inrichting is ontworpen door onze eigen artsen, want dat ís onze core business: de optimale invulling van geneeskunde. We hebben daarentegen veel minder kennis van de logistiek van de maaltijden. Dus hebben we daarvoor een bedrijf uitgenodigd om na te denken over kwaliteitsverbetering en kostenbesparing.

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

17


PROFIEL

En dat werd een succes! Voorheen noteerde een voedings­ assistente elke ochtend wat een patiënt wilde eten. Deze kreeg daarbij keuze uit een aantal kant-en-klaarmaaltijden die werden bezorgd en ’s avonds werden opgewarmd. Nu geeft de voedingsassistente via een menukaart op een iPad de patiënt gericht advies op basis van zijn toestand. Korte tijd later heeft de patiënt een versbereide warme maaltijd op zijn kamer. Dit is natuurlijk beter voor de gezondheid. Ook hoeft de patiënt niet al ’s morgens te beslissen wat hij ’s avonds wil eten. Het leukste is, wat je niet zou verwachten, dat het nog goedkoper is ook! Dat kun je dus bereiken door samenwerking met het bedrijfsleven!”

‘DE BREDE ZIEKENHUIZEN ZOALS DIE NU BESTAAN, ZIJN ER OVER VIJF JAAR NIET MEER’ Elk ziekenhuis dus zijn eigen specialisme en de rest afstoten. “Dat gebeurt ook. De brede ziekenhuizen zoals die nu bestaan, zijn er over vijf jaar niet meer. Er worden steeds meer volumenormen opgesteld door onder meer wetenschappelijke verenigingen. Zo moet je als ziekenhuis minstens twintig slokdarmoperaties uitvoeren om het ‘goed’ te kunnen doen. Anders mag je die ver­richting niet meer aanbieden. Ik vind dat goed zolang de normen met voldoende onderzoek worden onderbouwd. Wel mag het halen van volumenormen voor ziekenhuizen geen doel op zich worden.”

Dus voor operatie A naar Groningen en voor verzorging B naar Zeeland? “Ja, voor sommige behandelingen, al gaat het niet om dit soort afstanden. Bestralingen doen wij bijvoorbeeld niet, daarvoor gaan onze patiënten naar het Erasmus MC. Maar deze specialisatie van ziekenhuizen heeft nogal wat voeten in de aarde. Voor patiënten, maar ook voor onze specialisten die wellicht op andere locaties moeten werken. We staan aan het begin van grote verschuivingen en daarvoor zetten we nu de eerste stappen.”

Welke rol hebben zorgverzekeraars hierin? “Zorgverzekeraars kopen hun zorg in bij ziekenhuizen. Elk ziekenhuis onderhandelt met verschillende zorgverzekeraars over aantallen operaties, diensten en producten. Door die marktwerking zijn de tarieven onderhandelbaar. En dan blijkt dat er aanzienlijke kostenverschillen zijn tussen ziekenhuizen. Dat komt door de complexiteit van de zorg die een ziekenhuis aanbiedt, maar heeft ook te maken met het ziekenhuis. Hoe efficiënt zijn de processen,

18

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

hoe is de inkoop geregeld? Ik vind het jammer dat zorgverzekeraars dat kostenaspect zo beperkt meewegen in hun inkoopbeleid. Terecht dat ze inkopen op kwaliteit, maar gegeven de stijgende zorgkosten in Nederland kan er meer gestuurd worden op inkoop bij efficiënt ingerichte ziekenhuizen. Dat wil namelijk helemaal niet zeggen dat de zorg daar minder goed is. In tegendeel!”

Dus: alle ziekenhuizen met elkaar in overleg. Specialiseren. Kosten omlaag. Kwaliteit omhoog. Zorgverzekeraars duidelijkheid. “Dat zou ideaal zijn, maar dat betekent dat we als ziekenhuizen afspraken moeten maken. Dat kan niet zomaar want ook wij hebben te maken met de Mededingingswet. Dat is het lastige aan de ontwikkelingen van deze tijd: we willen enerzijds graag samenwerken om betaalbare, goede zorg te verlenen in tijden van steeds verder stijgende zorgkosten maar hebben ons anderzijds te houden aan de wetgeving.”

Kan de politiek invloed uitoefenen op die stijgende zorgkosten? “Het zou vooral fijn zijn als de politiek even niets verandert. Er is vooral behoefte aan rust in het huidige systeem. Duidelijkheid. Overigens denk ik dat de burger onvoldoende beseft waardoor die zorgkosten zo stijgen. Er wordt steeds ‘vergrijzing’ geroepen, terwijl de stijgende kosten grotendeels te wijten zijn aan de technologische en wetenschappelijke vooruitgang. We weten steeds meer, dus kunnen we patiënten beter behandelen dan tien of twintig jaar geleden. En die beste behandeling wil niemand zijn naaste ontzeggen. Dat is logisch, maar ik hoop wel dat mensen beseffen dat als we uitgaan van de best haalbare zorg, daar op macroniveau ook een prijskaartje aanhangt.”


EVEN VOORSTELLEN

C.A.G. (Ton) Heijmans MRICS, Directievoorzitter

Anton Romanov, Director

Peter Kuijer, Directeur

Ons bedrijf...

Ons bedrijf...

Ons bedrijf...

BOAG Advies en Management is een onafhankelijk en pragmatisch bureau gespecialiseerd in creatieve oplossingen voor bestaande en nieuwe huisvesting. Onze opdrachtgevers zijn bedrijfsleven, pensioenfondsen, ontwikkelaars, overheid, corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen. BOAG kan u adviseren en oplossingen aanbieden vanaf het eerste idee tot en met de inrichting, inhuizing en exploitatie van uw vastgoed. In de afgelopen 25 jaar hebben we veel tevreden relaties opgebouwd. We zijn ISO 9001- en 14001-gecertificeerd.

European Staff B.V. is een Russisch-Nederlandse holding met ruim tien jaar ervaring in werving en selectie van specialisten van alle niveaus op basis van recruitment en detachering. We tellen zes vestigingen en dertig vertegenwoordigingen in Rusland, dochterondernemingen in Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland, en een netwerk van partnerorganisaties in 20 landen.

TrainerMatch brengt organisaties in contact met de beste ervaren professionals voor organisatie-, team- en persoonlijke ontwikkeling. Wij hebben een groot netwerk van (interim) professionals op het gebied van training en opleiding, (business)coaching, leiderschap, lean, projectmanagement, sales, klantgerichtheid, loopbaanbegeleiding en verandermanagement. TrainerMatch is onafhankelijk en hanteert het normale tarief van de professionals. U heeft geen extra kosten!

Onze ambitie is...

we zijn pas tevreden als u tevreden bent en we zijn niet te groot voor de kleinste oplossing.

internationale bedrijven helpen met starten of uitbreiden van hun onderneming in Rusland of andere GOS-landen. Het uitvoeren van een volledig spectrum van diensten voor de opening van uw vertegenwoordiging: van marktonderzoek tot werving van personeel en vinden van een kantoor.

Bel ons, want…

Bel ons, want…

Bel ons, want…

onze adviseurs op het gebied van huis­ vesting, bouwkosten, duurzaamheid, facilities en onderhoud staan voor u klaar met een advies op maat en onze projectmanagers zorgen er zonodig voor dat alles voor u wordt geregeld. BOAG creëert ruimte en ontzorgt.

we kunnen voor de selectie van zowel lokaal als buitenlands personeel van alle niveaus zorgen. Tevens laten we alle kosten voor juridische, financiële en afdeling personeelszaken van uw bedrijf in Rusland minimaliseren en zorgen we voor het uitvoeren van betalingen volgens de lokale wetgeving.

TrainerMatch brengt uw organisatie in contact met de beste professionals voor trainen, opleiden en coachen; uitblinkers die veel ervaring hebben met uw specifieke vraag. We zorgen voor hoge kwaliteit, besparing van tijd en rompslomp, en concurrerende tarieven. Wij maken de juiste match om succes te boeken voor uw organisatie.

BOAG® Advies en Management

European Staff B.V.

TrainerMatch

Prins Constantijnweg 40-46 3066 TA Rotterdam Postbus 8595 3009 AN Rotterdam I www.boag.com

Anna van Buerenplein 41, office 7 2595 DA Den Haag T 070 205 46 70 E esbv@europe.com I www.es-bv.com Volg ons op Twitter, Facebook en Linked-in!

Oranjelaan 19 2341 CB Oegstgeest T 071 515 01 84 M 06 532 319 19 E info@trainermatch.nl I www.trainermatch.nl

Onze ambitie is...

Onze klanten… zijn beursgenoteerde ondernemingen, familiebedrijven en het MKB. Klanten zijn zeer tevreden over onze toegevoegde waarde en de kwaliteit van onze profes­sionals.

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

19


EVEN VOORSTELLEN

Jochem en Boudewijn Mos, Directeur

Olivier van Gool, Partner

Wico Kuipers, Private Banker

Ons bedrijf...

Ons bedrijf...

Ons bedrijf…

EcoChain helpt bedrijven het hoogste rendement op hun duurzaamheidsinspanningen te behalen. Dit doen we door de ecologische én de economische impact van energie en materialen binnen de complete supply chain meetbaar en beheersbaar te maken. EcoChain heeft een applicatie ontwikkeld die de Levens­ cyclusanalyse (LCA) van alle producten simultaan berekent met behulp van de zelf gecreëerde en door KEMA/DNV gevalideerde methodologie “Activity Based Footprinting”. EcoChain levert inzicht in de efficiency van energie-en grondstof­ stromen op bedrijfs-, proces-, product- en materiaalniveau, en faciliteert coöperatie binnen de supply chain door netwerk­ technologie toe te voegen.

Solved is het makelaarskantoor exclusief voor bedrijven die hun huisvesting huren of in eigendom hebben. Solved adviseert nooit verhuurders, dus geen belangenverstrengeling en 100% focus. De partners van Solved zijn ondernemers en streven altijd naar het best haalbare resultaat voor hun opdrachtgevers. Wij helpen bij het op­stellen van huisvestingstrategieën, heronderhandelingen, huren van nieuwe locaties, maar ook het beoordelen van de hoogte en juistheid van uw servicekostenpakket.

Theodoor Gilissen Bankiers werkt als private bank voor particulieren en onder­ nemers die beleggen met een vermogen van minimaal vijfhonderdduizend euro. Wij willen vertrouwenspartner zijn door pro-actief en op het juiste moment te komen met deskundige oplossingen.

Onze ambitie is... het netwerk van (duurzame) bedrijven zijn. Door de EcoChain applicatie te gebruiken krijgen bedrijven het inzicht om effectiever te investeren, processen te optimaliseren en een groener imago te creëren.

huurders van bedrijfsvastgoed een betere positie te geven in de vastgoedmarkt en dé onafhankelijke huurdersadviseur van Nederland te worden. Onze opdrachtgevers ontzorgen in het gehele proces en positief verrassen met het eindresultaat.

Bel ons, want…

autoriteit zijn op gebied van beleggings­visie, beleggingsoplossingen en vermogensplanning. Kwaliteit met een uiterst persoonlijke benadering. Hier is onze hele bedrijfsvoering op ingericht. Onze relaties krijgen exclusief toegang tot onze expertise. Wij zijn volkomen kostentransparant en bieden geen eigen huisfondsen aan. Objectief advies is hierdoor een gegeven.

Bel ons want… de vakjury van de Gouden Stier 2013 riep Gilissen uit tot ‘Beste Vermogensbeheerder van Nederland’. De onafhankelijke verge­ lijkingssite www.vermogensbeheer.nl geeft ons als enige private bank in Nederland de maxi­male score van vijf sterren. Maak gerust een afspraak voor een nadere kennismaking, bijvoorbeeld op ons kantoor in Amsterdam!

wij helpen u om met duurzame producten extra omzet te genereren.

iedere ondernemer heeft huisvesting, maar niet de focus op de kansen in de vastgoedmarkt. Solved zorgt voor substantiële kostenbesparingen en optimalisatie van uw huisvesting. Bedrijven zoals Ricoh, Greenpeace, Rabo­bank en Arbo Unie gingen u voor. Solved. De beste oplossing voor zakelijke huurders.

EcoChain

Solved.

Theodoor Gilissen Bankiers N.V.

Oostenburgermiddenstraat 202 1018 LL Amsterdam T 020 303 57 77
 E info@ecochain.com I www.ecochain.com

Koninginneweg 152, 1075 EE Amsterdam T 020 670 80 90 E info@solved.nl I www.solved.nl

Keizersgracht 617, Amsterdam T 020 527 67 67 E info@gilissen.nl I www.gilissen.nl

Bel ons, want…

20

Onze ambitie is...

Onze ambitie is…

Februari 2014 VNO-NCW WEST.


VNO-NCW WEST

vrouwen netwerk

g wer

vno-ncw west

netwerk vno-ncw west

NIEUWE LEDEN

hrm VrouwenNetwerk expert netwerk 20 februari, donderdag 12.00 uur netwerk vno-ncw west

Kijkje in de Tweede Kamer

bouw power

uw wer

Rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer onder leiding van Erik Ziengs (VVD). Ontvangst in de VVD-fractiekamer en afsluiting met een drankje in Nieuws­ poort. Max. aantal deelnemers: 25 zorg power

zorg power

vno-ncw west

netwerk vno-ncw west

vrouwen Rotterdam hrm Zorgpower netwerk expert netwerk donderdag 27 februari, 14.30 uur, Aafje Maasstad Zorghotel netwerk vno-ncw west

netwerk vno-ncw west

hrm expert netwerk

Kansen in de zorgmarkt Hoe zorgen we in crisistijd voor houdbare langdurige ouderenzorg en ondersteuning? Spreker o.a: Anna Nieboer, bijzonder hoogleraar Sociaal Medische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. bouw power

zorg power

Metropool Amsterdam dinsdag 4 maart, 16.00 uur WTC hrm expert

netwerk Verkiezingsdebat

Lijsttrekkers gaan in discussie over onderwerpen die voor het bedrijfsleven in de metropool Amsterdam belangrijk zijn. Ondernemers kunnen hen vragen stellen. Voor een actuele agenda: www.vno-ncwwest.nl/agenda

Den Haag e.o. - Mevr. mr. J.A.C.M. van der Does de Willebois-Geurts, Willebois Notariaat - Mevr. C.K. Dommisse-Reebergen, AFAS Circustheather - Mevr. P.M. Dumoré, Met ID bv - Dhr. R.A. Medenblik, Mondial Van der Velde 't Veentje BV - Dhr. B.A. van der Velden, Mploy BV Jong Oostland - Dhr. D.D. Friskes, Emerald Financiële Diensten - Dhr. F. van der Meer, Meerbouw Pijnacker BV - Dhr. D.A.M. Ruigrok AA, Bloemendaal Ruigrok Accountants Metropoolregio Amsterdam - Dhr. T.A. van Dijk, VOLA Nederland BV - Dhr. B. van der Kuijl, ABI Adviesgroep - Dhr. A.D. van der Veen, Merin - Dhr. J.G.M. Veerman, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen BV - Dhr. M. Vroling, MVRO management - Dhr. R.M. de Wijn, MIAX RijnGouwe - Dhr. H.P. van den Berg, Beekink Installatieadviseurs - Dhr. L. Tanis, Iris Consultancy Rotterdam - Mevr. M.W.P. Berendse, Arts, Business & Society - Mevr. ir. R.J. Bollen, Op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs - Dhr. B. Boogaerdt 't Hooft, Drukkerij G.B. 't Hooft bv

- Dhr. drs. J.J.L. Chabot, Willem de Kooning Academie - Dhr. S.J.W. Creemers, Nhow Rotterdam - Dhr. drs. J. Dijks, Hervormde Stichting Sonneburgh - Dhr. F.M. Dorhout Mees, Marsh B.V. - Dhr. mr. G.A. Drijver, Monolith Investment Management B.V. - Mevr. drs. A. Glaudemans, SKVR - Dhr. drs. M. van Hagen, Facilicom Services Group N.V. - Dhr. S. Kerkhofs, DailyDialogues - Dhr. F.R. Loomeijer, Maritiem Museum Rotterdam - Dhr. H. Luijk, Luijk Groenprojecten & Interieurbeplanting - Mevr. drs. E.H. Molenaar, Blauw Research BV - Dhr. L. van der Schelling, ThyssenKrupp Liften BV - Dhr. drs. E.P.J. Singerling, Singerling Management & Consultancy - Mevr. I.D. van der Veen-Leegwater, NautaDutilh N.V. - Dhr. J. Venema, BASAMENT Bureau ter ondersteuning van bouwprocessen - Dhr. J. Vink, AIG Property Casualty - Dhr. drs. R.A.M. Visschedijk, Stichting Nederlands Fotomuseum - Mevr. M.C. Vos-Maan, Levensloop Academie - Mevr. mr. S.I. Witkamp, Ten Holter Noordam Advocaten

VOLG ONS!

AGENDA

Westland-Delfland - Mevr. ing. E.F. Bragar, European Staff B.V - Dhr. L.A. van Dijk, Van Dijk Bouw en Vastgoed Service

Voor een actueel ledenoverzicht: www.vno-ncwwest.nl/ledennet

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN: LAAT VAN JE HOREN! Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor het bedrijfsleven is het van groot belang dat veel stemmen worden uitgebracht op ondernemersvriendelijke partijen. VNO-NCW West heeft de wensen van ondernemers doorgegeven aan lijsttrekkers en schrijvers van verkiezingsprogramma’s. Deze wensen zijn per deelregio of grote stad vastgelegd in manifesten

(www.vno-ncwwest.nl/verkiezingen). Ook plaatst @vnoncwwest iedere dag een wens als tweet. In de grote steden onderzoeken we in welke mate de wensen terugkomen in de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen. We twitteren hierover en maken bekend welke politieke standpunten ondernemersvriendelijk zijn, met hulp van leden-ondernemers. We roepen op te reageren op de website en/of Twitter.

Februari 2014 VNO-NCW WEST.

21


FOTOREPORTAGE

OPTIMISME TIJDENS NIEUWJAARSRECEPTIE “In de loop van 2014 wordt weer volop geïnvesteerd in duurzame ontwikkeling en R&D”, aldus René Klawer, voorzitter van VNO-NCW West tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Malietoren in Den Haag. Hij verwoordde de optimistische stemming onder de ruim 450 gasten. Drie ondernemers lieten in 3-minuten-pitches zien dat zij met die investeringen vooroplopen: Heleen Willemsen met couveuse BabyBloom, Edward Verbakel met klimaatbeheerssystemen voor voetbalstadions, waaronder Camp Nou en Paul Bos met billboards van schapenwol die fijnstof rond Schiphol kunnen afvangen. Meer weten? Scan deze pagina met Layar! Toespraak voorzitter, meer fotoreportage, sfeerimpressie.

Foto’s: Martien de Man

www.vno-ncwwest.nl/nieuwjaarsreceptie

22

Februari 2014 VNO-NCW WEST.


Groen is pas duurzaam als het rendement oplevert, zoals bij Smart Building Logistics. BAM staat midden in de samenleving en neemt haar verantwoordelijkheid om verder te werken aan duurzaamheid in de bouw-, installatie- en vastgoedsector zeer serieus. Sterker, we willen daarin een leidende rol vervullen. Dat vraagt continue aandacht bij alles wat we doen om de effecten van ons handelen te beheersen. De focus ligt daarbij op CO2 uitstoot, afval en veiligheid. Onze werkmaatschappijen leveren hierover structureel gegevens aan. De filosofie daarbij is die van ‘meten is weten’: effectief gegevens verzamelen en sturen op meetbare, concrete resultaten. Zoals bijvoorbeeld onze eigen CO2 desk, Toolkit Bestaande Bouw, Toolkit Energy Services, GreenUpTool en Smart Building Logistics. We beseffen ons dat er nog een lange weg te gaan is. Daarbij is samen-werking en communicatie met klanten, partners, overheden, leveranciers door de hele keten en onze eigen medewerkers essentieel. BAM zal daarbij een voortrekkersrol spelen. Want alleen op die manier kunnen we onze opdrachtgevers de economisch beste oplossingen bieden. Voor meer informatie neemt u contact op met Chris Pronk van

BAM Utiliteitsbouw bv (070) 388 95 00.

slim

We vinden nieuwe wegen

14012

Dura Vermeer is voortdurend op zoek naar nieuwe wegen om tot de beste oplossingen te komen op het gebied van wonen werken en recreëren. Samenwerking, meedenken, creativiteit, innovatie en integrale aanpak vormen daarbij de basis van ons ondernemerschap in infrastructuur. Rotterdam Airportplein 21, 3045 AP Rotterdam. (T) 010) 280 87 00 www.duravermeer.nl

me

geb

ouw

en,

we

ge

ne

nm

ed

ew

erk

ers


West magazine februari2014  

Verenigingsblad van VNO-NCW West, werkgeversorganisatie voor Noord- en Zuid-Holland

West magazine februari2014  

Verenigingsblad van VNO-NCW West, werkgeversorganisatie voor Noord- en Zuid-Holland

Advertisement